Intro van Apple Pay in bunq.

Apple Pay FAQ: alles wat je wil weten over Apple Pay met bunq

Alles wat je wil weten over het gebruik van Apple Pay met bunq. Waar werkt het, hoe stelde je het in en zijn er kosten aan verbonden? Vind alle antwoorden op al je vragen in onze uitgebreide Apple Pay FAQ! Let op: bunq heeft Apple Pay nu weer uitgeschakeld voor Nederlandse gebruikers.

Via een omweg kun je Apple Pay in Nederland gebruiken, dankzij de mobiele bank bunq. In deze uitgebreid FAQ geven we antwoorden op de veelgestelde vragen. Waar moet je rekening mee houden als je Apple Pay gaat gebruiken en waar kun je ermee betalen?

Update 13:40: bunq heeft deze mogelijkheid om Apple Pay toe te voegen uitgeschakeld voor Nederlandse gebruikers, mogelijk door interventie van een grote Amerikaanse technologiereus… De knop om Apple Pay toe te voegen is in de bunq-app verdwenen. Mocht je het al ingesteld hebben, dan kun je het blijven gebruiken.

Werkt Apple Pay nu in Nederland?

Het korte antwoord op deze vraag is: ja, je kan Apple Pay gebruiken in Nederland. Sinds 20 maart ondersteunt bunq als enige Nederlandse bank Apple’s betaaldienst. Dat betekent dat je met een bunq-rekening contactloos kunt betalen bij winkels met je iPhone of Apple Watch. Apple heeft de betaaldienst echter nog niet officieel beschikbaar gesteld voor alle Nederlandse gebruikers. bunq maakt daarom gebruik van een omweg om Apple Pay toch mogelijk te maken. Door je regio-instelling tijdelijk te veranderen naar Spanje of Italié, kun je de bunq-kaart toevoegen aan Apple Pay.

Hoe gebruik ik Apple Pay bij bunq?

Let op: Onderstaande methode is voor Nederlandse gebruikers weer uitgeschakeld. Apple Pay instellen bij bunq in Nederland werkt dus niet meer.

Om Apple Pay bij bunq te gebruiken heb je een Premium-account nodig (€7,99 per maand). Daarna doe je het volgende:

  1. Ga op je iPhone naar Instellingen > Algemeen > Taal en regio. Kies hier vervolgens voor Italië of Spanje.

Regio Apple Pay voor bunq.

  1. Open de bunq-app. Heb je nog geen bunq-rekening, volg dan de stappen die in de app getoond worden.
  2. Tik vervolgens op Passen. Selecteer hier de knop  Pay Probeer het nu!.
  3. Heb je nog geen bunq Premium, dan kun je dat nu afsluiten. Dit is vereist om Apple Pay te kunnen gebruiken.
  4. In het volgende scherm tik je op Ja, ik wil!. Kies daarna eventueel voor Neem Apple Pay Maestro.

Apple Pay met bunq instellen.

  1. Heb je al een bunq-kaart, dan wordt deze automatisch geselecteerd. Je kaart wordt bij bunq geverifieerd en automatisch toegevoegd.
  2. Kies voor Zet in Apple Wallet om de kaart aan de Wallet-app toe te voegen.
  3. Rond het instellen af in de daarop volgende stappen.
  4. Zet je regio-instellingen weer terug naar Nederlands via Instellingen > Algemeen > Taal en regio. Je kan Apple Pay dan gewoon blijven gebruiken.

Heb je ook een Apple Watch en wil je daar Apple Pay op activeren, dan is het ook belangrijk om daar de regio-instellingen aan te passen. Dit doe je in de Watch-app op je iPhone en te kiezen voor Algemeen > Taal en regio > Italië/Spanje.

Om in de winkel te betalen, hou je simpelweg je iPhone of Apple Watch bij het pinapparaat. Op de iPhone bevestig je je identiteit met Touch ID of Face ID.

Hoe kan ik bunq of Premium weer opzeggen?

Wil je geen gebruik meer maken van bunq of bunq Premium, dan kan je het ook weer opzeggen. Om je gehele bunq-account op te zeggen, sluit je al je ingestelde rekeningen (via Rekeningen > rekening selecteren > Instellingen > Hef rekening op). Vervolgens neem je contact op met support in de app om je gehele account stop te zetten.

bunq-opzeggen.

Wil je alleen bunq Premium stoppen, dan kan dat ook. Ga hiervoor in de bunq-app naar Rekeningen, tik op je profielfoto en kies voor Mijn lidmaatschap. Onderaan zie je de optie Downgrade, om je Premium-abonnement weer terug te zetten naar een standaard gratis abonnement.

Wat zijn de risico’s als ik mijn regio aanpas?

Niets, je kunt de regio na het toevoegen van Apple Pay meteen weer terug wijzigen zonder dat je Apple Pay verliest. Het veranderen van je regio is alleen nodig voor het toevoegen van de kaart, omdat de instelling hiervoor niet in Nederland beschikbaar is.

Moet ik wachten totdat ik mijn bunq-bankpas heb ontvangen om Apple Pay te gebruiken?

Nee, dat is niet nodig. Zodra je bunq Premium afgesloten hebt, kun je de pas meteen instellen voor Apple Pay. Je hoeft niet te wachten totdat de fysieke bunq-pas thuis afgeleverd wordt.

Ik heb Apple Pay bij bunq zonder Premium. Hoe kan dat?

bunq Premium is verplicht om Apple Pay te kunnen gebruiken. Was je nog geen bunq-klant en kies je bij het aanmaken van een account om Apple Pay te gebruiken, dan wordt er meteen Premium afgesloten. Je kan de status van je abonnement controleren via je profielfoto > Mijn lidmaatschap. Je kan daar ook bekijken wanneer de eerstvolgende factuur in rekening gebracht wordt.

Kan ik overal betalen met Apple Pay?

Ja, dat kan bijna overal. Als ergens contactloos pinnen beschikbaar is, kun je afrekenen met Apple Pay. bunq maakt voor Apple Pay namelijk gebruik van Maestro, de standaard pinpassen die ook door banken gebruikt worden. Je kan dus Apple Pay gebruiken bij de supermarkt, kledingzaken, parkeergarages en andere plekken waar je contactloos kan betalen.

Is er een maximumbedrag per keer of per dag dat ik met Apple Pay kan betalen?

Nee en ja. In tegenstelling tot normale contactloze pinbetalingen zonder pincode, is er geen limiet van €25 per transactie. Omdat je jezelf verifieert via Touch ID of Face ID, is er van deze limiet geen sprake. Deze verificatiemethode vervangt de normale standaard pincode die je normaal bij een contactloze betaling doet voor boven de €25. Voor bedragen boven de €25 hoef je dus geen pincode in te toesten.

De dagelijkse limiet voor transacties kan je zelf via de bunq-app instellen. Voor contactloos betalen geldt bij bunq een limiet van maximaal €150 per dag. Je past dit aan via Passen > Limieten per dag > Contactloos.

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van Apple Pay

Nee, alleen bunq premium. Je betaalt geen extra kosten om een Apple Pay-transactie met bunq te gebruiken. Een pinbetaling met Apple Pay wordt gezien als een gewone pintransactie. Om bunq met Apple Pay te kunnen gebruiken, heb je echter wel bunq Premium nodig. bunq Premium is het betaalde abonnement van bunq voor €7,99 per maand. Je kan dan Apple Pay gebruiken, maar kan dan ook meerdere rekeningen aanvragen en meerdere fysieke pasjes bestellen.

Let wel op: heb je nu nog een oud bunq-abonnement (bijvoorbeeld voor €1 per maand of €0,04 per pintransactie) en wil je dit omzetten naar bunq Premium, dan kan je later niet meer terugkeren naar een oude abonnementsvorm.

Werkt het ook op de Mac?

Apple Pay werkt ook op de Mac om af te rekenen bij webshops, maar in combinatie met bunq is het nog niet mogelijk om een Apple Pay-kaart te gebruiken op de Mac. Je kan Apple Pay met bunq dus alleen instellen op de iPhone en Apple Watch. Momenteel krijg je nog een foutmelding bij het koppelen van een bunq-kaart aan Apple Pay op de Mac. Wat de reden is dat dit niet werkt, is op dit moment niet duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat het om een Maestro-kaart gaat en niet om een Mastercard creditcard.

Apple Pay foutmelding op de Mac.

Is deze omweg illegaal van bunq?

Omdat je alleen de regio-instelling van je iPhone aanpast, is deze omweg legaal. Als je een account bij bunq aanmaakt, geef je gewoon je eigen identiteit en adresgegevens door. Je verandert alleen de regio-instelling van je iPhone zodat de Apple Pay-optie zichtbaar is. Je rekening blijft gewoon op jouw naam staan. Je hebt dus ook geen buitenlandse rekening nodig, waardoor je geen foutief adres op hoeft te geven zoals bijvoorbeeld wel bij boon het geval was.

Is Apple Pay via bunq veilig?

Ja. Apple heeft Apple Pay zo ontwikkeld dat alle transacties veilig verlopen. Alle gegevens worden bewaard op een beveiligde chip in je iPhone en Apple Watch. Bovendien kan niet iedereen zomaar met jouw iPhone of Apple Watch betalingen doen, omdat altijd verificatie nodig is via Touch ID, Face ID of een toegangscode. In onze Apple Pay uitleg lees je meer over de beveiliging.

Ik gebruikte Apple Pay al in combinatie met boon. Wat is het verschil?

Eerder was het al mogelijk om via een omweg Apple Pay met boon te gebruiken, een partij die creditcards levert en ook samenwerkt met Apple’s betaaldienst. Het grote nadeel van boon is echter dat ze alleen Mastercard leveren. Hierdoor ben je beperkt in het gebruik van Apple Pay, omdat het alleen werkt bij winkels die creditcards accepteren. Bij bunq is dat niet het geval, omdat die werken met Maestro. Apple Pay bij bunq is daardoor veel bruikbaarder dan bij boon, omdat je met bunq bij elke contactloze pinautomaat kan betalen (dus in de supermarkt, bij een parkeerautomaat, in winkels, enzovoorts)

Werken andere banken ook al met Apple Pay?

Vooralsnog is bunq de enige Nederlandse bank die Apple Pay ondersteunt. Andere banken als ING en de Rabobank zijn wel geïnteresseerd in de ondersteuning voor Apple’s betaaldienst, maar op dit moment kan je wat betreft Nederlandse banken alleen nog terecht bij bunq.

Je kan Apple Pay wel gebruiken bij enkele andere internationale partijen, waaronder boon. De werking is dan wel beperkt, omdat deze partijen vaak werken met Mastercard creditcards. Je kan daarom maar bij weinig winkels in Nederland terecht, omdat deze voor (contactloze) betalingen vaak geen creditcards accepteren vanwege de hogere administratiekosten.

Maestro in bunq voor Apple Pay.

Wanneer werken andere banken ook met Apple Pay?

Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer andere banken Apple Pay gaan aanbieden in Nederland. Banken als ING, Rabobank en ABN AMRO zullen niet zo snel gebruikmaken van de omweg die bunq nu benut. De traditionelere banken wachten op het moment dat Apple de betaaldienst officieel gaat introduceren. Of dat nog dit jaar zal zijn, is lastig te voorspellen. Nu Apple Pay via een omweg in Nederland goed te gebruiken is, komt de officiële lancering mogelijk wel dichterbij.

Wanneer wordt Apple Pay officieel door Apple ondersteund?

Op dit moment kun je dus alleen via een omweg gebruikmaken van Apple Pay in Nederland, omdat Apple de betaaldienst nog niet officieel ondersteunt. Wanneer dat wel het geval is, weten we helaas nog niet. We weten nu in ieder geval wel dat bunq een partner van Apple is. Mocht Apple de betaaldienst officieel in Nederland aanbieden, dan zal bunq ongetwijfeld de eerste partner zijn.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 21 maart: bunq heeft deze mogelijkheid om Apple Pay toe te voegen uitgeschakeld voor Nederland, mogelijk door interventie van een grote Amerikaanse technologiereus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018
Devices Apple Watch, iPhone
Software iOS, watchOS