Man met fiets en Apple Watch Series 7

Apple Watch Series 8: dit is er al bekend

De Apple Watch Series 8 wordt in het najaar van 2022 verwacht. Wat is er al bekend over deze smartwatch van Apple en heeft het zin om je aankoop uit te stellen?

Apple Watch Series 8: alles wat we nu al weten

Er zijn nog relatief weinig geruchten over de Apple Watch Series 8 en Apple heeft nog niet laten doorschemeren dat er een nieuw model aankomt. Omdat Apple elk najaar de Apple Watch vernieuwt kunnen we er vanuit gaan dat dit in 2022 ook weer het geval is. Na de Apple Watch Series 7 is er geen twijfel welke naam Apple gaat kiezen: de Apple Watch Series 8.

Apple Watch Series 8 in het kort

Dit zijn onze verwachtingen over de Apple Watch Series 8:

  • Opvolger van de Apple Watch Series 7
  • Verschijnt in het najaar van 2022
  • Redesign met platte zijkanten?
  • Twee of drie formaten, waarschijnlijk 41mm, 45mm en een grotere maat
  • Nadruk op gezondheidsfuncties, zoals bloedsuiker
  • Verwachte prijs vanaf €429,-

Design Apple Watch Series 8

Er gaan geruchten dat er bij de Apple Watch Series 8 een compleet nieuw design aan komt, ook al heeft Apple in 2021 al aan het design geknutseld. Eigenlijk zou het design al bij de Series 7 ingrijpend veranderen, als we de geruchten mochten geloven, maar het lijkt erop dat Apple op het laatste moment toch voor plan B heeft gekozen. We zagen bij de Series 7 dan ook een iets groter scherm dat tot in de randen doorloopt, maar verder geen opvallende wijzigingen. Meestal houdt Apple een paar jaar vast aan hetzelfde design.

Bij de Series 8 zou er wel eens een radicaler redesign aan kunnen komen, waarbij we inderdaad platte zijkanten krijgen. Afbeeldingen hiervan zijn al in diverse concepten verschenen.

Daarnaast zou er volgens Bloomberg worden gewerkt aan een Apple Watch in een extra robuuste (‘rugged’) uitvoering, gericht op sporters en anderen die hun smartwatch onder extreme omstandigheden gebruiken. De functionaliteit is hetzelfde als de standaard Apple Watch, maar met verbeterde breukbestendigheid en betere bescherming. Deze zou in 2022 uit moeten komen.

Apple Watch Series 8 in drie formaten?

Volgens display-analist Ross Young kunnen we in 2022 iets opmerkelijks verwachten: een Apple Watch in drie formaten. Naast 41mm en 45mm zou Apple een iets groter model willen uitbrengen.

Functies van de Apple Watch Series 8

Wat functies betreft zou Apple werken aan nieuwe gezondheidsfuncties voor de Apple Watch Series 8. Er wordt gesproken over een bloeddrukmeter, een thermometer voor vruchtbaarheid en verbeterde slaapfuncties. Apple zou bijvoorbeeld willen helpen om slaap-apneu te detecteren. Andere geruchten spreken over het meten van de bloedsuikerspiegel en het detecteren van diabetes. De nadruk zou bij de Apple Watch Series 8 dan ook vooral op gezondheid liggen, maar het is nog de vraag of de benodigde sensoren allemaal op tijd klaar zijn.

Apple Watch Series 7 concept render in zilver.

#1 Bloedglucose meten

Apple zou een aantal biomedische engineers in dienst hebben genomen om je bloedsuikerspiegel te meten met de Apple Watch. Het gaat daarbij om een non-invasive methode, dus zonder naalden en bloedprikken. Met optische sensoren wordt gekeken wat het glucosegehalte in je bloed is. Het komt van pas voor mensen die willen afvallen of anderszins aan het gezondheid willen werken, maar het kan ook helpen voor diabetespatiënten. Apple zou er volgens geruchten al jaren aan werken. Omdat het een medische functie is kan het niet zomaar ingebouwd worden. Apple zou gebruik willen maken van infraroodsensoren met korte golflengte.

#2 Bloeddruk meten

Er wordt ook gesproken over het meten van de bloeddruk. Apple-leverancier Rockley Photonics zou werken aan een geavanceerde sensor waarmee je met optische sensoren allerlei biologische waarden zou kunnen meten. Het gaat hier niet alleen om bloeddruk, maar ook lichaamstemperatuur, alcohol, lactaat, glucosetrends en vochtgehalte van je lichaam. Apple zou dergelijke sensoren in de Apple Watch kunnen stoppen, zeker omdat Rockley een fabrikant is waar Apple al mee samenwerkt. Een dergelijke bloeddrukmeter kan bijvoorbeeld waarschuwen bij hoge bloeddruk. Maar ook hier is niet zo simpel. Normaal heb je hier een manchet voor nodig, die je bovenarm afknijpt. Apple zou met sensoren de snelheid van het bloed na een hartslag kunnen meten en op basis daarvan trends afleiden. De gangbare systolische en diastolische waarden kun je hiermee niet meten, dus je zult nog steeds een ‘echte’ bloeddrukmeter moeten gebruiken om bij vermoedens van afwijkingen een meting te doen. Gelukkig zijn dergelijke meters wel te vinden, ook met HealthKit-koppeling.

#3 Temperatuursensor

De Apple Watch geeft nog niet je lichaamstemperatuur door, terwijl dat nuttig kan zijn voor het bijhouden van je eisprong en andere vruchtbaarheidswaarden. Een dergelijke temperatuurmeter komt ook van pas bij het meten van slaap en koorts.

#4 Meer slaapfuncties

Apple’s eigen slaapfuncties zijn nog erg eenvoudig, vergeleken met de concurrentie. Je kunt wel zien hoe lang je ongeveer hebt geslapen, maar je krijgt geen slaapscore of een grafiek met de verschillende slaapfasen. Voor de Apple Watch Series 8 zou Apple echter een ander accent hebben gekozen: het detecteren van slaap-apneu. Dit zou echter veel batterijduur kosten.

Apple Watch Series 7 design render.

#5 Biometrische sensor

Een heel andere nieuwe functie waarover wordt gesproken is het detecteren van unieke patronen op je huid, vergelijkbaar met een vingerafdrukscanner. De Apple Watch kan dan je identiteit vaststellen zonder dat je een pincode hoeft in te voeren. Apple zou ook Touch ID voor de Apple Watch onderzoeken, of een camera onder het scherm. Deze Touch ID-sensor onder het scherm zou uiteindelijk ook in de iPhone terecht kunnen komen.

Wensen voor de nieuwe Apple Watch Series 8

Voor de Apple Watch Series 8 hebben wij ook nog wel wat persoonlijke wensen met functies en verbeteringen die we graag willen zien:

  • Makkelijker opladen: De Apple Watch Series 7 kreeg snelladen, maar je hebt er nog steeds een speciale oplader voor nodig. We zouden graag zien dat de Apple Watch ondersteuning voor Qi-laders krijgt.
  • Meer materiaalkeuze: Momenteel kun je in Nederland kiezen voor de aluminium en stalen Apple Watch. Roestvrij staal is beschikbaar sinds de 4G-versie (eindelijk!) naar Nederland kwam. We hopen dat Apple ook titanium gaat verkopen.
  • Langere batterijduur: De gebruiksduur van 18 uur is iets waar we ons gedrag op hebben aangepast: elke avond op de lader hangen, of tussendoor even bijladen als je gaat slapen. Het zou mooi zijn als Apple de batterijduur van de Apple Watch weet te verlengen, bijvoorbeeld met een nog energiezuiniger chip.

Apple Watch Series 8 prijs en verwachte release

We verwachten dat de Apple Watch Series 8 in het najaar van 2022 wordt aangekondigd, mogelijk samen met de iPhone 14. We verwachten bovendien een prijs die ongeveer op hetzelfde niveau ligt als de Apple Watch Series 7. Dat houdt het volgende in:

Nederlandse adviesprijzen Apple Watch Series 7:

Apple Watch Series 7 in 41mm

Apple Watch Series 7 in 45mm

Bekijk ook eens bij andere winkels:

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2021