Hi Siri reclamespot

Siri werkt niet? Hier zijn 6 oorzaken en oplossingen

Werkt Siri niet? Het komt misschien omdat één van de microfoons kapot is, of omdat 'Hé Siri' niet goed werkt. Daarom 6 tips voor oplossingen.

Heb je problemen dat Siri opeens niet meer werkt? Lukt het dicteren niet, worden spraakopdrachten zelden herkend en reageert je iPhone niet meer op ‘Hé Siri‘? Dan kan het zijn dat de microfoon van je iPhone of iPad defect is, of dat er iets anders aan de hand is. In dit artikel geven we 6 tips om de oorzaak te achterhalen en het op te lossen bij vragen als: Waarom werkt Siri niet? Siri reageert niet meer op mijn stem? En:

#1 Siri werkt niet, microfoon kapot?

Wat regelmatig blijkt voor te komen is dat Siri niet reageert, maar dat telefoneren wel werkt. Dat is wel te verklaren: bij het telefoneren gebruik je voornamelijk de microfoon aan de onderzijde van de iPhone, vlakbij je mond. Siri heeft echter de microfoons aan de bovenkant nodig, vlakbij de telefoonspeaker. Je ziet vaak mensen onderin de iPhone praten (zie foto), maar als je Siri wil gebruiken kun je net zo goed je mond richten op de microfoon bóven het scherm.

Siri doet het niet

Op onderstaande afbeelding zie je waar beide microfoons zich bevinden. Overigens zit er ook nog een microfoon aan de achterzijde van de iPhone, voor het analyseren van omgevingsgeluiden en het vastleggen van geluid voor video’s:

iPhone microfoon-locatie

Om zeker te weten dat het om een hardware-probleem gaat, kun je proberen om Siri via een aangesloten headset te gebruiken. Lukt het wel, dan is er waarschijnlijk iets mis met de microfoon aan de bovenkant. Binnen de garantie kun je dit gratis laten repareren. Is de garantie al verlopen, dan kan het toch zin hebben om naar de Apple Store te gaan: volgens mensen die eerder met het probleem zaten zijn de medewerkers in de Apple Store wel eens coulant.

#2 Siri heeft lucht nodig

Misschien zit er gewoon wat vuil op de microfoon, waardoor jouw spraakopdrachten niet goed doorkomen. Je kunt het oplossen met een busje perslucht (verkrijgbaar in fotografiezaken), waarbij je de microfoon voorzichtig schoonspuit. Komt ook van pas als er vuil in de koptelefoonaansluiting zit.

Hé, Siri in een nieuwe reclame van de iPhone 6s.

#3 Siri herkent je stem niet

Er is nog een derde mogelijkheid waarom Hé Siri niet werkt. Misschien herkent Siri het commando niet, omdat je het niet snel genoeg achter elkaar uitspreekt. In onderstaand screenshot is “Hé, Siri” te zien, maar dat betekent niet dat je een lange spreekpauze tussen “Hé” en “Siri” moet laten vallen.

Als je “Hé Siri” snel achter elkaar uitspreekt werkt het beter.

Een andere optie is dat de assistent je stem niet meer goed herkent en dat het tijd is om Siri opnieuw te trainen. Dit kun je doen via Instellingen > Siri > Hé Siri. Je moet een aantal zinnetjes uitspreken, die Siri gebruikt om je beter te leren herkennen.

Siri opnieuw instellen

#4 Hé Siri heeft stroom nodig

Siri kan dienst weigeren als je ‘Hé Siri‘ probeert te activeren. Op oudere toestellen werkt dit alleen als je iPhone of iPad met een stroombron is verbonden. Alleen op nieuwere toestellen vanaf de iPhone 6s en iPad Pro kun je Siri gebruiken zonder het toestel aan de oplader te hangen. Op oudere toestellen zoals de iPhone 6, iPhone 5s of iPhone 5 moet je het het toestel aan de lader hangen.

#5 Je iPhone staat in Energiebesparende modus

Ook handig om te weten, is dat Hé Siri niet werkt als de energiebesparende modus aan staat. Bij Hé Siri moet de iPhone continu standby staan, om te luisteren of je misschien ‘Hé Siri’ zegt. Dit kost onnodig energie; vandaar dat Hé Siri en de energiebesparingsmodus niet tegelijkertijd actief zijn.

#6 Start je iPhone opnieuw op

Als bepaalde functies niet meer goed werken, kan het altijd helpen om je iPhone te herstarten. De snelste manier om dit te doen kost je maar 10 seconden:

  1. Houd de aan/uitknop enkele seconden ingedrukt tot het Zet uit-scherm verschijnt.
  2. Druk vervolgens de thuisknop enkele seconden in. Je keert terug naar het beginscherm.

Daarmee wordt niet alleen je iPhone sneller, maar worden eventuele vastgelopen systeemfuncties ook opgelost.

Apple Watch met Siri

Uiteraard gelden bovenstaande tips ook voor de meeste andere apparaten waarop Siri werkt, zoals de Apple Watch en de Apple TV.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen microfoon, Siri