Apple Pay Duitsland gestart

Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen over Apple’s betaaldienst

De veelgestelde vragen over Apple Pay op een rijtje. Waar werkt het, hoe stel je het in en zijn er kosten aan verbonden? Hoe zit het met Rabobank en ABN AMRO? Vind alle antwoorden op al je vragen in onze uitgebreide Apple Pay FAQ!

Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen

Dankzij Apple Pay kun je op heel veel plekken betalen met je iPhone, Apple Watch en zelfs met je Mac. Zowel in België als in Nederland kun je Apple Pay gebruiken, bij verschillende banken. In deze uitgebreide FAQ geven we antwoorden op de veelgestelde vragen. Wat zijn de kosten, bij welke banken werkt het en waar kun je ermee betalen?

Veelgestelde vragen over Apple Pay bij Rabobank

Veelgestelde vragen over Apple Pay bij ABN AMRO

Veelgestelde vragen over Apple Pay bij ING

Algemene vragen over Apple Pay

Veelgestelde vragen over Apple Pay bij bunq

Vragen over Apple Pay bij Rabobank

Hoe zit het met Apple Pay bij Rabobank? Wat zijn de voorwaarden en wanneer gaat het van start? Antwoorden op deze en andere vragen vind je hieronder.

Is Apple Pay beschikbaar bij Rabobank?

Ja! Sinds dinsdag 5 november 2019 is Apple Pay bij Rabobank beschikbaar. Iedere Rabobank-klant kan zijn of haar betaalkaart(en) nu activeren voor Apple Pay. Sinds 17 november 2020 is het ook mogelijk om je Rabobank creditcard met Apple Pay te gebruiken.

Hoe werkt het instellen bij Rabobank?

Apple Pay instellen is een fluitje van een cent. Het makkelijkst is om dit te doen vanuit de Rabobank-app. Open de app en ga naar Zelf regelen > Apple Pay. Daar kun je vervolgens je passen per rekening instellen. In onze tip lees je de exacte stappen.

Welke passen van Rabobank zijn geschikt?

Rabobank werkt met gewone betaalpassen én creditcards. Je kunt dus beide kaarten toevoegen en gebruiken. Het was aanvankelijk alleen mogelijk om je gewone betaalpas te gebruiken, maar ongeveer een jaar later werd ook de creditcard toegevoegd.

Werkt het ook bij zakelijke Rabobank rekeningen?

Ja! Van de drie grote banken die meedoen (ING, ABN AMRO en Rabobank), is de Rabobank momenteel de enige die Apple Pay aanbiedt voor zakelijke klanten. Het maakt dus niet uit of je betaalkaart gekoppeld is aan een particuliere of zakelijke betaalrekening: je kan hem in beide gevallen voor Apple Pay activeren.

Wat zijn de kosten bij de Rabobank?

De Rabobank rekent geen extra kosten voor het gebruik van Apple Pay. Iedere gebruiker met een betaalrekening, online bankieren en een geschikt apparaat kan zonder extra kosten Apple Pay gebruiken. De enige kosten die je maakt, zijn de gebruikelijke kosten voor het bezit van je Rabobank-rekening.

Rabobank kaart voor Apple Pay.

Hoe oud moet je zijn om het te kunnen gebruiken?

Apple Pay is beschikbaar voor gebruikers van 16 jaar en ouder. Dit is dezelfde leeftijdsgrens als bij ING en ABN AMRO. Mogelijk is dit een voorwaarde vanuit Apple waar banken zich aan moeten houden.

Vragen over Apple Pay bij ABN AMRO

Wil je weten hoe het zit bij ABN AMRO? Wat zijn bij deze bank de voorwaarden en wanneer gaan ze van start? Antwoorden op deze en andere vragen, vind je hieronder.

Is Apple Pay beschikbaar bij ABN AMRO?

Ja! Sinds 15 oktober 2019 is Apple Pay beschikbaar bij ABN AMRO. Iedere particuliere gebruiker kan zijn of haar kaart instellen om met Apple Pay te gebruiken.

Hoe werkt het instellen bij ABN AMRO?

Om Apple Pay in te stellen ga je naar de Instellingen-app, gevolgd door Wallet & Apple Pay. Voeg daar je kaart to een kies ABN AMRO. Je kan ook direct naar de ABN AMRO-app gaan, inloggen en in het tabblad Zelf regelen kiezen voor de optie Apple Pay. In onze tip lees je de exacte stappen.

Welke passen van ABN AMRO zijn geschikt?

In eerste instantie ondersteunt ABN AMRO alleen de Maestro betaalpassen. Er is dus nog geen toezegging gedaan wat betreft de Mastercard Creditcards. Ook is nog niets aangekondigd voor de ICS-kaarten. ICS is een onderneming van ABN AMRO en geeft onder andere ook de Bijenkorf kaart uit. Of die op den duur ook met Apple Pay werken, is nog niet bekend.

Werkt het ook met zakelijke ABN AMRO rekeningen?

Nee, bij ABN AMRO is het momenteel alleen mogelijk om met particuliere rekeningen gebruik te maken van Apple Pay. Zakelijk wordt (nog) niet ondersteund.

Wat zijn de kosten bij ABN AMRO?

ABN AMRO rekent geen kosten voor het gebruik van Apple Pay. Op Twitter laat de bank weten dat het een gratis betaaldienst is. Dit lag ook in de lijn der verwachting, omdat andere banken zoals ING ook geen kosten rekenen voor het gebruik van Apple Pay. Het enige wat je betaalt zijn je normale kosten voor het hebben van een betaalrekening.

ABN AMRO kaart voor Apple Pay.

Hoe oud moet je zijn om het te kunnen gebruiken?

ABN AMRO laat weten dat je bij de bank minimaal 16 jaar moet zijn om gebruik te kunnen maken van Apple Pay. Dit is dezelfde leeftijdsgrens als bij ING en Rabobank.

Vragen over Apple Pay bij ING

Wat zijn de mogelijkheden van ING? Welke passen zijn geschikt en hoe zit het met en/of-rekeningen? Antwoorden op deze en andere vragen vind je hieronder.

ING Creditcard in Apple Pay.

Hoe werkt Apple Pay bij ING?

Vanaf juni 2019 werkt Apple Pay bij ING. Dat betekent dat iedereen met een iPhone, Apple Watch en iPad kan betalen via zijn of haar ING-rekening. Nu Apple Pay officieel van start is gegaan, moet je Apple Pay instellen via de ING Mobiel Bankieren-app. Vanaf dat moment kun je overal zonder extra kosten, betalen met je iPhone of Apple Watch. Dit kan op plekken waar je contactloos kan betalen of waar Apple Pay actief ondersteund wordt.

Apple Pay instellen lukt niet, wat kan ik doen?

Het kan zijn dat het instellen nog niet lukt. Krijg je bij het configureren de melding Configuratie van Apple Pay is mislukt, stel dan je regio van je iPhone (en eventueel Apple Watch) in op bijvoorbeeld Duitsland of België. Vervolgens volg je de stappen in de ING-app om het in te stellen. Na het toevoegen van één of meerdere kaarten, kun je de regio weer terugzetten op Nederland.

Ben je jonger dan 16 jaar, dan kan je Apple Pay niet instellen. Om Apple Pay te kunnen gebruiken, moet je minimaal 16 jaar zijn. Ook is Apple Pay niet geschikt voor zakelijke rekeningen. Je kan het alleen gebruiken in combinatie met particuliere rekeningen.

Werkt ING Apple Pay met Maestro en V-Pay?

Het maakt niet uit welke pas je nu bij ING hebt om Apple Pay te kunnen gebruiken. De ING-app maakt voor elke rekening een virtuele Maestro-pas aan, die losstaat van je fysieke pas. Het maakt dus niet uit of je nu een V-Pay pas hebt, want ook dan kan je Apple Pay activeren. Het is dus niet nodig om je V-Pay pas om te ruilen voor een fysieke Maestro-versie. Iedereen vanaf 16 jaar die een betaalrekening bij ING heeft, kan Apple Pay activeren zodra het actief is, ongeacht of je nu een Maestro of V-Pay-pas hebt.

Hoe zit het met ING en/of-rekeningen met Apple Pay?

Voor en/of-rekeningen kan ook een Apple Pay-kaart aangemaakt worden. Iedere rekeninghouder van de en/of-rekening kan in zijn of haar ING-app een Apple Pay-kaart instellen, zodat je ermee kan betalen. Net als met de fysieke pas van en/of-rekeningen worden de betalingen die met deze kaarten gedaan worden, afgeschreven van deze ene rekening.

Werken ook ING creditcards met Apple Pay?

Ja! Je kunt sinds 2 december 2020 ook je ING creditcard met Apple Pay gebruiken. Er waren al langer aanwijzingen voor de ondersteuning. Heb je een Platinum creditcard, dan wordt het donkergrijze design van die kaart ook overgenomen in Apple Pay.

Werkt het ook met zakelijke rekeningen?

Nee, bij ING is het momenteel alleen mogelijk om met particuliere rekeningen gebruik te maken van Apple Pay.

Werkt het ook als ik 13 ben?

Nee, het is alleen mogelijk om Apple Pay te gebruiken als je 16 jaar of ouder bent. Er geldt dan een limiet van €250 per rekening per dag.

Wat is het maximum per dag?

Bij ING geldt dat je per dag maximaal €2.500 per dag per rekening met Apple Pay kunt afrekenen. Voor 16- en 17-jarigen geldt een betaallimiet van €250 per dag.

Algemene vragen over Apple Pay

Wil je weten wat er mogelijk is met Apple Pay? Welke toestellen heb je nodig en bij welke banken werkt het allemaal? Antwoorden op deze vragen lees je hieronder in de Apple Pay FAQ.

Werkt Apple Pay nu in Nederland?

Apple biedt sinds juni 2019 ondersteuning voor Apple Pay in Nederland. Je kon als eerste terecht bij ING om Apple Pay voor jouw rekening in te stellen en te activeren. Er zijn inmiddels ook veel andere banken die Apple Pay ondersteunen.

Je kan de betaaldienst ook gebruiken als je het via een buitenlandse bank geactiveerd hebt. In dat geval kun je gewoon met je iPhone of Apple Watch in winkels betalen, mits er contactloos betalen aanwezig is en de ingestelde pas ondersteund wordt. Een Belgische bankpas die geschikt is voor Apple Pay, werkt dus ook gewoon in Nederlandse winkels.

Welke winkels Apple Pay accepteren lees je in onderstaand artikel. In feite gaat het om alle winkels die contactloos betalen aanbieden. Online kun je onder andere terecht bij BCC, Coolblue en KLM.

Werkt Apple Pay in België?

Ja! Sinds 28 november 2018 ondersteunt Apple haar betaaldienst in België bij een aantal banken, waaronder BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello bank. Als je een betaalrekening bij deze banken hebt, kun je Apple Pay instellen en bij winkels betalen. De banken ondersteunen zowel Maestro als Mastercard. Meer over Apple Pay in België lees je in ons artikel.

Welke banken doen mee?

In Nederland was ING de eerste bank die mee deed, maar inmiddels zijn er meer toegevoegd. Onder andere bunq en N26 bieden de betaaldienst officieel zonder omweg aan. Ook de andere grote banken ABN AMRO en Rabobank hebben inmiddels ondersteuning. We verwachten dat er gaandeweg meer banken zullen volgen.

Deze banken bieden Apple Pay in Nederland:

In België doen er meer dan 15 banken mee met Apple Pay. Het gaat onder meer om BNP Paribas Fortis, de twee dochterbedrijven Fintro en Hello bank!, Buy Way, KBC, bunq, Monese, N26 en Revolut. Belfius laat weten dat zij ook plannen hebben om Apple Pay te ondersteunen. ING België zegt op Twitter dat de focus nu vooral ligt op Payconiq en de uitrol van contactloze betaalkaarten.

Deze banken bieden Apple Pay in België:

 • Aion
 • BNP Paribas Fortis
 • bunq
 • Buy Way Personal Finance
 • CBC Banque
 • Curve
 • Fintro
 • Hello bank!
 • iCard
 • KBC Bank
 • KBC Brussels
 • Monese
 • N26
 • Paysera
 • Profee
 • Revolut
 • TransferWise
 • Viva Wallet
 • Zen.com

Hoe zit dat met andere landen?

In onze Apple Pay-uitleg vind je een actueel overzicht van landen waar je Apple Pay kan gebruiken. Veruit de meeste Europese landen worden ondersteund.

Bekijk grafiek  Pay ondersteuning Europa.

Wat heb ik nodig voor Apple Pay?

Het enige wat je nodig hebt voor Apple Pay is een geschikte iPhone of Apple Watch en een bankrekening bij een ondersteunende bank. Deze toestellen zijn geschikt:

Zijn er kosten aan verbonden?

Nee, Apple Pay is in gebruik helemaal gratis. Apple rekent voor de banken wel een klein percentage, maar daar merk je als gebruiker niets van. Wel kan het zo zijn dat je een bepaalde bundel nodig hebt om het te kunnen gebruiken. Check daarom altijd bij je bank hoe dat bij jou zit.

Hoe kan ik het instellen en gebruiken?

Het instellen van Apple Pay gaat heel eenvoudig. Dit kan zowel via de instellingen als via de app van jouw bank. Ook op de Apple Watch gaat het activeren heel makkelijk. Je hoeft vervolgens alleen nog maar je toestel bij de betaalterminal te houden om te betalen. In onze tips lees je hoe je Apple Pay gebruikt en activeert.

Kan ik overal terecht met Apple Pay?

Overal waar contactloos betalen ondersteund wordt, kun je met je iPhone of Apple Watch voor Apple Pay terecht. Je hoeft dus niet op het Apple Pay-logo te letten, want in Nederland moeten alle pinautomaten verplicht geschikt zijn voor contactloos.

Controleer nog wel even of jouw ingestelde kaart geaccepteerd wordt. Heb je alleen een creditcard ingesteld, dan kun je dus alleen betalen op locaties die een creditcard accepteren. Dat is lang niet bij alle winkels het geval, dus check dit voordat je afrekent. Je ziet dat meestal vrij snel bij de kassa of betaalterminal, met de icoontjes van verschillende betaaldiensten.

Logo's voor Apple Pay en contactloos betalen.

Werkt het met alle pasjes?

Apple Pay werkt in principe met alle pasjes, maar de ondersteuning wordt per bank bepaald. Zo waren in Nederland eerst alleen betaalpassen geschikt, maar gaandeweg hebben onder meer ING en Rabobank hun creditcard toegevoegd. In de meeste gevallen worden passen van Maestro, Mastercard en Visa ondersteund. Informeer bij je bank welke kaarten ondersteund worden.

Heb ik nog een pincode nodig?

Nee, je hebt voor Apple Pay geen pincode nodig. Face ID, Touch ID of de toegangscode van je iPhone is genoeg om je betaling te bevestigen. Dat geldt ook voor bedragen boven de €25. Face ID en Touch ID zijn eigenlijk je pincode, dus die hoef je verder nooit meer in te toetsen. Het is een kwestie van je toestel bij de betaalterminal houden en klaar.

Werkt het ook als ik offline ben?

Ja, Apple Pay werkt ook offline. Er is geen actieve internetverbinding nodig, omdat je toestel gewoon je pasje vervangt. Bij een pasje heb je immers ook geen internetverbinding nodig. Dat betekent dat je ook zonder iPhone de deur uit kan en met je Apple Watch kan betalen. Zorg er wel voor dat je batterij voldoende opgeladen is.

Kan ik dan al mijn pasjes thuis laten?

In principe wel, want je iPhone of Apple Watch is het enige wat je nodig hebt. Hou er wel rekening mee dat je wel een pas nodig hebt als de winkel contactloos betalen nog niet ondersteunt. Bij een pin- of stroomstoring werkt ook Apple Pay niet, dus hou daar rekening mee. Je kan wat contant geld meenemen om het zekere voor het onzekere te nemen.

Hoeveel kaarten kan ik aan Apple Pay toevoegen?

Het maximaal aantal kaarten dat je aan Apple Pay kan toevoegen, verschilt per apparaat:

Hoe verschijnt de betaling in mijn afschrift?

De betaling wordt als een gewone pinbetaling getoond in je afschrift. Je ziet dus niet alleen maar “Apple Pay” in jouw internetbankieren of mobiel bankieren-app, want je ziet gewoon de naam van de winkel of de ontvanger van het geld. Het is dus niet anders dan een normale pintransactie.

Werkt het ook op de Mac?

Ja, maar je hebt wel een iPhone, Apple Watch of een Mac met Touch ID nodig. Je kan dan Apple Pay op het web gebruiken om bijvoorbeeld in webshops af te rekenen. Hou er wel rekening mee dat mogelijk niet alle bankpasjes ondersteund worden voor Apple Pay via het web. Sommige banken bieden alleen de creditcard aan in combinatie met de Mac. In ons artikel over het instellen van Apple Pay lees je hoe je dit op je Mac instelt.

Kan ik ook Apple Pay Cash gebruiken?

Met Apple Pay Cash kun je geld versturen naar je vrienden en betaalverzoekjes aanmaken via iMessage. Apple Pay Cash is op dit moment nog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. In alle andere landen waar Apple Pay al actief is kun je nog geen gebruikmaken van Apple Pay Cash.

Apple Pay Cash

Is Apple Pay veilig?

Ja. Apple heeft Apple Pay zo ontwikkeld dat alle transacties veilig verlopen. Alle gegevens worden bewaard op een beveiligde chip in je iPhone en Apple Watch. Bovendien kan niet iedereen zomaar met jouw iPhone of Apple Watch betalingen doen, omdat altijd verificatie nodig is via Touch ID, Face ID of een toegangscode. In onze Apple Pay uitleg lees je meer over de beveiliging.

Veelgestelde vragen over Apple Pay bij bunq

Ook bunq biedt ondersteuning voor Apple Pay. Hieronder bespreken we de veelgestelde vragen over deze bank in combinatie met Apple’s betaaldienst.

Hoe zit het met Apple Pay en bunq? Ik hoorde dat dat gewoon werkt.

In het voorjaar van 2018 introduceerde bunq ondersteuning voor Apple Pay via hun aanvullende dienst bunq Premium. Aanvankelijk was dit Europabreed bedoeld, maar daar moest de ‘Bank of the free’ snel op terugkomen. De mogelijkheid voor landen waar Apple Pay nog niet officieel werd aangeboden – zoals Nederland – werd afgeschermd. Waarschijnlijk door tussenkomst van Apple.

Via een omweg was het mogelijk om alsnog gebruik te maken van Apple Pay via bunq, mits je bereid was enige moeite te doen en bunq Premium af wil sluiten. Sinds 3 september 2019 is deze omweg niet meer nodig, want bunq werkt officieel samen met Apple Pay in Nederland. Zowel de Maestro- als de Mastercard-passen zijn geschikt om te gebruiken voor Apple Pay.

Ik had al bunq via de eerder omweg. Moet ik nu iets aanpassen?

Als je al Apple Pay bij bunq gebruikte via de eerder genoemde omweg, hoef je nu in principe niets te veranderen. Je kan Apple Pay nog gewoon op dezelfde manier blijven gebruiken als je al deed. Het voordeel is wel dat nieuwe passen die je vanaf een Nederlands adres bestelt, ook direct geschikt zijn voor Apple Pay. Je hoeft dan dus niet opnieuw de stappen te volgen om de pas geschikt te maken.

Welke bunq-passen zijn geschikt?

Alle passen die bunq biedt, zijn geschikt om in te stellen voor Apple Pay. Dat zijn zowel de Maestro-pinpassen als de Mastercard-debit kaarten. De Mastercard-debitkaart is dus géén creditcard. Afhankelijk van je account kun je een bepaald aantal passen bestellen. In Europa wordt over het algemeen Maestro het meest geaccepteerd, terwijl je buiten Europa het beste terecht kan met de Mastercard.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 21 maart: bunq heeft deze mogelijkheid om Apple Pay toe te voegen uitgeschakeld voor Nederland, mogelijk door interventie van een grote Amerikaanse technologiereus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2020
Devices Apple Watch, iPhone
Software iOS, watchOS

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay