Apple Pay in Frankrijk

Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen over Apple’s betaaldienst

De veelgestelde vragen over Apple Pay op een rijtje. Waar werkt het, hoe stel je het in en zijn er kosten aan verbonden? Vind alle antwoorden op al je vragen in onze uitgebreide Apple Pay FAQ!

Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen

Dankzij Apple Pay kun je op heel veel plekken betalen met je iPhone, Apple Watch en zelfs met je Mac. Apple Pay is nu ook in België beschikbaar, bij een drietal banken. In deze uitgebreide FAQ geven we antwoorden op de veelgestelde vragen. Wat zijn de kosten, bij welke banken werkt het en waar kun je ermee betalen? Lees ook ons uitgebreide bunq Apple Pay stappenplan.


Werkt Apple Pay nu in Nederland?
Officieel biedt Apple nog geen ondersteuning voor Apple Pay in Nederland. Dat betekent dat je bij geen enkele Nederlandse bank via de officiële manier Apple Pay kan instellen en activeren.

Je kan de betaaldienst wel gewoon gebruiken als je het bijvoorbeeld via een buitenlandse bank geactiveerd hebt. In dat geval kun je gewoon met je iPhone of Apple Watch in winkels betalen, mits er contactloos betalen aanwezig is en de ingestelde pas ondersteund wordt. Een Belgische bankpas die geschikt is voor Apple Pay, werkt dus ook gewoon in Nederlandse winkels.

Werkt Apple Pay in België?
Ja! Sinds 28 november 2018 ondersteunt Apple haar betaaldienst in België bij een drietal banken, namelijk BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello bank. Als je een betaalrekening bij deze banken hebt, kun je Apple Pay instellen en bij winkels betalen. De banken ondersteunen zowel Maestro als Mastercard. Meer over Apple Pay in België lees je in ons artikel.

Welke banken in België doen mee?
Het gaat om BNP Paribas Fortis en de twee dochterbedrijven Fintro en Hello bank!. Mogelijk gaan er nog meer banken aanhaken. ING België zegt op Twitter dat de focus nu vooral ligt op Payconiq en de uitrol van contactloze betaalkaarten. KBC, een andere grote bank in België, heeft nog niets aan te kondigen wat betreft Apple Pay.

Hoe zit dat met andere landen?
In onze Apple Pay-uitleg vind je een actueel overzicht van landen waar je Apple Pay kan gebruiken. Veruit de meeste Europese landen worden ondersteund, al wachten we nog op Duitsland, Portugal en Nederland. Duitsland is inmiddels aangekondigd en moet voor het einde van het jaar de betaaldienst krijgen.

Zijn er kosten aan verbonden?
Nee, Apple Pay is in gebruik helemaal gratis. Apple rekent voor de banken wel een klein percentage, maar daar merk je als gebruiker niets van. Wel kan het zo zijn dat je een bepaalde bundel nodig hebt om het te kunnen gebruiken. Bij bunq is bijvoorbeeld bunq Premium vereist, waarmee je ook passen kan bestellen, rekeningen kan openen en meer. Check daarom altijd bij je bank hoe dat bij jou zit.

Hoe kan ik het instellen en gebruiken?
Het instellen van Apple Pay gaat heel eenvoudig. Dit kan zowel via de instellingen als via de app van jouw bank. Ook op de Apple Watch gaat het activeren heel makkelijk. Je hoeft vervolgens alleen nog maar je toestel bij de betaalterminal te houden om te betalen. In onze tips lees je hoe je Apple Pay gebruikt en activeert.

Kan ik overal terecht met Apple Pay?
Overal waar contactloos betalen ondersteund wordt, kun je met je iPhone of Apple Watch voor Apple Pay terecht. Controleer ook nog of jouw ingestelde kaart geaccepteerd wordt. Heb je alleen een creditcard ingesteld, dan kun je dus alleen betalen op locaties die een creditcard accepteren. Dat is lang niet bij alle winkels het geval, dus check dit voordat je afrekent. Je ziet dat meestal vrij snel bij de kassa of betaalterminal, met de icoontjes van verschillende bankpassen en betaaldiensten.

Logo's voor Apple Pay en contactloos betalen.

Heb ik nog een pincode nodig?
Nee, je hebt voor Apple Pay geen pincode nodig. Face ID, Touch ID of de toegangscode van je iPhone is genoeg om je betaling te bevestigen. Dat geldt ook voor bedragen boven de €25. Face ID en Touch ID zijn eigenlijk je pincode, dus die hoef je verder nooit meer in te toetsen. Het is een kwestie van je toestel bij de betaalterminal houden en klaar.

Werkt het ook als ik offline ben?
Ja, Apple Pay werkt ook offline. Er is geen actieve internetverbinding nodig, omdat je toestel gewoon je pasje vervangt. Bij een pasje heb je immers ook geen internetverbinding nodig. Dat betekent dat je ook zonder iPhone de deur uit kan en met je Apple Watch kan betalen. Zorg er wel voor dat je batterij voldoende opgeladen is.

Kan ik dan al mijn pasjes thuis laten?
In principe wel, want je iPhone of Apple Watch is het enige wat je nodig hebt. Hou er wel rekening mee dat je wel een pas nodig hebt als de winkel contactloos betalen nog niet ondersteunt. Bij een pin of stroomstoring werkt ook Apple Pay niet, dus hou daar rekening mee. Je kan altijd wat contant geld meenemen om het zekere voor het onzekere te nemen.

Apple Pay gebruiken op de iPhone.

Werkt het ook op de Mac?
Ja, maar je hebt wel een iPhone, Apple Watch of een Mac met Touch ID nodig. Je kan dan Apple Pay op het web gebruiken om bijvoorbeeld in webshops af te rekenen. Hou er wel rekening mee dat mogelijk niet alle bankpasjes ondersteund worden voor Apple Pay via het web. Sommige banken bieden alleen de creditcard aan in combinatie met de Mac. In ons artikel over het instellen van Apple Pay lees je hoe je dit op je Mac instelt.

Kan ik ook Apple Pay Cash gebruiken?
Met Apple Pay Cash kun je geld versturen naar je vrienden en betaalverzoekjes aanmaken via iMessage. Apple Pay Cash is op dit moment nog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. In alle andere landen waar Apple Pay al actief is kun je nog geen gebruikmaken van Apple Pay Cash.

Apple Pay Cash

Is Apple Pay veilig?
Ja. Apple heeft Apple Pay zo ontwikkeld dat alle transacties veilig verlopen. Alle gegevens worden bewaard op een beveiligde chip in je iPhone en Apple Watch. Bovendien kan niet iedereen zomaar met jouw iPhone of Apple Watch betalingen doen, omdat altijd verificatie nodig is via Touch ID, Face ID of een toegangscode. In onze Apple Pay uitleg lees je meer over de beveiliging.

Hoe zit het met Apple Pay en bunq? Ik hoorde dat dat gewoon werkt.

In het voorjaar van 2018 introduceerde bunq ondersteuning voor Apple Pay via hun aanvullende dienst bunq Premium (€7,99 per maand). Aanvankelijk was dit Europabreed bedoeld, maar daar moest de ‘Bank of the free’ snel op terugkomen. De mogelijkheid voor landen waar Apple Pay nog niet officieel werd aangeboden – zoals Nederland – werd afgeschermd. Waarschijnlijk door tussenkomst van Apple.

Via een omweg (die nu nog steeds werkt) is het mogelijk om alsnog gebruik te maken van Apple Pay via bunq, mits je bereid bent enige moeite te doen en bunq Premium af wil sluiten. Zodra Apple de betaaldienst officieel voor Nederland aankondigt, is deze omweg zeer waarschijnlijk niet meer nodig.

Lees ons bunq Apple Pay stappenplan om te ontdekken hoe je dit alsnog werkend krijgt. Hou er rekening mee dat gebruik €7,99 per maand kost.

Wanneer wordt Apple Pay in Nederland officieel door Apple ondersteund?
Op dit moment kun je dus alleen via een omweg gebruikmaken van Apple Pay in Nederland, omdat Apple de betaaldienst nog niet officieel ondersteunt. Wanneer dat wel het geval is, weten we helaas nog niet. Mocht Apple de betaaldienst officieel in Nederland aanbieden, dan zal bunq gezien hun support in andere landen ongetwijfeld één van de eerste partners zijn.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 21 maart: bunq heeft deze mogelijkheid om Apple Pay toe te voegen uitgeschakeld voor Nederland, mogelijk door interventie van een grote Amerikaanse technologiereus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Devices Apple Watch, iPhone
Software iOS, watchOS