Zo gebruik je Siri op de Mac

Siri op de Mac is nieuw in macOS Sierra. In deze tip lees je hoe je Siri op de Mac gebruikt en meer uit deze spraakassistent haalt.

Siri maakt sinds macOS Sierra onderdeel uit van MacOS. Hoe gebruik je de virtuele assistent op de Mac? Dat lees je in deze tip!

Siri op de Mac

Siri is voor de meeste mensen vooral bekend van de iPhone. Heb je Siri al wel eens gebruikt, dan kun je op de Mac ook meteen aan de slag. De vragen die je kunt stellen zijn ongeveer hetzelfde. Er zijn alleen wat andere manieren om de assistent te activeren. Bovendien heb je nog een aantal extra functies tot je beschikking, die betrekking hebben op het zoeken naar, en bewerken van, bestanden. Dat geeft je mooi de mogelijkheid om Siri te gebruiken bij het opstarten.

Siri activeren op de Mac

Bij de installatie van MacOs Sierra word je gevraagd of je Siri wilt inschakelen, als je daar voor kiest zie je dat Siri zowel in je Dock als in de Menubalk komt te staan. Je kunt dat uiteraard veranderen door het Siri-icoon ingedrukt te houden en naar de gewenste plek te verplaatsen. Ook kun je het icoon uit het Dock verwijderen door het naar de prullenmand te verplaatsen. Om Siri in de Menubalk aan te passen houd je de Command-toets ingedrukt en verplaats of verwijder je het icoon.

Siri macOS dock

macOS Sierra werkt op de iMac (vanaf eind 2009), MacBook Air (vanaf 2010), MacBook (vanaf eind 2009), Mac mini (vanaf 2010), MacBook Pro (vanaf 2010) en Mac Pro (vanaf 2010).

Siri gebruiken op de Mac
Op de iPhone activeer je Siri door de thuisknop ingedrukt te houden of door “Hey Siri” te zeggen. Op de Mac werkt dat net even anders, om Siri te activeren klik je op het Siri-icoon of houd de Commmand-toets en spatiebalk ingedrukt. De toetscombinatie kun je ook aanpassen naar een zelf gekozen toetscombinatie, die optie kun je vinden in de systeemvoorkeuren van Siri, hoe je dat precies doet leggen we later in dit artikel uit.

Siri macOS vraag

Als je Siri hebt geactiveerd zal je zien dat Siri rechtsboven in het scherm zichtbaar is, ook hoor je het bekende geluidje dat je kent van Siri in iOS.

Wat kan Siri op de Mac?

Siri op de Mac kan over het algemeen hetzelfde als Siri op iOS, maar er zijn wel wat verschillen tussen beide platformen. Het grootste verschil is dat de Mac beschikt over Finder, waarin je alle bestanden kunt beheren. Maar net als in iOS helpt Siri je ook met sportuitslagen, agendapunten, e-mails en locaties.

Siri macOS dock mogelijkhedenSiri macOS dock weer

Siri op de Mac werkt goed samen met Finder en zo daardoor kun je eenvoudig bestanden opzoeken door Siri een vraag te stellen zoals: “Toon al mijn schermafbeeldingen.”. Als je de afbeelding niet kunt vinden kun je vervolgens een specifiekere vraag stellen zoals: “Toon alleen de schermafbeeldingen van vandaag.”, en Siri toont je alleen nog de afbeeldingen die vandaag zijn toegevoegd.

Siri kan nog meer
Siri kan natuurlijk veel meer dan alleen bestanden opzoeken, zo kan Siri op de Mac: Bluetooth in-/uitschakelen, een rekensom oplossen, een programma openen en verschillende instellingen aanpassen waaronder je schermhelderheid en volume. Om (bijna) alle vragen die je Siri kunt stellen te bekijken raden wij deze site aan, als je op de site op ‘Settings’ klikt en MacOS Sierra selecteert zie je alles wat je kunt vragen aan Siri op de Mac.

Siri macOS instellingen

Siri instellen zoals jij dat wilt
De instellingen van Siri kun je eenvoudig aanpassen om het gebruik van de assistent zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ga naar Systeemvoorkeuren en klik op Siri. Voor de Nederlandse Siri kun je kiezen uit een mannelijke stem en een vrouwelijke stem, houd er rekening mee dat de vrouwelijke stem Vlaams spreekt. Als je gebruikt maakt van een externe microfoon kun je dat aanpassen in Microfooninvoer. Zoals eerder aangegeven kun je ook de toetsencombinatie aanpassen waarmee je Siri activeert. Standaard is het Command+Spatie, maar je kunt ook kiezen uit: Option-toets ingedrukt houden of op de FN-toets drukken. Wil je een eigen toets of combinatie instellen, dan kies je voor Pas aan….

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Mac
Onderwerpen macos sierra, Siri
Devices Mac, MacBook
Software macOS 10.12 Sierra, macOS 10.13 High Sierra, macOS 10.14 Mojave