WWDC 2021: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2021

WWDC 2021 is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Elk jaar in juni kondigt Apple hier alle vernieuwingen op het gebied van software aan. Wanneer is WWDC 2021 en hoe gaat Apple het aanpakken? Dat lees je in dit overzicht van WWDC 2021.

Alles over WWDC 2021

Al jarenlang organiseert Apple in juni de WWDC. Sinds 2020 is het een digitaal event, waarbij ontwikkelaars online sessies kunnen volgen. Daarnaast is er een keynote, die voor een veel grotere groep gebruikers interessant is. Je hoort hier welke nieuwe functies eraan komen, voor iOS en de andere platformen. In dit artikel brengen we alle informatie over WWDC 2021 bijeen. Wil je weten wat WWDC is? Bekijk dan ons algemene overzicht.

Datum WWDC 2021

WWDC 2021 vindt ook dit jaar weer in juni plaats, namelijk in de week van 7 juni. Op maandag 7 juni vindt de traditionele keynote plaats, gevolgd door een week lang workshops over diverse onderwerpen.

Ook nu kiest Apple weer voor een online event, waarbij mensen wereldwijd op afstand kunnen kijken. Het gaat hierbij om vooraf opgenomen video’s. Je kunt daardoor geen andere ontwikkelaars ontmoeten en er is ook geen zaal vol klappende mensen.

Craig Federighi WWDC 2020

Locatie WWDC 2021

Voorgaande jaren organiseerde Apple het evenement in San Jose, dichtbij het hoofdkantoor van Apple. Sinds 2020 is WWDC digitaal te volgen en worden de video’s opgenomen in Cupertino. Je kunt hier niet bij aanwezig zijn en WWDC 2021 bezoeken is ook niet mogelijk.

Alle sessies van WWDC 2021 zijn te volgen via de Apple Developer-website en -app. Hierin zit een apart tabblad voor de WWDC, waar je alle video’s en presentaties vindt zodra ze beschikbaar zijn.

Wat kunnen we op WWDC 2021 verwachten?

Tijdens WWDC 2021 verwachten we de volgende aankondigingen:

Apple maakt tijdens de WWDC bekend welke belangrijke nieuwe functies in het najaar beschikbaar zullen komen en aan welke grote plannen en ontwikkelingen wordt gewerkt. Zo werd in 2020 aangekondigd dat Apple Silicon eraan zat te komen. Verder wordt bekend wat de nieuwe naam wordt van de volgende macOS-versie. De meeste aandacht is echter gericht op de aanstaande iOS-functies.

De beta’s van de verschillende platformen komen nog tijdens WWDC 2021 beschikbaar, zodat ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen.

Apple Student Challenge

Apple organiseert ook weer een Swift Student Challenge tijdens WWDC. Studenten kunnen zich hiervoor aanmelden en hun beste project met Swift Playgrounds laten zien. Je maakt dan kans op speciale goodies, zoals een WWDC-jack of speldjes. Ook word je lid van het Apple Developer Program. Studenten kunnen tot 18 april hun project indienen. Meer info vind je hier.

Swift Student Challenge

Hoe kan ik WWDC 2021 meebeleven?

De keynote van WWDC 2021 kun je volgen via de livestream, zodat je ook als gewone gebruiker niets hoeft te missen. Van iCulture kun je rond de periode van WWDC uitgebreide artikelen verwachten, zowel over de aankondigingen als over de werking van de pas aangekondigde functies.

Apple bespreekt de nieuwe functies uitgebreid in online workshops. Deze zijn voor gewone gebruikers vaak wat minder interessant, maar zijn vooral op de technische aspecten gericht. Je kunt ze bekijken via de Apple Developer-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2021
Software iOS, iPadOS, macOS, tvOS, watchOS