Apple TV HD in 2021

Apple TV HD: alles over specs, functies, aanbiedingen en meer

Lees alles over de Apple TV HD, de vierde generatie mediabox van Apple. Deze heeft een App Store en is geschikt om 1080p content af te spelen. Is het nog de moeite om een Apple TV HD aan te schaffen? Je leest het hier!

Apple TV HD review Prijs (vanaf €159,-)

De Apple TV HD was de eerste mediabox van Apple met een eigen App Store. Dit apparaat stond voorheen bekend onder de naam Apple TV 4, maar kreeg een naamswijziging om verwarring met zijn opvolger Apple TV 4K te voorkomen. In 2021 bracht Apple nog een vernieuwde variant uit van de Apple TV HD, die technisch hetzelfde is gebleven, maar wordt geleverd met een vernieuwde Siri Remote met meer knoppen. De naam ‘HD’ maakt duidelijk dat je er content in HD-kwaliteit (1080p) mee kunt afspelen. Alles wat je verder nog moet weten, lees je hier!

Apple TV HD in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten:

 • Aangekondigd in september 2015 tijdens het jaarlijkse iPhone-event.
 • Verschenen in oktober 2015 in Nederland, België en diverse andere landen.
 • Alleen verkrijgbaar met 32GB opslag.
 • Kan video’s in maximaal 1080p afspelen.
 • Sinds 2021 wordt de vernieuwde Siri Remote meegeleverd.
 • Basismodel had een adviesprijs van 159 euro bij Apple

Apple TV HD in 2021

Liever een nieuwere Apple TV kopen? Dan raden we de Apple TV 4K aan, die in 2021 en 2022 nog is vernieuwd.

Bekijk ook

Apple TV 4K 2022: vernieuwd model met snellere chip

Apple heeft een vernieuwde versie van de Apple TV. De Apple TV 4K 2022 heeft een snellere chip en dat levert een betere beeldkwaliteit op, dankzij de ondersteuning van HDR10+. Lees hier alles over de Apple TV 4K 2022.

Lees ook onze uitgebreide Apple TV HD review. Voor nieuwe gebruikers hebben we een Apple TV handleiding voor beginners.

Apple TV HD nu nog kopen of niet?

De Apple TV HD is inmiddels opgevolgd door de Apple TV 4K. Wil je alleen de basisfuncties van de Apple TV gebruiken en ga je geen 4K-content afspelen, dan heb je voldoende aan het HD-model. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een extra Apple TV nodig hebt voor de slaapkamer, of als je de Apple TV vooral als Woninghub voor HomeKit wilt gebruiken. Maar let op: dit model heeft een vrij oude processor en ondersteunt geen Thread. Wil je serieus met je smart home bezig gaan en klaar zijn voor de toekomst, dan kun je beter de 128GB Apple TV 4K met Thread-ondersteuning aanschaffen.

Apple TV HD: functies

Dit zijn de belangrijkste functies:

 • Net als voorheen films, muziek en foto’s draadloos op je televisiescherm afspelen.
 • Apps en games installeren via de App Store, bijvoorbeeld apps om reizen te plannen en nieuws te lezen. Hiervoor is 32GB opslagruimte aanwezig.
 • Streaming video van Netflix, YouTube, Vimeo en andere diensten bekijken.
 • Films in 1080p HD-resolutie bekijken en afspelen op de televisie.
 • Games spelen met de Apple TV Remote of een controller.
 • Apple TV bedienen met spraakcommando’s dankzij Siri.
 • Materiaal van je iPhone, iPad of iPod touch draadloos vertonen op je televisie dankzij AirPlay.
 • Je kunt de Apple TV gebruiken als HomeKit-hub voor slimme apparaten in huis.

Apple TV HD: dit was er nieuw

De Apple TV HD was de eerste mediabox van Apple met een App Store, zodat je naar eigen behoefte apps en games kunt downloaden. Op 9 september 2015 kondigde Apple deze vernieuwde Apple TV aan. Het was de eerste grote update sinds 2010, aangezien de derde generatie niet zo heel veel bijzonderheden bevatte. Tim Cook introduceerde Apple TV HD met de woorden: ‘De toekomst van tv is apps’ en benadrukte dat het apparaat een modern besturingssysteem nodig had. De naam daarvan is tvOS en het is volgens Apple voor 95% gebaseerd op iOS. Alles werkt vrijwel hetzelfde. Zo kun je apps installeren en updaten via de App Store en komen er jaarlijks nieuwe updates uit van de tvOS-software. De nummering daarvan loopt gelijk aan iOS, dus tvOS 11 en verder.

Bekijk ook

Vernieuwde Apple TV 4K kopen: prijzen, aanbiedingen en de beste acties

Wil je de nieuwste Apple TV kopen? Dan vind je in dit artikel alle details, zoals prijs, aanbiedingen, deals en verschillen tussen de modellen. De Apple TV 4K is verkrijgbaar bij diverse winkels, maar je kunt ook nog kiezen voor een van de voorgangers.

Het uiterlijk van de Apple TV bleef hetzelfde: een zwart doosje met afgeronde hoeken. Wel is dit model iets hoger: 35mm in plaats van 23mm. Je krijgt er een nieuwe afstandsbediening bij die via Bluetooth werkt en daarom geen directe zichtlijn nodig heeft. Je kunt deze remote op meerdere manieren bedienen, namelijk met spraakopdrachten via de ingebouwde microfoon en Siri, of met veegbewegingen op het aanraakgevoelige glazen touchpad. Je kunt met de remote bijvoorbeeld apps starten, content doorzoeken en het afspelen regelen. De afstandsbediening registreert ook bewegingen die je met je arm maakt, waardoor een nieuwe bediening van games mogelijk wordt. Games gebruiken hiervoor de versnellingsmeter (accelerometer) en gyroscoop in de remote.

Sinds 2021 is de afstandsbediening vernieuwd: deze Siri Remote is zilverkleurig en voorzien van meerdere knoppen, terwijl de vorige afstandsbediening compact, zwart en minimalistisch was.

Apple TV HD review

Dit is de conclusie van ons uitgebreide Apple TV HD review:

Het was hoog tijd dat Apple na drie jaar eindelijk een vernieuwde Apple TV uitbracht en ze hebben ons daarbij niet teleurgesteld: de mogelijkheden van tvOS beloven veel goeds, vooral wat de wisselwerking met iOS betreft en het gemak waarmee bestaande apps zijn aangepast voor de Apple TV. Het wachten is op meer Nederlands aanbod van bijvoorbeeld de omroepen en tv-aanbieders. Of dit nu echt tv-revolutie gaat veroorzaken? Tja, veel functies zijn al beschikbaar op huidige smart-tv’s, maar ze zijn vaak moeilijk te bedienen en niet intuïtief. Maar de basis is solide. De interface werkt soepel en ziet er prima uit, Siri werkt zonder problemen en de opties die in beeld verschijnen zijn altijd logisch en begrijpelijk. Bijna onzichtbaar zijn allerlei trucjes toegepast, zoals parallax-effecten en bewegende iconen als je met je vinger over de afstandsbediening wrijft. Het zijn die kleine details die ervoor zorgen dat je je meteen thuisvoelt.

Lees ons uitgebreide oordeel in het Apple TV HD review

Bekijk ook

Review Apple TV HD (4e generatie, 2015)

iCulture testte de nieuwe Apple TV HD. Hoe bevalt de nieuwe afstandsbediening, welke functies zijn beschikbaar en wat zijn onze ervaringen? Dat lees je in deze review!

Apple TV HD specs

De Apple TV HD beschikt over verbeterde hardware, in vergelijking met zijn voorganger. Er is een snellere 1,5GHz A8-chip aanwezig (voorheen A5-chip), die we al kenden van de iPhone 6. Wat werkgeheugen betreft is er 2GB LLDDR3 SDRM voorhanden (voorheen 512MB RAM). De opslagcapaciteit voor apps en games werd verhoogd naar 32GB, terwijl het voorgaande model slechts 8GB opslag had, dat niet toegankelijk was voor gebruikers. Bij de vierde generatie Apple TV is ook een variant met 64GB opslag verschenen, maar die is later weer van de markt gehaald.

Aansluitingen Apple TV HD

Bij de vierde generatie Apple TV heb je zelf de vrijheid om de opslagruimte naar eigen inzicht te gebruiken voor apps en games. De opslagruimte is niet nodig voor het streamen van media. Voor connectiviteit zijn Bluetooth, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac en 10/100 Ethernet aanwezig.

Apple TV HD aansluitingen

De Apple TV HD beschikt over een serie nieuwe aansluitingen: de micro-USB-poort is vervangen door een USB C-poort en de optische digitale audio-ingang is helemaal verdwenen. Dit zijn de aansluitingen die er wél op zitten:

 • HDMI 1.4
 • 10/100BASE-T Ethernet
 • Stroomaansluiting
 • USB C (voor service en support)

Inhoud verpakking Apple TV HD

In de verpakking van de vierde generatie Apple TV vind je:

 • Apple TV
 • Afstandsbediening
 • Netsnoer

Je moet zelf zorgen voor een geschikt televisietoestel of extern beeldscherm met HDMI-aansluiting, waarmee je films in 720p of 1080p resolutie kunt afspelen. Ook moet je zelf zorgen voor een HDMI-kabel voor het aansluiten van de Apple TV op het televisietoestel. Een USB C-kabel is niet verplicht, maar kan wel handig zijn voor ontwikkelaars die bijvoorbeeld testversies van apps willen installeren.

Apple TV HD en videostreaming

Een van de belangrijkste functies van een Apple TV is het streamen van video. Je kunt films en tv-series kopen via de iTunes Store, eigen materiaal streamen vanaf een iPhone, iPad of Mac of gebruik maken van diensten zoals Netflix of YouTube. Vanaf eind 2017 is Amazon Prime Video ook aanwezig op de Apple TV, wat een opmerkelijke ontwikkeling is. Amazon weigerde namelijk jarenlang om een app te maken voor de Apple TV, aangezien deze concurreert met Amazon’s eigen Fire TV-apparaat. Ook haalde Amazon de derde en vierde generatie in oktober 2015 uit de schappen. Voor Amerikaanse gebruikers is er een TV-app beschikbaar, waarmee je kunt zien bij welke online diensten je bepaalde films en tv-series kunt kijken. Verder ondersteunt tvOS 10.1 de functie single-sign on, zodat je niet bij elke tv-aanbieder hoeft in te loggen. Dit werkt voorlopig alleen bij Amerikaanse aanbieders zoals DIRECTV.

Apple TV HD voor muziek en foto’s

Met de Apple TV HD kun je muziek streamen vanaf je iPhone en iPad naar je Apple TV. Ook kun je rechtstreeks vanuit de Muziek- en Podcasts-apps content afspelen als je synchroniseert via iCloud. Ben je lid van Apple Music, dan kun je rechtstreeks via internet muziek streamen naar de speakers van je televisie (dit kunnen ook externe speakers zijn, die je op de tv hebt aangesloten). Een Spotify-app voor de Apple TV is er niet, maar je kunt wel met AirPlay muziek draadloos streamen vanaf je iPhone, iPad of Mac naar de Apple TV.

Als je gebruik maakt van de iCloud-fotobibliotheek, dan heb je alle foto’s die je met de iPhone gemaakt hebt ook meteen op de Apple TV bekijken. Je kunt ze als diashow afspelen, zodat je bijvoorbeeld samen naar vakantiefoto’s kunt kijken.

Apple TV HD met App Store

Sinds de vierde generatie Apple TV kun je apps downloaden via de App Store. Ontwikkelaars kunnen hun apps gemakkelijk aanpassen voor de Apple TV, omdat de onderliggende code hetzelfde is. De Apple TV geeft je meer gebruiksmogelijkheden dankzij apps. Je zit niet langer vast aan de beperkte selectie van partner-apps die op de Apple TV 3 beschikbaar waren. Iedere ontwikkelaar kan een app voor de Apple TV uitbrengen, bijvoorbeeld om te shoppen, hotelkamers te boeken of nieuws te lezen.

Afstandsbediening met bewegingssensoren en Siri

Siri Remote voor Apple TV 4, touchbediening.De originele Apple TV HD heeft een nieuwe afstandsbediening, met daarop twee extra knoppen en een touchpad. Met behulp van bewegingssensoren kun je ook bijvoorbeeld games bedienen met de afstandsbediening. Er is ook een Siri-knop aanwezig waarmee je de digitale assistent kunt activeren en vervolgens spraakopdrachten kunt geven. De assistent kan bijvoorbeeld het weerbericht opvragen, aandelenkoersen en sportuitslagen voorlezen en zoeken binnen apps. Verder kun je tekstinvoer met Siri doen.

Sinds 2021 levert Apple een nieuw type remote mee, de vernieuwde Siri Remote in zilverkleurig aluminium met meer knoppen.

Apple TV HD als HomeKit-hub

De Apple TV HD kan worden gebruikt als hub voor je HomeKit-apparaten, zoals thermostaten, deursloten en lampen. Via de Apple TV kun je de apparaten bedienen, mits deze op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Ook kun je op deze manier de apparaten op afstand bedienen als je buitenshuis bent. Je zou hiervoor ook een iPad kunnen gebruiken die thuis op het stroomnet is aangesloten. De HomeKit-ondersteuning voor de Apple TV werd toegevoegd in tvOS 10, waarin Apple ook een nieuwe remote-app, single sign-on en een donkere modus toevoegde. Wil je echter betere ondersteuning voor nieuwe functies, dan kun je beter voor de Apple TV 4K kiezen, die in 2022 is vernieuwd.

Apple TV HD feature

Verschillen tussen ATV4 en ATV3

Bij de Apple TV 3 en 4 zijn de verschillen vrij makkelijk te zien. Wil je de twee onderscheiden, dan moet je op het volgende letten:

 • Beide apparaten zien er hetzelfde uit, maar de ATV4 is 12mm hoger dan zijn voorganger, namelijk 35mm.
 • De ATV4 heeft een USB-C-aansluiting aan de achterkant, de ATV3 heeft een micro-USB-aansluiting.
 • De ATV4 heeft geen optische audio-aansluiting, de ATV3 wel.
 • De afstandsbediening van de ATV4 is zwart en heeft een touchpad. Die van de ATV3 is smaller, is zilverkleurig en heeft geen touchpad.

Apple TV HD bedienen met de Remote-app voor iPhone, iPad en Apple Watch

Afstandsbediening kapot of zoek? Je kunt een losse remote aanschaffen, maar je zou ook de iPhone, iPad of Apple Watch erbij kunnen pakken. Apple heeft namelijk een speciale Apple Remote-app uitgebracht, waarmee je je Apple TV op afstand kunt bedienen. Gebruik van de Remote-app is ook handig als je wachtwoorden moet invoeren. Je hoeft niet langer met de pijltjestoetsen over een toetsenbord op het scherm te bewegen, maar tikt het gewenste wachtwoord comfortabel in op het iPhone-scherm.

De Remote-app is niet meer verkrijgbaar in de App Store, maar als je al eerder hebt gedownload kun je ‘m gewoon blijven gebruiken.

Chromecast

Apple TV HD alternatieven

Vooral in de VS heeft Apple flinke concurrentie van andere tv-kastjes, zoals Roku en Amazon Fire. In Nederland valt de concurrentie wat mee, maar toch zijn er wel enkele alternatieven. Zo heeft Google Android TV geïntroduceerd, dat te vinden is op smart-tv’s van onder meer Sony en Sharp. Ook heeft Google de Chromecast 2, waarmee je media kunt streamen van je iPhone en iPad naar de televisie. Je kunt er echter geen apps mee installeren, dus de Chromecast is vooral een concurrent voor de oudere Apple TV’s. De Fire TV-stick is ook in Nederland verkrijgbaar, maar omdat Amazon niet zoveel impact heeft in ons land vormt het nauwelijks concurrentie.

Wil je een Apple TV HD kopen?

Dan kun je niet alleen bij Apple terecht, maar ook bij diverse winkels. Zij verkopen vrijwel allemaal het nieuwe model met de vernieuwde Siri Remote. Hieronder zie je de actuele prijzen.