Apple Pay Duitsland gestart

Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen over Apple’s betaaldienst

Bijgewerkt voor de mogelijkheden bij ING

De veelgestelde vragen over Apple Pay op een rijtje. Waar werkt het, hoe stel je het in en zijn er kosten aan verbonden? Hoe zit het met Maestro en V-Pay? Vind alle antwoorden op al je vragen in onze uitgebreide Apple Pay FAQ!

Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen

Dankzij Apple Pay kun je op heel veel plekken betalen met je iPhone, Apple Watch en zelfs met je Mac. Apple Pay is ook in België beschikbaar en ING is voor Apple Pay in Nederland de aanbieder. In deze uitgebreide FAQ geven we antwoorden op de veelgestelde vragen. Wat zijn de kosten, bij welke banken werkt het en waar kun je ermee betalen?

Update 11 juni 2019 Apple Pay in Nederland is per dinsdag 11 juni 2019 officieel beschikbaar in Nederland via ING Apple Pay. Bekijk onze tip hoe je Apple Pay instelt en waar en hoe je Apple Pay gebruikt.

Veelgestelde vragen over Apple Pay bij ING

Algemene vragen over Apple Pay

Veelgestelde vragen over Apple Pay bij bunq

Vragen over Apple Pay bij ING

Wat zijn de mogelijkheden van ING? Welke passen zijn geschikt en hoe zit het met en/of-rekeningen? Antwoorden op deze en andere vragen vind je hieronder.

Hoe werkt Apple Pay bij ING?

Vanaf juni 2019 werkt Apple Pay bij ING, als enige bank in Nederland. Dat betekent dat iedereen met een iPhone, Apple Watch en iPad kan betalen via zijn of haar ING-rekening. Nu Apple Pay officieel van start is gegaan, moet je Apple Pay instellen via de ING Mobiel Bankieren-app. Vanaf dat moment kun je overal zonder extra kosten, betalen met je iPhone of Apple Watch. Dit kan op plekken waar je contactloos kan betalen of waar Apple Pay actief ondersteund wordt.

Apple Pay instellen lukt niet, wat kan ik doen?

Het kan zijn dat het instellen nog niet lukt. Krijg je bij het configureren de melding Configuratie van Apple Pay is mislukt, stel dan je regio van je iPhone (en eventueel Apple Watch) in op bijvoorbeeld Duitsland of België. Vervolgens volg je de stappen in de ING-app om het in te stellen. Na het toevoegen van één of meerdere kaarten, kun je de regio weer terugzetten op Nederland.

Ben je jonger dan 16 jaar, dan kan je Apple Pay niet instellen. Om Apple Pay te kunnen gebruiken, moet je minimaal 16 jaar zijn. Ook is Apple Pay niet geschikt voor zakelijke rekeningen. Je kan het alleen gebruiken in combinatie met particuliere rekeningen.

Werkt ING Apple Pay met Maestro en V-Pay?

Het maakt niet uit welke pas je nu bij ING hebt om Apple Pay te kunnen gebruiken. De ING-app maakt voor elke rekening een virtuele Maestro-pas aan, die losstaat van je fysieke pas. Het maakt dus niet uit of je nu een V-Pay pas hebt, want ook dan kan je straks Apple Pay activeren. Het is dus niet nodig om je V-Pay pas om te ruilen voor een fysieke Maestro-versie. Iedereen vanaf 16 jaar die een betaalrekening bij ING heeft, kan Apple Pay activeren zodra het actief is, ongeacht of je nu een Maestro of V-Pay-pas hebt.

Hoe zit het met ING en/of-rekeningen met Apple Pay?

Voor en/of-rekeningen kan ook een Apple Pay-kaart aangemaakt worden. Iedere rekeninghouder van de en/of-rekening kan in zijn of haar ING-app een Apple Pay-kaart instellen, zodat je ermee kan betalen. Net als met de fysieke pas van en/of-rekeningen worden de betalingen die met deze kaarten gedaan worden, afgeschreven van deze ene rekening.

Werken ook ING creditcards met Apple Pay?

Nee, momenteel niet. Je kan voor Apple Pay alleen een pinpas instellen bij ING. De Mastercard-creditcard van ING kan dus niet gebruikt worden voor Apple Pay. Per betaalrekening kan je één kaart voor Apple Pay instellen en gebruiken op al je apparaten.

Werkt het ook met zakelijke rekeningen?

Nee, bij ING is het momenteel alleen mogelijk om met particuliere rekeningen gebruik te maken van Apple Pay.

Werkt het ook als ik 13 ben?

Nee, het is alleen mogelijk om Apple Pay te gebruiken als je 16 jaar of ouder bent. Er geldt dan een limiet van 250 euro per rekening per dag.

Wat is het maximum per dag?

Bij ING geldt dat je per dag maximaal €2.500 per dag per rekening met Apple Pay kunt afrekenen. Voor 16- en 17-jarigen geldt een betaallimiet van €250 per dag.

Algemene vragen over Apple Pay

Wil je weten wat er mogelijk is met Apple Pay? Welke toestellen heb je nodig en bij welke banken werkt het allemaal? Antwoorden op deze vragen lees je hieronder in de Apple Pay FAQ.

Werkt Apple Pay nu in Nederland?

Apple biedt sinds juni 2019 ondersteuning voor Apple Pay in Nederland. Je kunt in ieder geval bij ING terecht om Apple Pay voor jouw rekening in te stellen en te activeren. Mogelijk volgen nog meer banken. Als je een rekening bij ING hebt kun je nu dus al Apple Pay instellen en er gebruik van maken.

Je kan de betaaldienst ook gebruiken als je het via een buitenlandse bank geactiveerd hebt. In dat geval kun je gewoon met je iPhone of Apple Watch in winkels betalen, mits er contactloos betalen aanwezig is en de ingestelde pas ondersteund wordt. Een Belgische bankpas die geschikt is voor Apple Pay, werkt dus ook gewoon in Nederlandse winkels.

Welke winkels Apple Pay accepteren lees je in onderstaand artikel. In feite gaat het om alle winkels die contactloos betalen aanbieden. Online kun je onder andere terecht bij BCC, Coolblue en KLM.

Werkt Apple Pay in België?

Ja! Sinds 28 november 2018 ondersteunt Apple haar betaaldienst in België bij een aantal banken, waaronder BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello bank. Als je een betaalrekening bij deze banken hebt, kun je Apple Pay instellen en bij winkels betalen. De banken ondersteunen zowel Maestro als Mastercard. Meer over Apple Pay in België lees je in ons artikel.

Welke banken doen mee?

In Nederland doet voorlopig alleen ING nog mee. We verwachten dat er gaandeweg meer banken zullen volgen. Na navraag van iCulture verwijzen de andere banken naar Apple of stellen dat ze met alle partijen in gesprek zijn om betalen eenvoudiger en veiliger te maken. Voorlopig is ING de enige bank die Apple Pay in Nederland aanbiedt.

Wel is het mogelijk om bij buitenlandse aanbieders zoals boon en Revolut Apple Pay werkend te krijgen. Het gaat daarbij vaak om Apple Pay in combinatie met een creditcard en dat heeft nadelen. Je kunt namelijk niet bij alle winkels met creditcard betalen. Daarnaast kun je Apple Pay via bunq activeren, waarbij voorlopig een omweg via het buitenland moet worden gemaakt. Dit is nog steeds mogelijk. We verwachten dat bunq op termijn ook officiële Apple Pay-ondersteuning in Nederland gaat aanbieden

In België doen er vijf banken mee met Apple Pay. Het gaat om BNP Paribas Fortis, de twee dochterbedrijven Fintro en Hello bank!, bunq en Monese. Binnenkort komen daar nog N26, Revolut en BuyWay bij. Belfius laat weten dat zij ook plannen hebben om Apple Pay te ondersteunen. ING België zegt op Twitter dat de focus nu vooral ligt op Payconiq en de uitrol van contactloze betaalkaarten. KBC, een andere grote bank in België, heeft nog niets aan te kondigen wat betreft Apple Pay.

Hoe zit dat met andere landen?

In onze Apple Pay-uitleg vind je een actueel overzicht van landen waar je Apple Pay kan gebruiken. Veruit de meeste Europese landen worden ondersteund.

Bekijk grafiek  Pay ondersteuning Europa.

Wat heb ik nodig voor Apple Pay?

Het enige wat je nodig hebt voor Apple Pay is een geschikte iPhone of Apple Watch en een bankrekening bij een ondersteunende bank. Deze toestellen zijn geschikt:

Zijn er kosten aan verbonden?

Nee, Apple Pay is in gebruik helemaal gratis. Apple rekent voor de banken wel een klein percentage, maar daar merk je als gebruiker niets van. Wel kan het zo zijn dat je een bepaalde bundel nodig hebt om het te kunnen gebruiken. Bij bunq is bijvoorbeeld bunq Premium vereist, waarmee je ook passen kan bestellen, rekeningen kan openen en meer. Check daarom altijd bij je bank hoe dat bij jou zit.

Hoe kan ik het instellen en gebruiken?

Het instellen van Apple Pay gaat heel eenvoudig. Dit kan zowel via de instellingen als via de app van jouw bank. Ook op de Apple Watch gaat het activeren heel makkelijk. Je hoeft vervolgens alleen nog maar je toestel bij de betaalterminal te houden om te betalen. In onze tips lees je hoe je Apple Pay gebruikt en activeert.

Kan ik overal terecht met Apple Pay?

Overal waar contactloos betalen ondersteund wordt, kun je met je iPhone of Apple Watch voor Apple Pay terecht. Je hoeft dus niet op het Apple Pay-logo te letten, want in Nederland moeten alle pinautomaten verplicht geschikt zijn voor contactloos.

Controleer now wel even of jouw ingestelde kaart geaccepteerd wordt. Heb je alleen een creditcard ingesteld, dan kun je dus alleen betalen op locaties die een creditcard accepteren. Dat is lang niet bij alle winkels het geval, dus check dit voordat je afrekent. Je ziet dat meestal vrij snel bij de kassa of betaalterminal, met de icoontjes van verschillende betaaldiensten.

Logo's voor Apple Pay en contactloos betalen.

Werkt het met alle pasjes?

Apple Pay werkt in principe met alle pasjes, maar de ondersteuning wordt per bank bepaald. Zo kiest ING alleen voor ondersteuning van betaalpassen, terwijl in België ondersteuning is voor zowel bankpassen als creditcards. In de meeste gevallen worden passen van Maestro, Mastercard en Visa ondersteund.

Heb ik nog een pincode nodig?

Nee, je hebt voor Apple Pay geen pincode nodig. Face ID, Touch ID of de toegangscode van je iPhone is genoeg om je betaling te bevestigen. Dat geldt ook voor bedragen boven de €25. Face ID en Touch ID zijn eigenlijk je pincode, dus die hoef je verder nooit meer in te toetsen. Het is een kwestie van je toestel bij de betaalterminal houden en klaar.

Werkt het ook als ik offline ben?

Ja, Apple Pay werkt ook offline. Er is geen actieve internetverbinding nodig, omdat je toestel gewoon je pasje vervangt. Bij een pasje heb je immers ook geen internetverbinding nodig. Dat betekent dat je ook zonder iPhone de deur uit kan en met je Apple Watch kan betalen. Zorg er wel voor dat je batterij voldoende opgeladen is.

Kan ik dan al mijn pasjes thuis laten?

In principe wel, want je iPhone of Apple Watch is het enige wat je nodig hebt. Hou er wel rekening mee dat je wel een pas nodig hebt als de winkel contactloos betalen nog niet ondersteunt. Bij een pin of stroomstoring werkt ook Apple Pay niet, dus hou daar rekening mee. Je kan altijd wat contant geld meenemen om het zekere voor het onzekere te nemen.

Hoe verschijnt de betaling in mijn afschrift?

De betaling wordt als een gewone pinbetaling getoond in je afschrift. Je ziet dus niet alleen maar “Apple Pay” in jouw internetbankieren of mobiel bankieren-app, want je ziet gewoon de naam van de winkel of de ontvanger van het geld. Het is dus niet anders dan een normale pintransactie.

Werkt het ook op de Mac?

Ja, maar je hebt wel een iPhone, Apple Watch of een Mac met Touch ID nodig. Je kan dan Apple Pay op het web gebruiken om bijvoorbeeld in webshops af te rekenen. Hou er wel rekening mee dat mogelijk niet alle bankpasjes ondersteund worden voor Apple Pay via het web. Sommige banken bieden alleen de creditcard aan in combinatie met de Mac. In ons artikel over het instellen van Apple Pay lees je hoe je dit op je Mac instelt.

Kan ik ook Apple Pay Cash gebruiken?

Met Apple Pay Cash kun je geld versturen naar je vrienden en betaalverzoekjes aanmaken via iMessage. Apple Pay Cash is op dit moment nog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. In alle andere landen waar Apple Pay al actief is kun je nog geen gebruikmaken van Apple Pay Cash.

Apple Pay Cash

Is Apple Pay veilig?

Ja. Apple heeft Apple Pay zo ontwikkeld dat alle transacties veilig verlopen. Alle gegevens worden bewaard op een beveiligde chip in je iPhone en Apple Watch. Bovendien kan niet iedereen zomaar met jouw iPhone of Apple Watch betalingen doen, omdat altijd verificatie nodig is via Touch ID, Face ID of een toegangscode. In onze Apple Pay uitleg lees je meer over de beveiliging.

Veelgestelde vragen over Apple Pay bij bunq

Er is ook een manier om via bunq gebruik te kunnen maken van Apple Pay. Hieronder bespreken we de veelgestelde vragen over deze methode.

Hoe zit het met Apple Pay en bunq? Ik hoorde dat dat gewoon werkt.

In het voorjaar van 2018 introduceerde bunq ondersteuning voor Apple Pay via hun aanvullende dienst bunq Premium (€7,99 per maand). Aanvankelijk was dit Europabreed bedoeld, maar daar moest de ‘Bank of the free’ snel op terugkomen. De mogelijkheid voor landen waar Apple Pay nog niet officieel werd aangeboden – zoals Nederland – werd afgeschermd. Waarschijnlijk door tussenkomst van Apple.

Via een omweg (die nu nog steeds werkt) is het mogelijk om alsnog gebruik te maken van Apple Pay via bunq, mits je bereid bent enige moeite te doen en bunq Premium af wil sluiten. Zodra Apple Pay later in 2019 officieel van start gaat in Nederland, is deze omweg zeer waarschijnlijk niet meer nodig.

Lees ons bunq Apple Pay stappenplan om te ontdekken hoe je dit alsnog werkend krijgt. Hou er rekening mee dat gebruik €7,99 per maand kost vanwege de voorwaarden voor bunq Premium.

Wat zijn de kosten bij bunq?

Om het bunq Apple Pay stappenplan te kunnen doen, moet je bunq Premium nemen. Dit kost €7,99 per maand. Je kan ook kiezen voor bunq Joint voor een prijs van €9,99 per maand. Dit is geschikt voor twee personen. Voor meerdere personen kan een bunq Pack van €19,99 per maand voordeliger zijn.

Welke bunq-passen zijn geschikt?

Alle passen die bunq biedt, zijn geschikt om in te stellen voor Apple Pay. Dat zijn zowel de Maestro-pinpassen als de Mastercard-debit kaarten. De Mastercard-debitkaart is dus géén creditcard. Afhankelijk van je account kun je een bepaald aantal passen bestellen. In Europa wordt over het algemeen Maestro het meest geaccepteerd, terwijl je buiten Europa het beste terecht kan met de Mastercard.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 21 maart: bunq heeft deze mogelijkheid om Apple Pay toe te voegen uitgeschakeld voor Nederland, mogelijk door interventie van een grote Amerikaanse technologiereus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Devices Apple Watch, iPhone
Software iOS, watchOS

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay