iPhone OS logo

macOS 12 Monterey nu officieel: dit is er nieuw voor de Mac!

Dit najaar komen er nieuwe functies voor de Mac aan. Apple heeft ze zojuist onthuld tijdens de keynote van WWDC 2021. macOS 12 Monterey krijgt allerlei vernieuwingen die we hier voor je op een rijtje zetten. We praten je ook bij over de releaseperiode.

Tijdens WWDC kondigt Apple altijd een nieuwe macOS-versie aan en krijgen we een eerste blik op de vernieuwingen die er voor de Mac aan zitten te komen. Nu een groot deel van de Macs is voorzien van Apple Silicon leidt dat tot hooggespannen verwachtingen: gaat Apple speciale functies aankondigen nu de Macs veel meer performance hebben? We hoeven niet meer te raden, want macOS 12 is officieel onthuld!


Wil je meepraten over deze aankondiging? Ga dan naar onze Praat mee over de WWDC 2021-keynote en bespreek daar deze en alle andere aankondigingen met andere iCulture-lezers en Apple-fans!


macOS 12 Monterey in het kort

  • Opvolger van macOS Big Sur.
  • Aangekondigd op 7 juni tijdens WWDC 2021.
  • Release in oktober/november 2021.
  • Gratis update voor alle geschikte Macs.

Aankondiging macOS 12

Hieronder vind je de belangrijkste eerste aankondigingen in macOS Monterey.

Universal Control
Dit is een uitbreiding op de Continuity-functies. Hiermee kun je een enkele muis en een enkel toetsenbord gebruiken op een Mac en iPad. Het wisselt daarbij moeiteloos. Leg je je iPad vlak naast de Mac dan kun je de cursor naar de iPad bewegen en hij verschijnt dan meteen in beeld.

AirPlay naar een Mac
Je kunt voortaan content vanaf je iPhone streamen naar een Mac dankzij AirPlay.

Opdrachten-app naar de Mac
Gebruik voortaan Siri Shortcuts vanaf je Mac.

Safari is herontworpen
Safari krijgt kleinere tabbladen en krijgt een knop rechtsboven waarmee je allerlei opties kunt openen. Het zoekvak zit nu in de actieve app ingebouwd. Groepen tabbladen kun je ook synchroniseren tussen apparaten. Op de iPhone zijn de tabs nu onderin beeld te zien, terwijl het startscherm aanpasbaar is.

Uiteraard komen ook de FaceTime-functies, Share Play, Screen Sharing, Shared with You en Focus maar de Mac. Je vindt ze ook op de iPhone en iPad.

Op onderstaande afbeelding kun je nog meer functies ontdekken:

macOS functies in Monterey

Releasedatum macOS 12 Monterey

Apple heeft nog geen officiële releasedatum vrijgegeven, maar afgaande op eerdere jaren kunnen we er vanuit gaan dat de definitieve versie dit najaar op jouw Mac staat. In de praktijk betekent dit meestal oktober of november. Je kunt eerder al aan de slag met de testversies.

Deze tijdlijn kun je ongeveer aanhouden:

  • 7 juni 2021: aankondiging macOS 12 tijdens WWDC
  • 7 juni 2021: eerste beta van macOS 12
  • Juli 2021: publieke beta van macOS 12
  • Oktober/november 2021: release macOS 12

In de zomer worden regelmatig nieuwe betaversies vrijgegeven, waarbij steeds meer bugs worden opgelost. Aan de hand van de beta’s is vaak af te leiden of de uiteindelijke release ook echt stabiel wordt. Uiteraard komen er in de loop van 2021/2022 nog enkele kleinere 12.x updates.

Welke Macs zijn geschikt voor macOS 12 Monterey?

De hamvraag is natuurlijk of jouw Mac deze update überhaupt zal ondersteunen. Heb je in de recente jaren een nieuwe Mac gekocht, dan hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Dit zijn de Macs met ondersteuning voor macOS 12:

Weet je niet welke MacBook je hebt? Bekijk in een apart artikel hoe je erachter komt welk model je hebt. Heb je een Mac desktop, dan hebben we daarvoor een ander artikel.

https://www.iculture.nl/macbook/modellen/

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!