Apple Pay Duitsland gestart

Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen over Apple’s betaaldienst

De veelgestelde vragen over Apple Pay op een rijtje. Waar werkt het, hoe stel je het in en zijn er kosten aan verbonden? Hoe zit het met Rabobank en ABN AMRO? Vind alle antwoorden op al je vragen in onze uitgebreide Apple Pay FAQ!

Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen

Dankzij Apple Pay kun je op heel veel plekken betalen met je iPhone, Apple Watch en zelfs met je Mac. Zowel in België als in Nederland kun je Apple Pay gebruiken, bij verschillende banken. In deze uitgebreide Apple Pay FAQ geven we antwoorden op de veelgestelde vragen. Wat zijn de kosten, bij welke banken werkt het en waar kun je ermee betalen?

Van de drie grote banken (ING, ABN AMRO en Rabobank) hebben we aparte secties met vragen toegevoegd. Voor overige kleine banken kun je ook de algemene vragen raadplegen.

Veelgestelde vragen over Apple Pay bij Rabobank

Veelgestelde vragen over Apple Pay bij ABN AMRO

Veelgestelde vragen over Apple Pay bij ING

Algemene vragen over Apple Pay

Vragen over Apple Pay bij Rabobank

Hoe zit het met Apple Pay bij Rabobank? Wat zijn de voorwaarden en wanneer gaat het van start? Antwoorden op deze en andere vragen vind je hieronder.

Is Apple Pay beschikbaar bij Rabobank?

Ja! Sinds dinsdag 5 november 2019 is Apple Pay bij Rabobank beschikbaar. Iedere Rabobank-klant kan zijn of haar betaalkaart(en) nu activeren voor Apple Pay. Sinds 17 november 2020 is het ook mogelijk om je Rabobank creditcard met Apple Pay te gebruiken.

Bekijk ook

Rabobank vandaag van start met Apple Pay: dit moet je weten

Rabobank-klanten hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het zover: Apple Pay is beschikbaar bij Rabobank. Iedereen met een geschikte Rabobank rekening kan vanaf vandaag met zijn of haar iPhone of Apple Watch betalen. Lees hier alle details!

Hoe werkt het instellen bij Rabobank?

Apple Pay instellen is een fluitje van een cent. Het makkelijkst is om dit te doen vanuit de Rabobank-app. Open de app en ga naar Service > Apple Pay. Daar kun je vervolgens je passen per rekening instellen. In onze tip lees je de exacte stappen.

Bekijk ook

Apple Pay instellen op je iPhone, Apple Watch en meer: zo doe je dat

Je kan Apple Pay instellen, maar hoe voeg je je betaalpas toe aan Apple Pay? In deze tip laten we zien hoe je Apple Pay instelt op je iPhone, Apple Watch en meer.

Welke passen van Rabobank zijn geschikt?

Rabobank werkt met gewone betaalpassen én creditcards. Je kunt dus beide kaarten toevoegen en gebruiken. Het was aanvankelijk alleen mogelijk om je gewone betaalpas te gebruiken, maar ongeveer een jaar later werd ook de creditcard toegevoegd.

Werkt het ook bij zakelijke Rabobank rekeningen?

Ja! Van de drie grote banken die meedoen (ING, ABN AMRO en Rabobank), is de Rabobank momenteel de enige die Apple Pay aanbiedt voor zakelijke klanten. Het maakt dus niet uit of je betaalkaart gekoppeld is aan een particuliere of zakelijke betaalrekening: je kan hem in beide gevallen voor Apple Pay activeren.

Wat zijn de kosten bij de Rabobank?

De Rabobank rekent geen extra kosten voor het gebruik van Apple Pay. Iedere gebruiker met een betaalrekening, online bankieren en een geschikt apparaat kan zonder extra kosten Apple Pay gebruiken. De enige kosten die je maakt, zijn de gebruikelijke kosten voor het bezit van je Rabobank-rekening.

Rabobank kaart voor Apple Pay.

Hoe oud moet je zijn om het te kunnen gebruiken?

Apple Pay is beschikbaar voor gebruikers van 16 jaar en ouder. Dit is dezelfde leeftijdsgrens als bij ING en ABN AMRO. Mogelijk is dit een voorwaarde vanuit Apple waar banken zich aan moeten houden.

Vragen over Apple Pay bij ABN AMRO

Wil je weten hoe het zit bij ABN AMRO? Wat zijn bij deze bank de voorwaarden en wanneer gaan ze van start? Antwoorden op deze en andere vragen, vind je hieronder.

Is Apple Pay beschikbaar bij ABN AMRO?

Ja! Sinds 15 oktober 2019 is Apple Pay beschikbaar bij ABN AMRO. Iedere particuliere gebruiker kan zijn of haar kaart instellen om met Apple Pay te gebruiken.

Bekijk ook

Apple Pay bij ABN AMRO vanaf nu beschikbaar: zo ga je van start

Klanten van ABN AMRO kunnen vanaf vandaag gebruikmaken van Apple Pay. Apple Pay bij ABN AMRO was eerder al aangekondigd, maar vanaf nu staat ABN AMRO vermeld bij de ondersteunende banken.

Hoe werkt het instellen bij ABN AMRO?

Om Apple Pay in te stellen ga je naar de Instellingen-app, gevolgd door Wallet & Apple Pay. Voeg daar je kaart toe en kies ABN AMRO. Je kan ook direct naar de ABN AMRO-app gaan, inloggen en in het tabblad Zelf regelen kiezen voor de optie Apple Pay. In onze tip lees je de exacte stappen.

Bekijk ook

Apple Pay instellen op je iPhone, Apple Watch en meer: zo doe je dat

Je kan Apple Pay instellen, maar hoe voeg je je betaalpas toe aan Apple Pay? In deze tip laten we zien hoe je Apple Pay instelt op je iPhone, Apple Watch en meer.

Welke passen van ABN AMRO zijn geschikt?

In eerste instantie ondersteunt ABN AMRO alleen de Maestro betaalpassen. Er is dus nog geen toezegging gedaan wat betreft de Mastercard Creditcards. Ook is nog niets aangekondigd voor de ICS-kaarten. ICS is een onderneming van ABN AMRO en geeft onder andere ook de Bijenkorf kaart uit. Of die op den duur ook met Apple Pay werken, is nog niet bekend.

Werkt het ook met zakelijke ABN AMRO rekeningen?

Nee, bij ABN AMRO is het momenteel alleen mogelijk om met particuliere rekeningen gebruik te maken van Apple Pay. Zakelijk wordt (nog) niet ondersteund.

Wat zijn de kosten bij ABN AMRO?

ABN AMRO rekent geen kosten voor het gebruik van Apple Pay. Het enige wat je betaalt zijn je normale kosten voor het hebben van een betaalrekening.

ABN AMRO kaart voor Apple Pay.

Hoe oud moet je zijn om het te kunnen gebruiken?

ABN AMRO laat weten dat je bij de bank minimaal 16 jaar moet zijn om gebruik te kunnen maken van Apple Pay. Dit is dezelfde leeftijdsgrens als bij ING en Rabobank.

Vragen over Apple Pay bij ING

Wat zijn de mogelijkheden van ING? Welke passen zijn geschikt en hoe zit het met en/of-rekeningen? Antwoorden op deze en andere vragen vind je hieronder.

ING Creditcard in Apple Pay.

Hoe werkt Apple Pay bij ING?

Sinds juni 2019 werkt Apple Pay bij ING. Dat betekent dat iedereen met een iPhone, Apple Watch en iPad kan betalen via zijn of haar ING-rekening. Apple Pay instellen doe je via de ING Mobiel Bankieren-app. Je kan overal zonder extra kosten betalen met je iPhone of Apple Watch. Dit kan op plekken waar je contactloos kan betalen of waar Apple Pay actief ondersteund wordt.

Bekijk ook

Apple Pay instellen op je iPhone, Apple Watch en meer: zo doe je dat

Je kan Apple Pay instellen, maar hoe voeg je je betaalpas toe aan Apple Pay? In deze tip laten we zien hoe je Apple Pay instelt op je iPhone, Apple Watch en meer.

Apple Pay instellen lukt niet, wat kan ik doen?

Het kan zijn dat het instellen niet lukt. Krijg je bij het configureren de melding Configuratie van Apple Pay is mislukt, sluit de app dan hard af en probeer het opnieuw. Controleer ook of je regio-instellingen van je iPhone op Nederland staan. Vervolgens volg je de stappen in de ING-app om het in te stellen.

Ben je jonger dan 16 jaar, dan kan je Apple Pay niet instellen. Om Apple Pay te kunnen gebruiken, moet je minimaal 16 jaar zijn. Ook is Apple Pay niet geschikt voor zakelijke rekeningen. Je kan het alleen gebruiken in combinatie met particuliere rekeningen.

Werkt ING Apple Pay met Maestro en V-Pay?

Het maakt niet uit welke pas je nu bij ING hebt om Apple Pay te kunnen gebruiken. De ING-app maakt voor elke rekening een virtuele Maestro-pas aan, die losstaat van je fysieke pas. Het maakt dus niet uit of je nu een V-Pay pas hebt, want ook dan kan je Apple Pay activeren. Het is dus niet nodig om je V-Pay pas om te ruilen voor een fysieke Maestro-versie. Iedereen vanaf 16 jaar die een betaalrekening bij ING heeft, kan Apple Pay activeren zodra het actief is, ongeacht of je nu een Maestro of V-Pay-pas hebt.

Hoe zit het met ING en/of-rekeningen met Apple Pay?

Voor en/of-rekeningen kan ook een Apple Pay-kaart aangemaakt worden. Iedere rekeninghouder van de en/of-rekening kan in zijn of haar ING-app een Apple Pay-kaart instellen, zodat je ermee kan betalen. Net als met de fysieke pas van en/of-rekeningen worden de betalingen die met deze kaarten gedaan worden, afgeschreven van deze ene rekening.

Werken ook ING creditcards met Apple Pay?

Ja! Je kunt sinds 2 december 2020 ook je ING creditcard met Apple Pay gebruiken. Er waren al langer aanwijzingen voor de ondersteuning. Heb je een Platinum creditcard, dan wordt het donkergrijze design van die kaart ook overgenomen in Apple Pay.

Bekijk ook

ING-creditcard nu ook geschikt voor Apple Pay: zo stel je het in

Goed nieuws voor ING-gebruikers met een creditcard. Je kan vanaf nu namelijk je ING creditcard voor Apple Pay gebruiken. Dit komt vooral van pas in webshops.

Werkt het ook met zakelijke rekeningen?

Nee, bij ING is het momenteel alleen mogelijk om met particuliere rekeningen gebruik te maken van Apple Pay.

Werkt het ook als ik 13 ben?

Nee, het is alleen mogelijk om Apple Pay te gebruiken als je 16 jaar of ouder bent. Er geldt dan een limiet van €250,- per rekening per dag.

Wat is het maximum per dag?

Bij ING geldt dat je per dag maximaal €2.500,- per dag per rekening met Apple Pay kunt afrekenen. Voor 16- en 17-jarigen geldt een betaallimiet van €250,- per dag.

Algemene vragen over Apple Pay

Wil je weten wat er mogelijk is met Apple Pay? Welke toestellen heb je nodig en bij welke banken werkt het allemaal? Antwoorden op deze vragen lees je hieronder in de Apple Pay FAQ.

Werkt Apple Pay nu in Nederland?

Apple biedt sinds juni 2019 ondersteuning voor Apple Pay in Nederland. Je kon als eerste terecht bij ING om Apple Pay voor jouw rekening in te stellen en te activeren. Er zijn inmiddels ook veel andere banken die Apple Pay ondersteunen.

Bekijk ook

Apple Pay bij ING per direct beschikbaar: dit moet je weten

Vanaf nu is Apple Pay beschikbaar bij ING! Klanten van ING die 16 jaar of ouder zijn kunnen de betaaldienst met hun Apple Watch of iPhone gebruiken om af te rekenen in winkels. Check hier alles wat je moet weten!

Je kan de betaaldienst ook gebruiken als je het via een buitenlandse bank geactiveerd hebt. In dat geval kun je gewoon met je iPhone of Apple Watch in winkels betalen, mits er contactloos betalen aanwezig is en de ingestelde pas ondersteund wordt. Een Belgische bankpas die geschikt is voor Apple Pay, werkt dus ook gewoon in Nederlandse winkels.

Welke winkels Apple Pay accepteren lees je in ons aparte artikel. In feite gaat het om alle winkels die contactloos betalen aanbieden. Online kun je onder andere terecht bij BCC, Coolblue en KLM.

Bekijk ook

Welke winkels accepteren Apple Pay?

Welke winkels accepteren Apple Pay? Op welke plekken kun je in Nederland met Apple Pay betalen? En welke webshops accepteren Apple Pay? In dit artikel lees je welke winkels Apple Pay ondersteunen en hoe je dit zelf op kan zoeken.

Werkt Apple Pay in België?

Ja! Sinds 28 november 2018 ondersteunt Apple haar betaaldienst in België bij een aantal banken, waaronder BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello bank. Als je een betaalrekening bij deze banken hebt, kun je Apple Pay instellen en bij winkels betalen. De banken ondersteunen zowel Maestro als Mastercard. Meer over Apple Pay in België lees je in ons artikel.

Welke banken doen mee?

In Nederland was ING de eerste bank die mee deed, maar ook Rabobank en ABN AMRO doen mee. Maar ook kleinere banken als Knab, Van Lanschot, bunq en N26 bieden de betaaldienst officieel aan. De Volksbank heeft jaren geleden toegezegd Apple Pay te gaan aanbieden en is daar in mei 2022 mee gestart voor de merken SNS, ASN en RegioBank.

Deze banken bieden Apple Pay in Nederland:

In België doen er meer dan 15 banken mee met Apple Pay. Het gaat onder meer om BNP Paribas Fortis, de twee dochterbedrijven Fintro en Hello bank!, ING, KBC, bunq, Monese, N26 en Revolut. Belfius laat weten dat zij ook plannen hebben om Apple Pay te ondersteunen.

Deze banken bieden Apple Pay in België:

 • Aion
 • BNP Paribas Fortis
 • bunq
 • Buy Way Personal Finance
 • CBC Banque
 • Curve
 • Fintro
 • Hello bank!
 • iCard
 • ING
 • KBC Bank
 • KBC Brussels
 • Monese
 • N26
 • Paysera
 • Profee
 • Revolut
 • TransferWise
 • Viva Wallet
 • Zen.com

Hoe zit dat met andere landen?

In onze Apple Pay-uitleg vind je een actueel overzicht van landen waar je Apple Pay kan gebruiken. Veruit de meeste Europese landen worden ondersteund.

Bekijk ook

Apple Pay: het complete overzicht van Apple's betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Bij welke banken werkt Apple Pay, in welke landen werkt het en hoe doe je een betaling? Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, de beveiliging en alle aangesloten banken en winkels.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek  Pay ondersteuning Europa.

Wat heb ik nodig voor Apple Pay?

Het enige wat je nodig hebt voor Apple Pay is een geschikte iPhone of Apple Watch en een bankrekening bij een ondersteunende bank. Deze toestellen zijn geschikt:

Zijn er kosten aan verbonden?

Nee, Apple Pay is in gebruik helemaal gratis. Apple rekent voor de banken wel een klein percentage, maar daar merk je als gebruiker niets van. Wel kan het zo zijn dat je een bepaalde bundel nodig hebt om het te kunnen gebruiken. Check daarom altijd bij je bank hoe dat bij jou zit.

Hoe kan ik het instellen en gebruiken?

Het instellen van Apple Pay gaat heel eenvoudig. Dit kan zowel via de instellingen als via de app van jouw bank. Ook op de Apple Watch gaat het activeren heel makkelijk. Je hoeft vervolgens alleen nog maar je toestel bij de betaalterminal te houden om te betalen. In onze tips lees je hoe je Apple Pay gebruikt en activeert.

Bekijk ook

Apple Pay instellen op je iPhone, Apple Watch en meer: zo doe je dat

Je kan Apple Pay instellen, maar hoe voeg je je betaalpas toe aan Apple Pay? In deze tip laten we zien hoe je Apple Pay instelt op je iPhone, Apple Watch en meer.
Bekijk ook

Zo betaal je met Apple Pay in winkels, apps en op het web

Apple Pay werkt op verschillende plekken, bijvoorbeeld in winkels, in apps en zelfs op het web. Maar hoe moet je precies Apple Pay gebruiken als je ermee wil betalen? Hoe kun je van Apple Pay kaarten wisselen als je er meerdere toegevoegd hebt? In deze tip leggen we je alles uit.

Kan ik overal terecht met Apple Pay?

Overal waar contactloos betalen ondersteund wordt, kun je met je iPhone of Apple Watch voor Apple Pay terecht. Je hoeft dus niet op het Apple Pay-logo te letten, want in Nederland moeten alle pinautomaten verplicht geschikt zijn voor contactloos.

Controleer nog wel even of jouw ingestelde kaart geaccepteerd wordt. Heb je alleen een creditcard ingesteld, dan kun je dus alleen betalen op locaties die een creditcard accepteren. Dat is lang niet bij alle winkels het geval, dus check dit voordat je afrekent. Je ziet dat meestal vrij snel bij de kassa of betaalterminal, met de icoontjes van verschillende betaaldiensten.

Logo's voor Apple Pay en contactloos betalen.

Werkt het met alle pasjes?

Apple Pay werkt in principe met alle pasjes, maar de ondersteuning wordt per bank bepaald. Zo waren in Nederland eerst alleen betaalpassen geschikt, maar gaandeweg hebben onder meer ING en Rabobank hun creditcard toegevoegd. In de meeste gevallen worden passen van Maestro, Mastercard en Visa ondersteund. Informeer bij je bank welke kaarten ondersteund worden.

Heb ik nog een pincode nodig?

Nee, je hebt voor Apple Pay geen pincode nodig. Face ID, Touch ID of de toegangscode van je iPhone is genoeg om je betaling te bevestigen. Dat geldt ook voor bedragen boven de €25. Face ID en Touch ID zijn eigenlijk je pincode, dus die hoef je verder nooit meer in te toetsen. Het is een kwestie van je toestel bij de betaalterminal houden en klaar.

Werkt het ook als ik offline ben?

Ja, Apple Pay werkt ook offline. Er is geen actieve internetverbinding nodig, omdat je toestel gewoon je pasje vervangt. Bij een pasje heb je immers ook geen internetverbinding nodig. Dat betekent dat je ook zonder iPhone de deur uit kan en met je Apple Watch kan betalen. Zorg er wel voor dat je batterij voldoende opgeladen is.

Kan ik dan al mijn pasjes thuis laten?

In principe wel, want je iPhone of Apple Watch is het enige wat je nodig hebt. Hou er wel rekening mee dat je wel een pas nodig hebt als de winkel contactloos betalen nog niet ondersteunt. Bij een pin- of stroomstoring werkt ook Apple Pay niet, dus hou daar rekening mee. Je kan wat contant geld meenemen om het zekere voor het onzekere te nemen.

Hoeveel kaarten kan ik aan Apple Pay toevoegen?

Het maximaal aantal kaarten dat je aan Apple Pay kan toevoegen, verschilt per apparaat:

Hoe verschijnt de betaling in mijn afschrift?

De betaling wordt als een gewone pinbetaling getoond in je afschrift. Je ziet dus niet alleen maar “Apple Pay” in jouw internetbankieren of mobiel bankieren-app, want je ziet gewoon de naam van de winkel of de ontvanger van het geld. Het is dus niet anders dan een normale pintransactie.

Werkt het ook op de Mac?

Ja, maar je hebt wel een iPhone, Apple Watch of een Mac met Touch ID nodig. Je kan dan Apple Pay op het web gebruiken om bijvoorbeeld in webshops af te rekenen. Hou er wel rekening mee dat mogelijk niet alle bankpasjes ondersteund worden voor Apple Pay via het web. Sommige banken bieden alleen de creditcard aan in combinatie met de Mac. In ons artikel over het instellen van Apple Pay lees je hoe je dit op je Mac instelt.

Kan ik ook Apple Pay Cash gebruiken?

Met Apple Pay Cash kun je geld versturen naar je vrienden en betaalverzoekjes aanmaken via iMessage. Apple Pay Cash is op dit moment nog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. In alle andere landen waar Apple Pay al actief is kun je nog geen gebruikmaken van Apple Pay Cash.

Apple Pay Cash

Is Apple Pay veilig?

Ja. Apple heeft Apple Pay zo ontwikkeld dat alle transacties veilig verlopen. Alle gegevens worden bewaard op een beveiligde chip in je iPhone en Apple Watch. Bovendien kan niet iedereen zomaar met jouw iPhone of Apple Watch betalingen doen, omdat altijd verificatie nodig is via Touch ID, Face ID of een toegangscode. In onze Apple Pay uitleg lees je meer over de beveiliging.

Bekijk ook

Apple Pay en privacy: zo zit het met de beveiliging van Apple's betaaldienst

Hoe zit het met Apple Pay en privacy? Weet Apple precies hoeveel je uitgeeft en wat je koopt? Of zijn al je gegevens veilig? En wat gebeurt er als je toestel met Apple Pay gestolen is? In dit artikel lees je alles over de privacy en beveiliging bij Apple Pay.

Werkt Apple Pay in het openbaar vervoer?

Apple Pay is ook ontworpen om te kunnen gebruiken in het openbaar vervoer, maar de beschikbaarheid verschilt per land. In sommige regio’s wordt Apple Pay (dankzij Express-ov) expliciet ondersteunt. Je hoeft dan alleen maar je iPhone of Apple Watch langs het poortje te houden, zonder dat Face ID, Touch ID of een toegangscode nodig is.

Maar ook in andere landen die het niet expliciet ondersteunen, kan Apple Pay soms gebruikt worden. Dit kan meestal als je ook met een contactloze pinpas in het openbaar vervoer kan betalen. In Nederland wordt OVpay in 2022 uitgerold. Dit is een initiatief om betalen in het openbaar vervoer makkelijker te maken. Je kan dan gewoon inchecken met je pinpas en dus ook met Apple Pay. Lees ook onze uitleg over Apple Pay in het openbaar vervoer.

Bekijk ook

Apple Pay in het ov gebruiken: dit zijn je opties in trein, bus, tram en meer

Apple Pay werkt ook met het openbaar vervoer, maar wat zijn de mogelijkheden? In welke landen kun je het gebruiken en wat heb je nodig? Hoe zit het nu met Apple Pay in het openbaar vervoer in Nederland? Alles over Apple Pay in het ov lees je in dit artikel.

Heb je na het lezen van deze Apple Pay FAQ nog meer vragen of wil je meer weten over Apple Pay? Lees dan onze uitgebreide Apple Pay uitleg. Als je meer uit de betaaldienst wil halen, hebben we ook een uitgebreide gids met de beste Apple Pay tips.

Bekijk ook

Apple Pay: het complete overzicht van Apple's betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Bij welke banken werkt Apple Pay, in welke landen werkt het en hoe doe je een betaling? Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, de beveiliging en alle aangesloten banken en winkels.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 21 maart: bunq heeft deze mogelijkheid om Apple Pay toe te voegen uitgeschakeld voor Nederland, mogelijk door interventie van een grote Amerikaanse technologiereus.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay