Smart Home met Zigbee

Wat is Zigbee? Alles over dit smart home-protocol

Slimme apparaten in huis kunnen op verschillende manieren met elkaar communiceren. Zigbee is een veel voorkomend protocol en in deze gids lees je er alles over.

Zigbee wordt steeds vaker gebruikt in HomeKit-producten, maar het is zeker niet het enige protocol waar je als smart home-gebruiker mee te maken kunt krijgen. Een ander bekend protocol is Z-Wave. Daarnaast zijn accessoires met Thread ondersteuning sterk in opkomst. Dit zorgt ervoor dat accessoires van verschillende fabrikanten nauwer kunnen samenwerken. Op deze pagina zullen we ons echter volledig richten op één protocol, Zigbee.


Zigbee is ontwikkeld door de Zigbee Alliance. Dit is ook de organisatie die samen met Apple, Google, Amazon en andere grote techbedrijven heeft gewerkt aan Matter. Matter heeft tot doel om smart home-protocollen zoals HomeKit en Google Home met elkaar te laten samenwerken. De Zigbee Alliance heet tegenwoordig Connectivity Standards Alliance (CSA) en dat geeft wel aan dat de naam Zigbee minder belangrijk is geworden. Toch kun je Zigbee nog op heel wat verpakkingen aantreffen.

https://www.iculture.nl/gids/matter-smart-home/

Wat is Zigbee?

In een smart home moeten apparaten met elkaar in verbinding staan. Dat kan via Bluetooth of wifi, maar er zijn ook protocollen nodig waarmee apparaten onderling kunnen ‘praten’. Zigbee is zo’n protocol om berichten door te geven als: “Zet de lamp op 50%” of “De deur is geopend”. Het gebruikt de IEEE 802.15.4 Personal Area Network-standaard om te communiceren met andere Zigbee-apparaten. Dit heeft een bereik van 10 tot 20 meter, afhankelijk van de omstandigheden.

Bekende producten die gebruik maken van Zigbee zijn Philips Hue, IKEA Tradfri-lampen, Samsung SmartThings en Honeywell-thermostaten. Steeds meer fabrikanten maken hun producten geschikt voor Zigbee en dat is gunstig voor jou als gebruiker. Daardoor werken apparaten naadloos met elkaar samen en heb je een beter bereik.

Voordelen van Zigbee

Zigbee zorgt voor een mesh-netwerk, waarbij elk apparaat het signaal doorgeeft aan de volgende. Zo kun je een dekkend netwerk krijgen, zonder dat je afhankelijk bent van een centrale router. Zigbee kan omgaan met heel veel apparaten en sensoren tegelijk, tot wel 65.000 op hetzelfde netwerk!

Omdat er geen centrale hub is kun je de apparaten over een enorm oppervlak verspreiden. Ze geven informatie aan elkaar door, waarbij je tot in de kleinste uithoeken van je huis kunt komen. Hieruit is ook de naam Zigbee ontstaan: als bijen terugkeren naar hun nest zigzaggen ze eerst nog even rond om andere bijen te vertellen waar de beste stuifmeel te vinden is.

Philips Hue werkt met Zigbee

De techniek achter Zigbee

Zigbee werkt meestal op 2,4GHz en biedt een transfersnelheid van zo’n 250 kbps. Dit is voldoende voor het doorgeven van simpele signalen en opdrachten. Nadeel daarvan is dat de 2,4GHz-frequentie ook al wordt gebruikt door wifi, waardoor interferentie kan optreden. Bovendien kan het al vrij druk zijn op deze frequentie. De data wordt verstuurd met 128-bit symmetrische encryptie. Dit is niet het meest optimaal, maar goed genoeg voor dagelijks gebruik. Toch zijn er wel aanwijzingen dat de manier waarop Zigbee met encryptiesleutels omgaat niet optimaal is.

Philips Hue Bridge 2.0

Zigbee-producten

Het Zigbee-protocol is ontwikkeld door de Zigbee Alliance (nu Connectivity Standards Alliance), een samenwerkingsverband van fabrikanten. Er zijn 400 leden en rond de 3.000 producten die er geschikt voor zijn. Signify (van Philips Hue), Texas Instruments, Huawei, NXP en Somfy zijn de belangrijkste deelnemers. Andere bedrijven zie zich erbij hebben aangesloten zijn IKEA, Honeywell, Osram, Samsung, Bosch, Siemens, Toshiba en dergelijke. De producten worden niet officieel gecertificeerd. Wel is het goed om te weten dat er verschillende klasseringen zijn. Er is onderscheid naar Home Automation, Light Link, Smart Energy en Zigbee 3.0. De Philips Hue-bridge is Zigbee 3.0 compatibel, terwijl de IKEA Tradfri-lampen met Zigbee Light Link werken.

Zigbee met Alexa

Voor veel producten heb je een Zigbee-geschikte hub nodig, waarbij je de keuze hebt uit hubs van verschillende fabrikanten. De Amazon Echo Plus kan bijvoorbeeld dienst doen als hub: het scant je netwerk naar geschikte producten en zorgt ervoor dat je ze niet elk afzonderlijk hoeft in te stellen.

Moet je nu speciaal erop letten of een product met Zigbee werkt? Meestal niet, want hubs ondersteunen vaak meerdere protocollen. Zo werken de Wink 2 en Samsung SmartThings zowel met Zigbee als Z-Wave. Daarnaast heeft TP-link een universele router voor ZigBee, Z-Wave en Wi-Fi.

Voor Apple-gebruikers is het vaak belangrijker te weten of iets met HomeKit werkt, want dan kun je het aansturen met Siri of de Woning-app, ongeacht het gebruikte technische protocol.

Zigbee en HomeKit

Niet elk Zigbee-apparaat is geschikt voor HomeKit. Philips Hue en IKEA Tradfri zijn twee voorbeelden van productlijnen die met allebei werken. Aanvankelijk werkte Tradfri met een afwijkende variant van Zigbee Light Link, maar dat is later opgelost.

Meestal hoef je je niet druk te maken met welk protocol een apparaat werkt, als het maar geschikt is voor HomeKit. Mocht dat niet het geval zijn, dan is er nog geen man overboord. Je kunt dit oplossen met een bridge, bijvoorbeeld het Nederlandse Homey (€300), het Duitse Homee of varianten daarop. Een dergelijke bridge slaat de brug tussen meerdere protocollen. Je zou ook kunnen kiezen voor een zelfbouw-oplossing met HomeBridge.

Verschillen Zigbee vs Z-Wave

Sommige smart home-producten werken met Zigbee, andere met Z-Wave, allebei of geen van beide. Vooral bij Fibaro-accessoires is dit het geval. Deze fabrikant heeft van de meeste accessoires twee varianten: eentje voor Z-Wave en een andere voor HomeKit. Welke van de twee moet je nu eigenlijk hebben?

Zigbee vs Z-Wave

Dit zijn de pluspunten van Z-Wave:

 • Z-Wave heeft een groter bereik van 30 tot 100 meter, bij Zigbee is dat 10 tot 20 meter.
 • Z-Wave gebruikt minder energie (low-power).
 • Z-Wave functioneert op een lagere frequentie (rond 900 MHz in plaats van 2,4 GHz) waar minder kans op interferentie is.
 • Z-Wave-producten werken altijd met elkaar samen, ook oudere accessoires. Zigbee is opgedeeld in meerdere protocollen: Home Automation, Smart Energy, Light Link, etc. Daardoor werken niet alle accessoires met elkaar samen. Zigbee 3.0 brengt deze protocollen samen, maar bij oudere producten kun je nog tegen compatibiliteitsproblemen aanlopen.

Dit zijn de pluspunten van Zigbee:

 • Zigbee is een open standaard, Z-Wave is eigendom van een privé-onderneming.
 • Z-Wave hanteert striktere regels.
 • Bij Z-Wave kun je maximaal 232 apparaten opnemen in je netwerk, bij Zigbee 65.000.
 • Zigbee is sneller met 40 tot 250 kbps, terwijl Z-Wave op 10 tot 100 kbps zit.
 • Bij Z-Wave mogen er maximaal vier knooppunten zijn tussen de bediening en het apparaat dat je wilt aansturen. Bij Zigbee is dit onbeperkt.

Op deze punten is er weinig verschil:

 • Beide maken gebruik van mesh netwerken, dus de accessoires geven het signaal aan elkaar door.
 • Beide gebruiken vaak een centrale hub (maar dit hoeft niet).
 • Beide gebruiken AES-128 symmetrische encryptie.
 • Het aantal ondersteunde producten is ongeveer gelijk: voor Zigbee 3.000 en voor Z-Wave 2.500.

In de toekomst zal Z-Wave minder belangrijk worden voor HomeKit-gebruikers en is het beter om te letten op Thread- en Matter-ondersteuning.

https://www.iculture.nl/gids/z-wave/

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2022
Onderwerp

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home