Wellness-programma voor Apple Watch

Dit zijn de beste Nederlandse Apple Watch-apps

Welke Nederlandse apps zijn er voor de Apple Watch? iCulture zet de beste en leukste apps op een rij. Met NU.nl, NOS, Buienradar, Knight Rider en meer.

Welke Nederlandse apps moet je op je Apple Watch zetten? We hebben de beste Nederlandse Apple Watch apps voor je uitgelicht, zodat je weet welke je moet installeren.

In een aparte tip leggen we uit hoe het installeren van Apple Watch-apps werkt en hoe je ze later weer kunt verwijderen. Naast deze lijst met Nederlandse apps hebben we ook een lijst met de beste Apple Watch-apps wereldwijd. Overigens zijn er steeds meer ontwikkelaars die ondersteuning voor de Apple Watch weer verwijderen. Vaak zijn dit apps die aanvankelijk met veel enthousiasme zijn gemaakt, maar nu niet verder worden onderhouden. Zo verwijderden RTL XL en NU.nl hun Apple Watch-apps. Mogelijk heeft dit ook te maken met de (nog steeds) niet goede performance van de apps.

Nederlandse Apple Watch-apps

De meeste apps die hieronder worden genoemd zijn native. Dat wil zeggen: ze werken onafhankelijk van de iPhone en zijn dus veel sneller.

Easy Calendar

Easy Calendar is een handige app waarmee je eenvoudig je weekagenda kunt bekijken. Met de Apple Watch-app kun je ook op je pols afspraken snel bekijken, zodat je de iPhone niet meer uit je zak hoeft te halen. Handig als je op je iDevice ook al Easy Calendar voor de agenda gebruikt.


De Telegraaf

De krant van wakker Nederland is ook aanwezig op je pols met een Apple Watch-app. Deze app toont de tien meest recente artikelen, voorzien van een foto. Nieuwsartikelen laten de eerste alinea zien, waarna je door een stevige druk op het scherm het artikel toe kan voegen aan je favorieten. Deze favorieten vind je vervolgens terug in de iPhone-app.


Buienradar

Buienradar Apple WatchDe Apple Watch-app van Buienradar laat in één oogopslag zien wat de regenverwachting voor het komende uur is. Hierbij baseert de app zich op je huidige locatie. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een grafiek, hoef je niet op een kaart van Nederland te kijken naar lokale buien. Dat is vermoedelijk een stuk handiger op het kleinere Apple Watch-scherm, waarop een kleine kaart minder makkelijk is af te lezen. De Watch-app heeft echter wel een kaart en kan je ook snel naar de iOS-app doorsturen, waar je alle weerinformatie kunt bekijken. Onderstaande video laat de Buienradar-app in actie zien:


Timy

Timy is een simpele maar doordachte timer, met countdown, stopwatch en rondetijden. Toen we Timy eerder op iCulture bespraken, noemden we het een soort Clear voor tijdmeting. De app is overzichtelijk van opzet, waarbij je snel een timer kunt starten. Wat ook handig is, is dat je in Timy alle tijdmetingsfuncties bij de hand hebt, terwijl je bij Apple steeds tussen de stopwatch-app en countdown-timer moet wisselen. Met Timy hoef je maar één complicatie te gebruiken – ook handig, want er is op de wijzerplaat maar weinig ruimte. Bovendien kun je met Timy meerdere timers beheren en bepaalde countdown-timers markeren als favoriet, zodat je ze in de toekomst sneller onder handbereik hebt.


Thessa

Thessa Apple WatchHet Nederlandse bedrijf Deviate bracht eerder al Thessa (voorheen Thermos) uit voor de iPhone. Met deze app kun je een Nest-thermostaat vanaf je iPhone of Apple Watch bedienen. De app heeft een speciaal contextafhankelijk menu, dat je kunt openen door hard op het scherm te drukken met Force Touch. Vanuit hier kun je snel aangeven of je thuis of buiten de deur bent. De app is native.


OV Delay

OV Delay is ook gemaakt door het Nederlandse Deviate. Hiermee is het mogelijk om busvertragingen op de Apple Watch te zien, zodat je weet of je je nog moet haasten. Deze app heeft ook een widget voor je iPhone.

OV Delay voor Apple WatchOV Delay voor Apple Watch

OV Delay voor Apple Watch laat drie trajecten tegelijk zien, met daarbij de hoeveelheid minuten vertraging. Door op één van deze blokken te drukken verschijnt een kaart, met daarop de huidige locatie van de bus waar je in moet stappen. OV Delay is aangepast voor watchOS 3, waardoor de app sneller laadt.


Bux

De Nederlandse beleggings-app BUX werkt native op de Apple Watch. Bekijk jouw portfolio, sluit een positie en ontvang notificaties als er belangrijke ontwikkelingen zijn in de aandelenwereld. Met BUX kun je een virtuele aandelenportefeuille beheren en met BUX Battles nodig je vrienden uit om te kijken wie de beste beurshandelaar is.


ING

ING was er snel bij. Een dag voordat de Apple Watch in Nederland verscheen, voegde ING via een update ondersteuning toe voor de Apple Watch. Met de Watch-app kun je snel je saldo, afschrijvingen en bijschrijvingen checken.


ABN AMRO

ABN AMRO pakt het iets anders aan dan ING: zij maakten een aparte app voor de Apple Watch. Met ABN AMRO Alert & Check kun je geen geld overboeken, maar wel in een oogopslag je af- en bijschrijvingen zien. Je kunt uit zes designs kiezen om de weergave van deze gegevens aan te passen.


NOS

Ook nieuwsmedium NOS heeft een eigen app voor de Apple Watch uitgebracht. Hiermee is het mogelijk om snel de meest recente koppen te snellen. Een snellezer laat je met één woord tegelijk de laatste artikelen doorscannen. De artikelen worden als grote afbeeldingen naast elkaar weergegeven, waardoor je naar links en naar rechts moet scrollen.

NOS Apple Watch met snellezen

De NOS is de enige partij binnen de publieke omroep die op het moment een Apple Watch-app heeft. Het team achter de NPO-app (Uitzending Gemist) vertelde aan iCulture dat er op het moment niet aan een Watch-applicatie wordt gewerkt. Lijkt ons ook niet echt logisch, om tv-programma’s terug te kijken op je Watch.


Buienalarm

Buienalarm Apple WatchDe Apple Watch-versie van Buienalarm laat zien of het gaat regenen. Buienalarm toont in een grafiek wat je het komende uur aan regenbuien kunt verwachten, zodat je in één oogopslag de meest recente voorspellingen ziet.


RailPlanner

De Nederlandse treintijden-app Railplanner heeft ook ondersteuning voor de Apple Watch. Hierdoor zie je vanaf je pols hoe lang het duurt tot je trein vertrekt en op welk spoor je precies moet zijn. De app laat je een vast traject instellen, waardoor je in één oogopslag ziet wanneer de eerstvolgende trein naar bijvoorbeeld je kantoor of naar huis wegrijdt. Je ziet in één oogopslag hoe lang het nog duurt voordat de eerstvolgende train van jouw vaste traject vertrekt.


Schiphol

Het is geen officiële app, maar we zijn desalniettemin fan van de Schiphol-app voor de Apple Watch. Je ziet hiermee namelijk snel wanneer je vlucht verwacht wordt, in welke hal je moet zijn en op welke band je bagage precies ligt.

Schiphol Apple Watch-app

De app richt zich voornamelijk op snelheid: het is een snelle manier om te zien waar je precies op de luchthaven moet zijn.


KLM

Ook KLM maakt gebruik van de mogelijkheden van de Apple Watch, door te laten zien waar je vlucht vertrekt, hoe lang het nog duurt tot je door het luchtruim zoeft en hoeveel airmiles je hebt gespaard. Ook erg handig: met de Apple Watch kun je inchecken bij je vlucht.


Watch Keypad

Met Watch Keypad kun je op je Apple Watch bellen naar alle denkbare telefoonnummers, dus niet alleen naar favorieten. Aangezien je normaal gesproken alleen uit je contacten kan kiezen, is Watch Keypad een welkome toevoeging. Je kunt ook een sms of iMessage sturen naar een telefoonnummer. Toets het nummer in, tik op Text en je wordt automatisch doorgestuurd naar de Berichten-app.


MyOrder

myorder_applewatch_startApple Pay is nog niet in Nederland beschikbaar, maar het Nederlandse betaalplatform MyOrder heeft wel een app voor de Apple Watch. Hiermee is het mogelijk de parkeerfunctie van MyOrder op je horloge te gebruiken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je parkeertijd verlengen zonder de iPhone uit je zak te halen. De app is al sinds 24 april beschikbaar – de dag waarom de Apple Watch-verkoop in het buitenland van start ging.


Braintoss

Apple Watch BraintossBraintoss heeft een simpel doel voor ogen. Door een audiobericht op je Apple Watch in te spreken, kun je deze in één keer naar je mailbox sturen. Een alternatieve manier om herinneringen aan jezelf te dicteren. Met deze functionaliteit moet Braintoss voor Apple Watch aansluiten op de functies in de gelijknamige iPhone-applicatie. Je kunt een bericht gedicteerd naar je inbox sturen, of het audiobestand verzenden. Op de iPhone heb je ook een iOS-extensie tot je beschikking.


Meer Nederlandse Apple Watch-apps

  • Receptenmaker (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 8.0+) - Heeft een ingebouwde kookwekker voor op het horloge, zie afbeelding.
  • HomeWizard (gratis, iPhone/iPad/ Watch, iOS 7.1+) - Met een druk op de knop wissel je tussen ingestelde presets.
  • RTL Nieuws mobile (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - Het laatste nieuws kunt lezen in volledige artikelen, verdeeld over meerdere categorieën.
  • Van der Valk, ValkExclusief (gratis, iPhone/iPad/ Watch, iOS 8.0+) - De eerste Nederlandse hotel-app voor de Apple Watch. Je kunt badges sparen en inchecken bij de hotels.

Receptenmaker Apple Watch-app

  • Het Weer in Nederland - weer (gratis, iPhone/ Watch + IAP, iOS 8.0+) - Een weer-app die eerder werd besproken op iCulture, heeft sinds ons laatste artikel een designupdate gekregen en werkt ook op de Apple Watch. In de app zie je het weer en de KNMI-radar op jouw locatie.
  • Ad Astra - Sterrenatlas (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 7.0+) - Van dezelfde ontwikkelaar als bovenstaande app, een astronomische weerkalender voor de Apple Watch.
  • Weerwatch (gratis, iPhone/ Watch, iOS 8.2+) - Het Nederlandse Weerwatch laat ook het weerbericht zien op je horloge.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Met deze Nederlandse app kun je gemaakte ritten op je Apple Watch bijhouden. Hierdoor zie je op het horloge hoeveel kilometer je hebt gereden en wat de huidige benzinestand is.
  • Polarsteps (gratis, iPhone/ Watch, iOS 10.0+) - De Apple Watch-versie van Polarsteps laat je op de Apple Watch reisinformatie vastleggen, zodat je een reisverslag krijgt met een interactieve kaart.

Traagheid van apps

De traagheid van apps was één van de grootste kritiekpunten in de reviews van de eerste generatie Apple Watch. Het duurde soms meer dan een minuut om een app te laden, waardoor je als gebruiker lang naar het laadscherm zat te kijken. Daardoor waren de apps praktisch gezien niet goed bruikbaar.

Sinds watchOS 2 heeft Apple daar wat aan gedaan, door native apps toe te staan. Deze draaien op de Apple Watch zelf en hoeven dus niet constant data uit te wisselen met de iPhone. Bij de eerste keer opstarten zal het nog wel even duren voordat je iets op het Apple Watch-scherm ziet, maar daarna gaat het sneller. Helaas kun je niet goed

Ben jij ontwikkelaar en werk je aan een Nederlandse app voor Apple Watch? We horen het graag! Ook zouden we graag een overzicht maken van Belgische Apple Watch-apps, maar het aanbod daarvan is momenteel nog te laag.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2017
Categorie Apps
Onderwerpen apple watch, nederland