Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone timer met Siri tijdens het koken

Zo gebruik je Siri handsfree (vanaf iOS 17 ook zonder Hey-commando)

Hulp is altijd dichtbij
Gebruik 'Hé Siri' om de digitale assistent op de iPhone en iPad te activeren, zonder je handen te gebruiken. In deze tip lees je hoe Siri handsfree werkt en hoe je het inschakelt. En vanaf iOS 17 kun je in het Engels de assistent ook activeren door alleen 'Siri' te zeggen.

Siri is de persoonlijke assistent op je iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. Je kunt Siri ook handsfree gebruiken dankzij het commando ‘He Siri’ (‘Hey Siri’ in het Engels). Dit is vooral handig als je Siri wilt gebruiken in de auto en je je handen aan het stuur wilt houden of als je tijdens het koken een timer wil zetten. In dit artikel leggen we uit hoe je Siri handsfree kunt activeren met ‘Hé Siri’. Vanaf iOS 17 heb je (in het Engels) het Hey-commando niet meer nodig, want dan kun je ook gewoon Siri zeggen. Maar daarvoor moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden. Voor uitleg over Hé Siri op de Mac hebben we een ander artikel.

Alleen ‘Siri’ roepen vanaf iOS 17

Vanaf iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma is het ook mogelijk om de spraakassistent te activeren door alleen ‘Siri’ te zeggen. Dit werkt alleen als je je device op Engels (VS, Australië, Verenigd Koninkrijk, Canada) hebt ingesteld. Wil je Siri handsfree zonder Hey-commando gebruiken, dan moet je voldoen aan deze voorwaarden:

 • Je hebt iOS 17 of nieuwer nodig
 • Siri moet in het Engels zijn ingesteld
 • Voor gebruik met AirPods is de AirPods Pro 2022 (2e generatie) vereist

Gebruik je Siri in het Engels en wil je de assistent graag handsfree gebruiken zonder het Hey-commando, dan moet je dit eerst inschakelen:

 1. Ga naar Instellingen > Siri en zoeken en zorg dat Siri op je iPhone in het Engels staat.
 2. Tik op Luister naar.
 3. Kies voor de optie ‘Siri’ of ‘Hey Siri’.

Siri handsfree zonder Hey commando gebruiken vanaf iOS 17

Zoals je ziet kun je ook nog altijd ‘Hey Siri’ zeggen; de assistent luistert zowel naar ‘Siri’ als ‘Hey Siri’. Als blijkt dat Siri toch te vaak onterecht reageert, kun je de instelling weer terugzetten naar alleen ‘Hey Siri’.

Hé Siri, doe eens wat voor me?

In de meeste gevallen kun je Siri activeren door de zijknop of thuisknop van je iPhone of iPad ingedrukt te houden, tot je een trilling voelt of een geluidje hoort. Je kunt ook de afspeelknop van je koptelefoon ingedrukt houden of op de Digital Crown van de Apple Watch drukken.

iPhone timer met Siri tijdens het koken

Met de juiste instellingen is het echter mogelijk om Siri te activeren zonder een knop aan te raken. Roep ‘Hé Siri’ en je iPhone of iPad zal direct reageren en de vraag beantwoorden die je er achteraan stelt. De opdracht “Hé Siri, stuur een bericht naar mijn man dat ik later thuis kom” zorgt er dus voor dat je iPhone een bericht verstuurt. Lees verderop hoe je dit instelt.

Hé Siri: geschikte toestellen

‘Hé Siri’ werkt handsfree op de onderstaande toestellen. Let op: dit zijn specifiek toestellen die het handsfree kunnen. Oudere apparaten kunnen Hé Siri vaak wel gebruiken, maar vereisen dat het toestel wordt opgeladen.

Op oudere toestellen zoals de iPhone 4s, iPad (3e generatie) en de oudere iPad mini’s, kun je ook Hé Siri gebruiken. Een voorwaarden bij deze toestellen is dat ze wel aan een voedingsbron aangesloten moeten zijn.

Daarnaast is Hé Siri ook beschikbaar op de Apple Watch, AirPods en AirPods Pro, HomePod en bepaalde Mac-modellen. Meer over Hé Siri op de Mac lees je in onze aparte tip.

Siri luistert (als het goed is) alleen naar jouw eigen stem, waardoor niet iedereen zomaar ‘Hé Siri’ kan roepen om jouw iPhone activiteiten te laten uitvoeren. Bij het instellen geef je verschillende commando’s zodat Siri je stem leert kennen. Toch kan het zo zijn dat Siri spontaan reageert op iets wat bijvoorbeeld op televisie gezegd wordt. Voor ingrijpendere taken moet je overigens wel je toestel ontgrendelen, dus niemand kan zomaar je berichten beluisteren.

Bekijk ook

Zo kun je 'Hé Siri' handsfree gebruiken op de Mac

Je kunt Hé Siri ook op de Mac gebruiken. Dit kan op meerdere manieren. In deze tip leggen we uit hoe Siri handsfree activeren met je stem op de Mac werkt en welke modellen geschikt zijn.

Hé, Siri inschakelen

De Hé Siri-functie inschakelen is eenvoudig. Zo werkt het:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Ga naar Siri en zoeken.
 3. Zet de schakelaar aan bij: Luister naar ‘Hé, Siri’.
 4. Volg de stappen om ‘Hé Siri’ te configureren. Je zult verschillende commando’s een aantal keer moeten inspreken, zodat Siri jouw stem herkent. Om de kwaliteit van de stemherkenning te verbeteren, moet je ook enkele andere commando’s hardop uitspreken.

Hé Siri instellen op de iPhone

Bekijk ook

Herkent Siri je stem niet goed? Siri (opnieuw) instellen en trainen op je iPhone en iPad doe je zo

Herkent Siri je stem niet goed, dan kun je Siri opnieuw trainen om je stem beter te leren herkennen. Deze tip vertelt hoe je Siri opnieuw kunt instellen zodat de assistent beter getraind is voor jouw stem.

He Siri blokkeren of altijd toestaan

Wil je even niet dat Siri naar je commando luistert en handsfree reageert, maar vind je het onhandig om de hele functie uit te schakelen? Je kan He Siri tijdelijk blokkeren door je iPhone met het scherm naar beneden op een tafel te leggen. Je kunt ook het scherm op een andere manier bedekken door er bijvoorbeeld iets op te leggen. Op dat moment weet de iPhone dat hij niet moet reageren op mogelijke commando’s. Het is daardoor een handig trucje om de Hé Siri-functie tijdelijk niet te gebruiken.

Je moet nog wel even controleren of je instellingen goed staan. Het is namelijk zelf in te stellen of je wil dat Siri altijd luistert, of alleen als het scherm omhoog ligt. Zo vind je de instellingen:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Ga naar het Toegankelijkheid-menu.
 3. Tik onderin op Siri en zet de schakelaar bij Luister altijd naar ‘Hé, Siri’ uit.

Altijd naar Hé Siri luisteren op iPhone

Hé, Siri uitschakelen

Soms kan het gebeuren dat Siri zomaar actief wordt terwijl je bijvoorbeeld een film zit te kijken. Gebeurt dat regelmatig en begint het vervelend te worden, dan kun je Hé, Siri ook weer uitschakelen via de stappen in onze aparte tip. Zo schakel je handsfree Siri weer in een paar stappen uit.

Bekijk ook

Zo voorkom je dat 'He, Siri' steeds in actie komt

Met 'Hé Siri' kun je handsfree Siri gebruiken, maar het kan ook irritant zijn. In deze tip leggen we uit hoe je het uitschakelt op je iPhone en Mac.

Privacy van ‘Hé, Siri’

Omdat je op de nieuwere iPhones altijd Siri kunt activeren door het roepen van ‘Hé, Siri’ ontstond bezorgdheid over de privacy. De iPhone luistert namelijk constant mee, maar dat betekent niet dat de iPhone constant geluidsopnames maakt en naar de servers van Apple doorstuurt. Alle data blijft lokaal op jouw iPhone staan en het toestel luistert alleen naar het ‘Hé Siri’-commando, uitgesproken met jouw eigen stem.

Wel bleek in 2019 dat Apple inhuurkrachten gebruikte om mee te luisteren met Siri-opnames. Tegenwoordig worden audio-opnames van Siri niet meer bewaard en moet je je apart aanmelden om mee te doen met het verbeteren van Siri. Je opnames kunnen dan geanalyseerd worden door Apple-medewerkers. Dit zijn geen inhuurkrachten meer. Je kunt te allen tijde je Siri-geschiedenis wissen en uitschakelen.

Bekijk ook

Zo kun je Siri opnames verwijderen en uitschakelen

Apple geeft je de mogelijkheid om je Siri opnames te verwijderen als je liever niet wil dat Apple deze opnames gebruikt om Siri verder te verbeteren. Ook kun je ervoor kiezen om helemaal geen audio van Siri met Apple te delen ter verbetering van Siri en de dicteerfunctie. In deze tip lees je hoe je je Siri opnames verwijdert en het delen van opnames uitschakelt.

Siri

Lees alles over de spraakassistent van Apple. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Hieronder vind je onze belangrijkste artikelen.

Siri