Rekenen met Siri in iOS 10.

Snelle berekeningen kun je laten doen door Siri [video]

Vanaf iOS 10 is het ook in het Nederlands en Vlaams mogelijk om te rekenen met Siri. Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en valuta en eenheden omzetten: Siri kan het allemaal. Bekijk in dit artikel hoe dit in z'n werk gaat.

Rekenen met Siri in iOS 10.
Wil je even snel iets uitrekenen, dan is je iPhone natuurlijk het perfecte hulpmiddel. Siri maakt snelle berekeningen nog makkelijker, omdat je alleen maar op een knop hoeft te drukken. Helaas is Siri niet zo’n groot rekenwonder dat ze alle soorten berekeningen kan doen. Welke berekeningen kun je dan wel aan Siri vragen? Je leest het in deze tip.

Rekenen met Siri

Rekenen met Siri is sinds iOS 10 beschikbaar in het Nederland. Siri kan optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen, maar kan ook breuken uitrekenen en zelfs valuta omzetten. Wil je weten hoeveel centimeter een 27-inch iMac is, dan kan je dit ook eenvoudig aan Siri vragen. In onderstaande video zie je een korte demonstratie van rekenen met Siri.

Zoals in de video te zien is, hoef je alleen maar Siri op te starten en te vragen hoeveel bijvoorbeeld 4 maal 10 is. Je kunt ook langere sommen opvragen en optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen combineren. Toch blijkt dat niet alle berekeningen goed werken. Worteltrekken en kwadrateren kan Siri bijvoorbeeld niet, omdat ze dan een zoekopdracht op het web uit gaat voeren.

Het werkt overigens niet alleen op je iPhone, maar ook op je Mac. Handig als je aan het werk bent en even snel wat moet berekenen!

Berekeningen maken zonder te praten

Wil je berekeningen liever niet hardop uitspreken, dan kun je ook nog steeds gebruikmaken van Spotlight. Overigens kun je ook in Spotlight niet worteltrekken en kwadrateren, waardoor je daar toch echt een calculator voor moet gebruiken.

Een andere mogelijkheid is om Siri zonder geluid te gebruiken. Als je eenmaal een opdracht aan Siri hebt gesteld kun je steeds nieuwe vragen blijven stellen door ze in het Siri-venster in te tikken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerp Siri
Devices iPad, iPhone, Mac
Software iOS 10, iOS 11, iOS 12, macOS 10.12 Sierra, macOS 10.13 High Sierra, macOS 10.14 Mojave