iOS 9 icoon

iOS 9: het complete overzicht

Alles over iOS 9 en de bijbehorende functies, zoals nieuw lettertype San Francisco, proactieve Siri, Night Shift en multitasken op de iPad. Lees over de iOS 9 aankondiging, release en meer.

iOS 9 is de negende versie van het iOS-besturingssysteem en kwam beschikbaar op 16 september 2015. Er zaten nieuwe functies in zoals Proactieve Siri, Night Shift, en een Energiebesparingsmodus. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, iOS 9 functies, release en meer.

iOS 9 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over iOS 9:

 • De iOS versie van 2015.
 • Aangekondigd op 8 juni 2015 tijdens WWDC.
 • Verscheen op 16 september 2015 voor iPhone 4s en nieuwer.
 • Verscheen gelijktijdig met de iPhone 6s en 6s Plus.
 • Er verschenen in totaal twaalf updates en meerdere beta’s.
 • De laatste update 9.3.6 verscheen op 22 juli 2019.
 • iOS 9.3.6 was de laatste update voor de iPhone 4s en de cullular versies van de iPad mini 1, iPad 2 en iPad 3. De Wi-Fi versies van de iPad mini 1, iPad 2, iPad 3 en vijfde generatie iPod touch blijven hangen op versie 9.3.5.
 • De update is in september 2016 opgevolgd door iOS 10.

iOS 9 met iPhones.

iOS 9: de belangrijkste functies

Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen in iOS 9:

Verder waren er nog diverse kleinere verbeteringen, zoals:

iOS 9 aankondiging

In onderstaande video kun je de ruim twee uur durende iOS 9 aankondiging nog eens meebeleven:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

iOS 9 geschikte toestellen

iOS 9 kon worden geïnstalleerd op alle apparaten die geschikt waren voor iOS 8. Er vielen dus geen toestellen af.

iOS 9 functies

iOS 9 zat bomvol nieuwe functies. Hieronder vind je een iCulture-video waarin we de belangrijkste vernieuwingen in iOS 9 uitleggen. Daaronder bespreken we de verschillende verbeteringen nog eens wat uitgebreider:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Beveiliging en stabiliteit in iOS 9

iOS 9 was vooral gericht op het verbeteren van de beveiliging en stabiliteit. Zo voerde Apple een 6-cijferige pincode in te voeren. Daarmee nam het aantal mogelijke combinaties toe van 10.000 naar 1 miljoen. Het is niet verplicht om een pincode van 6 cijfers te gebruiken, maar het wordt wel door Apple aangeraden.

iOS 9 gebruikt lettertype San Francisco

Het lettertype San Francisco kenden we al van de Apple Watch. In iOS 9 en in OS X El Capitan werd dit nieuwe lettertype ingevoerd, als vervanger van Helvetica Neue. Op de website stapte Apple pas in 2017 over op San Francisco.

san-francisco-mac

Proactieve Siri en Vlaamse Siri in iOS 9

siri-apple-ios-9Siri helpt je voortaan zonder dat je iets hebt gevraagd. Op het moment dat je normaal gesproken naar huis gaat laat Siri zien of het druk is op de weg en zet alvast de Muziek-app voor je klaar, zodat je meteen kunt gaan luisteren. Je vindt in Spotlight ook suggesties voor apps die je zou willen gebruiken, op basis van wat je eerder op de iPhone hebt gedaan. Hoe vaker je iOS 9 gebruikt, hoe slimmer proactieve Siri wordt.

Siri sprak in iOS 8 voor het eerst Nederlands maar had nog wat moeite met Vlaamse woorden en accenten. In iOS 9 is dat rechtgezet met ondersteuning voor Vlaamse Siri. De assistent herkent hierdoor veel beter de zuidelijke tongval. De Belgische versie van Siri is een vrouw, terwijl de assistent in het Nederlands een mannelijke stem heeft. In iOS 11 is dit uitgebreid naar meerdere stemmen, zowel mannelijk als vrouwelijk.

Night Shift in iOS 9.3

In iOS 9.3 voerde Apple een nachtmodus in. Met Night Shift maak je het scherm ’s avonds minder blauw, wat prettiger is voor de ogen. Je kunt Night Shift activeren vanuit het Bedieningspaneel en via de Instellingen-app. Ook kan de iPhone of iPad automatisch naar Night Shift overschakelen op een vooraf ingesteld moment, zoals na zonsondergang of tussen bepaalde tijdstippen.

Night Shift iOS 9.3

Apple News-app in iOS 9

Artikelen lezen op je iPhone of iPad kan vanaf iOS 9 met de Apple News-app. Tenminste, als je in de Verenigde Staten woont. Deze nieuwe app toont artikelen in een fraaie opmaak en is gebaseerd op het Nederlandse PRSS, dat eerder door Apple werd overgenomen. PRSS was speciale tijdschriftsoftware voor de iPad, waarmee je gemakkelijk een magazine kon maken.

Apple News

Multitasking op iPad in iOS 9

multitasking-ios-9-ipadJe kunt sinds iOS 9 meerdere apps tegelijk gebruiken op de iPad, waardoor je effectiever kunt multitasken met Split View en Slide Over. Het werkt als volgt: je schuift vanaf de zijkant van het scherm een tweede app in beeld te vegen, zodat je bijvoorbeeld de Notities-app naast een website kunt gebruiken.

Bekijk je een video? Dan blijft deze in een klein venster afspelen nadat je op de thuisknop drukt, zodat je ondertussen iets anders kunt doen. Dit heet Picture in Picture.

iOS 9 en de Energiebesparingsmodus

iOS 9 verlengt op twee manieren de batterijduur van je iPhone en iPad. Dit levert volgens Apple een langere gebruiksduur van één uur op. De eerste is dat de iPhone op bepaalde momenten minder stroom verbruikt. Zit de iPhone in je broekzak of ligt deze met het scherm omlaag op tafel, dan ziet de nabijheidssensor dat je er niet actief gebruik van maakt. Het scherm zal dan niet meer oplichten bij binnenkomende notificaties.

Daarnaast is er een speciale Energiebesparingsmodus (Low Power Mode), waarbij de prestaties van de iPhone worden ingeperkt om batterijduur te verlengen. Daar lever je wel aardig voor in: helderheid is minder, e-mail wordt alleen met de hand gedownload en je internetsnelheid wordt soms beperkt.

Wi-Fi Assistentie in iOS 9

In iOS 9 heb je geen last meer van zwakke Wi-Fi-netwerken. De iPhone kan namelijk automatisch overschakelen naar het 3G- of 4G-netwerk, als blijkt dat het Wi-Fi-netwerk te traag is of een zwak signaal geeft. Deze functie heet Wi-Fi Assistentie en kan ook leiden tot onverwacht hoog dataverbruik.

Andere iOS 9 functies

Er zaten nog veel meer vernieuwingen in iOS 9, waarvan we hieronder een aantal bespreken. Op zoek naar die ene tweet in Tweetbot, of een e-mail in Mailbox? Dan kun je nu apps doorzoeken vanuit Spotlight. Hiermee kun je ook meerdere apps doorzoeken, waarbij de resultaten onder elkaar worden getoond. De app moet hiervoor wel geoptimaliseerd zijn voor iOS 9.

Multitasking op de iPad in iOS 9, met iPhone.

Er verscheen ook een losse iCloud Drive-app, die je tevoorschijn kunt halen via de Instellingen. Je kunt daarmee je documenten en bestanden beheren op een centrale plek. iCloud Drive is uiteraard ook in andere apps toegankelijk. In iOS 11 is de aparte iCloud Drive-app opgevolgd door de Bestanden-app.

Notities iOS 9In iOS 9 heeft Apple de Notities-app vernieuwd. De app is flink onder handen genomen, waardoor je vrij bent om tussenkoppen, lijstjes, checklists en zelfs tekeningen op te slaan. Notities die je in iOS 9 hebt gemaakt worden via iCloud gesynchroniseerd met je Mac, mits deze op OS X El Capitan of later draait.

iOS 9 bevat meerdere technische trucs om apps kleiner te maken. Zo wordt met App Thinning en App Slicing alleen een versie van de app gedownload die voor jouw toestel geoptimaliseerd is. Je hoeft dus geen hi-res graphics voor de iPad te downloaden, als je een spelletje op de iPhone 4s wilt spelen. Ook kan het gebeuren dat alleen de eerste levels van een game worden gedownload en dat de resterende pas worden opgehaald als je eraan toe bent. Het zorgt ervoor dat je veel minder ruimte verbruikt op je iPhone.

iOS 9 app thinningHet toetsenbord is in iOS 9 flink verbeterd, waardoor je makkelijker tekst kunt selecteren. Door met twee vingers over het toetsenbord te vegen beweeg je razendsnel een cursor door de tekst. Het toetsenbord verandert dan in een soort trackpad. Heb je een iPad? Dan zie je in iOS 9 nu ook extra knoppen boven het toetsenbord, waarmee je snel kunt knippen, plakken en kopiëren. Apps kunnen ook eigen knoppen laten zien, zodat je bijvoorbeeld een snelle hashtag toevoegt in een Twitter-app.

Hieronder vind je een lijst van andere vernieuwingen die je in iOS 9 terugvindt:

iOS 9 met iPads en iPhone.

iOS 9 versies

Apple heeft een groot aantal iOS 9 versies uitgebracht:

 • Versie 9.0 op 16 september 2015: Eerste versie met de nieuwe functies.
 • Versie 9.0.1 op 23 september 2015: Loste enkele problemen op met mobiel dataverkeer, de configuratieassistent en wekkers en timers.
 • Versie 9.0.2 op 30 september 2015: Loste enkele problemen op met mobiel dataverkeer, iMessage, iCloud-reservekopieën, schermrotatie en meer. Ook werd een lek in het toegangsscherm opgelost.
 • Versie 9.1 op 21 oktober 2015: Bracht aanpassingen voor de iPad Pro, Apple Pencil en vierde generatie Apple TV, loste een probleem met Live Photos op en bracht meer dan 150 nieuwe emoji.
 • Versie 9.2 op 8 december 2015: Bevatte verbeteringen in Apple Music, de Safari View Controller, heeft Mail Drop en een Arabische Siri.
 • Versie 9.2.1 op 19 januari 2016: Lost enkele bugs op en maakt oudere toestellen zoals de iPhone 4s en iPhone 5 op bepaalde punten sneller.
 • Versie 9.3 op 21 maart 2016: Bevat een hoop nieuwe functies, zoals Night Shift, verbeterde CarPlay, beveiligde notities en meer.
 • Versie 9.3.1 op 31 maart 2016: Loste enkele bugs en problemen op, waaronder het linkjesprobleem.
 • Versie 9.3.2 op 16 mei 2016: Lost het Bluetooth-probleem van de iPhone SE op en maakt het mogelijk om Night Shift tegelijkertijd te gebruiken met de Energiebesparingsmodus. iOS 9.3.2 bracht wel een probleem voor de 9,7-inch iPad Pro. Er kwam daarom op 2 juni een vernieuwde update van 9.3.2, speciaal voor de iPad Pro.
 • Versie 9.3.3 op 18 juli 2016: Bugfixes en prestatieverbeteringen.
 • Versie 9.3.4 op 4 augustus 2016: Loste een geheugenprobleem op en blokkeerde de Pangu-jailbreakmethode.
 • Versie 9.3.5 op 25 augustus 2016: Loste gevaarlijk Pegasus-beveiligingslek op als gebruiker op kwaadaardige link klikte. Dit is de laatste versie die nog te installeren was op de Wi-fi versies van de iPad mini 1, iPad 2, iPad 3 en vijfde generatie iPod touch.
 • Versie 9.3.6: Lost een bug op met GPS, zodat het toestel goed blijft werken. Verscheen op de iPhone 4s en de Cellular-versies van de iPad mini 1, iPad 2 en iPad 3. Dit is de laatste en meest recente update voor deze toestellen.

iOS 9 beta’s

Apple bracht voor iOS 9 meerdere betaversies uit voor ontwikkelaars:

Daarnaast verschenen er publieke betaversies voor gewone gebruikers, die zich hadden ingeschreven voor de publieke betatest:

Deze beta’s bevatten functies die eerder al in de ontwikkelaarsbeta’s te vinden waren.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2021
Software
iOS, iOS 9