De 5 belangrijkste voordelen van een 120Hz-display in de iPhone 13 Pro

De iPhone 13 Pro heeft een 120Hz-display. Dat heeft diverse voordelen, al zijn er ook wel wat nadelen. Wat heb je aan zo'n hoge verversingsgraad op een iPhone? We leggen het je uit.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het gerucht ging dat de iPhone 13 Pro een 120Hz-scherm zou krijgen – en dat kreeg het. Apple noemt het een ProMotion-scherm. Je hebt misschien wel vaker gehoord van refresh rate, verversingsgraad en hertz, maar wat betekent dit nu eigenlijk voor jou? Wat heb je aan een iPhone 13 Pro met 120Hz-display?

Wat betekent 120Hz?

Een beeldscherm bestaat uit pixels, die razendsnel worden ververst om de content op het scherm te kunnen tonen. De snelheid waarmee pixels worden ververst, wordt de refresh rate (ook wel verversingsgraad of vernieuwingsfrequentie) genoemd. De snelheid wordt aangeduid in hertz (Hz). Een standaard iPhone-scherm heeft een refresh rate van 60Hz, waardoor de pixels dus zestig keer per seconde worden ververst. Hoe hoger het aantal hertz, hoe vaker de pixels ververst worden. 120Hz is dus een verdubbeling van 60Hz.

Alleen de Pro-modellen van de iPhone 13-serie hebben een 120Hz-display. Dat betekent dus dat je het alleen vindt op de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. De techniek bestond al op de iPad Pro.

Bekijk ook

ProMotion: de voordelen van deze 120 Hz schermtechniek

Dankzij ProMotion zien animaties er op een scherm een stuk beter uit. ProMotion is een schermtechniek van Apple die zorgt voor een hoge refresh rate, waardoor alles veel soepeler oogt. Hier lees je er alles over.

De voordelen van 120Hz ProMotion op iPhone 13 Pro

De iPhone 13 Pro met ProMotion-scherm heeft een aantal voordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

#1 Animaties zijn een stuk vloeiender

Als je ooit al eens een iPad Pro met ProMotion-scherm gebruikt hebt, weet je misschien wel hoe het is om met een dergelijk scherm te werken. Je merkt het verschil nagenoeg direct: het scrollen en vegen door schermen gaat een stuk vloeiender dan voorheen. Zeker als je daarna weer terugkeert naar een 60Hz-scherm, valt het op dat er eigenlijk altijd wel een kleine hapering in de animaties zit. Met 120Hz lopen alle animaties mooier in elkaar over. En aangezien iOS nogal wat animaties heeft (denk aan het afsluiten of openen van apps), is dat meteen op veel plekken merkbaar. Ook bij het scrollen zul je zien dat het een stuk soepeler gaat.

Smartphonemaker OnePlus heeft ter demonstratie een vergelijkingsvideo gemaakt met haar eigen toestellen. De simulatie is wat overdreven, maar het geeft wel een idee hoe een 120Hz-scherm eruit ziet.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#2 iPhone ‘voelt’ sneller

Doordat de animaties en het scrollen soepeler zijn, lijkt het tegelijkertijd dat de iPhone sneller is. Nu is de iPhone 13 Pro ook sneller dan voorgaande iPhones en het scherm doet hier nog een schepje bovenop in de vorm van een illusie. We zien dit ook als we een iPad Pro en een andere iPad met elkaar vergelijken. Je kan de taken niet per se sneller uitvoeren, maar voor je gevoel gaat alles op het 120Hz-scherm wel een stukje vlotter. Bovendien is het ook wat prettiger voor je ogen, al kan dat natuurlijk per persoon verschillen.

#3 Beter voor games

Zo’n hoge refresh rate van ProMotion heeft ook voordelen bij games. Content als games spelen af met een bepaalde framerate (frames per seconde, oftewel FPS). Dat is de snelheid waarop de frames met daarop de beelden elkaar per seconde opvolgen. Hoe hoger de framerate, hoe soepeler ook een game is. Het gaat hand-in-hand met de eerder genoemde refresh rate. Games hebben meestal een framerate van 30 of 60 FPS, waarbij 60 vaak als ideaal is. Maar met een hogere framerate in combinatie met een refresh rate zien games er nog beter uit. Die ene gevaarlijke sprong in die platformgame kan bij een hogere framerate en refresh rate net een stuk makkelijker gaan. Games reageren sneller en zien er spectaculairder uit.

Met Apple’s focus op Apple Arcade kan het zomaar gebeuren dat ontwikkelaars games gaan maken die geoptimaliseerd zijn voor een 120Hz-scherm. Bovendien gaan er ook geruchten dat de nieuwe Apple TV 120Hz beelden kan tonen (al heb je daar dus nog wel een geschikte televisie voor nodig).

Bekijk ook

'Nieuwe Apple TV biedt ondersteuning voor 120Hz'

Het lijkt erop dat de nieuwe Apple TV ondersteuning krijgt voor een verversingsgraad van 120Hz. De komst van de functie is ontdekt in de code van tvOS 14.5. Maar wat heb je daaraan op een Apple TV?

#4 Scherm past zich aan

Een hoge verversingsgraad heb je echt niet altijd nodig. Bij films kan het zelfs storend zijn, omdat de content zelf in een lagere framerate getoond wordt. Het is dan ook belangrijk dat een dergelijk display de verversingsgraad aan kan passen, zodat er altijd een passende refresh rate getoond wordt. Het ProMotion-scherm op de iPhone 13 Pro kan variëren tussen 10Hz en 120Hz. Zit je een boek te lezen, dan wordt de refresh rate naar beneden aangepast om batterij te besparen. Je iPhone zorgt ervoor dat je het alleen ziet als je het nodig hebt.

iPhone 13 Pro 120Hz

#5 Beter schrijven op je scherm

Op de iPad Pro zorgt het 120Hz-scherm ervoor dat schrijven met de Apple Pencil een stuk beter gaat. De lijn die op het scherm verschijnt, volgt veel nauwkeuriger de bewegingen die je met de schrijfpen maakt. Er zit minder vertraging op, waardoor schrijven een stuk beter gaat. In een video is al eens aangetoond hoe dit er in de praktijk uit ziet. Op een iPhone zul je weliswaar minder schrijven, maar je zult het verschil wel zien zodra je het probeert.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Of dat ook op de iPhone straks mogelijk is, is nog afwachten. Apple heeft (nog) geen Apple Pencil voor de iPhone beschikbaar, maar het is ook mogelijk dat andere fabrikanten van schrijfpennen hiervan willen profiteren. Zeker op de grotere iPhone 13 Pro Max kan dit best nog wel van pas komen.

ProMotion heeft ook wat nadelen: zo is het duurder om te maken en gebruikt het meer stroom. Deze factoren spelen echter niet op de iPhone 13 Pro-serie, want de prijs daarvan is gelijk gebleven (Apple berekent de duurdere componenten niet door) en de batterijduur van de toestellen is verbeterd. De aanwezigheid van een ProMotion-scherm heeft daardoor geen merkbare nadelen voor jou als gebruiker.

Lees meer over Apple’s schermtechnieken in ons overzichtsartikel. Benieuwd naar de verdere details over het iPhone 13-scherm? Dan hebben we daar ook een apart artikel voor.

Bekijk ook

Dit moet je weten over de schermen van de iPhone 13-modellen

Alles wat je moet weten over het scherm van de iPhone 13-familie. De kleinere notch, toevoeging van ProMotion en nog veel meer: dit is het display in de iPhone 13 en iPhone 13 Pro.

Actuele iPhone 13 Pro deals

iPhone 13 Pro

De iPhone 13 Pro is de geavanceerde smartphone die Apple in het najaar van 2021 heeft uitgebracht. Wil je een losse iPhone 13 Pro kopen, dan heb je keuze uit meerdere kleuren en uitvoeringen. Je kunt ook kiezen voor een iPhone 13 Pro met abonnement. Dit toestel is inmiddels opgevolgd door de iPhone 14 Pro.

iPhone 13 Pro

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.