Craig Federighi WWDC 2020

WWDC 2021: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2021

WWDC 2021 is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Elk jaar in juni kondigt Apple hier alle vernieuwingen op het gebied van software aan. Wanneer is WWDC 2021 en hoe gaat Apple het aanpakken? Dat lees je in dit overzicht van WWDC 2021.

Alles over WWDC 2021

Al jarenlang organiseert Apple in juni de WWDC. Sinds 2020 is het een digitaal event, waarbij ontwikkelaars online sessies kunnen volgen. Daarnaast is er een keynote, die voor een veel grotere groep gebruikers interessant is. Je hoort hier welke nieuwe functies eraan komen, voor iOS en de andere platformen. In dit artikel brengen we alle informatie over WWDC 2021 bijeen. Wil je weten wat WWDC is? Bekijk dan ons algemene overzicht.

Datum WWDC 2021

WWDC 2021 vindt naar verwachting weer in juni plaats. Meestal kiest Apple een datum aan het begin van de maand, maar in 2020 werd daar iets vanaf geweken vanwege de vernieuwde opzet. Alle aankondigingen en sessies werden dat jaar digitaal gedaan, in vooraf opgenomen video’s. Je kon daardoor geen andere ontwikkelaars ontmoeten en er was ook geen zaal vol klappende mensen.

We verwachten dat dit in 2021 ook weer het geval zal zijn, met op maandag de keynote, gevolgd door de wat technischer ingestoken State of the Union. Daarna volgden workshops en 1-op-1 sessies. Iedereen kan alles gratis meebeleven via de website en apps.

Craig Federighi WWDC 2020

Locatie WWDC 2021

Voorgaande jaren organiseerde Apple het evenement in San Jose, dichtbij het hoofdkantoor van Apple. Sinds 2020 is WWDC digitaal te volgen en worden de video’s opgenomen in Cupertino. Je kunt hier niet bij aanwezig zijn en WWDC 2021 bezoeken is waarschijnlijk ook niet mogelijk.

Tim Cook tijdens WWDC 2020

Alle sessies van WWDC 2020 vonden online plaats en waren te volgen via de Apple Developer-website en -app. Hierin zit een apart tabblad voor de WWDC, waar je alle video’s en presentaties vindt zodra ze beschikbaar zijn.

Wat kunnen we op WWDC 2021 verwachten?

Tijdens WWDC 2021 verwachten we de volgende aankondigingen:

Apple maakt tijdens de WWDC bekend welke belangrijke nieuwe functies in het najaar beschikbaar zullen komen en aan welke grote plannen en ontwikkelingen wordt gewerkt. Zo werd in 2020 aangekondigd dat Apple Silicon eraan zat te komen. Verder wordt bekend wat de nieuwe naam wordt van de volgende macOS-versie. De meeste aandacht is echter gericht op de aanstaande iOS-functies.

De beta’s van de verschillende platformen komen nog tijdens WWDC 2021 beschikbaar, zodat ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen.

Apple Student Challenge

Apple organiseert ook regelmatig een Swift Student Challenge tijdens WWDC. Studenten kunnen zich hiervoor aanmelden en hun beste project met Swift Playgrounds laten zien. Je maakt dan kans op speciale goodies, zoals een WWDC-jack of speldjes.

Tim Cook WWDC 2020

Hoe kan ik WWDC 2021 meebeleven?

De keynote van WWDC 2021 kun je volgen via de livestream, zodat je ook als gewone gebruiker niets hoeft te missen. Van iCulture kun je rond de periode van WWDC uitgebreide artikelen verwachten, zowel over de aankondigingen als over de werking van de pas aangekondigde functies.

Apple bespreekt de nieuwe functies uitgebreid in online workshops. Deze zijn voor gewone gebruikers vaak wat minder interessant, maar zijn vooral op de technische aspecten gericht. Je kunt ze bekijken via de Apple Developer-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2021
Software iOS, iPadOS, macOS, tvOS, watchOS