Apple Smart Keyboard met handen

Smart Keyboard voor iPad Pro: alles wat je wilt weten

Wat is het en hoe werkt dit iPad toetsenbord?

De Smart Keyboard is een toetsenbord en beschermhoes in één en is speciaal gemaakt voor de iPad Pro. Hoe werkt het precies en wat kan je ermee?

Prijs vanaf €179,-

Met de komst van de iPad pro bracht Apple voor het eerst ook een nieuwe toetsenbordhoes uit: het Smart Keyboard. Deze kun je opvouwen tot een beschermklep voor het scherm. Uitgevouwen is het een full-size toetsenbord waarop je lekker kunt typen. In dit overzicht lees je alles over deze toetsenbordhoes die beschikbaar is voor zowel de grote 12,9-inch als kleine 10,5-inch iPad Pro.

Wat is Smart Keyboard?

De Smart Keyboard is op het eerste gezicht een gewone Smart Cover zoals we die al jaren kennen. De Smart Keyboard valt over het scherm van je iPad Pro en biedt daarvoor bescherming. Zodra je hem uitklapt komt er echter een volledig toetsenbord tevoorschijn. Door het toetsenbord te vouwen, staat je iPad Pro schuin omhoog en kun je beginnen met typen. Gebruik je de iPad Pro alleen maar om bijvoorbeeld video te kijken, dan is hij ook helemaal rechtop te zetten.

Smart Keyboard vanaf de zijkant gezien

De Smart Keyboard maakt geen verbinding via Bluetooth of de Lightning-connector, maar via de nieuwe Smart Connector. Dankzij deze connectie aan de zijkant van de iPad Pro, wordt het toetsenbord van stroom voorzien door de iPad Pro zelf. Hierdoor is het niet nodig om het toetsenbord apart op te laden. Het koppelen via Bluetooth vindt ook automatisch plaats zodra je de iPad Pro met de magnetische Smart Connector verbindt.

Smart Keyboard: hoe werkt het?

Smart Keyboard met doorsnede toetsHet toetsenbord bestaat uit één geheel, zonder ruimte tussen de afzonderlijke toetsen. Daardoor is het toetsenbord ook redelijk stof- en vochtbestendig. Het Smart Keyboard bevat 64 toetsen en heeft dezelfde indeling als het standaard Magic Keyboard van Apple. Het mechanisme achter de toetsen is echter niet zoals bij de toetsenborden op de MacBooks en nieuwe Magic Keyboard, waar gebruik wordt gemaakt van een respectievelijk vlinder- en schaarmechanisme. Het gevoel van het indrukken is ook niet helemaal vergelijkbaar met dat op de nieuwe MacBooks, omdat de toetsen met stof zijn bekleed, waardoor toetsaanslagen worden gedempt. Voor mensen die met 10 vingers blind typen kan dit toetsenbord minder prettig zijn, omdat je de toetsen nauwelijks kunt indrukken en daardoor minder goede feedback krijgt.

Typen op een Smart Keyboard

Heb je een Smart Keyboard op de iPad Pro aangesloten, dan kun je in diverse apps toetscombinaties gebruiken. Druk op de Command-toets in combinatie met een letter in bijvoorbeeld Pages en je schakelt snel over naar cursief, dik gedrukt of onderstreept. De Smart Keyboard is daarom vooral erg bruikbaar voor mensen die teksten willen schrijven met de iPad Pro, waardoor hij meer op een laptop lijkt. Voor de basiszaken zoals surfen en standaardapps gebruiken, is een Smart Keyboard niet essentieel. Wel kun je met een knoppencombinatie snel wisselen tussen apps, net zoals dat op de Mac gaat. De Smart Keyboard zal verder overal werken waar je tekst in kunt voeren. Apps die speciaal werken met een toetsenbord, zullen ook werken met de Smart Keyboard.

Smart Keyboard: overzicht van de toetsen en toetsenbordindeling

Smart Keyboard toetsenbordindeling

Voorheen was het Smart Keyboard alleen beschikbaar met een Amerikaans-Engelse toetsenbordindeling. Sinds begin augustus 2016 is er echter ook een Smart Keyboard met Nederlandse toetsenbordindeling beschikbaar. Deze is uitgerust met een €-teken en heeft een Enter-toets die overeenkomt met andere Nederlandse fysieke toetsenborden. Ook de tekst op de verschillende toetsen zoals de Shift- en Backspace-knop is vervangen door tekens. Hieronder zie je de Nederlandse versie van het Smart Keyboard.

Nederlandse versie van het Smart Keyboard.

Smart Keyboard prijs en verkrijgbaarheid

Het Smart Keyboard voor de 12,9-inch iPad Pro is verkrijgbaar voor €179 bij de online en fysieke Apple Store, terwijl de prijs voor de 9,7-inch iPad Pro op €169 ligt. Het verschil tussen beide versies is dat sommige knoppen wat groter zijn op het 12,9-inch model. Momenteel is er alleen een houtskoolgrijze variant beschikbaar.

Het Smart Keyboard is vrij prijzig, maar het valt wel mee als je het vergelijkt met de twee andere hoezen die Apple verkoopt. Wil je je iPad Pro aan beide kanten beschermen, dan moet je een Smart Cover (€69) en een Siliconenhoes (€89) voor de iPad Pro aanschaffen. Die combinatie kost je €158, terwijl een toetsenbord daarbij niet is inbegrepen.

Alternatieven: Logi Create

Logi CREATE toetsenbordcaseHet beste alternatief voor het Smart Keyboard is de Logi Create van Logitech. Dit is een toetsenbordhoes van aluminium, bekleed met textiel. Binnenkort lees je op iCulture een uitgebreide review van deze Logi Create.

Je kunt de Logitech CREATE onder andere aanschaffen via Bol.com.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!