Notificaties iOS 15

Op deze 5 manieren verbetert iOS 15 de notificaties op je iPhone

In iOS 15 zijn de notificaties op de schop gegaan. Er zijn nieuwe mogelijkheden voor pushberichten en de meldingen hebben een nieuwe look in iOS 15.

Notificaties in iOS 15

Meldingen zijn nog altijd een belangrijk onderdeel van de iPhone en iPad. Zo blijf je op de hoogte van berichtjes van vrienden en familie, het laatste nieuws en nog veel meer. In iPadOS 15 en iOS 15 zitten allerlei verbeteringen voor notificaties. Ook in watchOS 8 en macOS Monterey hebben de pushberichten bijna dezelfde nieuwe mogelijkheden. Met de verbeteringen wil Apple zorgen voor minder afleiding en duidelijker onderscheid maken tussen belangrijke en minder belangrijke meldingen.


#1 Nieuwe look voor notificaties
Het eerste dat opvalt is dat de meldingen een nieuwe look hebben gekregen. Het appicoontje staat nu helemaal links en is een stuk groter afgebeeld, zodat je duidelijker ziet waar de melding vandaan komt. Pushberichten zijn ook een stuk compacter, zodat je er meer tegelijkertijd op het scherm ziet, zonder dat je naar beneden hoeft te scrollen. Bovendien zie je niet altijd meer de naam van de app staan. Waar sommige apps de naam weergeven, kunnen andere apps hun eigen tekstje in pushberichten zetten (zoals de naam van een contact in een berichtenapp).

#2 Contactfoto’s in meldingen
Over berichtenapps gesproken: zij kunnen nu meteen in een melding contactfoto’s tonen. In meldingen van iMessage zie je bijvoorbeeld in plaats van alleen het appicoontje nu ook de contactfoto van de desbetreffende persoon, met in het klein het logo van de Berichten-app. Je ziet dan dus ook beter aan de foto van wie het bericht afkomstig is. Dat is ook handig op de Apple Watch, waarbij dus eerst de contactfoto wordt getoond en daarna het berichtje.

Nieuwe meldingen iOS 15

#3 Dagelijkse samenvatting voor minder belangrijke apps
Er is een nieuwe functie genaamd Gepland overzicht. Dit is een soort samenvatting waarin pushberichten van minder belangrijke apps op een vast moment op de dag allemaal bij elkaar in één overzicht verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan de meer reclamegerichte meldingen van Netflix dat je nieuwe favoriete serie online staat of een shoppingapp die speciale acties promoot. Dergelijke meldingen zijn nooit echt belangrijk en vereisen lang niet altijd meteen actie. Bovendien verstoren ze de andere meldingen die wél belangrijk zijn.

Notificaties samenvatting in iOS 15.

In iOS 15 kun je een dagelijkse samenvatting maken, waarin je aangeeft welke apps daarin meegenomen moeten worden. Je kan zelfs gedurende de dag meerdere momenten aanwijzen waar dit soort samenvattingen moeten verschijnen. Je kunt bijvoorbeeld een samenvatting voor de ochtend instellen en voor het begin van de avond. Zo blijf je toch op de hoogte, zonder dat dergelijke meldingen je dag verstoren.

Bekijk ook

Gepland overzicht van notificaties: zo word je minder gestoord door meldingen

Krijg je op een dag veel meldingen, maar hoef je ze lang niet allemaal direct te zien? Daarvoor heeft Apple het geplande overzicht ingebouwd. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt.

#4 Meer opties voor notificaties onderdrukken (muten)
In iOS 14 bestonden al mogelijkheden om direct vanuit een melding enkele notificatie-instellingen te wijzigen. Je kon kiezen om meldingen alleen stil af te laten leveren of je kon ze meteen voor een app uitschakelen. In iOS 15 zijn daar meer opties aan toegevoegd. Je kan vanuit een melding meteen aangeven dat de notificaties van die app voor een uur of voor de rest van de dag stilgehouden moeten worden of je zet ze meteen uit. Je vindt hier ook een snelkoppeling naar de notificatie-instellingen van de app.

Meldingen tijdelijk uitschakelen iOS 15

#5 Tijdgevoelige meldingen
Er is ook een nieuw type notificaties toegevoegd, namelijk de zogenaamde tijdgevoelige meldingen. Dit zijn meldingen die altijd door komen, bijvoorbeeld van Herinneringen. Dergelijke meldingen zijn gemarkeerd, zodat je ze onderscheidt van andere pushberichten. Naast de Herinneringen-app biedt ook de Woning-app tijdgevoelige meldingen, bijvoorbeeld als je camera van status verandert.

Ontwikkelaars kunnen zelf instellen of hun meldingen tijdgevoelig zijn. Zo kan een bankieren-app in theorie een gewone melding sturen als iemand je betaalverzoek betaalt, maar een tijdgevoelige melding als er een verdacht afschrift plaatsvindt. Zo zijn er nog honderd voorbeelden te bedenken van belangrijke meldingen die altijd moeten binnenkomen. Ook als je ‘Niet storen’ hebt ingeschakeld.

Bekijk ook

Tijdgevoelige meldingen: zo krijg je belangrijke notificaties meteen binnen

Met de Focus-functie in iOS, iPadOS en macOS kun je je beter concentreren. Maar soms is een melding zó belangrijk dat je die niet wilt missen. Tijdgevoelige meldingen lossen dit voor je op.

#6 Verbeteringen ook voor andere apps
Het goede nieuws is dat niet alleen Apple’s eigen apps gebruik kunnen maken van de nieuwe mogelijkheden. Voor apps van derden is er een nieuwe Notification API beschikbaar, een tool voor ontwikkelaars zodat hun apps aangepast kunnen worden voor de nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen ook andere berichtenapps zoals WhatsApp contactfoto’s tonen en versturen. Houd er dus wel rekening mee dat de apps eerst nog aangepast moeten worden met een appupdate voordat deze nieuwe mogelijkheden gebruikt kunnen worden.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 17.1.1.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.