Spotify widget op het toegangsscherm

Ruzie tussen Spotify en Apple gaat door: app-update wordt maar niet goedgekeurd (en dit is waarom)

Spotify leek door de nieuwe DMA-regels zo hoopvol dat alles voor hen gunstig zou uitpakken. Spotify wil graag gebruikers vanuit de app doorsturen naar de website om te abonneren, maar Apple stelt daar allerlei regels voor op. Spotify is het daar echter niet mee eens.

Spotify is een van de meest luidruchtige tegenstanders van Apple’s beleid geweest. De muziekdienst voert al jarenlang campagne om duidelijk te maken dat de kosten die Apple in rekening brengt niet fair zijn. Door de inwerkingtreding van de Digital Markets Act (DMA) moet Apple sinds begin maart aan veel strengere regels voldoen en is sideloading in de EU mogelijk (al heeft Apple dit zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt). In januari zag Spotify het helemaal zitten en zette zelfs een visie voor de toekomst uiteen.

Maar de realiteit bleek anders. Een ingediende app-update werd maar niet goedgekeurd door Apple, omdat Spotify niet aan de nieuwe regels wil voldoen waarbij het bedrijf een fee moet betalen. En inmiddels heeft Spotify opnieuw een update ingediend. De hele strijd tussen Spotify en Apple begeeft zich vooral achter de schermen. Het is de vraag of dit gebruikers überhaupt iets interesseert, omdat het voor huidige (betaalde) gebruikers nauwelijks verschil maakt. Het is vooral voor het verdienmodel van Spotify van belang.

Nadat de nieuwe EU-regels ingingen, diende Spotify een app-update in bij Apple waarin direct met een link verwezen werd naar de Spotify-website om je daar te kunnen abonneren. Voorheen was dit verboden, maar inmiddels is dit door veranderende regels in de App Store toegestaan. Ontwikkelaars moeten daarvoor wel de Music Streaming Services Entitlement gebruiken en akkoord gaan met die voorwaarden. Gevolg daarvan is dat Apple 27% commissie ontvangt als een gebruiker via een link in de app naar de website van (in dit geval) Spotify zich abonneert. En dat wil Spotify niet. Spotify is tegen elke betaling aan Apple, los van de jaarlijkse betaling van het ontwikkelaarsaccount.

Spotify app-updates tegengehouden

Apple negeerde lange tijd deze ingediende app-update, omdat Spotify dus niet akkoord ging met de Music Streaming Services Entitlement-voorwaarden. Daarom heeft Spotify nu een andere update ingediend, waarin geen link meer zit naar de Spotify-website. Daarentegen toont de Spotify-app wel prijsinformatie en wordt met tekst verwezen naar de Spotify-website, waar gebruikers zich kunnen abonneren. Maar ook deze app-update wordt nog niet door Apple goedgekeurd.

Apple zegt namelijk in een reactie aan Spotify dat ook voor deze update de voorwaarden van de Music Streaming Services Entitlement geaccepteerd moeten worden. Ondanks dat er geen link naar de website in zit, is er volgens Apple welk sprake van een call to action omdat er rechtstreeks verwezen wordt naar de website. Zolang Spotify de Music Streaming Services Entitlement niet accepteert, wordt deze app-update ook tegengehouden.

Het is niet duidelijk waarom Spotify deze voorwaarden niet accepteert, omdat er in dit geval geen sprake is van een commissie die afgedragen wordt aan Apple vanwege het ontbreken van een link naar de website. Maar mogelijk is er een ander onderdeel van de voorwaarden waar Spotify niet akkoord mee wil gaan.

Spotify, Apple en EU-regels

Je vraagt je misschien af: waarom biedt Spotify haar app niet gewoon direct via de eigen website aan, zoals sinds kort mogelijk is? In dat geval moet Spotify ook voldoen aan de nieuwe EU App Store-regels, waaronder de Core Technology Fee. Spotify moet dan €0,50 aan Apple betalen voor elke download boven een miljoen. En dat wil Spotify niet. In een reactie zegt Spotify dat ze door Apple afgestraft worden met allerlei vergoedingen die ze aan Apple moeten betalen. Spotify is dan ook van mening dat Apple de EU regels overtreedt.

Apple heeft eerder dit jaar een boete gekregen van 1,8 miljard dollar van de EU, omdat ze rondom concurrerende muziekdiensten oneerlijke regels hanteerden in de App Store. Deze zaak was aangespannen door Spotify, die dus gelijk gekregen heeft. Maar Apple gaat in hoger beroep, omdat er inmiddels allerlei App Store-wijzigingen doorgevoerd zijn en Apple van mening is dat Spotify alleen maar meer wil, zonder een euro te hoeven betalen.

Bekijk ook

EU legt Apple boete van 1,8 miljard dollar op wegens machtsmisbruik App Store

Apple is door Brussel op de vingers getikt. Het gaat om oneerlijke concurrentie in de App Store voor muziekdiensten zoals Spotify. Aanvankelijk leek er nog een boete van €500 miljoen te dreigen, maar dit is nu bijgesteld naar €1,8 miljard.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 24 januari 2024:

Waarom Spotify uitkijkt naar 7 maart

Spotify heeft een reeks korte video’s vrijgegeven, waarin ze uiteenzetten welke veranderingen te verwachten zijn door de nieuw EU-regels. In de negen filmpjes laat de muziekdienst zien hoe je in de toekomst beter geïnformeerd wordt over speciale acties, hoe je extra content zoals audioboeken in de Spotify-app kunt aanschaffen en hoe betalingen in het algemeen zullen verlopen. Spotify hoopt op een introductie op 7 maart, als de huidige beperkingen eindelijk wegvallen.

De video laat mockups zien van hoe de app er naar verwachting uit zal zien. Je krijgt meer informatie over prijzen en abonnementen. Ook in-app aankopen zijn duidelijker weergegeven. Tot nu toe bood Spotify niet de mogelijkheid om een abonnement rechtstreeks vanuit de app af te sluiten, om kosten van Apple te vermijden. Het bedrijf wil dat voortaan wel doen. Maar of dat ook lukt? Apple lijkt van plan om toch nog steeds beperkingen te hanteren, waarbij apps eerst goedgekeurd moeten worden er ook bij gebruik van andere betaalmethoden een percentage aan Apple afgedragen moet worden. Apple vindt 27% daarbij realistisch, ontwikkelaars vinden het te veel. Het wachten is nu op de EU om een lager percentage af te dwingen. Naar verwachting zal Apple de grenzen opzoeken om zo minimaal mogelijk aan de DMA tegemoet te komen.

De video’s die Spotify heeft gemaakt zijn niet alleen gericht op gebruikers en artiesten, maar lijken vooral ook gericht op wetgevende instanties. Spotify hoopt dat je in de nabije toekomst bijvoorbeeld moeiteloos kunt wisselen tussen een individueel en een duo- of gezinsabonnement. Dat lukt misschien nog wel, maar of Spotify ook onder de afdracht aan Apple uitkomt, is nog de vraag.

Meer info is hier te lezen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 25 april, 09:32: Artikel bijgewerkt na geruzie tussen Apple en Spotify over app-updates.
  • 2024 - 25 april, 09:31: Artikel bijgewerkt na geruzie tussen Apple en Spotify over app-updates.

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of ander device. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify

Reacties: 11 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.