Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen over Apple’s betaaldienst
Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen
Dankzij Apple Pay kun je op heel veel plekken betalen met je iPhone, Apple Watch en zelfs met je Mac. Zowel in België als in Nederland kun je Apple Pay gebruiken, bij verschillende banken. In deze uitgebreide Apple Pay FAQ geven we antwoorden op de veelgestelde vragen. Wat zijn de kosten, bij welke banken werkt het en waar kun je ermee betalen?
Van de drie grote banken (ING, ABN AMRO en Rabobank) hebben we aparte secties met vragen toegevoegd. Voor overige kleine banken kun je ook de algemene vragen raadplegen.
Algemene vragen over Apple Pay
- Welke banken doen mee?
- Hoe zit dat met andere landen?
- Wat heb ik nodig voor Apple Pay?
- Zijn er kosten aan verbonden?
- Hoe moet ik het instellen en gebruiken?
- Kan ik overal betalen met Apple Pay?
- Werkt het met alle pasjes?
- Hoe zit het met en/of-rekeningen?
- Heb ik nog een pincode nodig?
- Werkt het ook als ik offline ben?
- Kan ik al mijn pasjes thuis laten?
- Hoeveel kaarten kan ik instellen?
- Hoe verschijnt de betaling in mijn afschrift?
- Werkt het ook op de Mac?
- Kan ik ook Apple Pay Cash gebruiken?
- Is Apple Pay veilig?
- Werkt Apple Pay in het openbaar vervoer?
- Kan ik contant geld opnemen met Apple Pay?
- Kan ik ook retourpinnen met Apple Pay?
- Werkt Apple Pay in Nederland?
- Werkt Apple Pay in België?
Veelgestelde vragen over Apple Pay bij Rabobank
- Is Apple Pay beschikbaar bij Rabobank?
- Hoe werkt het instellen bij Rabobank?
- Welke passen van Rabobank zijn geschikt?
- Werkt het ook bij zakelijke Rabobank rekeningen?
- Wat zijn de kosten bij Rabobank?
- Hoe oud moet je zijn om het te kunnen gebruiken?
Veelgestelde vragen over Apple Pay bij ABN AMRO
- Is Apple Pay beschikbaar bij ABN AMRO?
- Hoe werkt het instellen bij ABN AMRO?
- Welke passen van ABN AMRO zijn geschikt?
- Werkt het ook bij zakelijke ABN AMRO rekeningen?
- Wat zijn de kosten bij ABN AMRO?
- Hoe oud moet je zijn om het te kunnen gebruiken?
Veelgestelde vragen over Apple Pay bij ING
- Hoe werkt Apple Pay bij ING?
- Instellen lukt niet
- Werkt het met Maestro en V-Pay?
- Werkt het ook met creditcards?
- Werkt het ook met zakelijke rekeningen?
- Werkt het ook als ik 13 ben?
- Wat is het maximale bedrag per dag?
Algemene vragen over Apple Pay
Wil je weten wat er mogelijk is met Apple Pay? Welke toestellen heb je nodig en bij welke banken werkt het allemaal? Antwoorden op deze vragen lees je hieronder in de Apple Pay FAQ.
Welke banken doen mee met Apple Pay?
In Nederland was ING de eerste bank die mee deed, maar ook Rabobank, ABN AMRO, SNS en kleinere banken als ASN, Knab en Van Lanschot doen mee. Inmiddels doen nagenoeg alle Nederlandse banken mee met Apple Pay, inclusief een groot aantal fintech-bedrijven die via een app of zakelijke dienst betaalmiddelen aanbieden.
Deze banken bieden Apple Pay in Nederland:
- InCharge
- ING
- Jeton Wallet
- Knab
- Mesh Payments
- Monese
- Moss
- My PayQuicker Mobile
- N26
- NAGA Pay
- One4all
- Openbank
- Payhawk
- Paysend
- Paysera
- Pleo
- pliant
- Profee
- Rabobank
- RegioBank
- Revolut
- Roomx Allowence Card
- SNS
- Sparados
- Spend Cloud
- SumUp Card
- SWAN
- Thuisbezorgd Pay
- TransferWise
- Tranzer
- Triodos Bank
- Van Lanschot Kempen
- Viva Wallet
- W1TTY
- XXImo
- Yokoy
In België doen er meer dan 15 banken mee met Apple Pay. Het gaat onder meer om BNP Paribas Fortis, de twee dochterbedrijven Fintro en Hello bank!, ING, KBC, bunq, Monese, N26 en Revolut.
Deze banken bieden Apple Pay in België:
- Factorial HR
- Fintro
- Green-Got
- Hello bank!
- iCard
- ING BE
- Joompay
- KBC Bank
- KBC Brussels
- Lydia
- Mesh Payments
- Monese
- My PayQuicker Mobile
- N26
- NAGA Pay
- Nickel
- Payhawk
- Paysend
- Paysera
- Pleo
- Profee
- Revolut
- Roomx Allowence Card
- Sparados
- SumUp Card
- SWAN
- TakeAway Pay
- TransferWise
- UpOne
- Viva Wallet
- W1TTY
- XXImo
Hoe zit dat met andere landen?
In onze Apple Pay-uitleg vind je een overzicht van landen waar je Apple Pay kan gebruiken. De conclusie is eigenlijk: het kan (nagenoeg) overal. Veruit de meeste Europese landen worden ondersteund.
Bekijk grafiek Pay ondersteuning Europa.
Wat heb ik nodig voor Apple Pay?
Het enige wat je nodig hebt voor Apple Pay is een geschikte iPhone of Apple Watch en een bankrekening bij een ondersteunende bank. Deze toestellen zijn geschikt:
- iPhone 6 en nieuwer
- iPhone 5, iPhone 5s en iPhone 5c in combinatie met een Apple Watch
- Apple Watch (alle modellen)
Zijn er kosten aan verbonden?
Nee, Apple Pay is in gebruik helemaal gratis. Apple rekent voor de banken wel een klein percentage, maar daar hoef je als gebruiker niet direct zelf voor te betalen. Wel kan het zo zijn dat je een bepaalde bundel nodig hebt om het te kunnen gebruiken. Check daarom altijd bij je bank hoe dat bij jou zit.
Hoe kan ik het instellen en gebruiken?
Het instellen van Apple Pay gaat heel eenvoudig. Dit kan zowel via de instellingen als via de app van jouw bank. Ook op de Apple Watch gaat het activeren heel makkelijk. Je hoeft vervolgens alleen nog maar je toestel bij de betaalterminal te houden om te betalen. In onze tips lees je hoe je Apple Pay gebruikt en activeert.
Kan ik overal terecht met Apple Pay?
Overal waar contactloos betalen ondersteund wordt, kun je met je iPhone of Apple Watch voor Apple Pay terecht. Je hoeft dus niet op het Apple Pay-logo te letten, want in Nederland moeten alle pinautomaten verplicht geschikt zijn voor contactloos.
Controleer nog wel even of jouw ingestelde kaart geaccepteerd wordt. Heb je alleen een creditcard ingesteld, dan kun je dus alleen betalen op locaties die een creditcard accepteren. Dat is lang niet bij alle winkels het geval, dus check dit voordat je afrekent. Je ziet dat meestal vrij snel bij de kassa of betaalterminal, met de icoontjes van verschillende betaaldiensten.
Werkt het met alle pasjes?
Apple Pay werkt in principe met alle pasjes, maar de ondersteuning wordt per bank bepaald. Zo waren in Nederland eerst alleen betaalpassen geschikt, maar gaandeweg hebben onder meer ING, Rabobank en ABN AMRO hun creditcard toegevoegd. In de meeste gevallen worden passen van Maestro, Mastercard en Visa ondersteund. Informeer bij je bank welke kaarten ondersteund worden.
Hoe zit het met en/of-rekeningen met Apple Pay?
Voor en/of-rekeningen kan ook een Apple Pay-kaart aangemaakt worden. Iedere rekeninghouder van de en/of-rekening kan in zijn of haar app een Apple Pay-kaart instellen, zodat je ermee kan betalen. Net als met de fysieke pas van en/of-rekeningen worden de betalingen die met deze kaarten gedaan worden, afgeschreven van deze ene rekening. Bij de Rabobank zijn pasjes van en/of-rekeningen zelfs duidelijk te herkennen aan de tekst Gezamenlijke rekening, rechtsboven op de virtuele pas.
Heb ik nog een pincode nodig?
Nee, je hebt voor Apple Pay geen pincode nodig. Face ID, Touch ID of de toegangscode van je iPhone is genoeg om je betaling te bevestigen. Dat geldt ook voor bedragen boven de €25. Face ID en Touch ID zijn eigenlijk je pincode, dus die hoef je verder nooit meer in te toetsen. Het is een kwestie van je toestel bij de betaalterminal houden en klaar. Bij de Apple Watch moet je ervoor zorgen dat draagdetectie ingeschakeld is en dat je Apple Watch-toegangscode ingevoerd is. Dat hoeft alleen telkens als je de Apple Watch om doet en niet bij elke betaling.
Werkt het ook als ik offline ben?
Ja, Apple Pay werkt ook offline. Er is geen actieve internetverbinding nodig, omdat je toestel gewoon je pasje vervangt. Bij een pasje heb je immers ook geen internetverbinding nodig. Dat betekent dat je ook zonder iPhone de deur uit kan en met je Apple Watch kan betalen. Zorg er wel voor dat je batterij voldoende opgeladen is.
Kan ik dan al mijn pasjes thuis laten?
In principe wel, want je iPhone of Apple Watch is het enige wat je nodig hebt. Hou er wel rekening mee dat je wel een pas nodig hebt als de winkel contactloos betalen nog niet ondersteunt. Bij een pin- of stroomstoring werkt ook Apple Pay niet, dus hou daar rekening mee. Je kan wat contant geld meenemen om het zekere voor het onzekere te nemen.
Hoeveel kaarten kan ik aan Apple Pay toevoegen?
Het maximaal aantal kaarten dat je aan Apple Pay kan toevoegen, verschilt per apparaat:
- iPhone 6 (Plus), iPhone 6s (Plus), iPhone SE en iPhone 7 (Plus): maximaal 8 kaarten
- iPhone 8 (Plus) en nieuwer: maximaal 12 kaarten
- Apple Watch (eerste generatie), Apple Watch Series 1 en Apple Watch Series 2: maximaal 8 kaarten
- Apple Watch Series 3 en nieuwer: maximaal 12 kaarten
- Mac met Touch ID: maximaal 8 kaarten
Hoe verschijnt de betaling in mijn afschrift?
De betaling wordt als een gewone pinbetaling getoond in je afschrift. Je ziet dus niet alleen maar “Apple Pay” in jouw internetbankieren of mobiel bankieren-app, want je ziet gewoon de naam van de winkel of de ontvanger van het geld. Het is dus niet anders dan een normale pintransactie.
Werkt het ook op de Mac?
Ja, maar je hebt wel een iPhone, Apple Watch of een Mac met Touch ID nodig. Je kan dan Apple Pay op het web gebruiken om bijvoorbeeld in webshops af te rekenen. Hou er wel rekening mee dat mogelijk niet alle bankpasjes ondersteund worden voor Apple Pay via het web. Sommige banken bieden alleen de creditcard aan in combinatie met de Mac. In ons artikel over het instellen van Apple Pay lees je hoe je dit op je Mac instelt.
Kan ik ook Apple Pay Cash gebruiken?
Met Apple Cash (voorheen Apple Pay Cash) kun je geld versturen naar je vrienden en betaalverzoekjes aanmaken via iMessage. Apple Cash is op dit moment alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. In alle andere landen waar Apple Pay al actief is kun je nog geen gebruikmaken van Apple Pay Cash.
Kan ik ook de Apple Card gebruiken?
De Apple Card is Apple’s eigen creditcard die ontworpen is voor gebruik met Apple Pay, maar ook werkt als op zichzelf staande creditcard. De Apple Card is alleen beschikbaar voor Apple-gebruikers in de VS.
Is Apple Pay veilig?
Ja. Apple heeft Apple Pay zo ontwikkeld dat alle transacties veilig verlopen. Alle gegevens worden bewaard op een beveiligde chip in je iPhone en Apple Watch. Bovendien kan niet iedereen zomaar met jouw iPhone of Apple Watch betalingen doen, omdat altijd verificatie nodig is via Touch ID, Face ID of een toegangscode. In onze Apple Pay uitleg lees je meer over de beveiliging.
Werkt Apple Pay in het openbaar vervoer?
Apple Pay is ook ontworpen om te kunnen gebruiken in het openbaar vervoer, maar de beschikbaarheid verschilt per land. In sommige regio’s wordt Apple Pay (dankzij Express-ov) expliciet ondersteunt. Je hoeft dan alleen maar je iPhone of Apple Watch langs het poortje te houden, zonder dat Face ID, Touch ID of een toegangscode nodig is.
Maar ook in andere landen die het niet expliciet ondersteunen, kan Apple Pay soms gebruikt worden. Dit kan meestal als je ook met een contactloze pinpas in het openbaar vervoer kan betalen. In Nederland kun je dankzij OVpay Apple Pay gebruiken in bus, trein, metro en meer. Je kan dan gewoon inchecken met je pinpas en dus ook met Apple Pay. Lees ook onze uitleg over Apple Pay in het openbaar vervoer.
Kan ik contant geld opnemen met Apple Pay?
Apple Pay kan niet alleen gebruikt worden om mee te betalen, maar ook om geld op te nemen. Geldmaat, de gele betaalautomaten in Nederland, ondersteunt sinds oktober 2023 contactloos geld opnemen via NFC. Dit wordt langzaamaan uitgerold over alle automaten gedurende 2024. Maar of jij ook met jouw Apple Pay-kaart contactloos geld kan opnemen, is afhankelijk van je bank. Rabobank, Knab en ICS zijn voorbeelden van partijen die klanten contactloos met Apple Pay geld op laten nemen. Andere banken kiezen vaak voor een alternatieve methode, zoals een cashcode (ING) of het scannen van een QR-code met een app (ABN AMRO). Dit moet dan ook bij een Geldmaat, maar werkt niet met Apple Pay en NFC.
Kan ik ook retourpinnen met Apple Pay?
Als je iets in een winkel retourneert, kun je Apple Pay ook gebruiken bij retourpinnen. Dit is afhankelijk van de winkel, maar in de meeste gevallen wordt dat wel ondersteund.
Sinds wanneer werkt Apple Pay in Nederland?
Apple biedt sinds juni 2019 ondersteuning voor Apple Pay in Nederland. Je kon als eerste terecht bij ING om Apple Pay voor jouw rekening in te stellen en te activeren. Er zijn inmiddels ook veel andere banken die Apple Pay ondersteunen.
Je kan de betaaldienst ook gebruiken als je het via een buitenlandse bank geactiveerd hebt. In dat geval kun je gewoon met je iPhone of Apple Watch in winkels betalen, mits er contactloos betalen aanwezig is en de ingestelde pas ondersteund wordt. Een Belgische bankpas die geschikt is voor Apple Pay, werkt dus ook gewoon in Nederlandse winkels.
Welke winkels Apple Pay accepteren lees je in ons aparte artikel. In feite gaat het om alle winkels die contactloos betalen aanbieden. Online kun je onder andere terecht bij BCC, Coolblue en KLM.
Werkt Apple Pay in België?
Ja! Sinds 28 november 2018 ondersteunt Apple haar betaaldienst in België bij een aantal banken, waaronder BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello bank. Als je een betaalrekening bij deze banken hebt, kun je Apple Pay instellen en bij winkels betalen. De banken ondersteunen zowel Maestro als Mastercard. Meer over Apple Pay in België lees je in ons artikel.
Vragen over Apple Pay bij Rabobank
Hoe zit het met Apple Pay bij Rabobank? Wat zijn de voorwaarden en wanneer gaat het van start? Antwoorden op deze en andere vragen vind je hieronder.
Is Apple Pay beschikbaar bij Rabobank?
Ja! Sinds dinsdag 5 november 2019 is Apple Pay bij Rabobank beschikbaar. Iedere Rabobank-klant kan zijn of haar betaalkaart(en) nu activeren voor Apple Pay. Sinds 17 november 2020 is het ook mogelijk om je Rabobank creditcard met Apple Pay te gebruiken.
Hoe werkt het instellen bij Rabobank?
Apple Pay instellen is een fluitje van een cent. Het makkelijkst is om dit te doen vanuit de Rabobank-app. Open de app en ga naar Service > Apple Pay. Daar kun je vervolgens je passen per rekening instellen. In onze tip lees je de exacte stappen.
Welke passen van Rabobank zijn geschikt?
Rabobank werkt met gewone betaalpassen én creditcards. Je kunt dus beide kaarten toevoegen en gebruiken. Het was aanvankelijk alleen mogelijk om je gewone betaalpas te gebruiken, maar ongeveer een jaar later werd ook de creditcard toegevoegd.
Werkt het ook bij zakelijke Rabobank rekeningen?
Ja! Van de drie grote banken die meedoen (ING, ABN AMRO en Rabobank), was de Rabobank de eerste die Apple Pay aanbiedt voor zakelijke klanten. Het maakt dus niet uit of je betaalkaart gekoppeld is aan een particuliere of zakelijke betaalrekening: je kan hem in beide gevallen voor Apple Pay activeren.
Wat zijn de kosten bij de Rabobank?
De Rabobank rekent geen extra kosten voor het gebruik van Apple Pay. Iedere gebruiker met een betaalrekening, online bankieren en een geschikt apparaat kan zonder extra kosten Apple Pay gebruiken. De enige kosten die je maakt, zijn de gebruikelijke kosten voor het bezit van je Rabobank-rekening.
Hoe oud moet je zijn om het te kunnen gebruiken?
Apple Pay is beschikbaar voor gebruikers van 16 jaar en ouder. Dit is dezelfde leeftijdsgrens als bij ING, ABN AMRO en andere banken. Mogelijk is dit een voorwaarde vanuit Apple waar banken zich aan moeten houden.
Vragen over Apple Pay bij ABN AMRO
Wil je weten hoe het zit bij ABN AMRO? Wat zijn bij deze bank de voorwaarden en wanneer gaan ze van start? Antwoorden op deze en andere vragen, vind je hieronder.
Is Apple Pay beschikbaar bij ABN AMRO?
Ja! Sinds 15 oktober 2019 is Apple Pay beschikbaar bij ABN AMRO. Iedere gebruiker kan zijn of haar kaart instellen om met Apple Pay te gebruiken.
Hoe werkt het instellen bij ABN AMRO?
Om Apple Pay in te stellen ga je naar de Instellingen-app, gevolgd door Wallet & Apple Pay. Voeg daar je kaart toe en kies ABN AMRO. Je kan ook direct naar de ABN AMRO-app gaan, inloggen en in het tabblad Zelf regelen kiezen voor de optie Apple Pay. In onze tip lees je de exacte stappen.
Welke passen van ABN AMRO zijn geschikt?
ABN AMRO ondersteunt zowel de Maestro-betaalpassen als de creditcard. De creditcard wordt sinds december 2023 ondersteunt, als onderdeel van Apple Pay bij ICS.
Werkt het ook met zakelijke ABN AMRO rekeningen?
Ja, bij ABN AMRO is het sinds november 2023 mogelijk om zakelijke bankpassen te gebruiken.
Wat zijn de kosten bij ABN AMRO?
ABN AMRO rekent geen kosten voor het gebruik van Apple Pay. Het enige wat je betaalt zijn je normale kosten voor het hebben van een betaalrekening.
Hoe oud moet je zijn om het te kunnen gebruiken?
ABN AMRO laat weten dat je bij de bank minimaal 16 jaar moet zijn om gebruik te kunnen maken van Apple Pay. Dit is dezelfde leeftijdsgrens als bij ING, Rabobank en andere banken.
Vragen over Apple Pay bij ING
Wat zijn de mogelijkheden van ING? Welke passen zijn geschikt en hoe zit het met en/of-rekeningen? Antwoorden op deze en andere vragen vind je hieronder.
Hoe werkt Apple Pay bij ING?
Sinds juni 2019 werkt Apple Pay bij ING. Dat betekent dat iedereen met een iPhone, Apple Watch en iPad kan betalen via zijn of haar ING-rekening. Apple Pay instellen doe je via de ING Mobiel Bankieren-app. Je kan overal zonder extra kosten betalen met je iPhone of Apple Watch. Dit kan op plekken waar je contactloos kan betalen of waar Apple Pay actief ondersteund wordt.
Werkt ING Apple Pay met Maestro en V-Pay?
Het maakt niet uit welke pas je nu bij ING hebt om Apple Pay te kunnen gebruiken. De ING-app maakt voor elke rekening een virtuele Maestro-pas aan, die losstaat van je fysieke pas. Het maakt dus niet uit of je nu een V-Pay pas hebt, want ook dan kan je Apple Pay activeren. Het is dus niet nodig om je V-Pay pas om te ruilen voor een fysieke Maestro-versie. Iedereen vanaf 16 jaar die een betaalrekening bij ING heeft, kan Apple Pay activeren, ongeacht of je nu een Maestro of V-Pay-pas hebt.
Werken ook ING creditcards met Apple Pay?
Ja! Je kunt sinds december 2020 ook je ING creditcard met Apple Pay gebruiken. Heb je een Platinum creditcard, dan wordt het donkergrijze design van die kaart ook overgenomen in Apple Pay.
Werkt het ook met zakelijke rekeningen?
Bij ING is het sinds september 2022 mogelijk om zakelijke bankpassen te gebruiken voor Apple Pay.
Werkt het ook als ik 13 ben?
Nee, het is alleen mogelijk om Apple Pay te gebruiken als je 16 jaar of ouder bent. Er geldt dan een limiet van €250,- per rekening per dag.
Wat is het maximum per dag?
Bij ING geldt dat je per dag maximaal €2.500,- per dag per rekening met Apple Pay kunt afrekenen. Voor 16- en 17-jarigen geldt een betaallimiet van €250,- per dag.
Heb je na het lezen van deze Apple Pay FAQ nog meer vragen of wil je meer weten over Apple Pay? Lees dan onze uitgebreide Apple Pay uitleg. Als je meer uit de betaaldienst wil halen, hebben we ook een uitgebreide gids met de beste Apple Pay tips.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!
- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips