TV-app op Apple TV en iOS.

Opinie: Waar blijven belangrijke Apple-functies in Nederland?

Apple investeert de laatste jaren steeds meer in diensten en software, maar lang niet alle functies zijn in Nederland te gebruiken. Sterker nog, de lijst met functies die niet in Nederland werken wordt alleen maar langer. Hoe lang moeten wij er nog op wachten?
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Apple News voor de iPhone.
Jaren geleden moest je als trouwe Apple-fan lang wachten tot de nieuwe iPhone of iPad eindelijk eens in Nederland beschikbaar was. De allereerste iPad verscheen pas na enkele maanden later in Nederland. Dit jaar zaten Nederland en België bij de eerste groep landen toen de iPhone 7 verscheen. Met hardware gaat het dus de goede kant op. Maar bij sommige software-functies is dat nog niet zo: het duurt veel te lang voordat ze in Nederland en België beschikbaar zijn. Terwijl diensten en software juist steeds belangrijker worden voor Apple.

Apple News, OV-info en Apple Pay: wanneer in Nederland?

Bekijk je het lijstje van Apple-diensten die nog niet beschikbaar zijn in Nederland, dan valt op dat ze soms al behoorlijk lang in het buitenland te gebruiken zijn. Apple Pay, Apple News en de OV-informatie in Apple Kaarten zijn drie functies die ik graag in Nederland zou willen gebruiken. Deels is dat wel te verklaren. Zowel Apple Pay als Apple News vereisen onderhandelingen met externe partijen, die het lastiger maken om de diensten meteen in meerdere landen uit te rollen. Apple heeft in Nederland weliswaar de Nieuws-widget beschikbaar gesteld, maar de losse volwaardige Apple News-app is er nog steeds niet.

OV-informatie in Apple Maps.

OV-informatie in Apple Kaarten

De OV-informatie in Apple Kaarten zou echter makkelijker toe te voegen moeten zijn. Google Maps heeft al langere tijd OV-informatie en er zijn ook Nederlandse apps die erover beschikken, dus Apple zou gemakkelijk aan die data kunnen komen. Wat het misschien lastiger maakt is dat Apple ervoor kiest om de OV-informatie per stad toe te voegen. Mocht het ooit naar Nederland komen dan geldt de OV-informatie in het begin waarschijnlijk alleen voor losse steden zoals Rotterdam of Utrecht. Een soortgelijke aanpak hanteert Apple voor de Flyover-functie, die momenteel ook alleen nog maar beschikbaar is in enkele Nederlandse steden, zoals Utrecht, Eindhoven en Rotterdam. Terwijl de functie al in 2012 voor het eerst in Apple Kaarten verscheen.

Apple Pay

Een ander gevoelig discussiepuntje is Apple Pay. Bij elke iCulture peilt of verwachtingen-artikel voor bijvoorbeeld de WWDC, komt Apple Pay nagenoeg bovenaan te staan bij functies waar de meeste lezers reikhalzend naar uitkijken. Ook ik kan niet wachten om voortaan alleen nog maar met m’n iPhone of Apple Watch te betalen. Apple heeft al meerdere keren beloofd de betaaldienst snel beschikbaar te maken in meer landen, waaronder Europa. Maar er zijn inmiddels ruim twee jaar verstreken sinds de introductie in de VS en er zijn nog steeds geen concrete aanwijzingen dat Apple van plan is om de betaaldienst binnenkort naar Nederland of België te brengen. Als je je bedenkt dat het drie en een half jaar geduurd heeft voordat Siri eindelijk Nederlands kon praten en verstaan, lijkt het er ook niet op dat we Apple Pay spoedig kunnen verwachten.

Apple Pay in Frankrijk

Er is een risico dat het straks allemaal tegenvalt. Wist je nog dat iedereen jarenlang uitkeek naar de Nederlandse Siri? Toen het eenmaal beschikbaar kwam, waren veel mensen er eigenlijk al snel op uitgekeken omdat je er (destijds) nog niet zoveel mee kon doen. Eenzelfde gevoel hangt mogelijk ook voor Apple Pay in de lucht, als er bijvoorbeeld allerlei limieten gelden of als de betaaldienst in Nederland wellicht alleen blijkt te werken met creditcards. Uiteraard vervult Apple Pay een andere rol dan Siri, maar zaken waar je vaak lang op zit te wachten en hoge verwachtingen van hebt, kunnen wel eens tegenvallen.

TV-app: komt dit ooit naar Nederland?

Het nieuwste voorbeeld is de TV-app voor de iPhone, iPad en Apple TV. Met Apple’s nieuwe TV-app kun je bladeren door films, series en programma’s van allerlei diensten, zodat je geen afzonderlijke apps door hoeft te bladeren om te zoeken naar een leuke tv-serie of film. Allemaal leuk en aardig natuurlijk en een aardige poging van Apple om tv-kijken makkelijker te maken (en tegelijkertijd de Apple TV een meerwaarde te geven), maar opnieuw hebben wij hier in Nederland niks aan.

Sterker nog, hoe groot zal de kans zijn dat dit in Nederland en België beschikbaar komt? TV-providers in Nederland staan niet bekend om hun vooruitstrevende plannen wat betreft apps en integratie met producten zoals de Apple TV. Voor de TV-app werkt Apple bovendien samen met diensten als Hulu en Showtime, streamingplatforms die bij ons niet beschikbaar zijn. Meer gangbare opties zoals Netflix doen juist net niet mee in Apple’s nieuwe televisie-app. Als Apple de TV-app hier uitbrengt, zal dat waarschijnlijk in een zeer afgeslankte vorm zijn.

TV-app op Apple TV en iOS.

De TV-app wordt bovendien gebruikt om je iTunes-films en series te bekijken. Dit brengt ons ook meteen bij nóg een functie die niet beschikbaar is in Nederland: tv-series in iTunes. Hoewel we wel al sinds 2011 films kunnen kopen én huren, schitteren tv-series nog door afwezigheid. Persoonlijk zou ik graag tv-series willen kopen, zonder dat ik per se een fysiek exemplaar op DVD of Blu-Ray in huis moet halen. In Duitsland en Frankrijk kun je wel in iTunes tv-programma’s downloaden, maar wij in Nederland en België moeten nog steeds zonder doen.

Maar we zijn er nog niet. Voor veel talen kan het iOS-toetsenbord sinds iOS 8 voorspellen welke woorden je wil gebruiken. Ook kijkt het toetsenbord daarvoor naar berichten, zodat je sneller antwoord kunt geven op bijvoorbeeld een vraag in iMessage. Deze voorspellende functie van het QuickType-toetsenbord is niet beschikbaar voor de Nederlandse taal, net als de nieuwe meertalige functie die sinds iOS 10 beschikbaar is. Apple weet inmiddels wel hoe de Nederlandse taal werkt met Siri, dus waarom duurt het dan zo lang voordat deze functie hier beschikbaar is?

Er is nog hoop
Toch is er ook nog hoop waaruit blijkt dat Apple Nederland wel als een serieus Apple-land beschouwt. Deze week werd namelijk de gloednieuwe Apple Support-app gelanceerd, die alleen nog werkt in Nederland. Nederland lijkt daardoor gebruikt te worden als een soort pilotland om te kijken hoe zo’n aparte Support-app in de praktijk werkt. Het is voor de verandering eens leuk om te zien dat Apple iets ontwikkeld en uitgebracht heeft dat alleen in Nederland werkt, terwijl de Amerikanen van een afstandje mee moeten kijken.

Het is tijd voor Apple om stappen te zetten met het introduceren van functies waar wij al jaren op zitten te wachten. Voor de lancering van de iPhone 7 klaagden veel mensen over een gebrek aan innovatie. Gecombineerd met de hoeveelheid aandacht die Apple de laatste jaren aan diensten en software besteedt, is het belangrijker dan ooit dat Apple investeert in het beschikbaar stellen van alle functie, op welke plek ter wereld je ook woont.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 10 november: Ontbreken van Nederlandse ondersteuning van de voorspellende functie van het QuickType-toetsenbord toegevoegd. Met dank aan lezer Giovanni!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 november 2016, 16:36
Categorie Apple
Onderwerpen apple maps, apple news, apple pay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.