MacBook op bureau

Zo installeer je macOS Sonoma beta op een aparte schijf

De nieuwste macOS beta laat je kennismaken met functies die er binnenkort aan komen. Durf je de overstap nog niet volledig aan, dan raden we aan om de macOS beta te installeren op een apart volume of op een externe schijf. Zo kan er niets misgaan.

macOS installeren op aparte schijf

In dit artikel lees je hoe je macOS of de macOS beta veilig kunt downloaden en installeren, zonder dat je dagelijkse werk in gevaar komt. Dit doen we door deze nieuwe versie op een aparte schijf of een apart volume te installeren. Welke optie voor jou het beste is lees je hieronder. Als gebruiker kun je meerdere volumes op dezelfde schijf maken, zodat je meerdere besturingssystemen naast elkaar kunt installeren, zonder dat ze elkaar in de weg zitten. Je kan dan gemakkelijk wisselen van de ene versie naar de andere. Ook komt het vaak voor dat een schijf is opgedeeld in aparte partities voor systeem en data.

macOS beta nu al proberen

Apple gaat in het najaar van 2023 macOS Sonoma (macOS 14) beschikbaar stellen aan iedereen met een geschikte Mac. Maar je kunt vanaf juni bezig met de beta voor ontwikkelaars en vanaf juli met de publieke beta van deze macOS-versie. Wil je de aanstaande functies proberen, maar geen risico’s lopen? Dat kan door macOS op een aparte opstartschijf te installeren. Je start de Mac dan op vanaf deze schijf en als je weer terug wil naar de laatste stabiele versie van macOS, dan kan dat ook. Want die bestaat ook nog steeds.

Systeemeisen voor macOS Sonoma

Om macOS Sonoma te kunnen installeren heb je bij voorkeur een Mac met Apple Silicon nodig, want daarop zijn vrijwel alle functies beschikbaar.

Dit zijn de minimale eisen:

Bekijk ook

Deze Macs zijn geschikt voor macOS Sonoma

Welke Macs krijgen een update naar macOS Sonoma? We zetten op een rijtje wat de minimale systeemeisen zijn, zodat je zeker weet of jouw Mac op 26 september naar macOS 14 te updaten is!

Dit heb je nodig om macOS Sonoma te installeren:

 • Een schijf met minimaal 16GB opslagruimte
 • Een geschikte Mac
 • Een uur tijd, waarbij je je Mac niet kunt gebruiken

Stap 1: Eerst een backup maken
Bij het installeren op een apart volume loop je niet zo heel veel risico. Maar wil je écht zeker weten dat er niets mis kan gaan, dan raden we aan om eerst een backup met Time Machine te maken. Dit doe je als volgt:

 1. Sluit een externe schijf aan, bijvoorbeeld een Time Capsule of externe SSD.
 2. Ga naar  > Systeeminstellingen > Algemeen > Time Machine
 3. Kies een backupschijf.
 4. Time Machine zal de schijf nu formatteren en de backup starten, als je dat nog niet eerder had gedaan. Maak je regelmatig backups, dan zul je zien dat er recent nog een incrementele backup is gemaakt.

Bekijk ook

Time Machine backups maken van je Mac: dit moet je weten

Met Time Machine kun je backups maken van je Mac, waardoor je verloren of verwijderde bestanden kunt terugvinden. Time Machine voorkomt dat je iets kwijtraakt op je Mac en in deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Stap 2: macOS Sonoma downloaden

Als je een normale versie van macOS wil installeren, dan kun je deze uit de Mac App Store halen of via de Software-update installeren.

Bij beta’s werkt het iets anders: je kunt naar  > Systeeminstellingen > Algemeen > Software-update > Beta-updates gaan, de beta inschakelen en op Werk nu bij klikken, maar dan wordt ‘ie rechtstreeks op je Mac geïnstalleerd. Terwijl jij het liever op een bootable usb-drive wilde hebben.

In plaats daarvan download je de beta van macOS Sonoma via deze officiële link bij Apple. Zorg dat je nooit beta’s uit van andere websites dan Apple gebruikt, want die kunnen mogelijk besmet zijn met malware.

Er wordt nu de InstallAssistant.pkg (13GB) gedownload. Als dit klaar is dubbelklik je erop om de eerste stappen van de installatie uit te voeren. Dit is een korte procedure waarbij je gewoon op Macintosh HD kunt installeren, want het neemt weinig extra ruimte meer in beslag.

Installer macOS beta

Na het installeren ga je naar de Apps-folder op jouw Mac. Je ziet daar de Sonoma-installer onder de naam ‘Install macOS 14 beta’. Je kunt nu verder gaan met de volgende stap.

macOS Sonoma installer

Alternatief: via Terminal

Is het niet gelukt om de Sonoma-installer te downloaden, dan kan het ook via Terminal:

Nu je zeker weet dat je Mac is aangemeld voor het betaprogramma open je de Terminal en voer je het volgende in:

softwareupdate --list-full-installers

Je krijgt nu een lijst te zien van beschikbare macOS-installers die voor jouw Mac geschikt zijn.

Om de macOS Sonoma-installer te downloaden tik je dit in de Terminal in, gevolgd door Enter:

softwareupdate --fetch-full-installer --full-installer-version 14.0

Voor latere versies kun je 14.0 vervangen door 14.1 en dergelijke. Terminal zoekt de installer en begint met het downloaden. Je krijgt dan dezelfde ‘Install macOS 14 beta’ in je Apps-folder zoals eerder genoemd.

Stap 3: Schijf voorbereiden

Omdat je geen risico wil lopen, installeer je de macOS beta op een apart volume op een harde schijf of SSD. Dit kan ook een externe schijf zijn. Mocht er iets misgaan, dan hoef je in ieder geval niet je hele Mac te herstellen. Het houdt in dat je op je schijf (intern of extern) ruimte vrijmaakt voor het installeren van de nieuwe macOS-versie. Hierdoor kun je in het dagelijks leven gewoon blijven doorwerken met macOS Ventura en herstart je de Mac om nieuwe functies in macOS Sonoma te proberen.

Interne schijf voorbereiden

Heb je een externe schrijf met voldoende opslagruimte beschikbaar (ca. 30-40GB), dan kun je meteen doorgaan naar de volgende stap. Zo niet, dan moet je eerst een extra volume maken. Daarbij splits je je het volume waar nu je besturingssysteem op staat in meerdere delen:

 1. Open het Schijfhulpprogramma op de Mac.
 2. Selecteer jouw huidige volume in het linker menu, meestal Macintosh HD onder Container disk1.
 3. Klik op de plus-knop boven Volume.
 4. Geef je volume een naam (bijvoorbeeld: Beta) en zorg dat APFS geselecteerd is.
 5. Klik op Voeg toe.

Het Schijfhulpprogramma zal nu de schijf controleren en het volume aanmaken. Dit kan meerdere minuten duren.

Externe schijf voorbereiden

Heb je een externe schijf zoals een portable SSD, dan open je eveneens het Schijfhulpprogramma. Kies de schijf en klik op Wis, waarbij je als structuur kiest MacOS Uitgebreid (journaled) en bij de indeling kies je GUID-partitie-indeling. Welke naam je invult is minder belangrijk, want dit zal verderop toch weer door Terminal worden overschreven. Maar met ‘Sonoma’ weet je meteen waar deze schijf voor bedoeld is.

Externe schijf voorbereiden voor beta

Stap 4: Beta installeren

Om beta’s te kunnen installeren heb je niet langer een betaprofiel nodig en je hoeft je zelfs niet als betaald ontwikkelaar aan te melden. Wil je wachten op de publieke beta van macOS, dan hebben we daar een apart artikel over. Op deze pagina installeren we de ontwikkelaarsbeta, die op basis van je Apple ID te downloaden is.

Bekijk ook

Zo installeer je de publieke beta van iOS 17, iPadOS 17 en macOS 14

Ben je van plan om de publieke beta's te installeren van iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 Sonoma? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.

Om te controleren of alles in orde is ga je naar  > Systeeminstellingen > Algemeen > Software-update > Beta-updates om te kijken of je de beta kunt selecteren. Is dat niet het geval, dan kun je op deze pagina meer informatie vinden over het betaprogramma. Zoals je ziet is er de mogelijkheid om beta’s te installeren zonder dat je betaalt.

macOS Sonoma beta

Installeren via Systeeminstellingen

Als Systeeminstellingen heeft gezocht naar een betaupdate en deze laat zien, klik je op Werk nu bij om deze te installeren. Klik vervolgens op Doorgaan en ga akkoord met de voorwaarden.

 1. Op het moment dat je een schijf moet kiezen, kies je het gemaakte volume.
 2. Klik op Installeren.
 3. Het installatiebestand leidt je langs de stappen.

De installatie kan geruime tijd duren. Nadat de installatie is geslaagd herstart je je Mac en begin je met het instellen van de nieuwe macOS-versie. Daarbij moet je je Apple ID en wachtwoord invoeren. Na het installeren krijg je een melding dat alles gelukt is. Verschijnt er een waarschuwing dat er te weinig ruimte is, dan zul je eerst meer ruimte moeten vrijmaken op je schijf. Tips hiervoor vind je in ons artikel over het opruimen van je Mac. Je hebt ongeveer 50GB nodig!

Bekijk ook

Is je Mac opslagruimte vol? Ga opruimen met deze 10 tips

Zit de opslagruimte van je Mac ramvol? Dan kun je daar met de tips uit dit artikel eenvoudig iets aan doen. Je zou bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar grote bestanden en apps die je niet meer gebruikt. Of kijk eens naar geoptimaliseerde opslag, een relatief nieuwe functie die samenwerkt met iCloud.

Installeren via de Terminal

Zo werkt het installeren via de Terminal:

 1. Open de Terminal op je Mac.
 2. Vul het volgende commando in en druk op Enter:

sudo /Applications/Install\ macOS\ 14\ Beta.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Sonoma

 1. Vul het wachtwoord van je Mac in en druk op Enter.
 2. Je krijgt nu de melding ‘To continue we need to erase the volume at…’. Geef toestemming door een Y te typen in de Terminal en druk opnieuw op Enter.
 3. Klik op OK bij de volgende melding: ‘Terminal would like to access files on a removable volume.”
 4. Terminal zal nu de schijf wissen, een bootable disk maken en benodigde bestanden naar de disk kopiëren. Ondertussen kun je je Mac blijven gebruiken, maar voer niet te zware taken uit.

Starten vanaf andere schijf

Als je macOS op een nieuw volume hebt gemaakt, kun je als volgt de opstartschijf wijzigen:

 1. Klik op  > Systeeminstellingen > Algemeen > Opstartschijf
 2. Kies de opstartschijf die je wilt gebruiken.
 3. Voer eventueel je wachtwoord in, als daarom wordt gevraagd.
 4. Klik op Herstart.

Heb je een Intel-Mac, dan kan kun je de opstartschijf kiezen door op de Option-toets te drukken op het moment dat je het opstartgeluid van de Mac hoort. Hiermee krijg je een scherm te zien waarop je de gewenste opstartschijf kunt kiezen.

Heb je een Apple Silicon Mac, dan moet je de aan/uitknop ingedrukt houden totdat je de optie krijgt om opstartschijven te kiezen. Kies die van de macOS Sonoma beta.

Kom je er niet helemaal uit? Deze uitlegvideo kan je mogelijk helpen bij het downloaden van de beta:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

En ook deze kan handig zijn bij het installeren van de beta:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Lees alles over macOS Sonoma in onze round-up!

Bekijk ook

Hij is er: macOS Sonoma nu beschikbaar voor de Mac

macOS 14 Sonoma is de grote update voor de Mac in 2023 en hij staat nu voor je klaar. Alles over macOS Sonoma downloaden, de verbeteringen en meer lees je op deze overzichtspagina!

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen.

macOS