Siri-stem wijzigen

Een andere Siri-stem instellen: zo doe je dat

Luister eens naar een andere stem
Wil je de stem van Siri wijzigen? Je kunt kiezen uit meerdere stemmen en je hebt de keuze uit man of vrouw. Hoe je een andere Siri-stem instelt lees je hier!

Siri heeft steeds meer stemmen gekregen, waardoor je bij de assistent niet meer standaard denkt aan een man of een vrouw. Apple houdt hier rekening mee en hanteert dan ook de aanduiding ‘Stem 1’ en ‘Stem 2’. Welke van de twee je kiest maakt niet uit, ze zijn namelijk even slim en geven dezelfde antwoorden. Wil je eens een andere Siri-stem proberen, dan doe je dat als volgt.

Siri-stem wijzigen

Wil je een andere Siri-stem instellen, dan doe je dat als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Siri en zoeken > Siri-stem.
  3. Je krijgt nu de opties van jouw taal.
  4. Bovenin kies je België of Nederland.
  5. Kies vervolgens één van de stemmen.

Helaas is er voor België sinds iOS 15 geen aparte stem meer. Voorheen had België zijn eigen Siri-stem (Ellen), maar deze is niet meer beschikbaar. In plaats daarvan kun je kiezen uit dezelfde twee stemmen als in Nederland. Voor de informatieverstrekking maakt dat geen verschil: het is alleen van invloed op de tongval.

Siri-stem wijzigen in iOS 15

Heb je een softwareversie vóór iOS 14.5 en iPadOS 14.5, dan zal hier Nederlands (man) en Nederlands (vrouw) worden getoond, in plaats van Stem 1 en 2. Dit is gedaan omdat Apple steeds meer voorstander is geworden van een genderneutrale weergave.

Gebruik je je iPhone in het Engels, Frans, Duits, Spaans of een andere populaire taal, dan heb je vaak keuze uit nog meer stemmen.

Stemmen voor spraakfuncties

Behalve een Siri-stem kun je ook nog een stem instellen voor spraakfuncties, zoals het voorlezen van teksten op het scherm. Je kunt hierbij kiezen voor de Siri-stem, of voor een van de stemmen voor spraakfuncties. In Nederland en België zijn Claire, Xander en Ellen beschikbaar als stem. De Vlaamse stem Ellen is hier dus nog wel beschikbaar.

Stem VoiceOver en spraakfuncties op de iPhone wijzigen

Bekijk ook

Verbeterde stem voor spraakfuncties kiezen op iPhone en iPad

Vind je dat de computerstem in iOS wat blikkerig klinkt? In deze tip lees je hoe je de audiokwaliteit van de spraakfuncties op de iPhone kunt verbeteren, bijvoorbeeld als je veel gebruik maakt van teksten voorlezen.

Meer tips over stemmen en spraak
We hebben nog meer tips die met de spraakfuncties en de keuze van stemmen te maken hebben. Lees ook deze eens!

Bekijk ook

Spraakberichten met Siri versturen: zo doe je dat

Met Siri kun je berichten inspreken, zonder dat je hoeft te typen. Dat is handig als je iemand snel een berichtje wil sturen, maar bang bent dat je met dicteren te veel spelfouten maakt. We leggen uit hoe spraakberichten met Siri versturen werkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Siri

Lees alles over de spraakassistent van Apple. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Hieronder vind je onze belangrijkste artikelen.

Siri