Siri-stem wijzigen

Een andere Siri-stem of -taal instellen: zo doe je dat

Luister eens naar een andere stem
Wil je de stem van Siri wijzigen? Je kunt voor de Nederlandse Siri kiezen uit twee stemmen. Hoe je een andere Siri-stem instelt lees je hier!

Als je Siri veelvuldig gebruikt, is het misschien weleens leuk om een andere stem in te stellen. Of misschien gebruik je Siri helemaal niet omdat de stem je niet aanstaat. Dan is een andere stem misschien wel de oplossing. Welke van de twee je kiest maakt niet uit, ze zijn namelijk even slim en geven dezelfde antwoorden. Wil je eens een andere Siri-stem proberen, dan doe je dat als volgt. En als je geen liefhebber bent van de Nederlandse stem, kun je ook de taal voor Siri wijzigen.

Siri-taal aanpassen

Siri is beschikbaar in twintig talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Chinees. Per taal zijn vaak ook nog andere regionale varianten beschikbaar. Denk aan Canadees Engels of Brits Engels, of Zwitsers Duits of standaard Duits. Ongeacht de taal van je iPhone, kan je ook de taal van Siri aanpassen. Wil je je iPhone op Nederlands, maar gebruik je liever de Engelse Siri? Dan kan dat gewoon.

De taal voor Siri wijzigen doe je zo:

  1. Ga naar Instellingen > Siri en zoeken.
  2. Tik op Taal.
  3. Kies de taal en bijbehorende variant die je voor Siri wil gebruiken.

Zodra je een taal gekozen hebt, kun je ook een andere Siri-stem kiezen. Sommige talen bieden veel meer verschillende stemmen.

Het is niet mogelijk om meerdere talen voor het gebruik van Siri te kiezen. Wel kun je voor het voorlezen van berichten meerdere talen voor Siri instellen.

Siri-stem wijzigen

Je kunt altijd een andere stem instellen. Wil je een andere Siri-stem instellen, dan doe je dat als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Siri en zoeken > Siri-stem.
  3. Je krijgt nu de opties van jouw taal.
  4. Kies vervolgens één van de stemmen.

Helaas is er voor België al enkele jaren geen aparte stem meer. Voorheen had België zijn eigen Siri-stem, maar deze is niet meer beschikbaar. In plaats daarvan kun je kiezen uit dezelfde twee stemmen als in Nederland. Voor de informatieverstrekking maakt dat geen verschil: het is alleen van invloed op de tongval.

Siri-stem wijzigen in iOS 15

Gebruik je je iPhone in het Engels, Frans, Duits, Spaans of een andere populaire taal, dan heb je vaak keuze uit nog meer stemmen.

Stemmen voor spraakfuncties

Behalve een Siri-stem kun je ook nog een stem instellen voor spraakfuncties, zoals het voorlezen van teksten op het scherm. Je kunt hierbij kiezen voor de Siri-stem, of voor een van de stemmen voor spraakfuncties. In Nederland en België zijn Claire, Xander en Ellen beschikbaar als stem. De Vlaamse stem Ellen is hier dus nog wel beschikbaar.

Stem VoiceOver en spraakfuncties op de iPhone wijzigen
Bekijk ook

Verbeterde stem voor spraakfuncties kiezen op iPhone en iPad

Vind je dat de computerstem in iOS wat blikkerig klinkt? In deze tip lees je hoe je de audiokwaliteit van de spraakfuncties op de iPhone kunt verbeteren, bijvoorbeeld als je veel gebruik maakt van teksten voorlezen.

Meer tips over stemmen en spraak
We hebben nog meer tips die met de spraakfuncties en de keuze van stemmen te maken hebben. Lees ook deze eens!

Bekijk ook

Spraakberichten met Siri versturen: zo doe je dat

Met Siri kun je audioberichten inspreken en versturen, zonder dat je het scherm hoeft aan te raken. Dat is handig als je iemand snel een berichtje wil sturen, maar bang bent dat je met dicteren te veel spelfouten maakt. We leggen uit hoe spraakberichten met Siri versturen werkt.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri