iOS 15 functies.

Round-up: de 15 beste iOS 15-functies van deze nieuwste update [video]

Vandaag is het zover!
Welke functies van iOS 15 mag je echt niet missen? We zetten de volgens ons beste functies voor je op een rij, die je vanaf vandaag op je iPhone kunt gebruiken.

In iOS 15 heeft Apple tientallen nieuwe functies toegevoegd. Van grote verbeteringen tot kleine aanpassingen: bij de jaarlijkse iOS-update verandert er vaak veel, waardoor het wat overweldigend kan zijn. In dit artikel vind je dan ook alleen de belangrijkste nieuwe iOS 15 functies. We focussen op de verbeteringen die er volgens ons echt uit springen. Je bent daardoor in één keer bijgepraat over de beste nieuwe functies in iOS 15.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

iOS 15 installeren
iOS 15 is op 20 september 2021 vanaf 19:00 ’s avonds voor iedereen beschikbaar met een geschikt toestel. Wil je iOS 15 installeren, lees dan ook ons stappenplan waarin je leest hoe je je kunt voorbereiden op de installatie van iOS 15.

Bekijk ook

Stappenplan: bereid je voor op het installeren van iOS 15 en iPadOS 15

Vandaag brengt Apple iOS 15 en iPadOS 15 uit. In dit artikel lees je hoe je jezelf en je iPhone en iPad kunt voorbereiden op het installeren van iOS 15 en iPadOS 15.

#1 Verbeterde notificaties
In iOS 15 verbetert Apple de notificaties op meerdere manieren. Allereerst hebben de meldingen een nieuwe look gekregen, waardoor ze een stukje smaller zijn. Je ziet daardoor ook meer notificaties tegelijk op het scherm, zonder te hoeven scrollen. Bij meldingen van de Berichten-app zie je nu ook meteen de contactfoto van die persoon, in plaats van alleen het icoontje van de Berichten-app. Ook andere apps kunnen dit ondersteunen, zoals WhatsApp en Slack.

Nieuwe meldingen iOS 15

Je kan ook een gepland overzicht voor notificaties instellen. Je krijgt dan op een door jou gekozen moment een samenvatting van meldingen die minder belangrijk zijn. Zo word je gedurende de dag minder gestoord door meldingen die niet meteen actie vereisen, zonder ze helemaal te hoeven missen. Andere verbeteringen op dit vlak zijn tijdgevoelige notificaties die ook duidelijk gemarkeerd zijn (bijvoorbeeld van de Herinneringen-app) en de optie om meldingen te muten voor een uur.

Lees alles over wat er nieuw is voor notificaties in iOS 15.

#2 Focus: Niet storen en nog veel meer
En over meldingen gesproken: iOS 15 kan je ook helpen om minder gestoord te worden. Dat kan met de functie Focus, de nieuwe overkoepelende term voor functies als Niet storen (ook tijdens het autorijden), de slaapfunctie en meer. Voor elk soort activiteit kun je een aparte focus aanmaken, waar tal van opties voor beschikbaar zijn. Je stelt bijvoorbeeld een vast schema per dag in of je bepaalt op welke dagen het schema niet geactiveerd moet worden (handig voor een apart niet storen-schema in het weekend). Het handige van Focus, is dat je ook kan aangeven dat meldingen van sommige personen of apps juist wél toegestaan zijn. Je kan zelfs aangeven welke schermen van je beginscherm automatisch verborgen moeten worden of niet.

Focus suggestie iOS 15

Focus biedt dus veel meer opties dan alleen simpelweg Niet storen. De functie kan wat overweldigend zijn, maar als je er even voor gaat zitten en de tijd neemt om alles in te stellen, kan het erg goed van pas komen. Er zijn tal van momenten waarvoor je een andere Focus zou kunnen instellen, bijvoorbeeld tijdens het sporten (waarbij alleen bepaalde apps toegankelijk blijven) of juist terwijl je wil ontspannen.

Bekijk ook

Voorkom afleiding met de Focus-functie

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt.

#3 FaceTime: verbeteringen voor iedereen
Of je nou af en toe iemand belt via FaceTime of er sterk afhankelijk van bent: voor iedereen biedt iOS 15 in FaceTime wel wat handigs. Je kan vanaf iOS 15 ook FaceTimen via Android, dankzij een openbare FaceTime-link. Je kunt zelfs een FaceTime-gesprek inplannen via de agenda. Ook voor de beeld- en audiokwaliteit zijn er verbeteringen. Je kan FaceTimen in Spatial Audio en het ondersteunt de portretmodus. Hierdoor wordt de achtergrond geblurd, terwijl jij scherp in beeld blijft. Handig als je online moet vergaderen en je huis niet erg opgeruimd is.

FaceTime met portretten

Een andere functie voor FaceTime waar je naar uit kan kijken voor over een aantal weken, is SharePlay. Daarmee kan je samen met anderen allerlei content delen via FaceTime. Je kan daardoor samen met gesprekspartners films en series kijken via Disney+ of muziek luisteren via Apple Music. Wat wij een hele handige functie vinden, is de mogelijkheid om je scherm te delen. Dit komt bijvoorbeeld heel goed van pas als je op afstand iemand wil helpen met zijn of haar iPhone. Denk aan je opa of oma of misschien wel je ouders. SharePlay zou eerst in de grote release van iOS 15 verschijnen, maar de functie werd gedurende de zomer uit de beta geschrapt en uitgesteld tot een latere update. Je kunt het nu dus nog niet gebruiken. We verwachten dat de functie in iOS 15.1 of iOS 15.2 verschijnt.

Lees alles over wat er nieuw is voor FaceTime in iOS 15.

#4 QuickPath in het Nederlands
QuickPath is het veegtoetsenbord dat Apple in iOS 13 al toevoegde. Maar we hadden er in Nederland niets aan, omdat Nederlands niet ondersteund werd. Daar is nu met iOS 15 verandering in gekomen, want je kan nu eindelijk berichtjes en meer sturen door over de letters te vegen. Het veegtoetsenbord is al jarenlang een mogelijkheid in veel andere apps. Ook Google’s Gboard biedt al langer de mogelijkheid om te vegen, maar in nu kan het dus ook met Apple’s eigen toetsenbord.

Bekijk ook

Het QuickPath veegtoetsenbord op iPhone en iPad in het Nederlands gebruiken: zo werkt het

QuickPath is het veegtoetsenbord voor de iPhone en iPad. Met QuickPath kun je over het scherm vegen om woorden te maken. Sinds iOS 15 werkt QuickPath ook in het Nederlands! Hoe werkt het veegtoetsenbord? Wij leggen het je uit.

#5 Livetekst: tekst herkennen in foto’s
Heb jij ook wel eens dat iemand jou een foto stuurt van iets waar een telefoonnummer of adres op staat? Het is dan onhandig om dit handmatig over te typen, helemaal als de foto op hetzelfde toestel staat als waar je het in wil typen. Met Livetekst kun je tekst in foto’s kopiëren en plakken.

Met één druk op de knop licht je de tekst op de foto uit, waarna je dit eenvoudig kan selecteren om bijvoorbeeld ergens anders te plakken. Gaat het om een telefoonnummer, dan kun je deze zelfs meteen bellen door erop te tikken. Tijden worden getoond als snelkoppeling voor agenda-activiteiten. Livetekst werkt op allerlei plekken: in je foto’s, screenshots, Safari en ook de voorvertoning in de Camera-app.

Bekijk ook

Livetekst in foto's en video's: zo kun je tekst herkennen op je iPhone, iPad en Mac

Met Livetekst kun je gemakkelijk een locatie, telefoonnummer, mailadres of andere tekst kopiëren uit een foto, video of screenshot. In deze tip leggen we uit hoe je het gebruikt op je iPhone, iPad en Mac.

#6 Privacy: bescherm je gegevens
Apple heeft ook de privacy in iOS 15 weer opgeschroeft. Er zijn diverse nieuwe functies toegevoegd die jouw gegevens beter beschermen. De handigste zijn wat betreft ons het verbergen van je eigen e-mailadres en het afschermen van je gegevens in Mail. Met de eerste optie kun je je iPhone een willekeurig e-mailadres aan laten maken, die alle mailtjes doorstuurt naar jouw persoonlijke adres. Als je dus ergens een account aan wil maken, hoef je niet meteen je persoonlijke e-mailadres achter te laten. Mocht er bij die dienst dan een datalek zijn, dan hebben criminelen niet jouw echte e-mailadres in handen.

En over mail gesproken: daarin zit nu privacybescherming ingebouwd. Hiermee voorkomt de Mail-app dat onzichtbare pixels data over jou verzamelen. Zo kan de afzender niet zien of je de e-mail wel geopend hebt. Vervelend voor marketeers, maar beter voor jouw privacy.

https://www.iculture.nl/nieuws/privacyfuncties-ios-15/

#7 Weer-app: een stralend nieuw design
De Weer-app krijgt voor het eerst sinds jaren een nieuw design. Er zijn tal van nieuwe schermvullende animaties die beter de huidige weersomstandigheden weergeven. Daarnaast is er nu ook meer informatie en geeft Apple extra context achter de cijfertjes. Zo zie je wat de waarde van de luchtkwaliteit precies betekent. Ook nieuw zijn de satellietbeelden en de app past zich dynamisch aan aan de weersomstandigheden. Belangrijke informatie op dat moment staat daardoor meteen bovenaan. Je leest er meer over in ons artikel over de Weer-app in iOS 15.

Weer-app in iOS 15

https://www.iculture.nl/nieuws/weer-app-ios-15/

#8 Safari: in bijna alles nieuw
Safari is één van de ingebouwde apps met de grootste verbeteringen. De app heeft een geheel nieuw design gekregen, waarbij het meest opmerkelijk de verplaatsing van de adresbalk is. In plaats van bovenaan staat deze nu onderaan, zodat hij binnen handbereik is. Bovendien kun je nu eenvoudig tussen tabbladen vegen door over de adresbalk te swipen. Ook heeft Safari in iOS 15 nu de vernieuwde startpagina gekregen, die je misschien al kent van macOS Big Sur. Daarmee zie je al je favorieten, gedeelde links, Siri-suggesties en het privacyrapport bij elkaar.

Wisselen tussen tabbladen via Safari adresbalk aan onderkant.

Tijdens de betaperiode heeft Apple flink geknutseld aan de nieuwe weergave. Het is ook mogelijk om de Safari adresbalk weer boven te zetten, mocht de nieuwe je niet bevallen.

Lees alles over wat er nieuw is voor Safari in iOS 15.

#9 Apple Kaarten: aangepaste kleuren en meer
Apple zit nog middenin de transitie naar het eigen kaartmateriaal. Hoewel Apple in Nederland de afgelopen maanden al veelvuldig met Apple Kaarten-auto’s rondreed, komen de nieuwe kaarten dit jaar nog niet bij ons beschikbaar. Maar toch ziet de Kaarten-app er in iOS 15 anders uit. De kleuren zijn aangepast en zijn vaak wat feller en alles oogt wat ronder. Qua design neigt de app wat meer naar Waze, zonder dat het té cartoony wordt. Andere verbeteringen zijn de nieuwe 3D-weergave van de aarde en een nieuw menu waar je je favorieten, gidsen en voorkeuren bij elkaar vindt.

Lees alles over wat er nieuw is voor Apple Kaarten in iOS 15.

#10 Gezondheid: nu ook je gegevens delen met familie
Als je bijvoorbeeld bezorgd bent over de gezondheid van een familielid, kun je de gegevens van de Gezondheid-app met elkaar delen. Het is vergelijkbaar met het delen van de Activiteit-weergaven van de Apple Watch, maar dan voor allerlei andere data binnen de Gezondheid-app. Ook bekijk je met de Trends in één overzicht hoe de gegevens zich ontwikkelen en of bijvoorbeeld je gemiddeld aantal stappen omhoog of juist naar beneden gaat. Ook nieuw is dat de iPhone nu je balans tijdens het wandelen kan bijhouden en je waarschuwt voor de risico’s dat je misschien valt. Dit komt vooral van pas voor ouderen of instabielere mensen.

Lees alles over wat er nieuw is voor Gezondheid in iOS 15.

#11 iCloud+: nieuwe functies voor dezelfde prijs
iCloud+ is de nieuwe betaalde dienst van Apple, maar de kans dat je er al voor betaalt is vrij groot. Iedereen die namelijk al extra iCloud-opslag bijkoopt, stapt in iOS 15 over naar iCloud+. Daarmee krijg je naast de extra opslag ook meer privacyopties. Naast het eerder genoemde verbergen van je e-mailadres, krijg je ook toegang tot Private Relay (Privédoorgifte), een soort VPN-dienst waarbij je surfgedrag niet meer gevolgd kan worden. Er zijn twee servers die ervoor zorgen dat niemand ziet wie je bent en welke website je bezoekt. En een andere leuke extra: je kan met het duurste abonnement een onbeperkt aantal HomeKit Secure Video-camera’s gebruiken.

Bekijk ook

iCloud+: deze extra functies krijg je bij een betaald iCloud-lidmaatschap

iCloud+ is Apple's nieuwste betaalde dienst, waar extra functies beschikbaar zijn op onder andere het gebied van privacy. We leggen je uit wat iCloud+ is, hoe je er gebruik van maakt en wat de prijs van iCloud+ is.

#12 Zoek mijn krijgt een boost
De Zoek mijn-app heeft in iOS 15 allerlei extra functies gekregen. De handigste vinden we de melding als je van huis vertrekt en iets vergeet. In combinatie met de AirTag kan je zo een waarschuwing krijgen als je bijvoorbeeld je sleutels vergeet terwijl je van huis vertrekt. Een andere fijne verbetering vinden we de mogelijkheid om een iPhone die uitgeschakeld is toch te kunnen volgen. Dat betekent dat je een zoekgeraakte iPhone sneller kan terugvinden.

https://www.iculture.nl/nieuws/zoek-mijn-ios-15-functies/

#13 Verbeterde Notities-app
De Notities-app is wat ons betreft een favoriet geworden op de iPhone. De app is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een veelgebruikte en veelzijdige app en in iOS 15 is de app nog een stukje beter. Je kan tags aan notities toevoegen om ze makkelijker te vinden en je kan gebruikmaken van vermeldingen. Als je samenwerkt met meer mensen aan een notitie, kan je met de vermeldingen iemand op de hoogte brengen van jouw specifieke toevoeging. Op de iPad krijg je ook de nieuwe snelle notities, die je ook eenvoudig op de iPhone kan bekijken.

tag-toevoegen-notities-ios15

Lees alles over wat er nieuw is voor Notities in iOS 15.

Bekijk ook

Zo maak je snel een nieuwe notitie op de iPad en iPhone

Op een iPad en iPad kun je snel een nieuwe notitie maken. Dat kan op meerdere manieren: bijvoorbeeld via het deelmenu op de iPhone of door je Apple Pencil te gebruiken op de iPad. In deze tip leggen we uit hoe je snel een notitie maakt.

#14 Nieuwe widgets voor diverse apps
Het afgelopen jaar zijn we fan geworden van de widgets en in iOS 15 heeft Apple er nog een aantal aan toegevoegd. Er is nu een Contacten-widget, waarmee je snel contact kan maken met je favoriete personen uit je adresboek. Handig als je snel iemand wil bellen of een berichtje wil sturen. Ook is er een Mail-widget die je meest recente e-mails toont en heeft de Zoek mijn-app een eigen widget voor het volgen van je vrienden of persoonlijke voorwerpen. Als klap op de vuurpijl geeft iOS 15 ook suggesties voor widgets voor apps die je veel gebruikt en gaat het opnieuw ordenen van de slimme stapels een stukje makkelijker.

Lees alles over wat er nieuw is voor widgets in iOS 15.

#15 Tweestapscodes zonder extra app
Veel diensten bieden voor extra beveiliging tweestapsverificatie aan, waarmee je naast een wachtwoord ook een eenmalige cijfercode nodig hebt om in te loggen. Maar je hebt daarvoor wel extra apps nodig die die codes voor je aanmaken. Dat zit nu in iOS 15 standaard ingebouwd in iCloud-sleutelhanger, zodat zelfs die codes automatisch ingevuld worden. Je moet daarvoor wel nog de accounts die in je sleutelhanger opgeslagen staan eenmalig instellen. Hoe het werkt lees je in onze tip over de tweestapsverificatie codes in iCloud Sleutelhanger.

Bekijk ook

Zo laat je iCloud al je codes voor tweestapsverificatie genereren

iCloud-sleutelhanger kan jouw verificatiecodes voor tweestapsverificatie regelen. Je hebt dan geen aparte app nodig. In deze tip leggen we uit hoe je dat doet.

Wil je nog meer functies zien? Check dan ook ons uitgebreide overzicht met meer dan 40 ontdekkingen in iOS 15. Die lijst bestaat voornamelijk uit kleine ontdekkingen en handige wijzigingen, die het gebruik van je iPhone nét weer even wat prettiger maken.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 16.5.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 01 juli: Artikel bijgewerkt na verschijnen van de publieke beta.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 september 2021 om 13:08
Onderwerp
Categorie
iOS
Software
iOS 15

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 beschikbaar. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15
26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.