Dossier: Siri

Laatst bijgewerkt:

Siri iOSSiri is een virtuele assistent voor de iPhone, waarbij je stemopdrachten geeft. Siri werkt op de iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV en is sinds iOS 8.3 beschikbaar in het Nederlands. In dit dossier lees je alles over Siri: hoe je het gebruikt en hoe je het kunt gebruiken voor afspraken plannen, informatie opvragen, muziek bedienen en meer.

Siri krijgt nieuwe functies in iOS 10. In onderstaand artikel lees je meer:

BEKIJK OOK
17-6-2016 · Siri krijgt in iOS 10 veel meer functies, maar toch zijn er nog genoeg beperkingen. In dit artikel leiden we je langs alle functies en de activiteiten die ontwikkelaars moeten doen om het werkend te krijgen.
28

Wat is Siri?

De spraakassistent Siri helpt je bij het uitvoeren van eenvoudige taken zoals weerbericht opvragen, plannen van afspraken en apps starten. Het bijzondere is dat je vragen in natuurlijke taal kunt stellen. De assistent begrijpt ook algemene kennisvragen, zoals “Wie was president van Frankrijk in 1991?” en vormt daarmee een alternatief voor Wikipedia. Apple heeft gaandeweg steeds meer functies toegevoegd. Een overzicht daarvan vind je aan het einde van dit dossier.

Siri is beschikbaar meerdere talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans. Belangrijke talen zoals het Engels zijn beschikbaar in meerdere varianten, zoals Australisch, Brits en Amerikaans Engels. Sinds iOS 9 is ook Vlaams beschikbaar.

BEKIJK OOK
9-6-2015 · Belgische lezers opgelet: Siri krijgt er een nieuwe taaloptie bij met de komst van iOS 9 die ook het Belgisch Nederlands ondersteunt.
162

Op welke toestellen werkt Siri?

Siri werkt zowel op de iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV, maar niet op elk model. Siri werkt op alle onderstaande modellen:

 • iPhone 4s of nieuwer
 • iPad 3e generatie of nieuwer
 • iPad mini of nieuwer
 • iPad Pro
 • Apple Watch
 • Apple TV 4e generatie (vanaf tvOS 10)

Siri in het Nederlands

Sinds iOS 8.3 spreekt Siri Nederlands. Sinds april 2015 kan iedereen met een geschikt toestel de update installeren. Siri werkt sinds mei 2015 ook op de Apple Watch in het Nederlands. Naast Nederlands werden ook Thais, Turks, Russisch, Deens, Portugees en Zweeds toegevoegd. Hieronder leggen we in een video uit hoe Siri in het Nederlands werkt:

Sinds iOS 8 is het al mogelijk om Nederlandse teksten te dicteren. Dit werkt redelijk goed. Siri is sinds september 2013 uit bètafase.

Siri in Nederland

Siri is in Nederland op allerlei manieren te gebruiken. Vraag bijvoorbeeld naar ‘pizza in Amsterdam’ en Siri toont pizzarestaurants in Amsterdam. Siri kan ook sportuitslagen in Nederland voorlezen. Je kunt Siri gebruiken voor:

 • Mensen opbellen
 • Muzieknummers afspelen
 • Berichten sturen naar contactpersonen
 • Afspraken inplannen in agenda
 • Herinneringen instellen
 • Locaties opvragen
 • E-mail versturen naar contactpersonen
 • Aandelenkoersen opvragen
 • Weerbericht opvragen
 • Wekker instellen
 • Zoeken op het web
 • Notities maken
 • Adresboek bekijken
 • Algemene vragen stellen
 • Apps opstarten
 • Instellingen aanpassen

Siri kan intelligent omgaan met opdrachten, dus als je hebt ingesteld dat je broer Peter heet, kun je zeggen: “Zeg tegen mijn broer dat ik later ben” om zonder typen een berichtje te sturen.

Siri in gebruik

Je kunt allerlei commando’s geven, zoals “what is the weather in Amsterdam?” en Siri geeft passende info. Siri is vooral handig voor activiteiten waar je behoorlijk wat schermtaps voor nodig hebt of die specifieke kennis vereisen: “Wake me up at eight” of “What is the capital of Bolivia” regel je snel met Siri. Het bijzondere is dat je geen commando’s uit je hoofd hoeft te leren, want je kunt vragen op een natuurlijke manier stellen. In plaats van vragen naar het weer kun je ook vragen of je een trui, paraplu of zonnebrand nodig hebt.

In onderstaande video zie je 50 Amerikaanse stemcommando’s die je Siri kunt stellen.

Aan de slag met Siri

Ga aan de hand van deze gidsen en tips aan de slag met de Nederlandse Siri:

Apple Watch & Apple TV

Siri werkt bovendien op de Apple Watch. Op de Apple Watch kun je Siri gebruiken om bijvoorbeeld snel een timer te starten, een app te openen of om vragen te stellen. Naast de Apple Watch werkt Apple’s slimme spraakassistent ook met de vierde generatie Apple TV. Met een speciale Siri-afstandsbediening kun je Siri gebruiken om door tvOS te navigeren. Siri voor de vierde Apple TV werkt voorlopig alleen in acht landen, waar Nederland niet bij hoort.

BEKIJK OOK
9-3-2014 · iOS voorspelt op steeds meer manieren wat je precies gaat doen - en met de iWatch mogelijk hoe jij je voelt. Je iPhone denkt steeds meer na.
5

CarPlay: Siri gebruiken tijdens het autorijden

In 2014 heeft Apple CarPlay geïntroduceerd, een manier om je iPhone eenvoudig te koppelen aan het entertainmentsysteem van auto’s. Met behulp van Siri kun je onder meer telefoongesprekken voeren, tekstberichten dicteren, navigeren en commando’s geven om muziek af te spelen. CarPlay is beschikbaar in veel verschillende modellen auto’s, maar ook in zogenaamde aftermarket radio’s. In ons dossier CarPlay lees je meer over de mogelijkheden en beschikbaarheid van CarPlay.

BEKIJK OOK
Met CarPlay kun je in de auto bellen, sms'en, muziek luisteren en met je iPhone navigeren. In dit dossier lees je alles over de mogelijkheden en beschikbaarheid.
32

HomeKit: Siri gebruiken in de woonkamer

Elgato Eve bedienen met Siri dankzij HomeKit.Sinds de introductie van HomeKit in iOS 8 kan Siri ook apparaten in je huis aansturen, mits ze deze mogelijkheden ondersteunen. Hierdoor is het mogelijk om Siri bijvoorbeeld te vragen de verwarming lager te zetten, of om het licht om een bepaalde tijd uit te doen, zonder dat je door instellingen hoeft te bladeren. Een simpele gesproken opdracht is voldoende. Het leuke is dat je geen concrete opdrachten hoeft te geven, maar ook kan aangeven wat je gaat doen, bijvoorbeeld: ‘Ik ga naar bed’. Siri zorgt er dan voor dat de verlichting uit gaat, de deuren op slot gaan en de verwarming lager wordt gezet. Om HomeKit-accessoires buitenshuis te gebruiken, is wel een Apple TV nodig.

BEKIJK OOK
Met Apple's HomeKit kun je smart home-toepassingen (domotica) makkelijker bedienen vanaf iPhone en iPad. Lees alles over Apple HomeKit huisautomatisering.
22

Het uiterlijk van Siri

Siri-iOS-9 Siri bestaat al sinds iOS 5, maar kreeg in iOS 7 een nieuw design waarbij de virtuele assistent op een transparante scherm tevoorschijn komt. Dit uiterlijk werd met iOS 9 verder uitgebreid met een gekleurde lijn naar aanleiding van de Apple Watch-versie. Op het moment dat je spreekt geeft een horizontale lijn – geluid bestaat uit trillingen en wordt vaak weergegeven middels een horizontale lijn die uitslaat naarmate het harder of zachter klinkt — of en hoe goed Siri verstaat wat je zegt. Bovenin verschijnen vervolgens real-time de resultaten van je opdracht. Even de weg kwijt? Links onderin krijg je met het vraagteken een overzicht van alle mogelijke commando’s die je aan Siri kunt geven en welke soorten vragen je kunt stellen.

Mogelijkheden en beperkingen van Siri

Siri heeft de afgelopen jaren steeds meer functies erbij gekregen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om apps te starten via Siri, al blijft het lastig met sommige (buitenlandse) appnamen. Ook kun je Siri gebruiken om muzieknummers te herkennen en je te helpen herinneren aan bijvoorbeeld een website. Siri werkt echter nog niet met third-party-apps, waardoor de opties nog beperkt blijven tot de standaardapps van Apple.

Niet alles is mogelijk met de virtuele assistent. Zo is het opvragen van bedrijfsinfo in Nederland minder uitgebreid dan in Amerika. Je kunt de Nederlandse Siri wel vragen naar restaurants, maar welke films er vanavond in de bioscoop draaien weet de Nederlandse Siri niet. In Amerika krijg je een lijst met beoordelingen van Rotten Tomatoes te zien. Siri wordt ook gebruikt om woorden te dicteren. Hierdoor wordt je spraak omgezet in tekst. Hou er wel rekening mee dat je leestekens ook hardop moet uitspreken.

Verschillende stemmen voor Siri

Stem kiezen voor Siri.Je kunt bij veel talen kiezen uit twee verschillende stemmen. Ook voor de Nederlandse Siri kun je kiezen uit twee opties: een Nederlandse mannelijke stem of een Vlaamse vrouwelijke stem. De keuze voor een mannelijke of een vrouwelijke stem is echter nog niet bij alle Siri-talen beschikbaar. Voor Siri kun je bovendien een verbeterde stem downloaden. Deze optie zit verstopt in de toegankelijkheidsinstellingen van iOS. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > VoiceOver > Spraak > Standaarddialect. Hier kun je een verbeterde versie van de stem downloaden, zodat deze beter klinkt. Hiervoor kan wel meer dan 100MB vereist zijn.

Voor verschillende talen kun je Siri leren hoe bepaalde namen uitgesproken moeten worden. Dit kun je instellen door bijvoorbeeld te zeggen dat je jouw naam anders uit moet spreken. Siri vraagt je vervolgens de naam correct uit te spreken en geeft daarna meerdere opties. Helaas werkt deze functie nog niet in Nederland, maar bijvoorbeeld wel met de Engelse taal.

Instellingen aanpassen, zoeken met Bing en Wikipedia

Helderheid aanpassen met Siri.Vanaf iOS 7 is Siri in staat om ook enkele instellingen van je iDevice te veranderen. Zo kun je de vliegtuigmodus, Wi-Fi en Bluetooth door middel van een commando in- en uitschakelen. Verder kun je de helderheid aanpassen,de Niet Storen-stand activeren, Energiebesparingsmodus aanzetten of overschakelen op Night Shift. Ook zet je met Siri eenvoudig een wekker, stel je een herinnering in of stuur je een bericht naar je moeder.

In veel gevallen kan Siri geen antwoord geven op je vragen, waardoor hij of zij een zoekopdracht voor je uitvoert. Siri maakt hiervoor gebruik van Microsofts zoekmachine Bing. Veel andere antwoorden krijg je verder van verschillende bronnen, zoals Wolfgram Alpha en Wikipedia. Vraag Siri bijvoorbeeld naar de leeftijd van Obama en hij laat je de Wikipedia-pagina zien met bijbehorend antwoord. Vanuit hier open je de Wikipedia met een enkele tik in Safari.

Siri werkt met Facebook en Twitter

Tweets zoeken met Siri. Siri kan ook je statusupdate bijwerken op Facebook of een tweet de wereld in sturen met Twitter. Doordat je je Facebook- en Twitter-account kunt koppelen aan je iOS-toestel, hoef je Siri alleen toegang te geven tot je accounts. Zeg bijvoorbeeld “Plaats een tweet” en Siri vraagt wat je op Twitter zou willen zeggen. In iOS 7 heeft Apple de Twitter-ondersteuning uitgebreid met de mogelijkheid om via Siri te zoeken naar tweets van een bepaalde persoon. Op de vraag “Wat zegt Lady Gaga op Twitter” toont Siri recente tweets van de bekende popartiest. Je kunt ook een locatie meesturen bij het plaatsen van een Tweet via Siri.

Proactieve Siri in iOS 9

Sinds iOS 9 is Siri wat handiger op geworden. Siri is namelijk proactief geworden, wat wil zeggen dat de assistent uit zichzelf apps aanraadt en afspraken in je agenda zet. In Spotlight op iOS 9 is een lijst met Siri-suggesties te zien: apps en contactpersonen waar je volgens Siri naar op zoek was. Ook op je ontgrendelscherm verschijnen voortaan apps die je waarschijnlijk wilde openen. In de linker onderhoek staat bijvoorbeeld het icoontje van de Muziek-app als je een koptelefoon aangesloten hebt, of het app-icoon van een nieuws-app als je ’s ochtends vaak het nieuws leest. Ook geeft Siri in het Spotlight-scherm locatiesuggesties op basis van het moment van de dag. Lees alles over de proactieve Siri in onze tip.

BEKIJK OOK
Apple heeft Siri proactief gemaakt, waardoor je suggesties krijgt over welke apps je kunt gebruiken. Je leest hier alles over de functies en privacy van deze slimmere Siri.
90

Siri geeft informatie over sport, films en restaurants

Een visrestaurant opzoeken met Siri.Siri kan ook omgaan met sportuitslagen. Sinds iOS 6 kunnen Amerikanen het laatste sportnieuws opvragen, maar ook op zoek gaan naar een geschikt restaurant. Het is voor hen zelfs mogelijk om direct een tafel te reserveren dankzij OpenTable. Bovendien kunnen Amerikanen informatie opvragen over films in de bioscoop.

De Nederlandse Siri kan nog geen filminformatie opvragen, maar kan wel zoeken naar bepaalde winkels of restaurants door bijvoorbeeld te zeggen dat je trek hebt in vis. Sportuitslagen zijn ook beschikbaar bij de Nederlandse versie van de slimme assistent. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar de stand van de Eredivisie of naar informatie van afzonderlijke spelers. Ook weet Siri alles over de selectie van nationale elftallen.

BEKIJK OOK
6-7-2016 · Siri weet sinds de tweede beta van iOS 10 nu ook alles over voetbal. Vraag hem naar de stand van de Eredivisie, spelersinformatie of andere voetbalstatistieken.
24

Apps opstarten met Siri

Zoeken in de App Store met Siri.Siri is sinds in staat om apps op commando te openen. Hierdoor is het makkelijker om een applicatie op te starten wanneer je bijvoorbeeld handsfree van de iPhone gebruikmaakt. Zoals eerder gezegd werkt dit voor veel apps goed, maar een groot aantal apps hebben vaak ingewikkelde Engelstalige namen. De Nederlandse Siri heeft daardoor vaak moeite met het openen van deze apps.

Siri is tot slot een handig hulpmiddel om apps te zoeken in de App Store. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een overzicht te laten zien van alle games of nieuws-apps. Siri opent vervolgens de App Store en laat een overzicht zien met de gevonden resultaten. Je kunt ook de opdracht geven om te zoeken naar een specifieke app in de App Store, waarna automatisch de juiste zoekresultaten weergegeven worden.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!