Hé Siri Mac

Zo gebruik je Siri op de Mac

In deze tip lees je hoe je Siri op de Mac gebruikt en meer uit deze spraakassistent haalt. De functies verschillen soms van de iPhone en iPad.

Siri op de Mac kan je in sommige gevallen voorzien van praktische informatie. Ook is het handig dat je enkele systeemvoorkeuren kunt aanpassen. Op Macs met een ventilator zorgt je Mac er ook voor dat Siri je goed kan verstaan als de ventilator blaast.

Wat is Siri op de Mac

Siri is al sinds 2011 de slimme assistent op de iPhone. Na enkele jaren vond de assistent ook een plek op de Mac. Je kunt met Siri allerlei taken sneller verrichten, zoals het weerbericht opvragen, een bericht versturen, jezelf ergens aan laten herinneren, personen bellen en meer. We vertellen je verderop in dit artikel wat Siri kan doen.

Door Apple wordt Siri ook gebruikt als een soort parapluterm voor slimme technologie. Zo kan Siri soms voorspellen welke apps je wil gebruiken, zonder dat je hier ook echt de spraakassistent voor gebruikt. Meer over Siri lees je in onze aparte uitleg. We focussen ons nu op de Mac.

Bekijk ook

Siri: het complete overzicht van Apple's spraakassistent

Met Siri geef je spraakopdrachten aan de iPhone, iPad en andere apparaten. Siri spreekt Nederlands, kan vragen beantwoorden, informatie opzoeken, apparaten bedienen en zelfs grapjes maken. Wat kun je er nog meer mee? Dat lees je in deze Siri-uitleg!

Siri activeren op de Mac

Op de Mac zijn verschillende manieren om Siri te activeren. Standaard is de functie ingeschakeld voor alle Macs. We leggen onderaan in dit artikel uit hoe je het uitschakelt. Dit zijn de hoofdmanieren om Siri te activeren:

  • Menubalk-knop
  • App-icoon in het Dock
  • Toetsenbord
  • Hé Siri (2018 en nieuwer)
  • Touch Bar (MacBook Pro)

Siri Mac gebruiken

Iedere Mac is standaard voorzien van de menubalk-knop voor Siri. Je herkent deze aan het cirkeltje met blauw, wit, paars en groen. Datzelfde icoon vind je ook standaard in het Dock en in je map met alle apps. Ben je liever van de sneltoetsen, dan kun je CMD + spatiebalk ingedrukt houden om Siri te activeren.

Ben je eigenaar van een Mac uit 2018 of nieuwer, of een iMac Pro, dan kun je ook Hé Siri op de Mac gebruiken. In een aparte tip leggen we uit hoe dat werkt. Voor oudere Macs is er ook een tussenoplossing. Ten slotte kunnen gebruikers van de MacBook Pro van 2016 en nieuwer gebruik maken van de Touch Bar, als jouw specifieke model dat heeft. Standaard staat deze knop rechts.

Een leuke toevoeging van Apple: op Macs waar een ventilator draait, zal deze automatisch uitschakelen zodra je Siri activeert. Ben je klaar met praten, dan gaat de ventilator weer aan. Zo kan Siri je altijd goed verstaan.

Bekijk ook

Zo kun je 'Hé Siri' gebruiken op de Mac

Je kunt Hé Siri ook op de Mac gebruiken. Dit kan op twee manieren. In deze tip leggen we uit hoe Siri activeren met je stem op de Mac werkt en welke modellen geschikt zijn.

Wat kan Siri allemaal?

Nu je weet hoe je Siri activeert, is het nu een kwestie van gebruiken en weten wat je ermee kunt. Naast de basistaken die we eerder al noemden, kan Siri ook allerlei andere dingen. Zo zijn sommige Mac-specifieke opdrachten uit te voeren. Vraag bijvoorbeeld: “Hoeveel vrije ruimte heb ik?” om te weten of je krap zit met je opslagruimte. Wanneer je bijvoorbeeld met Apple Support belt, willen ze altijd weten welke software op je Mac staat. Ook dat kun je vragen aan Siri.

Siri vragen voorbeeld Mac

Vind je dat het uiterlijk van macOS wat licht oogt, dan kun je Siri vragen om de donkere modus in te stellen. Hetzelfde geldt voor de lichte modus. Andere Mac-specifieke opdrachten zijn bijvoorbeeld die over bestanden. Je kunt Siri vragen om een specifieke map te openen in Finder. Het is ook mogelijk om een bestand te openen in een zelfgekozen programma, mits dat wordt ondersteund. In onze uitleg over Siri leer je meer over het soort vragen die je kunt stellen.

Siri uitschakelen of stem aanpassen op je Mac

Siri kent in het Nederlands twee stemmen. Vlaams Nederlands kent er één. Je kunt uiteraard kiezen welke je wil en of je überhaupt wil dat Siri terugpraat. Dat is namelijk niet altijd vereist, want het antwoord staat ook uitgeschreven op je scherm. Volg deze stappen:

  1. Open de Systeemvoorkeuren ( > Systeemvoorkeuren).
  2. Klik op het Siri-menu.
  3. Kies in de lijst een stem en pas zo nodig de taal aan. Je wijziging is meteen actief.

Siri instellingen op de Mac

Je vindt in dit overzicht ook een knop om Siri helemaal uit te schakelen. Vink hiervoor Activeer Vraag het aan Siri uit. Dit staat links in het venster. Siri wordt nu helemaal uitgeschakeld. De knop verdwijnt dan ook uit je menubalk.

Vanaf macOS Monterey (najaar 2021) kun je ook Siri Shortcuts op de Mac gebruiken. Hiermee kun je allerlei taken versnellen en makkelijker maken. Het is redelijk uitgebreid, maar niet heel moeilijk. Je leest er meer over in onze aparte gids.

Bekijk ook

Zo werkt de Opdrachten-app op de Mac

Siri Shortcuts zijn ook op de Mac te gebruiken. In deze gids leggen we uit hoe de Opdrachten-app op de Mac werkt en hebben we wat aanraders voor je, waaronder Opdrachten starten vanuit het deelmenu.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Siri

Lees alles over de spraakassistent van Apple. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Hieronder vind je onze belangrijkste artikelen.

Siri