WhatsApp en Siri mogelijkheden.

Zo gebruik je Siri met WhatsApp voor bellen, versturen en voorlezen van berichten

Je kunt met Siri een WhatsApp-bericht sturen of voorlezen, maar je kan ook bellen. In dit artikel leggen we je uit hoe je alle WhatsApp-handelingen met Siri uitvoert en welke commando's je moet uitspreken.

WhatsApp met Siri

Met Siri kun je het weerbericht opvragen of je HomeKit-accessoires bedienen, maar je kunt de slimme assistent ook gebruiken voor allerlei externe apps. WhatsApp is daar een goed voorbeeld van. In deze tip lees je hoe WhatsApp met Siri werkt en wat de mogelijkheden zijn.

Wat heb ik nodig voor Siri en WhatsApp?

Om WhatsApp met Siri te kunnen gebruiken, moet je wel aan twee voorwaarden voldoen. Allereerst moet je iPhone bijgewerkt zijn naar minimaal iOS 10. Ook moet je de meest recente versie van WhatsApp geïnstalleerd hebben en moet je Siri-ondersteuning voor WhatsApp inschakelen:

 1. Ga naar de Instellingen-app.
 2. Tik op Siri en zoeken.
 3. Ga naar WhatsApp, helemaal onderaan de lijst van je geïnstalleerde apps.
 4. Zet de schakelaar bij Gebruik met Siri aan.

Hoe kan ik een WhatsApp bericht versturen met Siri?

Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen, is het versturen van een WhatsApp-bericht via Siri heel gemakkelijk. Volg onderstaande stappen om een WhatsApp-bericht te sturen:

 1. Roep Siri op door de homeknop of zijknop op de iPhone X of nieuwer ingedrukt te houden of maak gebruik van Hé, Siri.
 2. Spreek de volgende (of een soortgelijke) opdracht uit: “Stuur een WhatsApp-bericht naar Gonny van der Zwaag”. Belangrijk is dat je de volledige naam van het contactpersoon uitspreekt zoals deze in je contactenlijst staat. Je kunt ook eerst het volgende zeggen: “Stuur een WhatsApp-bericht”. Siri vraagt daarna naar wie je het wil sturen. Spreek dan de volledige naam in.
 3. Wil je een bericht sturen naar een groepsgesprek, spreek dan duidelijk de volledige naam van het groepsgesprek uit.
 4. Spreek daarna de boodschap in. Belangrijk om te weten is dat je je bericht moet dicteren, inclusief komma’s en vraagtekens.
 5. Het bericht wordt op het scherm getoond en er wordt gevraagd of het verstuurd mag worden. Bevestig dit met “Ja”. Je kunt het bericht ook nog wijzigen door te antwoorden met “Wijzig bericht”. Spreek daarna het verbeterde bericht in.

Een WhatsApp-bericht sturen met Siri.

Hoe kan ik ongelezen WhatsApp bericht voorlezen met Siri?

Siri kan ook je ongelezen WhatsApp-berichten voorlezen. Hiervoor heb je minimaal iOS 10.3 nodig. Om een bericht voor te laten lezen, doe je het volgende:

 1. Roep Siri op door de homeknop of zijknop op de iPhone X en nieuwer ingedrukt te houden of maak gebruik van Hé, Siri.
 2. Spreek de volgende opdracht uit: “Lees mijn nieuwe WhatsApp-berichten voor”. Belangrijk hierbij is dat je exact deze tekst uitspreekt. Je kunt ook vragen naar het meest recente bericht van een contactpersoon.
 3. Siri zegt vervolgens van wie je allemaal een nieuw en ongeopend WhatsApp-bericht gekregen hebt. Na elk contactpersoon vraagt Siri of je wil antwoorden. Wil je dit niet, dan leest WhatsApp het volgende ongelezen bericht voor of stopt met voorlezen als er geen nieuwe berichten zijn.

Hou er rekening mee dat het voorlezen van berichten niet mogelijk is als de schermvergrendeling van WhatsApp (met Touch ID of Face ID) ingeschakeld is. Siri geeft in dat geval aan dat het voorlezen van nieuwe berichten niet beschikbaar is.

WhatsApp-berichten voorlezen en bellen met Siri.

Hoe kan ik bellen met Siri via WhatsApp?

Tot slot kun je Siri ook gebruiken om telefoongesprekken te starten in WhatsApp. Dit werkt zowel voor normale telefoongesprekken als videogesprekken.

 1. Roep Siri op door de homeknop of de zijknop op de iPhone X of nieuwer ingedrukt te houden of maak gebruik van Hé, Siri.
 2. Spreek de volgende opdracht uit voor een telefoongesprek: “Bel Gonny van der Zwaag via WhatsApp”.
 3. Spreek de volgende opdracht uit voor een videogesprek: “Start een videogesprek met Gonny van der Zwaag via WhatsApp”.

Het is niet mogelijk om via Siri direct te groepsbellen via WhatsApp. Nadat je iemand belt via WhatsApp, moet je handmatig extra personen toevoegen. In onze tip over WhatsApp bellen lees je meer over de mogelijkheden.

Je gebruikt Siri ook als je WhatsApp met CarPlay gebruikt. Je spreekt dan alle berichten in en laat de berichten voorlezen. Alles over hoe je CarPlay WhatsApp gebruikt, lees je in ons aparte artikel.

Meer tips voor WhatsApp
Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2019
Categorieën Apps, Basisfuncties
Onderwerpen Siri, whatsapp