MacBook op bureau

Zo installeer je de macOS beta op een apart volume of schijf

De nieuwste macOS beta laat je kennismaken met functies die er binnenkort aan komen. Durf je de overstap nog niet volledig aan, dan raden we aan om de macOS beta te installeren op een apart volume of op een externe schijf. Zo kan er niets misgaan.

macOS installeren op apart volume

In dit artikel lees je hoe je macOS of de macOS beta veilig kunt downloaden en installeren, zonder dat je dagelijkse werk in gevaar komt. Dit doen we door deze nieuwe versie op een apart volume te installeren. Welke optie voor jou het beste is lees je hieronder. Als gebruiker kun je meerdere volumes op dezelfde schijf maken, zodat je meerdere besturingssystemen naast elkaar kunt installeren, zonder dat ze elkaar in de weg zitten. Je kan dan gemakkelijk wisselen van de ene versie naar de andere. Ook komt het vaak voor dat een schijf is opgedeeld in aparte partities voor systeem en data.

macOS op apart volume

Apple gaat in het najaar van 2022 macOS 13 beschikbaar stellen aan iedereen met een geschikte Mac. Maar je kunt vanaf juni bezig met de beta voor ontwikkelaars en vanaf juli met de publieke beta van deze macOS-versie. Wil je de aanstaande functies proberen, maar geen risico’s lopen, dan kun je het beste macOS op een apart volume installeren. Zo doe je dat.

Stap 1: Eerst een backup maken
Bij het installeren op een apart volume loop je niet zo heel veel risico. Maar wil je écht zeker weten dat er niets mis kan gaan, dan raden we aan om eerst een backup met Time Machine te maken. Dit doe je als volgt:

 1. Sluit een externe schijf aan, bijvoorbeeld een Time Capsule of een andere schijf met USB, FireWire of Thunderbolt.
 2. Ga naar  > Systeemvoorkeuren en kies het tabblad Time Machine.
 3. Zet de schakelaar bij Time Machine aan.
 4. Kies een backupschijf.
 5. Time Machine zal de schijf nu formatteren en de backup starten.

Bekijk ook

Time Machine backups maken van je Mac: dit moet je weten

Met Time Machine kun je backups maken van je Mac, waardoor je verloren of verwijderde bestanden kunt terugvinden. Time Machine voorkomt dat je iets kwijtraakt op je Mac en in deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Stap 2: Volume maken

Wil je geen risico lopen, dan kun je de macOS beta het beste installeren op een apart volume op je harde schijf/SSD. Het kan ook op een externe schijf. Mocht er iets misgaan, dan hoef je in ieder geval niet je hele Mac te herstellen. Het houdt in dat je op je schijf (intern of extern) ruimte vrijmaakt voor het installeren van de nieuwe macOS-versie. Hierdoor kun je in het dagelijks leven gewoon blijven doorwerken met macOS Monterey en schakel je alleen over naar de nieuwe versie als je daar behoefte aan hebt.

Schijfhulpprogramma partitie aanmaken voor beta

Heb je een externe schrijf met voldoende opslagruimte beschikbaar, dan kun je meteen door gaan naar de volgende stap. Zo niet, dan moet je eerst een extra volume maken. Daarbij splits je je het volume waar nu je besturingssysteem op staat in meerdere delen:

 1. Open het Schijfhulpprogramma op de Mac.
 2. Selecteer jouw huidige volume in het linker menu, meestal Macintosh HD onder Container disk1.
 3. Klik op de plus-knop boven Volume.
 4. Geef je volume een naam (bijvoorbeeld: Beta) en zorg dat APFS geselecteerd is.
 5. Klik op Voeg toe.

Het Schijfhulpprogramma zal nu de schijf controleren en het volume aanmaken. Dit kan meerdere minuten duren.

Stap 3: Betaprofiel installeren

Om beta’s te kunnen installeren heb je een betaprofiel nodig. De officiële weg is via het Developer-portaal van Apple. Ben je publieke tester, dan lees je in ons artikel over de publieke beta’s voor iOS en macOS hoe je het juiste betaprofiel kan downloaden.

Bekijk ook

Zo bereid je je voor op de publieke beta van iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura

Ben je van plan om deze zomer de publieke beta's te installeren van iOS 16, iPadOS 16 en macOS 13? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's van deze softwareversies en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.

Ben je ontwikkelaar, volg dan onderstaande stappen. Heb je de publieke beta geinstalleerd via Apple’s betawebsite, ga dan meteen naar de stap om de update te installeren.

 1. Ga naar developer.apple.com en klik op Discover.
 2. Klik bovenin het scherm op macOS.
 3. Klik rechtsboven op Download.
 4. Log in met je developer-account.
 5. Blader omlaag en klik op de knop Install Profile.
 6. Wacht tot de download is gelukt en klik op macOSDeveloperBetaAccessUtility.dmg
 7. Dubbelklik op dit bestand en pak het uit.
 8. Installeer macOSDeveloperBetaAccessUtility.pkg op de harde schijf. Je hoeft nu nog niet het volume te kiezen.

macOS Beta profiel installeren

Wanneer de installer klaar is controleert de Mac automatisch of er een update voor macOS beschikbaar is. Zie je de nieuwste developer-beta niet, maar alleen oudere beta’s van macOS Big Sur, herstart dan de Mac. Open daarna opnieuw de Systeemvoorkeuren en check of er een update is.

Doelvolume kiezen macOS Beta profiel

macOS beta installeren

Als Systeemvoorkeuren heeft gezocht naar een update en deze laat zien, klik je op Update om deze te installeren. Klik vervolgens op Doorgaan en ga akkoord met de voorwaarden.

 1. Op het moment dat je een schijf moet kiezen, kies je het gemaakte volume.
 2. Klik op Installeren.
 3. Het installatiebestand leidt je langs de stappen.

De installatie kan geruime tijd duren. Nadat de installatie is geslaagd herstart je je Mac en begin je met het instellen van de nieuwe macOS-versie. Daarbij moet je je Apple ID en wachtwoord invoeren.

macOS Monterey beta installeren 2

Na het installeren kun je een melding dat het gelukt is. Krijg je een waarschuwing dat er te weinig ruimte is, dan zul je eerst meer ruimte moeten vrijmaken op je schijf. Tips hiervoor vind je in ons artikel over het opruimen van je Mac. Je hebt ongeveer 50GB nodig!

Bekijk ook

Is je Mac opslagruimte vol? Ga opruimen met deze 10 tips

Zit de opslagruimte van je Mac ramvol? Dan kun je daar met de tips uit dit artikel eenvoudig iets aan doen. Je zou bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar grote bestanden en apps die je niet meer gebruikt. Of kijk eens naar geoptimaliseerde opslag, een relatief nieuwe functie die samenwerkt met iCloud.

Starten vanaf andere schijf

Als je macOS op een nieuw volume hebt gemaakt, kun je als volgt de opstartschijf wijzigen:

 1. Klik op  > Systeemvoorkeuren > Opstartschijf
 2. Klik linksonder op het hangslot.
 3. Voer je systeemwachtwoord in en klik OK.
 4. Kies de schijf die je voor macOS 13 hebt aangemaakt.
 5. Klik op Herstart.

Opstartschijf kiezen Mac beta

Je kunt ook de opstartschijf kiezen door op de Option-toets te drukken op het moment dat je het opstartgeluid van de Mac hoort. Hiermee krijg je een scherm te zien waarin je de opstartschijf kunt kiezen.

Lees alles over macOS 13 in onze round-up!

https://www.iculture.nl/macos/macos-13/

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Big Sur (macOS 11) en macOS Mojave (macOS 10.14). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging.

macOS