Apple Smart Keyboard met handen

Smart Keyboard (Folio) voor iPad: alles over Apple’s toetsenbordhoes

Het Smart Keyboard is een toetsenbord en beschermhoes in één en is speciaal gemaakt voor bepaalde iPads. Hoe werkt het precies en wat kan je ermee? Wat kost een Smart Keyboard en voor welke modellen zijn ze geschikt? Je leest het hier.

Smart Keyboard review Prijs (vanaf €179,-)

Alles over het Smart Keyboard

Apple heeft meerdere eigen toetsenbordhoezen ontwikkeld. Eén daarvan is het Smart Keyboard (Folio). Uitgevouwen is het een full-size toetsenbord zonder trackpad, waarop je lekker kunt typen. Maar je kunt het Smart Keyboard ook opvouwen tot een beschermklep voor het scherm. In dit overzicht lees je alles over deze toetsenbordhoes en ontdek je voor welke iPad-modellen hij verkrijgbaar is. De hoezen met toevoeging ‘Folio’ hebben ook bescherming aan de achterkant.

Wat is het Smart Keyboard?

Het Smart Keyboard is op het eerste gezicht een gewone Smart Cover zoals we die al jaren kennen. De toetsenbordhoes valt over het scherm van je iPad en biedt bescherming tegen krassen. Apple verkoopt ook het Magic Keyboard voor de iPad, voorzien van een trackpad. Op deze pagina gaat het uitsluitend over het Smart Keyboard en Smart Keyboard Folio, waarbij je alleen een toetsenbord tot je beschikking hebt en dus geen trackpad. Een goed alternatief zijn de Logitech-toetsenbordhoezen, die vaak iets goedkoper zijn. Voor de standaard iPad 2022 is geen Smart Keyboard verschenen. We raden aan om voor dit model naar het Magic Keyboard Folio te kijken.

Smart Keyboard zijkant

Smart Keyboard prijzen bij Apple

Deze Smart Keyboard modellen zijn momenteel verkrijgbaar in de Apple Store:

Let dus goed op dat je het juiste model te pakken hebt. We verwijzen naar de toetsenbordhoezen met Nederlandse indeling, maar je kunt vaak ook een indeling voor Duits, Frans of Engels aanschaffen.

Het toetsenbord maakt verbinding via de Smart Connector, dus niet via Bluetooth of de Lightning-connector, zoals bij goedkopere hoezen gebruikelijk is. Dankzij deze connectie aan de zijkant of achterkant van de iPad wordt het toetsenbord van stroom voorzien. Hierdoor is het niet nodig om het toetsenbord apart op te laden. Het koppelen via Bluetooth vindt ook automatisch plaats zodra je de iPad met de magnetische Smart Connector verbindt.

Smart Folio iPad Pro 2020 kijkhoek

De Smart Keyboard-toetsenbordhoezen voor iPad Pro’s uit de periode 2015 tot en met 2017 zijn niet meer verkrijgbaar bij Apple, maar mogelijk nog wel te vinden in het tweedehands circuit.

Smart Keyboard Folio: beschermt ook de achterkant

Het Smart Keyboard Folio is een wat nieuwere versie van de toetsenbordhoes. Het kenmerkende van een Smart Keyboard Folio is dat ook de achterkant wordt beschermd. Zodra je hem uitklapt komt er echter een volledig toetsenbord tevoorschijn. Door het toetsenbord te vouwen, staat je iPad schuin omhoog en kun je beginnen met typen. Gebruik je de iPad Pro alleen maar om bijvoorbeeld video te kijken, dan is hij ook helemaal rechtop te zetten.

Smart Folio iPad Pro 2020 kijkhoek

De Folio heeft twee kijkhoeken. Als je wil typen met je iPad op schoot, heb je een iets grotere kijkhoek nodig dan wanneer je gewoon aan je bureau zit. Deze twee kijkhoeken ontbreken op de niet-Folio versies.

Smart Keyboard: hoe werkt het?

Smart Keyboard met doorsnede toetsHet toetsenbord bestaat uit één geheel, zonder ruimte tussen de afzonderlijke toetsen. Daardoor is het toetsenbord ook redelijk stof- en vochtbestendig.

Het Smart Keyboard bevat 64 toetsen en heeft vrijwel dezelfde indeling als het standaard Magic Keyboard voor Mac. Het mechanisme achter de toetsen is echter anders: omdat de toetsen met textiel zijn bekleed worden de toetsaanslagen gedempt. Voor mensen die met 10 vingers blind typen kan dit toetsenbord minder prettig zijn, omdat je de toetsen minder diep kunt indrukken en daardoor minder goede feedback krijgt.

Smart Keyboard Folio voor iPad Pro

Typen op een Smart Keyboard

Heb je een Smart Keyboard op de iPad Pro aangesloten, dan kun je in diverse apps toetscombinaties gebruiken. Druk op de Command-toets in combinatie met een letter in bijvoorbeeld Pages en je schakelt snel over naar cursief, dik gedrukt of onderstreept. De toetsenbordhoes is daarom vooral erg bruikbaar voor mensen die teksten willen schrijven met de iPad, omdat hij hiermee hij meer op een laptop lijkt. Voor de basiszaken zoals internetten en standaardapps gebruiken, is een Smart Keyboard niet essentieel. Wel kun je met een knoppencombinatie snel wisselen tussen apps, net zoals dat op de Mac gaat. Het Smart Keyboard werkt verder overal waar je tekst in kunt voeren.

Bekijk ook

Handige shortcuts voor het iPad-toetsenbord

Sommige externe toetsenborden voor de iPad hebben een Command-toets en daarmee kun je allerlei toetsenbordcombinaties gebruiken die je al kende van de Mac. In dit artikel zetten we een aantal handige sneltoetsen voor de iPad voor je op een rij.

Smart Keyboard toetsenbordindeling

Het Smart Keyboard is beschikbaar in meerdere indelingen. Standaard is er een Nederlandse toetsenbordindeling, met een €-teken en een Enter-toets die overeenkomt met andere Nederlandse fysieke toetsenborden. Hieronder zie je de Nederlandse versie van de toetsenbordhoes. Dit toetsenbord heeft een QWERTY-indeling.

Smart Keyboard Folio toetsenbordindeling QWERTY

Je kan daarnaast ook kiezen voor andere versies met bijvoorbeeld een AZERTY-indeling. Verder is er ook een Arabische, Turkse, Duitse, Amerikaanse en internationaal Engelse versie beschikbaar. De verschillen zitten vooral in de speciale tekens (zoals een Ringel-S) en leestekens die in de desbetreffende taal veel gebruikt worden.

Alternatieven voor Smart Keyboard voor iPad

Zoek je een alternatief voor het Smart Keyboard? Kijk dan eens bij Logitech, want deze fabrikant heeft diverse toetsenbordhoezen voor de iPad die een stuk goedkoper zijn, waaronder de Logitech Combo Touch.

Bekijk ons overzicht van toetsenbordhoezen voor iPad met veel meer opties.

Bekijk ook

De beste iPad-toetsenbordhoezen: makkelijker typen en bescherming voor onderweg

Wil je graag makkelijk typen op een iPad en hem tegelijkertijd goed beschermen als je onderweg bent? Dat kan met deze toetsenbordhoezen voor de iPad. We zoeken de beste iPad-toetsenbordhoes die bij jou past.

Liever een toetsenbordhoes met trackpad? Bekijk dan onze gids over het Magic Keyboard (Folio) voor iPad!

Bekijk ook

Apple's Magic Keyboard voor iPad kopen? Dit moet je weten

Met het iPad Magic Keyboard met ingebouwde trackpad kun je comfortabel typen. Apple heeft voor de iPad 2022 een nieuw Magic Keyboard Folio uitgebracht, met een nieuw design en meer knoppen. Lees hier alles over de beste prijzen voor het Magic Keyboard voor iPad, de modellen, de functies en meer.