HomePod mini in de keuken

Apple ‘homeOS’ duikt opnieuw op: komt de smart home-software er nu echt aan?

Het is alweer drie jaar geleden dat de naam 'homeOS' plotseling opdook in vacatures. Nu blijkt uit code van tvOS 17.4 dat Apple achter de schermen nog steeds bezig is met homeOS.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Code in de eerste beta van tvOS 17.4 wekt de indruk dat Apple nog steeds werkt aan ‘homeOS’. De eerste keer dat we hierover schreven was in 2021, toen Apple in twee vacatures voor iOS-engineers de term ‘homeOS’ hanteerde. Het zou gaan om een nieuw besturingssysteem voor smart home. Apple haalde de naam alweer snel weg uit de vacaturetekst, nadat het was gelekt. Sindsdien hebben we niets meer gehoord van homeOS… totdat het nu opeens weer in de eerste beta van tvOS 17.4 opduikt. Blijkbaar is Apple er nog steeds mee bezig.

Wat is homeOS?

Bij homeOS gaat het vermoedelijk om een toekomstige versie van de HomePod-software. Toen de HomePod in 2018 werd uitgebracht draaide het op een aangepaste versie van iOS 11. Later werd de HomePod-software gebaseerd op tvOS. Een eigen naam kreeg de software niet en toen onlangs de nieuwste HomePod-update uitkwam, kreeg deze simpelweg de naam HomePod Software 17.3.

Er zijn nu twee mogelijkheden. Apple zou de tvOS- en HomePod-software kunnen samenvoegen onder de nieuwe naam HomeOS, een besturingssysteem voor je smart home-hubs. Ook zou Apple de naam homeOS kunnen introduceren voor een gloednieuw, zelfstandig besturingssysteem voor de HomePod. Er zijn namelijk genoeg redenen om de software van de HomePod verder uit te bouwen.

homeOS voor toekomstig smart home-display?

Er circuleren al jaren geruchten over een volgende generatie HomePod, met scherm aan de bovenkant. Dit apparaat zou al in 2024 op de markt kunnen komen. Daarnaast zou Apple werken aan een smart home-display dat lijkt op de Echo Show, Google Nest Hub en soortgelijke apparaten. Deze krijgt een iPad-achtig display, met een camera voor FaceTime-gesprekken. Een dergelijk apparaat is de centrale regelneef voor al je smart home-producten en er zouden ook HomePod-achtige luidsprekers in kunnen zitten. Als Apple het uitbrengt maakt het deel uit van de HomePod-lijn. Al deze ontwikkelingen versterken de behoefte aan een zelfstandig besturingssysteem voor al deze apparaten.

HomePod Display patent

In tvOS 17.4 beta 1 zijn ook aanwijzingen gevonden voor een SharePlay-functie voor de HomePod. Dit wijst erop dat Apple werkt aan een HomePod met scherm. Er verschijnt een QR-code in de Apple Music-app op de tv, die door anderen kan worden gescand om direct op het apparaat een SharePlay-sessie te starten. Een HomePod met scherm zou een soortgelijke functie kunnen hebben.

homeOS-aankondiging: misschien al in het voorjaar van 2024

tvOS 17.4 verschijnt naar verwachting in maart, samen met iOS 17.4. Er zullen in tvOS geen aanpassingen voor de EU zijn gedaan, simpelweg omdat het platform te klein is om als poortwachter te worden aangemerkt. In maart kunnen we waarschijnlijk ook een voorjaarsevent verwachten, waar nieuwe iPads en MacBooks worden aangekondigd.

Of Apple dan ook de plannen met homeOS aankondigt is nog even afwachten. Een logischer moment zou zijn tijdens WWDC 2024, als over de toekomstige functies van de verschillende platformen wordt gesproken.


homeOS dook eerder op in vacatures

De naam ‘homeOS’ dook eind mei 2021 voor het eerst op in een vacature voor een senior iOS-engineer voor Apple Music. Dat is op zich niet zo spannend, maar in de omschrijving stond duidelijk de vermelding van homeOS.

You’ll get to work with system engineers across Apple, learning the inner-workings of iOS, watchOS, tvOS and homeOS, and optimizing your code for performance in ways only Apple can. […] The Apple Music Frameworks team owns the technology stack that enables the system-integrated Apple Music experience on all of our mobile platforms: iOS, watchOS, and homeOS.

Toen deze ontdekking in de media verscheen, paste Apple de tekst al na een paar uur aan:

You’ll get to work with system engineers across Apple, learning the inner-workings of iOS, watchOS, tvOS and HomePod, and optimizing your code for performance in ways only Apple can. […] The Apple Music Frameworks team owns the technology stack that enables the system-integrated Apple Music experience on all of our mobile platforms: iOS, watchOS, and tvOS.

Bloomberg meldde al eerder dat de teams die werken aan de HomePod en Apple TV in 2020 gecombineerd zijn. Sinds versie 13.4 is de software van de HomePod bovendien gebaseerd op tvOS, in plaats van iOS. Apple zou zich dan ook al een tijdje voorbereiden op flinke verbeteringen op het gebied van smart home. Al in 2019 schreven we dat Apple meer wil investeren in smart home en zelfs eigen producten op de markt wil brengen. Die eigen producten hebben we nog niet gezien, maar een overkoepelend besturingssysteem zou zeker niet misstaan. Mogelijk krijgt het dan de naam homeOS. Een andere optie is dat Apple de term homeOS voornamelijk intern gebruikt en dat het per abuis in een vacature is terechtgekomen.

homeOS opnieuw in vacature

In november 2021 bleek de term ‘homeOS’ opnieuw opgedoken in een vacature, waarin een User Interface engineer voor Apple Music werd gezocht. Dit gebeurde op een soortgelijke manier als de eerdere vacature uit juni. Deze tekst stond op de website:

You’ll get to work with system engineers across Apple, learning the inner-workings of iOS, watchOS, tvOS and homeOS, and optimizing your code for performance in ways only Apple can. Come join our team and make a real difference for music lovers worldwide.

Ook in dit geval paste Apple de vacature-omschrijving snel aan en werd de term ‘homeOS’ vervangen door HomePod en tvOS.

Apple’s plannen voor de smart home worden al jaren gedomineerd door HomeKit en de jaarlijkse verbeteringen die Apple daarvoor uitbrengt. Sinds een aantal jaren is daar ook de HomePod bijgekomen en ook de Apple TV speelt daarin een centrale rol als woninghub. Al deze platformen en systemen hebben ieder hun eigen naam, maar het zou zomaar kunnen dat daar verandering in komt.

Bekijk ook

'Apple gaat meer investeren in smart home, overweegt eigen HomeKit-producten'

Apple gaat volgens betrouwbare bronnen flink meer investeren in smart home. Zowel op het gebied van software en hardware staan er flinke stappen gepland.

Smart home is hot

Smart home heeft de afgelopen tijd een boost gekregen door de komst van Matter, het smart home-initiatief van onder andere Apple, Google, Amazon en Zigbee. Dit platform maakt de samenwerking tussen verschillende diensten veel makkelijker. Een andere recente ontwikkeling is Thread, een protocol waarmee apparaten met elkaar verbinding kunnen maken.

Bekijk ook

Wat is Matter, de wereldwijde smart home-standaard?

Matter zorgt ervoor dat smart home-producten van verschillende fabrikanten beter samenwerken. Apple, Google, Amazon en zo'n 200 andere fabrikanten doen mee. Wat heb jij eraan?

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 30 januari: Artikel herschreven na het opnieuw opduiken van de term 'homeOS' in code van tvOS.
  • 2024 - 30 januari: Artikel herschreven na het opnieuw opduiken van de term 'homeOS' in code van tvOS.
  • 2024 - 30 januari: Artikel herschreven na het opnieuw opduiken van de term 'homeOS' in code van tvOS.
  • 2024 - 30 januari: Artikel herschreven na het opnieuw opduiken van de term 'homeOS' in code van tvOS.
  • 2024 - 30 januari: Artikel herschreven na het opnieuw opduiken van de term 'homeOS' in code van tvOS.

HomePod

Alle belangrijke artikelen over de Apple HomePod onder handbereik. Apple heeft momenteel twee modellen in het assortiment: de kleinere HomePod mini en de grotere HomePod (2e generatie, 2023). De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze slimme speaker, bedoeld voor het luisteren van muziek, het geven van spraakopdrachten met Siri en het bedienen van je smart home. De HomePod fungeert ook als woninghub voor HomeKit en is geschikt als Thread Border Router.

HomePod

Reacties: 8 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.