Apple Watch Series 9 scherm

Apple Watch Series X: dit weten we over het jubileummodel van 2024

Alles wat we al weten over de Apple Watch Series X, ook wel de Apple Watch X of Apple Watch Series 10 genoemd. Volgens berichten krijgt dit jubileummodel van 2024 veel vernieuwingen.

Na de Apple Watch Series 9 in 2023 is het in 2024 tijd voor de opvolger. Hoe deze gaat heten is nog de vraag. Wordt het de Apple Watch Series 10, de Apple Watch Series X of simpelweg Apple Watch X? In het geruchtencircuit wordt vooral Apple Watch X genoemd. Wat het ook wordt, het lijkt erop dat Apple meerdere vernieuwingen gepland heeft. Maar welke verbeteringen krijgt dit model? En welke nieuwe functies komen erin? Lees hier alles over de Apple Watch Series X.

Apple Watch Series X in het kort

Dit zijn de belangrijkste verwachte eigenschappen van de Apple Watch Series X:

 • Opvolger van de Apple Watch Series 9 uit 2023
 • Verwachte aankondiging en release in het najaar van 2024
 • Twee formaten
 • Een vernieuwd design
 • Groter scherm
 • Nieuwe aansluiting voor bandjes
 • Nieuwe gezondheidsfuncties
 • Verwachte prijs van zo’n €450,-

Lees ook ons overzicht van Apple Watch X-geruchten, met de nieuwste ontwikkelingen rondom dit verwachte device.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple Watch X krijgt nieuw design met magnetische aansluiting'

Het lijkt erop dat 2024 een belangrijk jaar wordt voor de Apple Watch. Volgens Mark Gurman van Bloomberg gaat de Apple Watch X een compleet nieuw design krijgen. Daarnaast test Apple een nieuwe aansluiting met magneten, waardoor de huidige bandjes wellicht onbruikbaar worden.

Design: vernieuwd ontwerp gepland voor Apple Watch X

Volgens bronnen als Bloomberg gaat Apple in 2024 minstens één Apple Watch uitbrengen met een vernieuwde look. Vermoedelijk gaat het om de Apple Watch Series 10. De Apple Watch heeft al sinds 2018 nagenoeg dezelfde look, waarbij alleen in 2021 het design iets aangepast is vanwege het grotere scherm. Maar in de basis ziet de Apple Watch er al jaren hetzelfde uit. Dat gaat bij dit jubileummodel vermoedelijk veranderen.

Hoe de nieuwe Apple Watch Series X er uit gaat zien is nog de vraag, maar bronnen spreken over een dunnere kast en opgefrist ontwerp. Wellicht dat we meer gaan zien van het ontwerp dat in 2021 in de rondte ging. Er werd toen gezegd dat de Apple Watch plattere zijkanten kreeg, vergelijkbaar met de iPhone. Daar zijn destijds wel wat concepten van geweest.

Apple Watch Series 8 concept

Er zijn ook geruchten geweest dat het scherm van de Apple Watch Series 10 groter wordt. We verwachten dat Apple weer twee formaten uit gaat brengen. Er wordt gesproken over schermen die zo’n 5% tot 10% groter worden.

Bandjes: een nieuwe aansluiting

Het vernieuwde design zou mogelijk zijn dankzij onder andere een nieuwe soort aansluiting voor bandjes. Al sinds het allereerste model gebruikt Apple een schuifmechanisme. Het voordeel is dat zelfs je allereerste bandje van 2015 nog in de nieuwste Apple Watch past, maar het nadeel is dat dit mechanisme relatief veel ruimte inneemt. Om de Apple Watch dunner te maken, zou Apple een nieuwe magnetische aansluiting overwegen. De vraag is wel wat dit betekent voor huidige bandjes. Wellicht dat Apple met een adapter komt, zodat je de huidige bandjes nog kan blijven gebruiken met de nieuwe aansluiting.

Bekijk ook

Nieuwe aanwijzingen: belanden je huidige Apple Watch-bandjes straks in de prullenbak?

Er gaan geruchten dat Apple de komende jaren over zou willen stappen naar een ander bevestigingssysteem voor de Apple Watch-bandjes. Wat betekent dit voor je huidige collectie van bandjes? Gaat Apple echt zo ver dat al je huidige bandjes op toekomstige modellen onbruikbaar worden?

Functies Apple Watch Series X

Qua functies krijgt de Apple Watch Series X alles wat je van de Apple Watch Series 9 en ouder kent, dus inclusief de nieuwste functies als Tik dubbel en de tweede generatie Ultra Wideband-chip. Waarschijnlijk stopt Apple wel een nieuwe chip in de Apple Watch X, namelijk de S10-chip. Daarin verwachten we geen grote prestatieverbeteringen, maar zal het wel ondersteuning bieden voor enkele nieuwe gezondheidsfuncties.

Volgens bronnen staan er meerdere nieuwe gezondheidsfuncties op de planning. Volgens bronnen krijgt de Apple Watch in 2024 een functie voor het meten van je bloeddruk en slaapapneu. Er gaan al jaren geruchten over een bloeddrukmeter in de Apple Watch, maar dit jaar zou het eindelijk zover kunnen komen. Volgens bronnen kun je een waarschuwing krijgen als je Apple Watch een te hoge bloeddruk detecteert en een logboek bij kunnen houden om te noteren wat er gebeurde bij de gestegen bloeddruk.

Apple Watch Series 9 hardlopen

De functie voor slaapapneu is een uitbreiding op de bestaande slaapanalyses. Door patronen van slaap en ademhaling te analyseren, zou de Apple Watch kunnen detecteren of je last hebt van slaapapneu. De Apple Watch kan vervolgens advies geven om een arts te raadplegen.

Apple zou werken aan nog veel meer gezondheidsfuncties, waaronder het meten van de bloedglucose. Maar die functie zou pas over een paar jaar klaar zijn.

Wensen Apple Watch Series 10: dit willen we zien

Los van de geruchten over verbeteringen en veranderingen, zijn er ook nog wel wat wensen die wij zelf graag in de nieuwe Apple Watch willen zien. Dit hopen we dat Apple gaat verbeteren of toevoegen:

 • Makkelijker opladen: De Apple Watch Series 7 kreeg voor het eerst snelladen, maar je hebt er nog steeds een speciale oplader voor nodig. We zouden graag zien dat de Apple Watch ondersteuning voor Qi-laders krijgt.
 • Langere batterijduur: De gebruiksduur van 18 uur is iets waar we ons gedrag op hebben aangepast: elke avond op de lader hangen, of tussendoor even bijladen als je gaat slapen. Het zou mooi zijn als Apple de batterijduur van de Apple Watch weet te verlengen, bijvoorbeeld met een nog energiezuiniger chip of grotere batterij. De Apple Watch Ultra heeft al een veel langere batterijduur, voornamelijk door een grotere batterij. Daar is in de Apple Watch Series 10 vermoedelijk geen plek voor, maar door optimalisaties is misschien toch het één en ander mogelijk.
 • Meer functies van de Apple Watch Ultra: We hopen dat Apple wat verbeteringen van de Apple Watch Ultra ook naar de gewone Apple Watch brengt. Denk aan de actieknop of betere GPS. 
 • Satellietcommunicatie: Sinds de iPhone 14-serie kan de iPhone verbinding maken met satellieten als er geen mobiel bereik meer is. Apple zou dit ook naar de Apple Watch kunnen brengen, al vragen wij ons af of de antennes daar wel geschikt voor zijn en of daar ruimte voor is.

Apple Watch Series 10 verwachte prijs en release

We verwachten dat de Apple Watch Series 10 in het najaar van 2024 wordt aangekondigd, mogelijk samen met de iPhone 16. We verwachten bovendien een prijs die ongeveer op hetzelfde niveau ligt als de Apple Watch Series 9. Dat houdt het volgende in:

Dit zijn de huidige prijzen van de Apple Watch Series 9:

Prijzen 41mm Apple Watch Series 9

Prijzen 45mm Apple Watch Series 9