stembediening-iphone

Stembediening op iPhone en iPad gebruiken

Stembediening op de iPhone en iPad laat je in het Nederlands allerlei opdrachten geven. Wat is het verschil met Siri? En voor wie is Stembediening interessant?

Stembediening is al sinds de iPhone 3GS aanwezig op de iPhone. Je kunt het gebruiken om contactpersonen te bellen en je muziekcollectie te beheren. Stembediening is een primitieve versie van Siri. Het voordeel is dat Stembediening ook in het Nederlands werkt. Een nadeel is dat de mogelijkheden veel beperkter zijn. In deze tip lees je wat de mogelijkheden zijn.

Stembediening activeren

stembediening-iphoneNet als bij Siri activeer je Stembediening door de homeknop 5 seconden ingedrukt te houden. Siri moet dan wel uitgeschakeld zijn, anders werkt het niet. Zo schakel je Siri uit: ga naar Instellingen > Algemeen > Siri en zet de schakelaar uit. Zorg vervolgens dat de Nederlandse stem is ingeschakeld. Dit doe je via: Instellingen > Algemeen > Internationaal > Stembediening > Nederlands.

Tip: Stembediening (Voice Control) is iets anders dan VoiceOver, een functie voor slechtzienden. VoiceOver spreekt alle teksten op het scherm uit, zodat je ook als slechtziende de iPhone kunt bedienen.

Lees ook: Toegankelijkheid: iPhone-voorzieningen voor mensen met een beperking

Opdrachten voor Stembediening

Je kunt met Stembediening allerlei commando’s geven. Hieronder vind je een aantal voorbeelden. Wanneer je een fout maakt kun je de opdracht annuleren door te zeggen: fout, nee, stop of niet doen.

Bellen

Gebruik de commando’s ‘Bel’ en ‘Kies’, gevolgd door de naam of het nummer. Deze informatie moet wel in je adresboek staan. Je kunt het nog aanvullen met: thuis, werk, mobiel of iPhone.

Voorbeelden: ‘Bel 06 12345678’ en ‘Bel Mark mobiel’

Muziek afspelen

Gebruik hiervoor de opdracht ‘Speel’ of ‘Speel af’ om meteen de muziek te laten spelen. Je kunt met ‘Pauze’ of ‘Pauzeer muziek’ aangeven dat je tijdelijk wilt stoppen. Ook kun je met ‘Volgend’ en ‘Vorig’ nummer aangeven dat je van nummer wilt wisselen. De opdrachten ‘Shuffle’ of ‘Willekeurig’ spreken ook voor zich: de nummers worden in willekeurige volgorde afgespeeld. Met ‘Genius’ en ‘Speel vergelijkbare nummers af’ kun je naar muziek luisteren in dezelfde stijl. Ook kun je ‘Welk nummer is dit’ of ‘Hoe heet dit nummer’ vragen om te achterhalen welk nummer is of wie de artiest is.

Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Het startscherm van Stembediening geeft suggesties welke opdrachten je zoal kunt gebruiken. Met ‘Help’ kun je op elk moment assistentie opvragen.

Apple heeft op de website een reeks tips voor Stembediening staan. Ze raden bijvoorbeeld aan om de microfoon van een headset te gebruiken. En wacht altijd op het geluidssignaal (piepje) voordat je begint te spreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2014
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen stembediening, toegankelijkheid