macOS installeren op aparte schijf
In dit artikel lees je hoe je macOS of de macOS beta veilig kunt downloaden en installeren, zonder dat je dagelijkse werk in gevaar komt. Dit doen we door deze nieuwe versie op een aparte schijf of een apart volume te installeren. Welke optie voor jou het beste is lees je hieronder. Als gebruiker kun je meerdere volumes op dezelfde schijf maken, zodat je meerdere besturingssystemen naast elkaar kunt installeren, zonder dat ze elkaar in de weg zitten. Je kan dan gemakkelijk wisselen van de ene versie naar de andere. Ook komt het vaak voor dat een schijf is opgedeeld in aparte partities voor systeem en data.
- Is jouw Mac geschikt?
- Stap 1: Backup maken
- Stap 2: macOS Sonoma downloaden
- Stap 2: Schijf voorbereiden
- Stap 3: Beta installeren
macOS beta nu al proberen
Apple gaat in het najaar van 2023 macOS Sonoma (macOS 14) beschikbaar stellen aan iedereen met een geschikte Mac. Maar je kunt vanaf juni bezig met de beta voor ontwikkelaars en vanaf juli met de publieke beta van deze macOS-versie. Wil je de aanstaande functies proberen, maar geen risico’s lopen? Dat kan door macOS op een aparte opstartschijf te installeren. Je start de Mac dan op vanaf deze schijf en als je weer terug wil naar de laatste stabiele versie van macOS, dan kan dat ook. Want die bestaat ook nog steeds.
Systeemeisen voor macOS Sonoma
Om macOS Sonoma te kunnen installeren heb je bij voorkeur een Mac met Apple Silicon nodig, want daarop zijn vrijwel alle functies beschikbaar.
Dit zijn de minimale eisen:
- iMac (2019 en nieuwer)
- iMac Pro (2017)
- MacBook Air (2018 en nieuwer)
- MacBook Pro (2018 en nieuwer)
- Mac Pro (2019 en nieuwer)
- Mac mini (2018 en nieuwer)
- Mac Studio (2022 en nieuwer)
Dit heb je nodig om macOS Sonoma te installeren:
- Een schijf met minimaal 16GB opslagruimte
- Een geschikte Mac
- Een uur tijd, waarbij je je Mac niet kunt gebruiken
Stap 1: Eerst een backup maken
Bij het installeren op een apart volume loop je niet zo heel veel risico. Maar wil je écht zeker weten dat er niets mis kan gaan, dan raden we aan om eerst een backup met Time Machine te maken. Dit doe je als volgt:
- Sluit een externe schijf aan, bijvoorbeeld een Time Capsule of externe SSD.
- Ga naar > Systeeminstellingen > Algemeen > Time Machine
- Kies een backupschijf.
- Time Machine zal de schijf nu formatteren en de backup starten, als je dat nog niet eerder had gedaan. Maak je regelmatig backups, dan zul je zien dat er recent nog een incrementele backup is gemaakt.
Stap 2: macOS Sonoma downloaden
Als je een normale versie van macOS wil installeren, dan kun je deze uit de Mac App Store halen of via de Software-update installeren.
Bij beta’s werkt het iets anders: je kunt naar > Systeeminstellingen > Algemeen > Software-update > Beta-updates gaan, de beta inschakelen en op Werk nu bij klikken, maar dan wordt ‘ie rechtstreeks op je Mac geïnstalleerd. Terwijl jij het liever op een bootable usb-drive wilde hebben.
In plaats daarvan download je de beta van macOS Sonoma via deze officiële link bij Apple. Zorg dat je nooit beta’s uit van andere websites dan Apple gebruikt, want die kunnen mogelijk besmet zijn met malware.
Er wordt nu de InstallAssistant.pkg (13GB) gedownload. Als dit klaar is dubbelklik je erop om de eerste stappen van de installatie uit te voeren. Dit is een korte procedure waarbij je gewoon op Macintosh HD kunt installeren, want het neemt weinig extra ruimte meer in beslag.
Na het installeren ga je naar de Apps-folder op jouw Mac. Je ziet daar de Sonoma-installer onder de naam ‘Install macOS 14 beta’. Je kunt nu verder gaan met de volgende stap.
Alternatief: via Terminal
Is het niet gelukt om de Sonoma-installer te downloaden, dan kan het ook via Terminal:
Nu je zeker weet dat je Mac is aangemeld voor het betaprogramma open je de Terminal en voer je het volgende in:
softwareupdate --list-full-installers
Je krijgt nu een lijst te zien van beschikbare macOS-installers die voor jouw Mac geschikt zijn.
Om de macOS Sonoma-installer te downloaden tik je dit in de Terminal in, gevolgd door Enter:
softwareupdate --fetch-full-installer --full-installer-version 14.0
Voor latere versies kun je 14.0 vervangen door 14.1 en dergelijke. Terminal zoekt de installer en begint met het downloaden. Je krijgt dan dezelfde ‘Install macOS 14 beta’ in je Apps-folder zoals eerder genoemd.
Stap 3: Schijf voorbereiden
Omdat je geen risico wil lopen, installeer je de macOS beta op een apart volume op een harde schijf of SSD. Dit kan ook een externe schijf zijn. Mocht er iets misgaan, dan hoef je in ieder geval niet je hele Mac te herstellen. Het houdt in dat je op je schijf (intern of extern) ruimte vrijmaakt voor het installeren van de nieuwe macOS-versie. Hierdoor kun je in het dagelijks leven gewoon blijven doorwerken met macOS Ventura en herstart je de Mac om nieuwe functies in macOS Sonoma te proberen.
Interne schijf voorbereiden
Heb je een externe schrijf met voldoende opslagruimte beschikbaar (ca. 30-40GB), dan kun je meteen doorgaan naar de volgende stap. Zo niet, dan moet je eerst een extra volume maken. Daarbij splits je je het volume waar nu je besturingssysteem op staat in meerdere delen:
- Open het Schijfhulpprogramma op de Mac.
- Selecteer jouw huidige volume in het linker menu, meestal Macintosh HD onder Container disk1.
- Klik op de plus-knop boven Volume.
- Geef je volume een naam (bijvoorbeeld: Beta) en zorg dat APFS geselecteerd is.
- Klik op Voeg toe.
Het Schijfhulpprogramma zal nu de schijf controleren en het volume aanmaken. Dit kan meerdere minuten duren.
Externe schijf voorbereiden
Heb je een externe schijf zoals een portable SSD, dan open je eveneens het Schijfhulpprogramma. Kies de schijf en klik op Wis, waarbij je als structuur kiest MacOS Uitgebreid (journaled) en bij de indeling kies je GUID-partitie-indeling. Welke naam je invult is minder belangrijk, want dit zal verderop toch weer door Terminal worden overschreven. Maar met ‘Sonoma’ weet je meteen waar deze schijf voor bedoeld is.
Stap 4: Beta installeren
Om beta’s te kunnen installeren heb je niet langer een betaprofiel nodig en je hoeft je zelfs niet als betaald ontwikkelaar aan te melden. Wil je wachten op de publieke beta van macOS, dan hebben we daar een apart artikel over. Op deze pagina installeren we de ontwikkelaarsbeta, die op basis van je Apple ID te downloaden is.
Om te controleren of alles in orde is ga je naar > Systeeminstellingen > Algemeen > Software-update > Beta-updates om te kijken of je de beta kunt selecteren. Is dat niet het geval, dan kun je op deze pagina meer informatie vinden over het betaprogramma. Zoals je ziet is er de mogelijkheid om beta’s te installeren zonder dat je betaalt.
Installeren via Systeeminstellingen
Als Systeeminstellingen heeft gezocht naar een betaupdate en deze laat zien, klik je op Werk nu bij om deze te installeren. Klik vervolgens op Doorgaan en ga akkoord met de voorwaarden.
- Op het moment dat je een schijf moet kiezen, kies je het gemaakte volume.
- Klik op Installeren.
- Het installatiebestand leidt je langs de stappen.
De installatie kan geruime tijd duren. Nadat de installatie is geslaagd herstart je je Mac en begin je met het instellen van de nieuwe macOS-versie. Daarbij moet je je Apple ID en wachtwoord invoeren. Na het installeren krijg je een melding dat alles gelukt is. Verschijnt er een waarschuwing dat er te weinig ruimte is, dan zul je eerst meer ruimte moeten vrijmaken op je schijf. Tips hiervoor vind je in ons artikel over het opruimen van je Mac. Je hebt ongeveer 50GB nodig!
Installeren via de Terminal
Zo werkt het installeren via de Terminal:
- Open de Terminal op je Mac.
- Vul het volgende commando in en druk op Enter:
sudo /Applications/Install\ macOS\ 14\ Beta.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Sonoma
- Vul het wachtwoord van je Mac in en druk op Enter.
- Je krijgt nu de melding ‘To continue we need to erase the volume at…’. Geef toestemming door een Y te typen in de Terminal en druk opnieuw op Enter.
- Klik op OK bij de volgende melding: ‘Terminal would like to access files on a removable volume.”
- Terminal zal nu de schijf wissen, een bootable disk maken en benodigde bestanden naar de disk kopiëren. Ondertussen kun je je Mac blijven gebruiken, maar voer niet te zware taken uit.
Starten vanaf andere schijf
Als je macOS op een nieuw volume hebt gemaakt, kun je als volgt de opstartschijf wijzigen:
- Klik op > Systeeminstellingen > Algemeen > Opstartschijf
- Kies de opstartschijf die je wilt gebruiken.
- Voer eventueel je wachtwoord in, als daarom wordt gevraagd.
- Klik op Herstart.
Heb je een Intel-Mac, dan kan kun je de opstartschijf kiezen door op de Option-toets te drukken op het moment dat je het opstartgeluid van de Mac hoort. Hiermee krijg je een scherm te zien waarop je de gewenste opstartschijf kunt kiezen.
Heb je een Apple Silicon Mac, dan moet je de aan/uitknop ingedrukt houden totdat je de optie krijgt om opstartschijven te kiezen. Kies die van de macOS Sonoma beta.
Kom je er niet helemaal uit? Deze uitlegvideo kan je mogelijk helpen bij het downloaden van de beta:
En ook deze kan handig zijn bij het installeren van de beta:
Lees alles over macOS Sonoma in onze round-up!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
macOS
macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen.
