Stembediening op iPhone

Stembediening gebruiken op iPhone en iPad

Stembediening op de iPhone en iPad laat je in het Nederlands allerlei opdrachten geven. Wat is het verschil met Siri? En voor wie is Stembediening interessant?

Stembediening is al functie die al jarenlang aanwezig is op de iPhone, zelfs al sinds de iPhone 3GS! Tegenwoordig wordt de functie minder vaak gebruikt, omdat er een beter alternatief is: Siri. Stembediening is eigenlijk een primitieve versie van Siri. Je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld een contactpersoon te bellen of je muziekcollectie te beheren. Een nadeel van Stembediening (‘Voice Control’ in het Engels) is dat de mogelijkheden wat beperkt. In deze tip lees mer er alles over.

Stembediening inschakelen

Net als bij Siri activeer je Stembediening door de activatieknop 5 seconden ingedrukt te houden. Op toestellen met Face ID gebruik je daarvoor de zijknop, terwijl je op alle andere toestellen vijf seconden op de homeknop drukt. Siri moet dan wel uitgeschakeld staan, want het is niet mogelijk om Stembediening én Siri gelijktijdig te gebruiken.

Stembediening op iPhone

Zo kun je Stembediening inschakelen:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid.
  2. Tik op Zijknop (of Thuisknop, als je een iPhone met Touch ID hebt.
  3. Zet een vinkje bij Stembediening.

Tip: Stembediening (Voice Control) is iets anders dan VoiceOver, een functie voor slechtzienden. VoiceOver spreekt alle teksten op het scherm uit, zodat je ook als slechtziende de iPhone kunt bedienen. Meer informatie lees je in onze uitleg over Toegankelijkheid op iPhone en iPad.

Stembediening uitschakelen

Je kunt Stembediening gemakkelijk uitschakelen als je er geen gebruik van wilt maken:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Zijknop (of Thuisknop).
  2. Zet een vinkje bij Uit of Siri.

Stembediening iPhone uitschakelen

De optie Uit is handig voor mensen die vaak per ongeluk op de thuisknop drukken, waardoor de spraakfuncties ongewild geactiveerd worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een motorische storing hebt. De meeste mensen zullen echter kiezen voor Siri in plaats van Stembediening, omdat je daarmee veel meer mogelijkheden hebt.

Opdrachten voor Stembediening

Je activeert de stembediening door de zijknop of thuisknop even ingedrukt te houden totdat je een piepje hoort. Vervolgens zie je een blauw scherm met mogelijke opties. Zie je dit niet, dan is Stembediening mogelijk niet ingeschakeld. Met de instructies bovenaan dit artikel kun je controleren of Stembediening goed is ingesteld. Het is ook mogelijk dat je microfoon kapot is. Gebruik in dat geval een headset met ingebouwde microfoon om te controleren of het daaraan ligt.

Je kunt met Stembediening allerlei commando’s geven; hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Bellen met stembediening

Gebruik de commando’s ‘Bel’ en ‘Kies’, gevolgd door de naam of het nummer. Deze informatie moet wel in je adresboek staan. Je kunt het nog aanvullen met: thuis, werk, mobiel of iPhone.

Voorbeelden: ‘Bel nul zes een twee…’ of ‘Bel Mark mobiel’

Muziek afspelen met stembediening

Gebruik hiervoor de opdracht ‘Speel’ of ‘Speel af’ om meteen de muziek te laten spelen. Je kunt met ‘Pauze’ of ‘Pauzeer muziek’ aangeven dat je tijdelijk wilt stoppen. Ook kun je met ‘Volgend’ en ‘Vorig’ nummer aangeven dat je van nummer wilt wisselen. De opdrachten ‘Shuffle’ of ‘Willekeurig’ spreken ook voor zich: de nummers worden in willekeurige volgorde afgespeeld. Met ‘Speel vergelijkbare nummers af’ kun je naar muziek luisteren in dezelfde stijl. Ook kun je ‘Welk nummer is dit’ of ‘Hoe heet dit nummer’ vragen om meer te weten te komen over het nummer of de artiest.

Commando’s annuleren

Wanneer je een fout maakt kun je de opdracht annuleren door te zeggen: fout, nee, stop of niet doen.

Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Het startscherm van Stembediening geeft suggesties welke opdrachten je zoal kunt gebruiken. Met ‘Help’ kun je op elk moment assistentie opvragen.

Twee nuttige tips voor stembediening:

  • Gebruik eventueel een microfoon of headset als je opdracht niet goed wordt verstaan.
  • Wacht altijd op het geluidssignaal (piepje) voordat je begint te spreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen stembediening, toegankelijkheid