iPhone Siri activeren

Zo kun je Siri op het toegangsscherm blokkeren

Siri is standaard te gebruiken zonder je iPhone te ontgrendelen, maar dit brengt risico's met zich mee omdat anderen informatie van je toestel kunnen opvragen. Je kunt daarom Siri blokkeren op het toegangsscherm, als je bang bent dat anderen privacygegevens van je kunnen opvragen. Er worden bijvoorbeeld regelmatig bugs ontdekt waarmee het mogelijk blijkt om informatie van het toegangsscherm af te lezen.

Siri gebruiken op je lockscreen

De nieuwste bug die momenteel de ronde doet, is dat je meldingen van WhatsApp en andere berichtendiensten door Siri kunt laten voorlezen, zelfs als je de previews van meldingen op het toegangsscherm hebt uitgezet. Dit is reuze handig als je in de auto zit en het scherm niet kunt bedienen, maar er zijn ook mensen die zich zorgen maken dat anderen kunnen zien of ze hebben gekletst.

Siri is standaard bereikbaar via het toegangsscherm (lockscreen) van de iPhone. Zonder een pincode in te voeren kun je informatie opvragen over de eigenaar van de iPhone en de activiteiten die op de iPhone zijn uitgevoerd. Zo kun je bijvoorbeeld vragen om meldingen voor te lezen die zijn binnengekomen. Dat levert ook privacygevoelige informatie op, waar niet iedereen zich van bewust is. In deze tip leggen we uit hoe je dit blokkeert.


Wat is precies het probleem?
Komt jouw iPhone in verkeerde handen dan kan een kwaadwillende ‘Wie ben ik?’ vragen om het telefoonnummer van jouw iPhone te achterhalen. Met ‘Wie heb ik gebeld?’ zie je welke persoon het laatst is gebeld. Je kunt er zelfs op tikken om de persoon opnieuw te bellen – zonder de pincode in te voeren. Vind je dit te riskant, dan kun je uitschakelen dat je Siri vanaf het toegangsscherm kunt gebruiken.

iPhone Siri activeren

Je zult dan voortaan eerst je toestel moeten ontgrendelen om iets aan Siri te vragen. Als je een iPhone met Touch ID hebt, heeft het aanpassen van deze instelling niet zoveel invloed op je gebruik. Zodra je de thuisknop aanraakt om Siri te activeren ontgrendel je immers ook meteen de iPhone. Bij een iPhone met Face ID zul je ook moeiteloos je toestel ontgrendelen en Siri meteen kunnen gebruiken.

Siri op toegangsscherm blokkeren

Zo schakel je Siri op het toegangsscherm uit:

  1. Ga naar Instellingen.
  2. Tik op Siri en zoeken.
  3. Zet de schakelaar uit bij Sta Siri toe bij vergrendeling.

Eventueel kun je ook de schakelaar bij Luister naar’Hé, Siri’ uitschakelen om te voorkomen dat kwaadwillenden met een stemcommando alsnog toegang kan krijgen tot de Siri-functies.

Siri uitschakelen op toegangsscherm

Wanneer iemand nu langere tijd op de homeknop drukt, zal Siri niet actief worden. Je kunt voortaan alleen nog gegevens via Siri opvragen als de iPhone ontgrendeld is. Let op dat dit ook van invloed is op het gebruik van Siri met de AirPods. Schakel je Siri op het toegangsscherm uit, dan kan je Siri ook niet meer oproepen via de AirPods als je iPhone vergrendeld is.

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen lockscreen, ontgrendelen, Siri, toegangsscherm
Devices iPad, iPhone
Software iOS