Communicatieveiligheid op de iPhone instellen

Communicatieveiligheid op de iPhone krijgt update in iOS 17: kinderen beschermen tegen gevoelige beelden

Apple heeft al langer de functie communicatieveiligheid in iMessage, waarmee kinderen een waarschuwing kunnen krijgen bij het ontvangen en versturen van naaktbeelden. Vanaf iOS 17 breidt deze functie uit naar meer dan alleen de Berichten-app. Lees hier wat je allemaal kan met Communicatieveiligheid in iOS 17.

Als ouder wil je je kind een grote mate van privacy en vrijheid bieden als het om omgaan met de iPhone. Bij jonge kinderen is echter niet alle inhoud voor die doelgroep geschikt en kinderen van een jonge leeftijd kunnen ook niet altijd goed inschatten wat de gevolgen zijn van het bekijken of rondsturen van bepaald ongeschikt beeldmateriaal. Je kunt ouderlijk toezicht instellen om zo bijvoorbeeld de toegang tot bepaalde sites te verbieden en je kunt via Schermtijd communicatielimieten instellen, om te bepalen wanneer je kind met wie mag communiceren. Daaraan gelinkt is de functie communicatieveiligheid. Dit is sinds het voorjaar van 2023 beschikbaar in Nederland en België, maar wordt in iOS 17 flink uitgebreid. Wat is deze functie precies en hoe kun je daarmee voorkomen dat kinderen naaktbeelden te zien krijgen?

Wat is communicatieveiligheid op de iPhone?

Communicatieveiligheid op de iPhone (ook wel communication safety genoemd) is een extra optionele maatregel die kinderen moet beschermen tegen het bekijken en versturen van naaktbeelden. De functie staat in iOS 16 standaard uitgeschakeld en kan worden ingeschakeld door de ouder voor het toestel van het kind. De functie gebruikt machinelearning op het apparaat zelf (alleen lokaal) om ontvangen en te versturen foto’s in de Berichten-app te analyseren op naaktbeelden. Apple heeft daarbij geen toegang tot de daadwerkelijke foto’s en inhoud van de berichten. Alleen de ontvanger en de verzender zien de inhoud van verstuurde foto’s.

Omdat de functie in iOS 16 standaard uitgeschakeld is, zullen de foto’s alleen lokaal geanalyseerd worden nadat een ouder dit ingeschakeld heeft. De ouder wordt bovendien niet op de hoogte gebracht als een kind naaktbeelden ontvangt of verstuurd, tenzij het kind hier per geval nadrukkelijk toestemming voor geeft.

De functie is in het leven geroepen om kinderen te beschermen als ze om wat voor reden dan ook naaktfoto’s ontvangen of versturen via Apple’s Berichten-app en iMessage. Staat de functie ingeschakeld en krijgt een kind een naaktfoto, dan wordt deze eerst vaag gemaakt voordat hij bekeken kan worden. Pas als een kind er bewust voor kiest om de foto te bekijken, wordt deze zichtbaar gemaakt. Het kind maakt zelf de beslissing en hier komt geen ouder aan te pas.

Bekijk ook

Ouderlijk toezicht: zo stel je beperkingen in voor kinderen

In deze tip lees je hoe je kunt beperken wat kinderen kunnen zien en luisteren op een iPhone, iPad of Mac. Zo houd je zelf onder meer de digitale veiligheid in de hand.

Communicatieveiligheid vernieuwd in iOS 17: zo werkt het

Met ingang van iOS 17 is de functie voor communicatieveiligheid wereldwijd beschikbaar. Ook staat het standaard ingeschakeld voor kinderen onder de 16 jaar. Beelden worden nog steeds alleen lokaal geanalyseerd en worden dus ook niet naar Apple gestuurd. Ouders kunnen dit, via Schermtijd en als het kind onderdeel is van gezinsdeling, handmatig uitschakelen. Naast foto’s werkt het ook voor video’s. De belangrijkste wijziging is dat de communicatieveiligheid niet alleen maar geldt voor de Berichten-app en iMessage, maar ook voor andere onderdelen van het besturingssysteem. Ook voor deze onderdelen kunnen kinderen een waarschuwing krijgen als ze gevoelige foto’s en video’s krijgen:

Communicatieveiligheid in iOS 17

Voor ontwikkelaars komt er een API beschikbaar, zodat ze de communicatieveiligheid ook kunnen gebruiken in hun app. Zo kan WhatsApp in theorie ook de functie gebruiken, waardoor je een waarschuwing kan krijgen als een kind gevoelige beelden doorgestuurd krijgt.

Bovendien trekt Apple een specifieke functie van de communicatieveiligheid los, namelijk het wazig maken van gevoelig materiaal. Deze functie is daardoor ook in te schakelen voor volwassenen en maakt foto’s met bijvoorbeeld naaktbeelden wazig. Dit geldt voor iMessage, maar ook voor AirDrop, FaceTime-videoberichten en de nieuwe contactposters. Apps van derden kunnen hier ook ondersteuning voor bieden.

Bekijk ook

Zo bescherm je jezelf (of kinderen) tegen gevoelig materiaal op iPhone en iPad

Hou je niet van bloot en expliciet materiaal? Dan is de functie 'Waarschuwing gevoelig materiaal' jou op het lijf geschreven! Hiermee voorkom je dat anderen je zomaar foto's kunnen sturen waar je overstuur van raakt. Je kunt het gemakkelijk inschakelen.

Voor wie is de functie communicatieveiligheid bedoeld?

De functie is dus uitsluitend bedoeld voor kinderen onder de 16 jaar met een eigen Apple ID en eigen iPhone, iPad of Mac. Je kunt de functie niet gebruiken op een toestel waarop een account voor een volwassene ingesteld is. Bovendien kun je het alleen activeren bij het gebruik van Schermtijd op het toestel van het kind dat deel uitmaakt van de functie Delen met gezin.

Dit heb je nodig voor communicatieveiligheid om kinderen te beschermen tegen naaktbeelden

Om de functie als ouder in te kunnen stellen op het toestel van je kind, heb je het volgende nodig:

  • iOS 16.4, iPadOS 16.4, macOS Ventura 13.3 of nieuwer
  • Een eigen kindaccount op het toestel van het kind, jonger dan 16 jaar
  • Delen met gezin ingesteld, waarbij het kind deel uitmaakt van de groep
  • Schermtijd ingeschakeld

Communicatieveiligheid in iMessage bij verbergen naaktfoto’s inschakelen

Wil je als ouder zijnde de functie communicatieveiligheid in iMessage inschakelen, dan volg je deze stappen:

  1. Ga als ouder op je eigen toestel naar Instellingen > Schermtijd en zorg dat dit ingeschakeld is.
  2. Tik op de naam van het kind dat deel uitmaakt van de gezinsgroep en waarvoor je de functie wil inschakelen. Heb je meerdere kinderen onder de 16 jaar, dan moet je de stappen voor elk kind apart opvolgen.
  3. Kies voor de functie Communicatieveiligheid en tik op Ga door.
  4. Zet de schakelaar aan bij Controleer op gevoelige foto’s. Eventueel kun je de functie helpen verbeteren door analysegegevens en gebruikersdata anoniem met Apple te delen. Deze informatie is niet tot jou te herleiden en bevat ook geen berichten of foto’s.

Communicatieveiligheid in iMessage voor verbergen van naaktfoto's

Communicatieveiligheid in gebruik

Zodra de functie ingeschakeld is op het toestel van het kind, worden foto’s met mogelijke naaktbeelden vaag gemaakt als deze ontvangen of verstuurd worden via iMessage. Het kind heeft zelf altijd op ieder moment de keuze om de foto alsnog te bekijken, maar krijgt ook hulp aangeboden als het kind zich hier niet prettig bij voelt. Het kind heeft dus een aantal opties:

  • Foto bekijken. Maakt het kind die keuze, dan wordt er nogmaals aan het kind om bevestiging gevraagd en dat het niet erg is als het kind de foto liever niet wil zien. Daarbij wordt er ook nog hulp aangeboden om bijvoorbeeld contact op te nemen met een volwassene. Bekijkt het kind alsnog de foto, dan wordt niemand anders daarvan op de hoogte gebracht, ook de ouder niet.
  • Hulp krijgen op het toestel van buitenaf. Het kind krijgt bij het ontvangen of versturen van zo’n foto de optie om hulp te krijgen van online hulpbronnen. Ook helpt de iPhone om het gesprek te verlaten of het contact te blokkeren.
  • Bericht sturen naar een vertrouwd persoon. Het kind kan ook beslissen om een bericht te sturen naar een vertrouwd persoon, zoals een ouder of voogd. Zij kunnen het dan samen over de ontvangen of te versturen foto hebben.

Veiligheid voor kinderen

Het kind maakt dus altijd zelf de beslissing wat het wil doen met de ontvangen of te versturen naaktfoto. De functie wil het kind vooral helpen om een beslissing te maken. De functie is dus alleen actief als de ouder dit inschakelt. Wil je de functie communicatieveiligheid weer uitschakelen, dan kan alleen de ouder dat doen via de instellingen voor Schermtijd.

Bekijk ook

Schermtijd in iOS: zo voorkom je smartphoneverslaving

Schermtijd is een handige functie, waarmee je zelf kunt bepalen hoeveel tijd je aan je iPhone besteedt. Je krijgt meer inzicht in welke apps je gebruikt en blokkeert de toegang na een bepaald aantal minuten of uren gebruik. Lees alles in deze Schermtijd uitleg!