tvOS 14 Final

tvOS 14 voor de Apple TV: de update van 2020

tvOS 14 is de 2020-update voor de Apple TV. De update bevat onder andere Picture-in-Picture, uitgebreidere HomeKit-ondersteuning en verbeterde AirPlay. Welke functies zijn er nog meer en wat moet je verder nog weten over tvOS 14? Je leest het hier!

tvOS 14: alles over deze update

tvOS is al sinds 2015 het besturingssysteem voor de Apple TV. In 2020 heeft Apple tvOS 14 uitgebracht, waarin diverse verbeteringen en nieuwe functies verwerkt zijn. Op het eerste gezicht zul je zien dat het design van tvOS opgefrist is. Maar wat is er nog meer nieuw? Je leest in dit artikel alles over tvOS 14.

tvOS 14 in het kort

Dit zijn de belangrijkste nieuwe functies van tvOS 14:

  • Aangekondigd op 22 juni 2020, release was op 16 september 2020
  • Opgefrist beginscherm met aangepast design
  • Nieuwe HomeKit-integratie in het Bedieningspaneel
  • Beelden HomeKit-camera’s opvragen via Siri
  • Picture-in-picture
  • YouTube in 4K
  • Beschikbaar voor Apple TV HD en Apple TV 4K

Welke Apple TV heb ik nodig?

Het maakt voor deze update niet uit welke Apple TV je hebt, als het maar een Apple TV HD of nieuwer is. De Apple TV HD werd in 2015 uitgebracht als Apple TV 4, maar is bij de komst van de Apple TV 4K omgedoopt tot ‘HD’. Weet je niet welke Apple TV je in huis hebt? Check dan ons Apple TV-modellenoverzicht.

De Apple TV 3 en ouder zijn niet geschikt, omdat deze niet draaien op tvOS.

Bekijk ook

Welke Apple TV heb ik? Zo herken je Apple TV-modellen

Weet je niet precies welke Apple TV je hebt? In dit overzicht lees je welke Apple TV-modellen er allemaal zijn en laten we je zien hoe je Apple TV-modellen kunt herkennen, bijvoorbeeld aan eigenschappen of modelnummers. Check op deze pagina alle verschillende modellen van de Apple TV.

Nieuwe functies in tvOS 14

Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen die je in tvOS 14 vindt:

#1 Verbeterde multiuser-support voor games

Apple biedt vanaf nu multiuser-ondersteuning voor games, zodat iedereen zijn eigen gamelevels, leaderboards en uitnodigingen heeft. Je kunt makkelijk tussen verschillende spelers wisselen. Dat klinkt geweldig, maar er is één grote beperking: het geldt voorlopig alleen voor games op de eigen spelletjesdienst Apple Arcade. Veel gebruikers zouden multiuser-ondersteuning ook graag op de iPad willen zien, maar dat is momenteel alleen mogelijk voor onderwijsaccounts.

tvOS 14 multiuser

#2 YouTube in 4K kijken

YouTube krijgt op de Apple TV 4K eindelijk de langverwachte 4K-ondersteuning. Voorheen was de resolutie van YouTube op de Apple TV beperkt tot 1080p, maar daar is met tvOS 14 verandering in gekomen. De Apple TV 4K dankt zijn naam aan het feit dat de streamingbox beelden in hoge resolutie ondersteunt, maar voor YouTube gold dat niet. De 4K-ondersteuning is ideaal voor muziekvideo’s, slow motion, natuurfilms en dergelijke. We hebben een apart nieuwsartikel over YouTube in 4K streamen op de Apple TV.

#3 AirPods delen op de Apple TV

Samen luisteren met je AirPods kan nu ook op de Apple TV. Er zijn enkele nieuwe functies voor AirPods beschikbaar gekomen en één daarvan is het delen van je AirPods in tvOS. Daarbij worden de twee AirPods met elkaar verbonden zodat je samen een film kunt kijken, zonder anderen in de kamer te storen.

#4 HomeKit-camera’s kijken

Voor HomeKit heeft Apple enkele verbeteringen voor de Apple TV doorgevoerd. HomeKit-camera’s zijn nu direct geïntegreerd in het Bedieningspaneel. Je kan dus met een druk op de knop kijken wie er voor de voordeur staat, ook als je een film zit te kijken. Je kan dit ook aan Siri opvragen, waarna er via een picture-in-picture weergave een livestream van je camera getoond wordt.

HomeKit camera in tvOS 14

Veel Woning- en HomeKit-functies die Apple heeft aangekondigd zijn niet beperkt tot de Apple TV. Zo is er gezichtsherkenning voor HomeKit-camera’s. Er zijn ook nieuwe opties in het Bedieningspaneel, waarmee het makkelijker wordt om specifieke apparaten te activeren. Je hoeft dan niet meer in het menu de duiken.

#5 Overal picture-in-picture

Picture-in-picture is nu beschikbaar in het gehele besturingssysteem. Voorheen werkte dit alleen tijdens het kijken binnen de TV-app, maar je kan nu dus een fitness-app op je Apple TV gebruiken en tegelijkertijd jaar je favoriete film of serie kijken. Ook kun je een film kijken, terwijl je in je ooghoek kijkt naar de uitslagen van een sportwedstrijd of het weerbericht.

#6 4K-streamen met AirPlay

Andere verbeteringen die Apple toegevoegd heeft verbeteringen voor AirPlay. Zo kun je video’s in 4K streamen vanuit de Foto’s-app naar je televisie via AirPlay. Zo zie je alles in volledige resolutie.

Gamecontrollers tvOS 14

#7 Meer gamecontrollers

Ook nieuw in tvOS 14 is de ondersteuning voor nieuwe gamecontrollers. Het gaat hier om de Xbox Elite Wireless Controller Series 2 en de Xbox Adaptive Controller. Het was al langer mogelijk om gamecontrollers op de Apple TV te gebruiken.

#8 Zelf screensavers kiezen

Apple heeft voor tvOS 14 geen nieuwe screensavers aangekondigd. Maar er is wel iets anders te melden over screensavers: je kunt in tvOS 14 nu zelf kiezen welk type screensaver je wilt zien. Je hebt vast favorieten, waarbij je kunt kiezen uit de luchtopnames van steden en natuurgebieden, beelden vanuit de ruimte en zelfs onderwaterbeelden.

Je kunt in tvOS 14 precies aangeven welke screensavers je wilt zien. Er zijn schakelaars voor thema’s zoals aarde, landschappen, onderwater en steden.

Hieronder zie je nog enkele kleinere functies die sinds najaar 2020 beschikbaar zijn op de Apple TV en voor HomeKit.

HomeKit tvOS 14 overzicht

Meer over de beste tvOS 14 functies lees je in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Dit zijn de functies van tvOS 14 voor je Apple TV

tvOS 14 is een relatief kleine update in vergelijking met alle andere software-versies, maar heeft toch een aantal handige verbeteringen. We zetten de nieuwe functies van tvOS 14 voor je op een rijtje.

Wil je weten hoe wij tvOS 14 ervaren hebben? Lees dan onze uitgebreide tvOS 14 review, waarin we de verbeteringen onder de loep nemen.

Bekijk ook

tvOS 14 review: fijne verbeteringen, maar we hadden op meer gehoopt

tvOS 14 brengt weer een aantal kleine verbeteringen naar de Apple TV. In deze review van tvOS 14 lees je onze eerste bevindingen van de update. Hoe is de samenwerking met HomeKit en hoe bevallen de andere aanpassingen?

tvOS 14 review

In onze tvOS 14 review melden we, dat er fijne verbeteringen zijn, maar dat we op meer hadden gehoopt. Dit is onze conclusie:

tvOS 14 is aardige update met een aantal prettige verbeteringen. Het ietwat opgefriste design is prettig om naar te kijken en maakt tvOS 14 weer net een tikkeltje moderner. De verbeterde ondersteuning voor HomeKit is fijn, maar eigenlijk is de manier hoe Apple dit geïmplementeerd heeft toch wat onhandig. Je hebt er ook alleen echt wat aan als je een HomeKit-camera in huis hebt staan. Andere verbeteringen moeten zichzelf nog bewijzen, zoals picture-in-picture. Met alle andere nieuwe tvOS 14 functies is er in ieder geval iets om naar uit te kijken, want voorlopig moeten we nog wachten op ondersteuning voor YouTube in 4K.

Bekijk ook

tvOS 14 review: fijne verbeteringen, maar we hadden op meer gehoopt

tvOS 14 brengt weer een aantal kleine verbeteringen naar de Apple TV. In deze review van tvOS 14 lees je onze eerste bevindingen van de update. Hoe is de samenwerking met HomeKit en hoe bevallen de andere aanpassingen?

Welke tvOS 14 versies zijn er verschenen?

De volgende tvOS 14 updates zijn inmiddels verschenen:

Versie Datum Changelog
tvOS 14 2020-09-16 Eerste versie met de hierboven genoemde functies.
tvOS 14.0.1 2020-09-24 Bugfixes.
tvOS 14.0.2 2020-10-05 Bugfixes met onder andere een oplossing voor het batterijprobleem.
tvOS 14.2 2020-11-05 Ondersteuning toegevoegd om HomePod als standaardspeaker voor Apple TV 4K in te stellen.
tvOS 14.3 2020-12-14 Bugfixes en ondersteuning voor Apple Fitness+.
tvOS 14.4 2021-01-26 Bugfixes.
tvOS 14.5 2021-04-26 Ondersteuning voor Apple TV 4K 2021, Siri Remote 2021 en toevoeging nieuwe Kleurbalans-functie.
tvOS 14.6 2021-05-24 Ondersteuning voor betaalde podcasts en Apple Music in hogere audiokwaliteit.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2023
Software
tvOS 14