Craig Federighi met MacBook

Aftellen naar WWDC: Dit zijn de 10 belangrijkste WWDC 2021 verwachtingen

Op 7 juni trapt Apple weer af met de WWDC 2021. Maar welke aankondigingen kan je daar verwachten? In deze vooruitblik lees je onze verwachtingen van de WWDC 2021.

WWDC 2021 verwachtingen

De WWDC staat voor de deur, dus tijd om vooruit te blikken naar wat Apple tijdens de jaarlijkse presentatie gaat aankondigen. We verwachten daar in ieder geval iOS 15, maar wat heeft Apple nog meer in petto? Komt er nog nieuwe hardware en zo ja, wat? We blikken vooruit op de WWDC 2021 en delen onze verwachtingen.


Wanneer is de WWDC 2021?
Op 30 maart kondigde Apple de datum van de WWDC 2021 aan. Dit jaar wordt de WWDC 2021 gehouden van 7 juni tot en met 11 juni. Gedurende de hele week houdt Apple ontwikkelaars op de hoogte van de nieuwste functies in de verschillende besturingssystemen. De keynote wordt traditiegetrouw op de maandag gehouden, om 19:00 Nederlandse tijd. Dit jaar is dat dus 7 juni 2021.

Als je alles wil volgen, moet je onze special over de WWDC 2021 hebben. Je vindt daar de WWDC-liveblog en achteraf ook de samenvatting van de WWDC 2021. Als je zelf live wil kijken, dan kan dat ook vanuit dat artikel.

Bekijk ook

Round-up: samenvatting van alle WWDC 2021-aankondigingen!

Heb jij ook al zin in de WWDC 2021? Vandaag is het zover! In deze special lees je alles wat je moet weten, lees je vandaag de liveblog van de WWDC 2021 keynote én lees je achteraf in alle gemak de samenvatting van de WWDC 2021!

WWDC 2021 verwachtingen in het kort

Dit zijn de belangrijkste verwachtingen van de WWDC 2021:

  • iOS 15: nieuwe versie voor de iPhone, geschikt vanaf iPhone 7.
  • iPadOS 15: nieuwe versie voor de iPad, met grotendeels dezelfde verbeteringen als iOS 15.
  • watchOS 8: grote update voor de Apple Watch.
  • tvOS 15: aankomende update voor de Apple TV.
  • macOS 12: nieuwe update voor de Mac.
  • Kans op nieuwe hardware: nieuwe MacBook Pro-modellen

Zoals altijd draait de WWDC om ontwikkelaars. Met de aankondigingen van nieuwe softwareversies leren appmakers wat de nieuwe trends zijn, welke functies ze voor hun apps kunnen gebruiken en meer. De WWDC heeft daarom vaak wat minder de focus op hardware, al is er in de afgelopen jaren met enige regelmaat wel een nieuw product aangekondigd. Apple heeft diverse nieuwe Macs in de maak, die tijdens de WWDC niet zouden misstaan. Maar daar later meer over.

#1 Aankondiging iOS 15

Onze inschatting: zeker
De nieuwste iOS-versie is zonder twijfel hetgeen waar de meeste Apple-fans naar uitkijken, daar hoef je geen helderziende voor te zijn. Dit jaar wordt de verrassing misschien nog wel groter dan voorgaande jaren. Waar er vorig jaar begin maart al diverse functies uitgelekt waren van iOS 14, was het dit voorjaar een stuk stiller rondom iOS 15. Dat komt omdat er vorig jaar al een interne codeversie gelekt was. Het lijkt er dus op dat Apple dit jaar er streng op toe ziet dat dit gebeurt.

iOS 15-concept van Parker Ortolani.

Toch is er al een aantal functies gelekt. Zo krijgt iOS 15 vermoedelijk verbeterde notificaties, waar je zelf een soort schema in kan stellen, en wordt iMessage vernieuwd. Dat laatste zal ongetwijfeld te maken hebben met de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, waar privacy en h et contact houden op afstand steeds belangrijker geworden is. Mogelijk verbetert Apple ook enkele functies die in iOS 14 geïntroduceerd zijn. Zo zien wij graag dat het makkelijker wordt om het formaat van widgets aan te passen. Ook kan Apple enkele andere functies toevoegen die eerder al gepland waren. Vorig jaar was er al een aanwijzing dat iCloud-sleutelhanger verbeterd zou worden. Uiteindelijk vielen die verbeteringen in iOS 14 behoorlijk tegen. Zo werkt iCloud-sleutelhanger nog steeds niet met tweefactorcodes.

Het lijkt er ook op dat we al weten welke toestellen iOS 15 krijgen. Zo is er minder goed nieuws voor de iPhone 6s en de eerste generatie iPhone SE.

Lees ook onze vooruitblik op iOS 15 met de actuele verwachtingen.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op iOS 15

Nog een week en dan is het zover: Apple doet iOS 15 uit de doeken. In deze vooruitblik lees je onze verwachtingen van iOS 15, met de bespreking van de nieuwste geruchten en onze wensen.

#2 Aankondiging iPadOS 15

Onze inschatting: zeker
Naast iOS 15 gaat Apple ook iPadOS 15 onthullen. Die krijgt vermoedelijk grotendeels dezelfde functies. Verbeteringen die we daar nog zouden willen zien, is de mogelijkheid om widgets op het beginscherm te zetten. Ook de appbibliotheek ontbreekt hier nog. Volgens geruchten krijgt de iPad een nieuw beginscherm, vermoedelijk met die widgets op je beginscherm. Maar we zien toch graag dat Apple nog een stap verder gaat, vooral wat betreft multitasking en productiviteit. Vooral de iPad Pro 2021 met M1-chip schreeuwt om een grote iPadOS-update, waarbij de volledige kracht van de nieuwe tablet optimaal benut wordt.

Lees ook onze vooruitblik op iPadOS 15 met de actuele verwachtingen.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op iPadOS 15

In deze vooruitblik op iPadOS 15 lees je de verwachtingen, mogelijke verbeteringen en onze wensen voor de volgende update voor de iPad. We kijken naar de gelekte functies, maar ook naar waar we op hopen.

#3 Aankondiging watchOS 8

Onze inschatting: zeker
watchOS 8 wordt de aankomende update voor de Apple Watch. Hoogtepunten van watchOS 7 waren de nieuwe Slaap-app, het delen van wijzerplaten, de nieuwe handenwasfunctie en de verbeterde prestaties. We hopen dat Apple dit jaar weer een flink aantal nieuwe wijzerplaten toevoegt of misschien wel ontwikkelaars zelf wijzerplaten laat maken. Dat is al jarenlang een wens van veel gebruikers én appmakers. Ook kan Apple nog een aantal nieuwe apps toevoegen. Zo vinden we het nog steeds jammer dat de Notities-app niet op de Apple Watch is. Er is al een watchOS 8-concept met apps die toegevoegd kunnen worden. Eén verbetering die er zeker aan komt, is AssistiveTouch met handgebaren op Apple Watch. Vermoedelijk komt dit in watchOS 8 beschikbaar. Andere geruchten zijn er niet geweest, maar we verwachten in ieder geval nieuwe wijzerplaten en gezondheidsfuncties.

Lees ook onze vooruitblik op watchOS 8 met de actuele verwachtingen.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op watchOS 8

In deze nieuwste vooruitblik lees je onze verwachtingen van watchOS 8. Welke nieuwe functies en verbeteringen gaat Apple dit jaar toevoegen? Welke functies staan op ons wensenlijstje? Je leest het in deze vooruitblik op watchOS 8.

#4 Aankondiging tvOS 15

Onze inschatting: zeker
tvOS en de Apple TV bevinden zich anno voorjaar 2021 in een wat vreemde situatie. Apple heeft onlangs voor het eerst sinds 2017 eindelijk een nieuwe Apple TV uitgebracht, maar qua ontwikkelingen staat tvOS wel een beetje stil. Er zijn dan ook wel wat vage geruchten geweest dat Apple tvOS 15 een flinke make-over gaat geven. Eerdere functies voor tvOS waar geruchten over gingen zijn een speciale kindermodus en de komst van Schermtijd. Eén ding staat in ieder geval vast: tvOS 15 is onderweg en de details daarover horen we tijdens de WWDC.

Lees ook onze vooruitblik op tvOS 15 met de actuele verwachtingen.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op tvOS 15

Wat heeft Apple voor tvOS 15 in het verschiet? Welke verbeteringen willen wij graag zien in het besturingssysteem van de Apple TV? In deze vooruitblik van tvOS 15 zetten we onze verwachtingen van de update van dit najaar op een rij.

#5 Aankondiging macOS 12

Onze inschatting: zeker
Afgelopen jaar was een groot en belangrijk jaar voor macOS. Apple bracht het totaal opnieuw ontworpen macOS Big Sur uit en maakte daarbij eindelijk de overstap van macOS 10.XX naar macOS 11. Vandaar dat we dit jaar alweer op weg zijn naar macOS 12. macOS 12 is al genoemd in de code van WebKit, maar we weten nog niet welke functies ervoor beschikbaar komen. We verwachten in ieder geval verbeteringen die voortborduren op de vernieuwingen van macOS Big Sur, maar ook een aantal andere nieuwe functies. We denken dat Apple een aantal apps van de iPhone of iPad over gaat zetten en reeds overgezette apps verder gaat verbeteren, zoals de Woning-app. Misschien dat Siri Shortcuts dit jaar ook de overstap maakt naar de Mac, waar ook iPhone- en iPad-apps op de Mac van kunnen profiteren.

Lees ook onze vooruitblik op macOS 12 met de actuele verwachtingen.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op macOS 12

macOS is dit jaar alweer toe aan macOS 12, nadat Apple afgelopen jaar eindelijk de overstap maakte naar versie 11. In deze vooruitblik op macOS 12 lees je onze verwachtingen. Welke functies krijgen we dit jaar?

#6 Nieuwe software voor HomePod en AirPods

Onze inschatting: grote kans
Ieder jaar kondigt Apple ook vaak een aantal nieuwe functies aan voor de HomePod en AirPods. Deze komen dan in de vorm van een software-update later in het jaar beschikbaar. Dat zal dit jaar vermoedelijk niet anders zijn, al vragen wij ons af wat Apple dit jaar toe wil voegen. Deze maand gaat al lossless audio en Dolby Atmos bij Apple Music van start. Die laatste zijn ook meteen op de AirPods te gebruiken, al is dat bij lossless audio (nog) niet het geval.

HomePod mini review: compact in de hand.

Overigens hopen we ook dat de HomePod mini binnenkort eindelijk eens naar Nederland komt. Het zou kunnen dat Apple de uitbreiding naar meer landen tijdens de WWDC aankondigt, al denken wij dat je hier maar beter geen rekening mee moet houden.

En hoe zit het eigenlijk met de AirPods 3? Die verwachten we niet tijdens de WWDC. De AirPods 3 zouden in het derde kwartaal van 2021 uitkomen, wat meer past bij een aankondiging tijdens het september-event. Daar werden immers ook de allereerste AirPods aangekondigd. Lees daarover meer in ons artikel met de nieuwste AirPods 3 geruchten.

Bekijk ook

AirPods 3 geruchten: de 8 belangrijkste verwachtingen voor de nieuwe AirPods

In dit artikel zetten we de recente AirPods 3 geruchten op een rij. Wat kun je verwachten op het gebied van design, functies en release? Dit zijn onze acht verwachtingen van de AirPods 3.

#7 Verbeteringen voor smart home

Onze inschatting: grote kans
De HomePod en Apple TV spelen ook een grote rol bij de smart home. Het is dan ook niet voor niets dat Apple eerder al de teams van de HomePod en Apple TV samen. Sterker nog, de HomePod-software is inmiddels al gebaseerd op tvOS (in plaats van iOS). Apple zou deze keuze vooral gemaakt hebben in het kader van smart home. Volgens bronnen zouden er nieuwe plannen op de stoep staan, al zijn de details nog schaars. Later dit jaar gaat wel de Matter-standaard van start, een samenwerking tussen onder andere Apple, Google, Amazon en Zigbee. Ook Thread vindt steeds meer zijn weg naar smart home-apparaten.

Niet geheel toevallig is er een aanwijzing gevonden dat Apple werkt aan homeOS, een nog niet bestaand besturingssysteem voor mogelijke smart home-apparaten. Wie weet dat Apple dit tijdens de WWDC volledig uit de doeken doet. Geruchtenlekker @L0vetodream gooit er ook nog een schepje bovenop, door te zeggen dat de nieuwe Apple TV en HomePod mini slechts het begin zijn en dat hij verbeteringen voor HomeKit verwacht.

Bekijk ook

'homeOS op komst': Nieuw besturingssysteem voor Apple's smart home-apparaten?

Apple lijkt te werken aan een nieuw overkoepelend besturingssysteem genaamd homeOS. Voor de tweede keer staat het platform nu in een vacature vermeld. Hoe lang zal de vermelding deze keer blijven staan?

#8 Aankondiging nieuwe MacBook Pro

Onze inschatting: 50/50
Er gaan al maanden geruchten over de nieuwe MacBook Pro. Apple zou twee nieuwe modellen in voorbereiding hebben: een 14- en een 16-inch MacBook Pro. Opvallend daaraan is dat beide modellen weer diverse aansluitingen zouden krijgen, zoals een SD-kaartlezer en HDMI. Apple verwijderde deze aansluitingen in 2016, maar zouden nu dus terugkeren op veler verzoek van voornamelijk professionals en ontwikkelaars. Een andere vernieuwing zou een nieuw mini-LED-display zijn.

De release van de nieuwe MacBook Pro 2021 zou gepland staan voor deze zomer. Dat past dus perfect bij een aankondiging tijdens de WWDC. Betrouwbare bronnen spraken ook al over halverwege 2021. Apple heeft in 2017 ook al nieuwe MacBook Pro-modellen aangekondigd tijdens de WWDC.

Maar een andere betrouwbare bron zegt nu dat Apple waarschijnlijk geen hardware gaat aankondigen tijdens deze WWDC. Deze bron wist het afgelopen jaar regelmatig goede voorspellingen te geven. Ook opvallend: Apple heeft de Apple Store niet offline gezet, wat altijd wel traditie is als Apple op een event nieuwe producten aankondigt. Het lijkt er dus op dat de kansen op nieuwe MacBooks steeds kleiner zijn.

Lees ook ons artikel met verwachtingen voor de nieuwe MacBook Pro van 2021.

Bekijk ook

De 9 belangrijkste verwachtingen voor de nieuwe MacBook Pro's in 2021

Apple gaat binnenkort weer meerdere nieuwe MacBook Pro's uitbrengen, waarbij er veel lijkt te gaan veranderen. We zetten de negen belangrijkste verwachtingen voor de MacBook Pro in 2021 op een rij.

#9 Aankondiging nieuwe Mac Pro

Onze inschatting: kleine kans
En over hardware gesproken: Apple werkt volgens betrouwbare bronnen ook aan nieuwe Mac Pro in twee formaten. Eentje heeft hetzelfde modulaire ontwerp als de huidige Mac Pro en de andere is een kleinere versie met de helft van het formaat en doet denken aan de Power Mac G4 Cube. In tegenstelling tot deze kleinere Mac Pro, krijgt de nieuwe grote versie géén Apple Silicon-chip. Die draait dus nog op een krachtige Intel-variant.

De Mac Pro is een typische Mac die geschikt is voor professionals en ontwikkelaars. De WWDC is daarom een uitgelezen kans om dit nieuwe model aan te kondigen, net als Apple in 2019 deed met het huidige model. Maar de echt nieuwe Mac Pro zou pas in 2022 verschijnen, waardoor een aankondiging tijdens de WWDC 2021 wat vroeg lijkt.

Bekijk ook

'Nieuwe desktop-Macs in aantocht: extra krachtige Mac Pro, Mac mini en grote iMac'

Apple heeft diverse nieuwe desktop-Macs in ontwikkeling. Het gaat om onder andere een krachtige nieuwe Mac Pro, maar ook een nieuwe Mac mini. De grotere versie van de nieuwe iMac is ook nog in de maak.

#10 Aankondiging AR-bril of -headset

Onze inschatting: twijfelachtig
Al jarenlang horen we geruchten over een AR-bril of -headset van Apple. Er zouden twee soorten producten in ontwikkeling zijn: een hele dure variant met voornamelijk virtual reality en een meer mainstream product die draait om augmented reality. In de uitnodiging van de WWDC 2021 zien enthousiaste fans al een hint naar de AR-bril. Alle Memoji op de afbeelding hebben namelijk een bril op, wat voor het eerst is bij de virtuele poppetjes. Wij vinden dit toch wat vergezocht, want de bril is voornamelijk om de weerspiegeling van de datum vanuit het MacBook-scherm zichtbaar te maken.

WWDC 2021 close-up met Memoji.

Bovendien is de AR-bril nog ver weg. Apple zou op z’n vroegst in 2022 een VR-headset op de markt brengen. Apple zou een sneak preview kunnen geven tijdens de WWDC, maar concrete aanwijzingen zijn daar nog niet voor.

Wat kun je van iCulture verwachten?

Bij iCulture volgen we alle ontwikkelingen uiteraard op de voet. Zodra het event op 7 juni van start gaat, kun je het via een een livestream volgen. Ben je niet thuis of in de buurt van een computer? Via ons Twitter-account @iCulture en onze iCulture-app doen we ook verslag van al het belangrijke nieuws.

Heb jij nog een wens voor de WWDC of een functie of nieuw toestel dat je graag wil zien? Laat het ons weten in de reacties. Als je meer wil lezen over de WWDC 2021, dan ben je bij ons overzichtsartikel op het juiste adres.

Bekijk ook

Zo kijk je vanavond de livestream van Apple's iPhone-event

Wil jij de livestream van Apple's belangrijke iPhone 15-event volgen? Via allerlei apparaten bekijk je de livestream van Apple-events zodat je met eigen ogen de aankondigingen van Tim Cook en anderen kunt zien.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 07 juni: Artikel bijgewerkt met de nieuwste verwachtingen.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.