WhatsApp en Siri mogelijkheden.

Zo gebruik je Siri met WhatsApp voor bellen, versturen en voorlezen van berichten

Je kunt met Siri een WhatsApp-bericht sturen of voorlezen, maar kun je ook via WhatsApp bellen. In dit artikel leggen we je uit hoe je alle WhatsApp-handelingen met Siri uitvoert en welke commando's je moet uitspreken.

WhatsApp en Siri mogelijkheden.
Met Siri kun je het weerbericht opvragen of je HomeKit-accessoires bedienen, maar je kunt de slimme assistent ook gebruiken voor allerlei externe apps. WhatsApp (link) is daar een goed voorbeeld van. In deze tip lees je hoe WhatsApp met Siri werkt en wat de mogelijkheden zijn.

WhatsApp met Siri

Sinds september 2016 werkt Siri samen met WhatsApp dankzij de komst van iOS 10. Vanaf iOS 10 kan Siri namelijk communiceren met apps van derden, zodat de slimme assistent een stuk breder te gebruiken is dan voorheen. Om WhatsApp met Siri te kunnen gebruiken, moet je echter wel aan twee voorwaarden voldoen. Allereerst moet je iPhone bijgewerkt zijn naar minimaal iOS 10. Ook moet je de meest recente versie van WhatsApp geïnstalleerd hebben en moet je Siri-ondersteuning voor WhatsApp inschakelen. Ga hiervoor naar Instellingen > Siri > App-ondersteuning.

WhatsApp bericht versturen met Siri

Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen, is het versturen van een WhatsApp-bericht via Siri heel gemakkelijk. Volg onderstaande stappen om een WhatsApp-bericht te sturen:

 1. Roep Siri op door de homeknop ingedrukt te houden of gebruik te maken van Hé, Siri.
 2. Spreek het volgende (of een soortgelijk) bericht uit: “Stuur een WhatsApp-bericht naar Gonny van der Zwaag”. Belangrijk is dat je de volledige naam van het contactpersoon uitspreekt zoals deze in je contactenlijst staat. Je kunt ook eerst het volgende zeggen: “Stuur een WhatsApp-bericht”. Siri vraagt daarna naar wie je het wil sturen. Spreek dan de volledige naam in.
 3. Wil je een bericht sturen naar een groepsgesprek, spreek dan duidelijk de volledige naam van het groepsgesprek uit.
 4. Spreek daarna de boodschap in. Belangrijk om te weten is dat je je bericht moet dicteren, inclusief komma’s en vraagtekens.
 5. Het bericht wordt op het scherm getoond en er wordt gevraagd of het verstuurd mag worden. Bevestig dit met “Ja”. Je kunt het bericht ook nog wijzigen door te antwoorden met “Wijzig bericht”. Spreek daarna het verbeterde bericht in.

WhatsApp en Siri berichten versturen.

Ongelezen WhatsApp bericht voorlezen met Siri

Siri kan ook je ongelezen WhatsApp-berichten voorlezen. Hiervoor heb je minimaal iOS 10.3 nodig. Om een bericht voor te laten lezen, doe je het volgende:

 1. Roep Siri op door de homeknop ingedrukt te houden of gebruik te maken van Hé, Siri.
 2. Spreek het volgende bericht uit: “Lees mijn nieuwe WhatsApp-berichten voor”. Belangrijk hierbij is dat je exact deze tekst uitspreekt. Je kunt ook vragen naar het meest recente bericht van een contactpersoon.
 3. Siri zegt vervolgens van wie je allemaal een nieuw en ongeopend WhatsApp-bericht gekregen hebt. Na elk contactpersoon vraagt Siri of je wil antwoorden. Wil je dit niet, dan leest WhatsApp het volgende ongelezen bericht voor of stopt met voorlezen als er geen nieuwe berichten zijn.
 4. Let op! Er is momenteel een bug in WhatsApp, waardoor een antwoord op deze manier mogelijk naar de verkeerde persoon gaat. Als je ongelezen berichten van twee contactpersonen hebt en deze laat voorlezen, kan het antwoord op de tweede persoon verzonden worden naar de eerste persoon. Luister daarom altijd goed naar wie het antwoord verstuurd wordt.

WhatsApp en Siri berichten voorlezen en bellen.

Bellen via WhatsApp met Siri

Tot slot kun je Siri ook gebruiken om telefoongesprekken te starten in WhatsApp. Dit werkt zowel voor normale telefoongesprekken als videogesprekken.

 1. Roep Siri op door de homeknop ingedrukt te houden of gebruik te maken van Hé, Siri.
 2. Spreek het volgende bericht uit voor een telefoongesprek: “Bel Gonny van der Zwaag via WhatsApp”.
 3. Spreek het volgende bericht uit voor een videogesprek: “Start een videogesprek met Gonny van der Zwaag via WhatsApp”.

Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorieën Apps, Basisfuncties
Onderwerpen siri, whatsapp