iPad Air 2022 kleuren

‘Grootste iPad Air 2024 krijgt mini-LED display’ (of toch niet?)

Het scherm van de grote iPad Air 2024, is volgens analist Ross Young een mini-LED. Maar de analist trok dat een week later alweer in twijfel. Maakt deze schermtechniek de overstap van de iPad Pro naar de iPad Air, of toch niet?

Update 25 april 2024: Display-analist Ross Young trekt nu in twijfel of de iPad Air daadwerkelijk een mini-LED scherm gaat krijgen. Eerder beweerde de analist dat de grootste versie van de iPad Air in 2024 een mini-LED display krijgt. Nu zegt hij dat meerdere bronnen in de toeleveringsketen hem hebben teruggefloten: er is waarschijnlijk tóch geen sprake van mini-LED. Ross vertelt zijn betaalde abonnees dat dit ook “wel logisch is”, aangezien het de kosten aanmerkelijk zou verhogen.

Toch is het verhaal daarmee niet helemaal klaar: Ross heeft gehoord dat er in het vierde kwartaal van 2024 waarschijnlijk toch nog een nieuwe 12,9-inch iPad met mini-LED aankomt. Het is nog onduidelijk welke iPad dat zal zijn, aangezien er tijdens het event op 7 mei zowel een vernieuwde iPad Air als iPad Pro wordt verwacht. Het gebeurt in zeldzame gevallen wel eens dat Apple tweemaal in hetzelfde jaar een product vernieuwt, maar gebruikers zijn daar meestal niet blij mee. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2023, toen Apple aan het begin van het jaar een MacBook Pro met M2 uitbracht, die later in het jaar werd opgevolgd door de MacBook Pro met M3.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 18 april 2024.

‘Scherm van grote iPad Air 2024 is mini-LED’

Al sinds vorig jaar is er een sterk gerucht dat Apple, naast het huidige formaat van de iPad Air, ook een grotere 12,9-inch iPad Air gaat uitbrengen. Sindsdien zijn de geruchten alleen maar hardnekkiger geworden: ook de meest betrouwbare bronnen spreken over twee formaten van de iPad Air. Sterker nog, dat lijkt ook de grootste vernieuwing te zijn voor deze serie. Het leek er lange tijd op dat het gewoon een grotere versie van de 10,9-inch iPad Air zou worden zoals we die nu kennen, maar daarvoor is nu goed nieuws. Display-analist Ross Young zegt dat het scherm van de nieuwe iPad Air 2024 in 12,9-inch van mini-LED is.

Apple gebruikt mini-LED momenteel al bij de 12,9-inch iPad Pro. Dat is ook vermoedelijk de reden dat de aankomende 12,9-inch iPad Air ook mini-LED krijgt: Apple zou restanten van displays van de huidige 12,9-inch iPad Pro willen hergebruiken voor de nieuwe iPad Air 2024. Een mini-LED heeft meerdere voordelen. Zo is het energieverbruik lager, maar is ook de beeldkwaliteit beter.

mini-LED produceert veel betere zwarttinten, vergelijkbaar met OLED. Op de huidige 12,9-inch iPad Pro kun je ook profiteren van HDR-content en hogere helderheid. Als Apple mini-LED inderdaad naar de grote iPad Air 2024 brengt, betekent dit een veel betere beeldkwaliteit. Voor de 10,9-inch iPad Air 2024 verwachten we dat Apple gewoon dezelfde schermtechniek als in de huidige iPad Air blijft gebruiken.

Apple introduceerde mini-LED voor het eerst in de 12,9-inch iPad Pro 2021. Ook de MacBook Pro’s uit 2021 en nieuwer hebben mini-LED.

Bekijk ook

Welke Apple-devices hebben een mini-LED scherm (en wat zijn de voordelen)?

In deze uitleg lees je wat je moet weten over mini-LED. De recente iPad Pro's en MacBook Pro's beschikken over een scherm met deze technologie. Maar wat heb je eraan en wat zijn de voordelen?

iPad Air 2024 scherm in twee formaten

Het is dus voor het eerst dat de iPad Air in twee formaten komt: 10,9-inch (zoals voorheen) en een grotere 12,9-inch. Daarmee komt het grote 12,9-inch formaat ook voor het eerst voor een iets lagere prijs beschikbaar, want voorheen was dit formaat alleen bestemd voor de duurdere en uitgebreidere iPad Pro. Van de iPad Pro komt binnenkort overigens ook een nieuw model. De iPad Pro 2024 maakt echter de overstap naar OLED. Daarmee loopt dit model weer een streepje voor op de nieuwe iPad Air.

De nieuwe iPad Air 2024 (evenals de iPad Pro 2024) worden begin mei verwacht. Lees ook ons artikel met verwachte functies van de iPad Air 2024 en onze overzichtspagina.

Bekijk ook

Dit zijn de 6 verwachte nieuwe functies van de iPad Air 2024

Er komt binnenkort een nieuwe iPad Air aan, dat is zo goed als zeker. Maar welke nieuwe functies krijgt de iPad Air 2024 en wat zijn de verwachte verbeteringen? Die hebben we voor je op een rij gezet.

iPad Air 2024

De iPad Air 2024 is de aankomende nieuwe iPad Air. Voor het eerst zal de iPad Air verkrijgbaar zijn in twee formaten: 10,9- en 12,9-inch. Daarmee komt het grote formaat van de iPad Pro, ook in een goedkopere vorm beschikbaar voor de iPad Air. Verder verwachten we een nieuwe chip, verbeterde specs en een aangepast design. Lees meer over de mogelijke functies van de iPad Air 2024.

iPad Air 2024

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.