Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone 13 Pro performance

Dit moet je weten over de schermen van de iPhone 13-modellen

Alles wat je moet weten over het scherm van de iPhone 13-familie. De kleinere notch, toevoeging van ProMotion en nog veel meer: dit is het display in de iPhone 13 en iPhone 13 Pro.

Eén van de belangrijkste onderdelen van een iPhone is het scherm. Voor de 2021 iPhones heeft Apple weer een paar verbeteringen doorgevoerd, voornamelijk in de Pro-modellen. Wat zijn de schermformaten van de iPhone 13-modellen? En hoe zit het dit jaar met de notch? Welk model heeft het beste scherm? Alles wat we weten over het iPhone 13-scherm hebben we hier voor je op een rij gezet.

#1 Welke schermformaten hebben de 2021 iPhones?

Apple houdt dit jaar vast aan dezelfde schermformaten als bij de iPhone 12. Dat betekent dat Apple drie formaten hanteert: 5,4-, 6,1- en 6,7-inch. Het 6,1-inch formaat wordt weer twee keer gebruikt: voor de iPhone 13 en voor de iPhone 13 Pro. Het was nog even de vraag of Apple dit jaar wel weer met een kleinere iPhone zou komen, maar er komt ook gewoon weer een iPhone 13 mini aan.

Formaat Type Resolutie PPI 120Hz
iPhone 13 mini 5,4-inch OLED 2340 x 1080 476
iPhone 13 6,1-inch OLED 2532 x 1170 460
iPhone 13 Pro 6,1-inch OLED 2532 x 1170 460
iPhone 13 Pro Max 6,7-inch OLED 2778 x 1284 458

#2 Resolutie en meer specs voor iPhone 13-displays

In de tabel zie je ook de resoluties van de iPhone 13-modellen. Ten opzichte van vorig jaar gebruikt Apple dezelfde resoluties. Vanwege het compacte scherm, heeft de iPhone 13 mini de hoogste pixeldichtheid. In de praktijk zie je dit verschil niet echt. Alle modellen hebben een display dat even scherp is. De maximale standaard helderheid van de iPhone 13 en iPhone 13 mini is wel verbeterd: van 625 nits naar 800 nits.

Helderheid (standaard) Helderheid (HDR)
iPhone 13 mini 800 nits 1200 nits
iPhone 13 800 nits 1200 nits
iPhone 13 Pro 1000 nits 1200 nits
iPhone 13 Pro Max 1000 nits 1200 nits

Ander schermtechnieken zoals True Tone, de brede kleurweergave (P3) en Haptic Touch vind je eveneens op alle modellen. Ook gaat het in alle gevallen om een HDR-display. HDR-content, zoals films en series, worden daardoor met mooiere en natuurgetrouwere kleuren weergegeven.

iPhone 13 Pro scherm

#3 Type iPhone 13-scherm: OLED, maar wel met een nieuwe techniek

Net als afgelopen jaar kiest Apple dit jaar weer voor vier OLED-displays. Maar Apple gaat vermoedelijk wel gebruikmaken van een nieuwe techniek. Voor de duurdere modellen gebruikt Apple een LTPO-display. Hierdoor is het scherm energiezuiniger. De LTPO-schermen zouden gemaakt zijn door Samsung. Je vindt dit LTPO-scherm dus alleen in de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. De andere modellen hebben hetzelfde type OLED-scherm als we nu al in de iPhone 12-serie kennen. LTPO in de Pro-serie heeft ook een ander voordeel.

#4 iPhone met 120Hz display: het is zover

Apple heeft al sinds jaren het ProMotion-display in de iPad. Na jarenlange geruchten vindt deze schermtechniek ook zijn weg naar de iPhone. In de iPhone 13 Pro en iPhone Pro Max kan Apple dankzij ProMotion de beeldverversing aanpassen tot maximaal 120Hz (in plaats van 60Hz). Afhankelijk van de content die getoond wordt, past het display de beeldverversing automatisch aan. Het voordeel van zo’n 120Hz-display is dat animaties er veel soepeler uit zien en het scrollen net even wat vloeiender gaat. Dit komt ook bij games van pas, al past Apple de verversingsgraad automatisch aan op het type content dat in beeld verschijnt. Zo’n hoge verversingsgraad zorgt namelijk wel voor een hoger batterijverbruik.

iPhone 13 Pro met ProMotion.

We kennen de techniek al van de iPad Pro en het ProMotion-display.

Bekijk ook

ProMotion: de voordelen van deze 120 Hz schermtechniek

Dankzij ProMotion zien animaties er op een scherm een stuk beter uit. ProMotion is een schermtechniek van Apple die zorgt voor een hoge refresh rate, waardoor alles veel soepeler oogt. Hier lees je er alles over.

#5 Notch in iPhone 2021-scherm: eindelijk kleiner

Zoals de geruchten al voorspelden, is de notch in de iPhone een stukje kleiner geworden. De inkeping bovenin het scherm, waar de sensoren en de selfiecamera in zitten, is smaller dan voorheen. Het formaat is zo’n 20% kleiner. Je hebt daardoor een groter schermoppervlak, hoewel Apple niets nieuws doet met het extra schermruimte dat onstaat. Een klein detail is dat de inkeping wel iets hoger wordt, zo’n 1mm.

iPhone 13 notch vergelijking.

Apple kan de kleinere notch realiseren door de oorspeaker naar boven te verplaatsen, waardoor de sensoren voor Face ID dichter bij elkaar kunnen. Uiteindelijk wil Apple ergens de komende jaren volgens bronnen kiezen voor een zogenaamde punch hole-camera, oftewel een klein gaatje bovenaan het scherm voor alleen de camera. Maar zover is het nog lang niet.

De iPhone 13-serie is verkrijgbaar bij deze winkels en providers:
Odido | Mobiel.nl | KPN | Vodafone | Belsimpel.nl

Verder kun je terecht bij deze aanbieders:
Coolblue | Bol.com | Belsimpel.nl | Mobiel.nl | MediaMarkt

Bekijk ook onze iPhone aanbiedingen. Werken bovenstaande linkjes niet goed? Dan kun je het beste even je adblocker uitschakelen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 16 augustus: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd met de nieuwste geruchten.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 16 augustus: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd met de nieuwste geruchten.

iPhone 13 Pro Max

Lees alles over de iPhone 13 Pro Max, het grootste toestel van 2021. De iPhone 13 Pro Max heeft een 6,7-inch display en een roestvrij stalen behuizing. De vernieuwingen zaten in de camera (met onder andere een macromodus), de kleinere notch en het ProMotion-scherm. De iPhone 13 Pro Max is alleen nog refurbished verkrijgbaar en niet meer als los toestel of in combinatie met een abonnement. De iPhone 13 Pro Max is in 2022 opgevolgd door de iPhone 14 Pro Max.

iPhone 13 Pro Max

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.