tvOS-logo

tvOS 10 voor Apple TV: het complete overzicht

tvOS 10 voor de Apple TV bevat diverse nieuwe functies. Lees hier alles over de tvOS 10 update, vernieuwingen, functies en wat je verder nog wilt weten!

tvOS 10 verscheen in het najaar van 2016 als software-update voor de Apple TV 4e generatie. Deze update van tvOS bevat diverse vernieuwingen. Hieronder lees je meer over de tvOS 10 functies, release en verbeteringen.

tvOS 10 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten:

 • Aankondiging op 13 juni 2016 tijdens WWDC.
 • Verschenen op 13 september 2016 voor de Apple TV 4.
 • Niet geschikt voor oudere Apple TV’s van de eerste, tweede en derde generatie.
 • Opgevolgd door tvOS 11.


tvOS 10.1

tvOS 10 release

In het najaar van 2016 verscheen tvOS 10 met onder andere ondersteuning voor Nederlandse spraakbediening op de Apple TV. tvOS is alleen te installeren op de Apple TV 4e generatie, niet op oudere modellen. Het staat standaard al voorgeïnstalleerd op deze apparaten.

tvOS 10 functies

Dit zijn de grootste verbeteringen:

 1. Nederlandse Siri en dicteren in het Nederlands via de afstandsbediening.
 2. Donkere modus voor de Apple TV.
 3. HomeKit-ondersteuning voor je slimme apparaten in huis.
 4. Nieuwe Remote-app voor bedienen vanaf je iPhone en iPad.
 5. Automatisch apps downloaden als je de iOS-versie al hebt geïnstalleerd.
 6. Vernieuwde Apple Music-interface op de Apple TV.
 7. Single sign-on voor ondersteunde tv-diensten.

tvOS 10 met Nederlandse Siri, dicteren in het Nederlands

Vanaf versie 10 kun je op de Apple TV eindelijk volledig in het Nederlands dicteren met Siri. Voorheen werkte de spraakbediening alleen in het Engels en andere ondersteunde talen. De Siri-knop op de Apple TV-afstandsbediening was voor Nederlanders en Belgen alleen te gebruiken om handmatig te zoeken, niet om de stembediening te activeren. Dankzij de update kun je met Siri via zoekcommando’s sneller films, muziek en ander materiaal zoeken. Daarbij kun je zoeken op bijvoorbeeld genre, acteur, jaartal of artiest. Ook kun je met stemcommando’s apps openen, de aandelenkoersen of het weerbericht opvragen. Siri is bovendien slimmer geworden en werkt sneller, omdat je meerdere zoekcriteria kunt combineren.

Onderstaande video legt uit hoe het werkt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

tvOS 10 met donkere modus voor Apple TV

Met de donkere modus kun je de interface van je Apple TV donkerder maken; wel zo handig als je ’s avonds aan het tv-kijken bent. De interface van de Apple TV doet dan wat meer denken aan de oudere Apple TV’s, die ook een zwarte interface hadden. Vooral ’s avonds laat is de donkere weergave beter leesbaar en prettiger voor je ogen. Je kunt op elk moment wisselen naar deze donkere weergave en in de video hieronder zie je hoe dit in zijn werk gaat. In tvOS 11 is de mogelijkheid toegevoegd om automatisch over te schakelen naar de donkere weergave.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

HomeKit-ondersteuning in tvOS 10

Met Siri kun je ook HomeKit-accessoires in huis bedienen. Je kunt daarbij zelf eenvoudig je lampen, thermostaat of andere HomeKit-geschikte apparaten aan- of uitzetten, net zoals met Siri op de iPhone en iPad. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is om op de Apple TV ingelogd te zijn op hetzelfde iCloud-account.

Bovendien kun je de Apple TV nu gebruiken als HomeKit-hub. Dit houdt in dat je je lampen en andere HomeKit-accessoires ook kunt bedienen als je buitenshuis bent. De hiervoor benodigde HomeKit-hub kan een Apple TV zijn, maar ook een op het stroomnet aangesloten iPad.

Remote-app voor tvOS 10

Apple heeft een nieuwe Remote-app uitgebracht die dezelfde functies heeft als de Siri afstandsbediening. Zo kun je alle functies van de Siri Remote ook op de iPhone en iPad gebruiken, zoals het spelen van games en spraakcommando’s via Siri. De Remote-app is geschikt voor elke Apple TV, maar de Siri-functies werken alleen op de vierde generatie Apple TV.

Automatisch apps downloaden in tvOS 10

Het automatisch downloaden van apps is bedoeld voor universele apps die zowel op de iPhone, iPad en Apple TV beschikbaar zijn. Als je de app al hebt geïnstalleerd op je iPhone of iPad, dan zal automatisch de tvOS-versie van de app op je Apple TV verschijnen. Hiervoor moeten alle apparaten wel zijn ingelogd met hetzelfde iCloud-account. De Apple TV-versie staat dan meteen klaar zodra je je Apple TV inschakelt, waardoor je niet zelf nog door de App Store hoeft te bladeren.

Apps automatisch downloaden in tvOS 10.

tvOS 10 met nieuwe interface voor Apple Music

Apple Music kreeg een ander design op de Apple TV, met nieuwe categorieën zoals ‘recent toegevoegd’ en ‘gedownloade muziek’. Ook is het nu mogelijk om songteksten in Apple Music te bekijken en krijg je dagelijks nieuwe afspeellijsten voorgeschoteld.

Single sign-on in tvOS 10

Een van de grootste verbeteringen in versie 10.1 was ‘single sign-on’, al hebben we er in Nederland en België niet zoveel aan. Met deze optie maakt Apple het veel makkelijker om in te loggen in apps van kabelbedrijven en aanbieders van streaming video.

Bij eerdere versies van tvOS klaagden gebruikers dat vrij veel werk is om je handmatig aan te melden bij dit soort apps. Je moest hierbij in combinatie met je iPhone codes van je tv-scherm overnemen om een app aan de praat te krijgen. Met single sign-on is dat voorbij een hoef je maar één keer in te loggen. De maker van de app of tv-dienst moet dit uiteraard wel ondersteunen. In Nederland en België zijn er nog geen diensten waarmee dit kan.

In de VS werkt single sign-on al wel met DIRECTV, Dish, Hotwire, MetroCast, Sling TV en diverse andere aanbieders. Apple houdt op de eigen website een lijst bij van aanbieders die hiervoor ondersteuning bieden.

tvOS met HomeKit

Nieuwe TV-app in tvOS 10

Toegevoegd in tvOS 10.1 en alleen interessant voor Amerikaanse gebruikers. De nieuwe TV-app laat zien welke films en tv-series je via de verschillende streamingdiensten kunt bekijken en het fungeert dus vooral als een soort tv-gids. Ook ontdek je hierin allerlei nieuwe series en films en voeg je deze toe aan een soort kijklijst.

Andere tvOS 10 functies

tvOS 10 bevat nog meer kleine nieuwe functies voor iedereen met een recente Apple TV. Zo kunnen tvOS-apps nu ook meldingen sturen, die je kunt beheren via de Berichtgevings-instellingen.

Ook kun je makkelijker tekst invoeren met automatische meldingen op je iPhone en iPad, zodra er een invoerveld in beeld verschijnt.

Apple heeft ook nieuwe API’s beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars, zodat ze meer functionaliteit in hun apps kunnen inbouwen. Voorbeelden zijn:

 • ReplayKit: voor het opnemen en afspelen van livestreams;
 • PhotoKit: geeft ontwikkelaars toegang tot fotos en video’s in de iCloud foto-bibliotheek;
 • HomeKit: om apps te maken die slimme accessoires in huis aansturen.

Ook nieuw in tvOS 10 is de optie om tot vier gamecontrollers tegelijk te koppelen. Zo kun je met meerdere vrienden tegelijkertijd games spelen op je Apple TV. Verder werden functies toegevoegd die ook in iOS 10 te vinden zijn, zoals de nieuwe Terugblikken-functie, waarbij foto’s automatisch worden gebundeld in een album.

Bekijk ook

Deze onbekende functies zitten in tvOS 10 voor de Apple TV

Apple sprak bij de aankondiging van tvOS 10 vooral over de nieuwe Remote-app, de donkere stand en eenvoudiger inloggen bij apps om live tv te kijken. Maar wat is er allemaal nog meer nieuw in tvOS 10 voor de Apple TV? We zetten het in dit artikel op een rijtje.

tvOS 10 versies

Er zijn meerdere tvOS 10 versies verschenen. Hieronder zie je alle details:

 • Versie 10.0 op 13 september 2016: Bevat Nederlandse Siri, een vernieuwde interface voor Apple Music en diverse andere functies die we hierboven hebben omschreven.
 • Versie 10.0.1 op 24 oktober 2016: Uitsluitend bugfixes en stabiliteitsverbeteringen.
 • Versie 10.1 op 12 december 2016: Nieuwe TV-app en ondersteuning voor single sign-on.
 • Versie 10.1.1 op 23 januari 2017: Bugfixes.
 • Versie 10.2 op 27 maart 2017: Ondersteuning voor Apple File System (APFS). Bevatte ook meer opties voor ontwikkelaars, die niet direct terug te vinden zijn in nieuwe functies.
 • Versie 10.2.1 op 15 mei 2017: Bugfixes.
 • Versie 10.2.2 op 19 juli 2017: Bugfixes.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021
Software
tvOS, tvOS 10