MacBook Pro met M1 voorkant

‘Vernieuwde 14-inch en 16-inch MacBook Pro verschijnen in komende weken’

Apple gaat de nieuwe high-end modellen van de MacBook Pro met Apple Silicon-chip binnenkort uitbrengen. Het gaat om twee varianten, in 14- en 16-inch. Meerdere geruchten voorspellen een release tussen september en november.

Update 13 september 2021: Opnieuw zijn er aanwijzingen dat de nieuwe MacBook Pro-modellen nabij zijn. Mark Gurman van Bloomberg zegt in zijn nieuwste editie van de nieuwsbrief dat de vernieuwde MacBook Pro met M1X-chip (en zonder Touch Bar) ‘ergens de komende weken’ in de winkelschappen ligt. Maar verwacht niet dat dat over twee weken is. De nieuwe MacBook Pro’s zouden aangekondigd worden tijdens een apart event, mogelijk in oktober. Niet veel later zouden de nieuwe 2021 MacBook Pro’s in de schappen liggen.

Er gaan al langer geruchten dat de 14- en 16-inch MacBook Pro dit najaar verschijnen. Maar verwacht niet dat Apple deze tijdens het september-event gaat introduceren. Zoals al langer gespeculeerd wordt, houdt Apple dit najaar meerdere events. In het tweede event zouden de MacBooks en iPads centraal kunnen staan.

Update 19 juli 2021: Mark Gurman van Bloomberg verwacht de vernieuwde MacBook Pro’s tussen september en november 2021. Het zal opnieuw een herfst met veel aankondigingen worden, verwacht Gurman. De productie van de nieuwe MacBook Pro’s begint in het derde kwartaal. Het zou eigenlijk eerder plaatsvinden, maar de moeizame productie van mini-LED gooide roet in het eten. Er zal naar verwachting veel vraag naar zijn, vanwege het nieuwe design en grote interne verbeteringen. Apple Silicon, meer poorten, platte zijkanten en een nieuwe schermtechnologie staan onder andere op de nominatie om te worden toegevoegd.


Update 9 juli 2021: Ming-Chi Kuo verwacht dat de vernieuwde 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s nog steeds op de planning staan voor dit najaar. In het derde kwartaal zullen ze in massaproductie gaan, voorspelt de analist. Hij denkt dat Apple mogelijk een apart event voor de Mac in oktober of november zal organiseren, dus los van de aankondiging van de nieuwe iPhone en Apple Watch. Daarnaast is het goed mogelijk dat ze pas een paar weken na de aankondiging echt beschikbaar komen.

Het zal een spannende aankondiging worden, want Kuo voorspelde dat er nogal wat wijzigingen aan zitten te komen: een nieuw design, platte zijkanten, een magnetische aansluiting voor opladen, geen Touch Bar, maar wel HDMI en een SD-kaartslot.

Update 1 juli 2021: Digitimes schrijft nu dat Apple van plan is om in september de nieuwe MacBook Pro’s aan te kondigen. De website spreekt namelijk over het einde van het derde kwartaal. Dit kwartaal loopt van juli tot en met september. Het is redelijk ongebruikelijk voor Apple om in die maand nieuwe Macs te onthullen, omdat Apple de focus dan legt op iPhones, Apple Watch en eventueel iPads. Oktober of november is meestal de maand voor de Mac, waardoor je dit bericht met een korrel zout moet nemen. Digitimes is vaak op de hoogte van ontwikkelingen in de productie, maar over de releasetiming van nieuwe producten weet de website vaak minder goede voorspellingen te geven.

Apple zou flinke investeringen doen om de productie van mini-LED op te schroeven, onder andere voor de nieuwe MacBooks. Als Apple de release van de nieuwe MacBooks inderdaad gepland is voor later dit jaar, zal de productie deze zomer op stoom komen. Apple heeft bovendien ook nog langere levertijden voor het mini-LED scherm van de 12,9-inch iPad Pro.

Update 28 juni 2021: Bloomberg beweerde in mei dat de nieuwe high-end MacBook Pro-modellen in de zomer zouden uitkomen (zie onderstaand bericht), maar inmiddels lijkt het er op dat we iets langer moeten wachten. Nu zegt Mark Gurman van Bloomberg dat de vernieuwde MacBook Pro’s ergens in de loop van het jaar uit komen. Andere producten die nog dit jaar komen zijn een nieuwe iPad mini en standaard-iPad.

De zomer loopt nog tot en met eind september, maar het is redelijk ongebruikelijk voor Apple om in die maand nieuwe MacBooks aan te kondigen. September zit meestal al vol met iPhones, Apple Watch en eventueel een iPad. Een aankondiging en release voor de MacBook Pro in oktober of november lijkt daardoor een logischere timing.

Oorspronkelijk artikel van 18 mei 2021
Apple zet dit jaar vol in op de nieuwe Macs met Apple Silicon-chip. Nadat eind vorig jaar al de aftrap gegeven was met de instap-MacBook Pro, MacBook Air en Mac mini, zijn dit jaar de krachtigere versies aan de beurt. Bloomberg schrijft nu dat Apple de high-end MacBook Pro 2021 deze zomer uitbrengt.

‘High-end MacBook Pro 2021 release is deze zomer’

Het gaat om een 14-inch model (codenaam J314) en een 16-inch model (codenaam J316). Behalve het aangepaste design, krijgen deze modellen ook de magnetische MagSafe-aansluiting en meer traditionele poorten zoals HDMI en een SD-kaartslot. Qua chip zullen ze voorzien zijn van een Apple Silicon-chip, maar het is nog niet precies duidelijk om welke versie het gaat. De modellen krijgen in ieder geval een 10-core chip, met een 16- of 32- grafische core chip. Je zou kunnen kiezen tot maar liefst 64GB werkgeheugen. Dat is nu bij de M1-modellen nog maximaal 16GB.

Apple heeft volgens Bloomberg ook de Neural Engine verbeterd. Deze zorgt voor allerlei machine learning-taken, bijvoorbeeld met foto- en videobewerking. Hierdoor zijn ook meer Thunderbolt-aansluitingen mogelijk, maar het is niet duidelijk hoeveel aansluitingen erin komen.

Lees ook ons artikel met de belangrijkste verwachtingen voor de nieuwe MacBook Pro 2021. Het is goed mogelijk dat Apple de modellen aankondigt tijdens de WWDC 2021.

Bekijk ook

De 9 belangrijkste verwachtingen voor de nieuwe MacBook Pro's in 2021

Apple gaat binnenkort weer meerdere nieuwe MacBook Pro's uitbrengen, waarbij er veel lijkt te gaan veranderen. We zetten de negen belangrijkste verwachtingen voor de MacBook Pro in 2021 op een rij.

‘Ook nieuwe MacBook Air en 13-inch MacBook Pro in aantocht

Bloomberg haalt ook de geruchten nog aan over een nieuwe versie van de MacBook Air, die gepland zou staan voor het einde van dit jaar. Dit nieuwe model zou qua chip de direct opvolger krijgen van de M1-chip. Deze chip heeft nu nog de codenaam Staten, maar wat de uiteindelijk naam wordt is niet bekend. Mogelijk gaat deze chip door het leven als de M2-chip. De nieuwe versie krijgt hetzelfde aantal cores, maar draait wel sneller. Qua grafische prestaties gaat dit model erop vooruit, want Apple zou dit verhogen naar negen of tien cores.

Eerder waren er al geruchten over de kleuren en het design van de MacBook Air 2021. Daarin zien we een aangepast ontwerp met nieuwe vrolijke kleuren zoals de iMac 2021.

Bekijk ook

'Dit is het nieuwe design van de aankomende MacBook Air 2021'

Er zijn nieuwe afbeeldingen verschenen van het vernieuwde design van de aankomende MacBook Air 2021. Het gaat om renders, gebaseerd op afbeeldingen van mogelijke prototypes.

Apple heeft ook nog diverse nieuwe desktop Macs in ontwikkeling, waaronder een nieuwe Mac Pro voor 2022.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 13 september: Artikel bijgewerkt met de nieuwste voorspelling over de release.
  • 2021 - 19 juli: Volgens Bloomberg komen de MacBooks tussen september en november, artikel daarom bijgewerkt.
  • 2021 - 01 juli: Artikel bijgewerkt na nieuw gerucht over release in september.
  • 2021 - 28 juni: Artikel bijgewerkt na nieuwe informatie.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.