Dossier: Siri

26 november 2011, 22:51 · Redactie

ios-7-siri-etcSiri is een virtuele assistent voor de iPhone, die met je stem bediend wordt. Siri werkt op de iPhone 4S en latere toestellen en op de iPad. De spraakassistent Siri helpt je bij het uitvoeren van eenvoudige taken, zoals weerbericht opvragen, plannen van afspraken en apps starten. Het bijzondere van Siri is dat je vragen in natuurlijke taal kunt stellen. Siri begrijpt ook algemene kennisvragen, zoals “Wie was president van Frankrijk in 1991?” en daarmee een alternatief voor Wikipedia. In iOS 7 kreeg Siri een nieuw uiterlijk en nieuwe functies zoals instellingen aanpassen, tweets opzoeken en werd Wikpedia als nieuwe informatiebron toegevoegd.

Apple gaat Siri niet op oudere iPhones aanbieden. Siri is beschikbaar in het Duits, Frans, Spaans, Engels en diverse andere talen.

Siri in het Nederlands

Er zijn helaas nog steeds geen aankondigingen gedaan door Apple omtrent Siri in het Nederlands. In november 2012 bleek uit een vacature dat Apple op zoek is naar een moedertaalspreker om een Nederlandse variant van Siri te maken. In juni 2014 verscheen opnieuw een vacature waarin Apple zoekt naar een “Siri Language Engineer – Dutch” die Siri 40 uur per week ‘nieuwe talen leert begrijpen en spreken’. Het is nog onduidelijk hoe lang een Nederlandse Siri op zich laat wachten, maar met de nieuwste vacature is in ieder geval duidelijk dat er door Apple aan wordt gewerkt. Als resultaat van deze inspanningen introduceert Apple in in iOS 8 wel de mogelijkheid om teksten in het Nederlands te dicteren. De uitgebreide Siri-ondersteuning is een volgende stap. Siri is sinds september 2013 uit bètafase.

Siri in Nederland

Siri is al in Nederland te gebruiken. Vraag bijvoorbeeld naar ‘pizza in Amsterdam’ en Siri toont pizzarestaurants in Amsterdam. Siri kan ook sportuitslagen in Nederland voorlezen. Je moet alle vragen in het Engels of in één van de andere ondersteunde talen stellen. In Nederland kun je Siri gebruiken voor:

 • Mensen opbellen
 • Muzieknummers afspelen
 • Berichten sturen naar contactpersonen
 • Afspraken inplannen in agenda
 • Herinneringen instellen
 • Locaties opvragen
 • E-mail versturen naar contactpersonen
 • Aandelenkoersen opvragen
 • Weerbericht opvragen
 • Wekker instellen
 • Zoeken op het web
 • Notities maken
 • Adresboek bekijken
 • Algemene vragen stellen
 • Apps opstarten
 • Instellingen aanpassen

Siri kan intelligent omgaan met opdrachten, dus als je hebt ingesteld dat je broer Peter heet, kun je zeggen: “Tell my brother that I’ll be late” om zonder te typen een berichtje te sturen.

Gebruik Siri

Ook al spreekt Siri nog geen Nederlands, je kunt het toch al goed gebruiken in het Engels. Je kunt allerlei commando’s geven, zoals “what is the weather in Amsterdam?” en Siri geeft passende info. Siri is vooral handig voor activiteiten waar je behoorlijk wat schermtaps voor nodig hebt of die specifieke kennis vereisen: “Wake me up at eight” of “What is the capital of Bolivia” regel je snel met Siri. Het bijzondere van Siri is dat je geen commando’s uit je hoofd hoeft te leren, want je kunt vragen op een natuurlijke manier stellen. In plaats van vragen naar het weer kun je ook vragen of je een trui, paraplu of zonnebrand nodig hebt.

In onderstaande video zie je 50 stemcommando’s die je Siri kunt stellen.

Mogelijkheden en beperkingen van Siri

Er zijn gaandeweg steeds meer apps die gebruik maken van Siri. Zo kun je met de dienst Remember The Milk takenlijsten inspreken. Ook zijn er trucs bedacht om apps te starten via Siri.

Niet alles is mogelijk met Siri. Je kunt in Nederland nog geen routes opvragen en het opvragen van bedrijfsinfo is minder uitgebreid dan in Nederland. Je kunt bijvoorbeeld wel pizzeria’s in Nederlandse steden opvragen, maar dit levert minder uitgebreide resultaten op dan in de VS. In Amerikaanse steden krijg je een geordende lijst met de best gewaardeerde restaurants (afkomstig van Yelp.com). In Nederland word je bij een dergelijke vraag doorgestuurd naar Google-zoekresultaten. Toch bevat Siri ook nog wel een aantal verborgen mogelijkheden: zo kun je met Siri ook gewoon leestekens invoeren. Siri gebruikt gemiddeld 63 KB dataverkeer per bericht.

Siri-hacks

Er zijn meerdere pogingen ondernomen om Siri op oudere iPhones werkend te krijgen. Praktisch blijkt dit mogelijk, maar er zijn twee hobbels die lastig blijken te overwinnen: het communiceren met de Siri-servers van Apple en het beschikbaar stellen van een tweak, zonder tegen auteursrechtclaims aan te lopen. De nieuwste trend is om Siri te gebruiken voor allerlei andere toepassingen, zoals het starten van je auto, het bedienen van je thermostaat of televisie. Dankzij een proxyserver zijn allerlei toepassingen mogelijk. Een grappige tweak is Beeri, waarbij je een ijskoud biertje krijgt voorgeschoteld.

Stem achter Amerikaanse Siri onthuld

In oktober 2013 bestond Siri alweer twee jaar. Op dezelfde dag werd ook bekend wie de stem is achter de Amerikaanse vrouwenstem van Siri. Dit blijkt Susan Bennett uit Atlanta wiens stem ook in GPS-systemen en in een pinautomaat met spraakfunctie gebruikt wordt. Zelf wist ze trouwens helemaal niet dat Apple háár stem voor de virtuele assistent heeft gebruikt. Daar kwam ze via een vriend toevallig achter. In een interview met CNN vertelde ze erover.

Siri geeft informatie over sport, films en restaurants in iOS 6

Siri filmsTijdens WWDC kondigde Apple aan dat Siri een aantal nieuwe mogelijkheden zal ondersteunen onder iOS 6. Hierdoor zal het bijvoorbeeld mogelijk worden om Siri te vragen naar sportuitslagen of informatie over bepaalde films. Amerikanen kunnen ook via Siri op zoek naar een restaurant, waarna de virtuele assistent een tafel kan reserveren. Gezien de locatiedienst Yelp niet in Nederland met Siri te gebruiken is, lijkt de kans klein dat wij dit najaar ook naar restaurants kunnen zoeken.

Apps opstarten met Siri in iOS 6

Siri zal vanaf iOS 6 ook in staat zijn om apps op commando te openen. Hierdoor wordt het makkelijker om een applicatie op te starten wanneer je bijvoorbeeld handsfree van de iPhone gebruik moet maken. Hoe goed dit zal werken voor Nederlandse apps is nog niet duidelijk: omdat Siri de Nederlandse taal nog niet ondersteunt, worden Nederlandse namen soms vreemd geïnterpreteerd.

Door Siri te vragen om een foto te maken, krijg je automatisch verschillende foto-applicaties te zien. Deze kun je vervolgens opnoemen of aantappen, zodat je snel de camera kunt opstarten.

iWatch & Apple TV

De verwachting is dat Apple in 2014 een zogeheten smart watch op de markt brengt, die dient als verlengstuk van je iPhone. Bijvoorbeeld voor notificaties, maar mogelijk ook voor het meten en registreren van allerlei lichaamsfuncties. Bovendien werkt Apple een nieuwe versie van Siri die beter met apps kan communiceren. Lees meer over geruchten en verwachtingen in ons dossier iWatch. Naast de iWatch zou Apple de slimme spraakassistent ook in de nieuwe Apple TV willen integreren. Dit blijkt onder meer uit verwijzingen naar Siri die in iOS 7.1 zijn ontdekt.

CarPlay: Siri gebruiken tijdens het autorijden

In 2014 heeft Apple CarPlay geïntroduceerd, een manier om je iPhone eenvoudig te koppelen aan het entertainmentsysteem van auto’s. Met behulp van Siri kun je onder meer telefoongesprekken voeren, tekstberichten dicteren, navigeren en commando’s geven om muziek af te spelen. Het is nog niet beschikbaar in Nederland vanwege de ontbrekende ondersteuning voor de Nederlandse taal. In ons dossier CarPlay lees je meer over de mogelijkheden en beschikbaarheid van CarPlay.

Nieuw ontwerp voor Siri in iOS 7

Nieuw ontwerp Siri iOS 7Siri bestaat al sinds iOS 5, maar zag er tot nog toe altijd hetzelfde uit. In iOS 7 sloeg Apple een nieuwe weg in met een nieuw ontwerp voor het gehele mobiele besturingssysteem. Ook Siri kreeg een nieuw ontwerp, waarbij de virtuele assistent voortaan in een transparante overlay getoond wordt. Bovenop het scherm dat je op dat moment open had, waardoor het er nog enigszins doorheen schijnt. Het uiterlijk van Siri zelf is meteen ook sterk versimpeld. Onderaan vind je een ronde knop met microfoon waarop je kunt tappen om Siri te activeren. Op het moment dat je spreekt geeft een horizontale lijn – geluid bestaat uit trillingen en wordt vaak weergegeven middels een horizontale lijn die uitslaat naarmate het harder of zachter klinkt — of en hoe goed Siri verstaat wat je zegt. Bovenin verschijnen vervolgens de resultaten van je opdracht. Even de weg kwijt? Links onderin krijg je met het vraagteken een overzicht van alle mogelijke commando’s die je aan Siri kunt geven en welke soorten vragen je kunt stellen.

Instellingen veranderen, zoeken met Bing en Wikipedia in iOS 7

Vanaf iOS 7 is Siri in staat om ook enkele instellingen van je iDevice te veranderen. Zo kun je de vliegtuigmodus, Wi-Fi en Bluetooth door middel van een commando in- en uitschakelen. Verder kun je de helderheid aanpassen en de zaklamp activeren. De zaklamp is nieuw in iOS 7 en vind je in het nieuwe bedieningspaneel dat je oproept door van onderin je scherm omhoog te vegen. De knop om de zaklamp in te schakelen vind je dan links onderin.

Ook kun je in iOS 7 voortaan zoeken met Microsoft’s zoekmachine Bing, waar eerder Google werd gebruikt. Bovendien worden resultaten van een zoekactie met Siri voortaan in het Siri-venster zelf getoond en word je niet langer naar Safari doorgestuurd. Siri ondersteunde eerder al zoekacties via Wolfram Alpha, maar in iOS 7 komt door nog een nieuwe bron bij: Siri ondersteunt voortaan ook zoekopdrachten via Wikipedia, de grootste online encyclopedie.

In iOS 7 heeft Apple ook natuurlijker klinkende stemmen aan Siri toegevoegd om Siri menselijker te laten klinken. Je kunt nu bovendien zelf kiezen of je door een mannelijke of vrouwelijke stem geholpen wilt worden. Dit kan per land, maar is nog niet mogelijk voor alle talen. Ook kun je Siri leren om bepaalde namen beter uit te spreken. Dit is met name handig voor Nederlandse namen die Siri niet meteen zelf herkent.

Posten op Facebook en Twitter met Siri

Sinds iOS 6 is mogelijk om aan Siri te vragen een bericht te plaatsen op Facebook en Twitter. Onder andere het commando “send a tweet” roept een invoerscherm op, waarna Siri jouw uitgesproken bericht dicteert en verstuurt. In iOS 7 heeft Apple de Twitter-ondersteuning uitgebreid met de mogelijkheid om via Siri te zoeken naar tweets van een bepaalde persoon. Op de vraag “What’s John Appleseed saying” toont Siri vervolgens recente tweets van de beste man. Ook nieuw in iOS 7 is de mogelijkheid om bij het versturen van een tweet aan te geven of je huidige geolocatie meegestuurd moet worden.

Onderwerpen
door Redactie

De redactie van iCulture informeert je dagelijks over het relevante Apple-nieuws en de beste apps. We zorgen dat jij altijd op de hoogte bent, filteren de geruchten en testen nieuwe apps altijd zelf, zodat jij het maximale uit je iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV en Apple-diensten kunt halen.