iPhone OS logo

macOS 12: alles over het aankomende besturingssysteem voor de Mac

Dit najaar wordt de aankomende versie van Apple's besturingssysteem voor de Mac verwacht. macOS 12 zal nieuwe functies krijgen en in dit artikel lees je erover. We praten je ook bij over de releaseperiode.

Op dit moment is macOS 12 nog niet aangekondigd. Daarom kunnen we ook niet de ‘echte’ naam gebruiken, zoals bij macOS 11 Big Sur. De officiële naam wordt pas bekend bij de aankondiging in juni 2021. Maar we kunnen al wel enkele verwachtingen op een rijtje zetten, gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Momenteel is de nieuwste versie macOS Big Sur 11.2.1.

macOS 12 in het kort

  • Opvolger macOS Big Sur.
  • Aankondiging in juni 2021 tijdens WWDC 2021.
  • Release in oktober/november 2021.
  • Gratis update voor alle geschikte Macs.

Aankondiging macOS 12

We verwachten de aankondiging van macOS 12 in juni 2021 tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC). Tijdens dit evenement kondigt Apple altijd de nieuwe functies aan voor alle grote softwareupdates. Naast functies krijgen we ook te horen wat de officiële naam wordt van macOS 12. De meest recente voorgangers heetten Big Sur, Mojave en Catalina, waarbij Apple namen van bergketens, plaatsnamen en andere geografische namen in Californië als inspiratie gebruikt.

Na de aankondiging verschijnt direct de eerste beta voor ontwikkelaars. Zij kunnen met de beta hun apps gereedmaken voor de nieuwe mogelijkheden. Een tijdje later kan ook het grote publiek aan de slag met het testen van de publieke betaversie. Dit is uiteraard op eigen risico. Tijdens de betaperiode worden soms nog nieuwe functies toegevoegd.

Releasedatum macOS 12

De macOS 12 releasedatum zal Apple niet meteen in juni aankondigen. Steevast worden termen gebruikt als ‘einde van het jaar’ of ‘komend najaar’. In de praktijk blijkt dat oktober en november de maanden zijn waarin grote macOS-updates worden vrijgegeven. Zoals hierboven genoemd kun je eerder al wel aan de slag met testversies.

Deze tijdlijn kun je ongeveer aanhouden:

  • Juni 2021: aankondiging macOS 12 tijdens WWDC
  • Juni 2021: eerste beta van macOS 12
  • Eind juni/begin juli 2021: publieke beta van macOS 12
  • Oktober/november 2021: release macOS 12

In de zomer worden regelmatig nieuwe betaversies vrijgegeven, waarbij steeds meer bugs worden opgelost. Aan de hand van de beta’s is vaak af te leiden of de uiteindelijke release ook echt stabiel wordt. Uiteraard komen er in de loop van 2021/2022 nog enkele kleinere 12.x updates.

Welke Macs zijn geschikt voor macOS 12?

De hamvraag is natuurlijk of jouw Mac deze update überhaupt zal ondersteunen. Heb je in de recente jaren een nieuwe Mac gekocht, dan hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Wij vermoeden dat alleen de MacBook Air en MacBook Pro uit 2013 zullen afvallen. Het is mogelijk dat de 12-inch MacBook uit 2015 ook te vervallen komt vanwege de beperkte processor. Dit zijn volgens ons de Macs met ondersteuning voor macOS 12:

Let op: dit is slechts onze voorspelling. Zodra er officiële informatie beschikbaar is werken we deze pagina uiteraard bij indien nodig.

Weet je niet welke MacBook je hebt? Bekijk in een apart artikel hoe je erachter komt welk model je hebt. Heb je een Mac desktop, dan hebben we daarvoor een ander artikel.

Welke functies krijgt macOS 12?

Dit is natuurlijk wat iedereen graag wil weten. Op dit moment is er nog geen officiële informatie over de functies van macOS 12. Wel kun je erop rekenen dat er qua design weinig tot niets zal veranderen. Vorig jaar kreeg macOS Big Sur al een compleet nieuw uiterlijk in alle hoeken van het systeem. Wellicht dat er hier en daar zeer minimale aanpassingen plaatsvinden, maar reken er niet teveel op.

Natuurlijk zijn creatievelingen aan de slag gegaan met concepten voor macOS 12. Ontwerper Parker Ortolani bedacht een concept voor ‘macOS Monterey’. Hierin wordt afscheid genomen van Photo Booth in ruil voor een Memoji Studio. Daarbij kun je je eigen Memoji maken om te delen in iMessage. Op zich geen gek idee, aangezien er ook geruchten zijn voor een iMac met Face ID.

Memoji Studio macOS 12 Parker Ortolani

Verder hoopt Ortolani dat de Opdrachten-app naar de Mac komt. Hiermee kun je dan ook vanaf de computer snel taken gedaan krijgen, net als op de iPhone. Ook voor de Weer-app is een Mac-versie bedacht, al betwijfelen we of dat echt wel komt. Het concept is ook puur gebaseerd op wensen en niet op officiële informatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!