Hi Siri reclamespot

Siri werkt niet? Hier zijn 6 oorzaken en oplossingen

Werkt Siri niet? Het komt misschien omdat één van de microfoons kapot is, of omdat 'Hé Siri' niet goed werkt. Daarom 4 tips voor oplossingen.

Heb je problemen dat Siri opeens niet meer werkt? Lukt het dicteren niet, worden spraakopdrachten zelden herkend reageert je iPhone niet meer op ‘Hé Siri‘? Dan kan het zijn dat de microfoon van je iPhone of iPad defect is, of dat er iets anders aan de hand is. In dit artikel geven we 6 tips om de oorzaak te achterhalen en het op te lossen.

Hi Siri reclamespot

#1 Siri werkt niet, microfoon kapot?

Wat regelmatig blijkt voor te komen is dat Siri niet reageert, maar dat telefoneren wel werkt. Dat is wel te verklaren: bij het telefoneren gebruik je voornamelijk de microfoon aan de onderzijde van de iPhone, vlakbij je mond. Siri heeft echter de microfoons aan de bovenkant nodig, vlakbij de telefoonspeaker. Je ziet vaak mensen onderin de iPhone praten (zie foto), maar als je Siri wil gebruiken kun je net zo goed je mond richten op de microfoon bóven het scherm.

Op onderstaande afbeelding zie je waar beide microfoons zich bevinden. Overigens zit er ook nog een microfoon aan de achterzijde van de iPhone, voor het analyseren van omgevingsgeluiden en het vastleggen van geluid voor video’s:

iPhone 6 microfoon locaties

Om zeker te weten dat het om een hardware-probleem gaat, kun je proberen om Siri via een aangesloten headset te gebruiken. Lukt het wel, dan is er waarschijnlijk iets mis met de microfoon aan de bovenkant. Binnen de garantie kun je dit gratis laten repareren.

Is de garantie al verlopen, dan kan het toch zin hebben om naar de Apple Store te gaan: volgens mensen die eerder met het probleem zaten zijn de medewerkers in de Apple Store wel eens coulant.

Hé, Siri in een nieuwe reclame van de iPhone 6s.

#2 Siri heeft lucht nodig

Misschien zit er gewoon wat vuil op de microfoon, waardoor jouw spraakopdrachten niet goed doorkomen. Je kunt het oplossen met een busje perslucht (verkrijgbaar in fotografiezaken), waarbij je de microfoon voorzichtig schoonspuit. Komt ook van pas als er vuil in de koptelefoonaansluiting zit.

#3 Siri herkent je stem niet

Er is nog een derde mogelijkheid waarom Hé Siri niet werkt. Misschien herkent de assistent je stem niet (meer) en is het tijd om opnieuw te trainen. Dit kun je doen via Instellingen > Siri > Hé Siri. Je moet een aantal zinnetjes uitspreken, die Siri gebruikt om je beter te leren herkennen.

Siri opnieuw instellen

#4 Hé Siri heeft stroom nodig

Siri kan dienst weigeren als je ‘Hé Siri‘ probeert te activeren. Op oudere toestellen werkt dit alleen als je iPhone of iPad met een stroombron is verbonden. Alleen op nieuwere toestellen zoals de iPhone 6s en iPad Pro kun je Siri gebruiken zonder het toestel aan de oplader te hangen.

Je kunt Hé Siri alleen draadloos gebruiken op de iPhone 6s en nieuwer, iPhone SE en iPad Pro. Op oudere toestellen zoals de iPhone 6, iPhone 5s of iPhone 5 moet je het het toestel aan de lader hangen.

#5 Je iPhone staat in Energiebesparende modus

Ook handig om te weten, is dat Hé Siri niet werkt als de energiebesparende modus aan staat. Bij Hé Siri moet de iPhone continu standby staan, om te luisteren of je misschien ‘Hé Siri’ zegt. Dit kost onnodig energie; vandaar dat Hé Siri en de energiebesparingsmodus niet tegelijkertijd actief zijn.

#6 Start je iPhone opnieuw op

Als bepaalde functies niet meer goed werken, kan het altijd helpen om je iPhone even opnieuw te starten. De snelste manier om dit te doen kost je maar 10 seconden:

  1. Houd de aan/uitknop enkele seconden ingedrukt tot het Zet uit-scherm verschijnt.
  2. Druk vervolgens de thuisknop enkele seconden in. Je keert terug naar het beginscherm.

Daarmee wordt niet alleen je iPhone sneller, maar worden eventuele vastgelopen systeemfuncties ook opgelost.

Uiteraard gelden bovenstaande tips ook voor de meeste andere apparaten waarop Siri werkt, zoals de Apple Watch en de Apple TV.

Apple Watch met Siri

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen microfoon, siri