KNIPPR voor iPhone met journaal.

Televisiekijken op je iPhone en iPad met Nederlandse apps

Televisiekijken doe je net zo makkelijk op je iPhone en iPad, waar je maar wilt. Met deze Nederlandse apps kijk je tv, overal en op elk moment.

Televisiekijken op iPhone en iPad

Wil je televisiekijken op je iPhone of iPad, dan heb je daarvoor grofweg twee mogelijkheden. De eerste optie is om live televisie te kijken via de app van je tv-aanbieder, bijvoorbeeld Ziggo, Telfort of KPN. Een andere optie is om algemene apps te gebruiken zoals die van NPO, RTL en NLZiet. Daarnaast zijn er gespecialiseerde apps om bijvoorbeeld sport te kijken. Wil je via de Apple TV televisiekijken dan heb je iets minder mogelijkheden, maar je kunt bijvoorbeeld wel terecht bij NLZIET.

NPO Start

Vroeger kon je met de app Uitzending Gemist alle afleveringen op Uitzendinggemist.nl kijken. Tegenwoordig zitten er veel meer opties in. De opvolger van deze app is dé alles-in-een oplossing geworden voor het kijken naar de Nederlandse Publieke Omroep. NPO Start is een universele app met het volledige aanbod van Uitzending Gemist. Daarnaast kun je er live televisie mee kijken via de zenders NPO 1, 2 en 3. En er is ook live radio van NPO Radio 1, 2, 3FM, 4, 5 en Funx. Daarmee heb je eigenlijk alles wat je wil onder één dak. De app bevat tevens een handige tv-gids en biedt mogelijkheden om programma’s als favoriet op te slaan of later te bekijken. Zo kun je programma’s makkelijk terugvinden.

Programma's en gids in NPO Start

Je kunt de app gebruiken met en zonder een account. Een gratis NPO Start-account synchroniseert al je programma’s tussen je apparaten en laat je profielen aanmaken. Wil je in HD kijken, dan heb je een NPO Start Plus-abonnement nodig. Je kijkt dan ook zonder reclame en kunt langer terugkijken. Zo’n abonnement kost €2,95 per maand. Heb je al een NLziet-Abonnement (daarover later meer), dan heb je automatisch een abonnement op NPO Start Plus. Er valt echter genoeg aan te merken op NPO Start. In onderstaande opinie lees je daar meer over.

NLziet

NLziet is het platform waarmee je alle grote Nederlandse televisie voor €7,95 per maand kan zien (de eerste maand kost €0,01). NLziet is opgedeeld in drie delen: NPO Start Plus waarmee je het aanbod van de publieke omroepen kunt kijken, RTL XL Premium dat de content van RTL biedt en KIJK, dat de digitale content van de zenders Net 5, Veronica, SBS 6 en SBS 9 heeft. Deze app daarom het grootste aanbod voor de Nederlandse tv. Je kunt met de NLziet-app zowel programma’s terug kijken als live kijken naar de populairste Nederlandse zenders op je iPhone, iPad en Apple TV. De NLziet-app kan dus in principe je bestaande tv-abonnement vervangen. Met AirPlay en Chromecast stream je naar je televisie, maar er is ook een Apple TV-app.

Overzicht van programma's in NLziet.

RTL XL

Met deze app kun je oude afleveringen terugkijken via RTL XL. Ook bevat deze app een tweede scherm voor naast de RTL-programma’s die op televisie verschijnen. Hiervoor moet je de microfoon aanzetten, zodat de app aan het geluid herkent naar welk programma je kijkt. Daarna hoef je alleen maar op de melding in de app te tikken om mee te spelen of extra content te bekijken. Hiervoor heb je echter wel een gratis RTL ID nodig.

De app bevat daarnaast een kijkgeschiedenis waarin je eerder bekeken programma’s makkelijk kan terugvinden. Je kunt de app ook koppelen met Facebook en Twitter. De RTL XL-app werkt met AirPlay en Chromecast, dus streamen naar je televisie is geen enkel probleem. Met een RTL XL Premium-abonnement van €3,99 per maand kijk je ook zonder reclame en kun je vooruit kijken.

KIJK

SBS Broadcasting heeft al zijn terugkijkdiensten gebundeld in één app met de treffende naam KIJK. De meeste content is gratis terug te kijken, een hoop buitenlandse films en series kan je tegen betaling ook zien. De gratis programma’s worden overzichtelijk aangeboden in categorieën als ‘meest bekeken’ en ‘populaire clips’. De mogelijkheden om programma’s op te slaan of verder te kijken zijn net als bij de concurrentie ook hier aanwezig. Helaas biedt de app geen ondersteuning voor AirPlay of Chromecast, waardoor je dus gebonden bent aan het kijken op je iPhone en iPad.

Ziggo GO

De app voor de abonnees van Ziggo (en voorheen UPC) waarmee je live televisie kan kijken, opnemen en terug kan kijken. Als je in bezit bent van een Horizon settopbox kan je ook gebruik maken van de afstandsbediening-functie die is verwerkt in de app. Naast deze opties biedt de Ziggo Go app ook de video-on-demand dienst Movies & Series die gratis beschikbaar is bij de iets duurdere alles-in-één-abonnementen van Ziggo, kijk hier welke abonnementsvormen dat zijn. Over het geheel gezien een hele complete app die het traditionele televisie kijken goed combineert met gebruik op iPhone en iPad. De app werkt ook met AirPlay en Chromecast, maar niet bij alle soorten content.

TV-gids en kijken via Ziggo Go.

KPN iTV

KPN’s iTV-app is een beetje afwijkend in dit overzicht. Hoewel het in eerste instantie een app is waarmee je naar live-televisie kijkt, biedt hij namelijk ook een uitgebreid on-demand aanbod. Net als de Ziggo Go-app kun je de iTV-app alleen gebruiken als je een abonnement hebt bij de provider. Net als de andere apps waarmee je televisie kunt kijken, werkt de app ook buitenshuis via je 4G-verbinding. Een nadeel is dat de app niet universeel is, waardoor er een aparte versie voor de iPhone en iPad is. Een ander nadeel is dat AirPlay niet wordt ondersteund. Chromecast wel.

KNIPPR (gestopt)

Let op: KNIPPR stopt in juni 2018.

KNIPPR is een dienst van T-Mobile waar je voor een relatief laag maandbedrag televisie kunt kijken. Het basisabonnement kost €9,99 per maand (na de eerste gratis maand), waarmee je live tv kunt kijken naar zeventien zenders. Voor kleine maandbedragen van €0,99 extra kun je zenders toevoegen. In totaal bestaat het aanbod uit 82 zenders. Behalve live kijken kun je natuurlijk ook terugkijken via de KNIPPR-app. Je kunt via de iOS-app streamen via Chromecast en AirPlay, maar er is ook een aparte Apple TV-app waarmee je rechtstreeks op de nieuwste Apple TV-modellen tv kunt kijken.

Deze app is niet meer te downloaden.

Play van KPN (gestopt)

Let op: KPN Play stopt in juli 2018.

Play van KPN is een soortgelijke dienst als KNIPPR. Net als bij KNIPPR betaal je €9,99 per maand waarmee je de 25 populairste zenders in HD kunt kijken. Het aanbod is dus wel wat minder dan bij KNIPPR, maar voor het vaste bedrag krijg je wel toegang tot alle 25 zenders. Je kunt ook programma’s tot zeven dagen terugkijken en bij enkele zenders ook opnemen. Om gebruik te kunnen maken van KPN Play, hoef je geen klant bij KPN te zijn, dus iedereen kan een maandelijks opzegbaar abonnement afsluiten. Helaas is er geen Apple TV-app, waardoor je het dus met AirPlay of Chromecast moet doen als je Play via je televisie wil bekijken.

Deze app is niet meer te downloaden.

Meer apps voor televisiekijken op iPhone en iPad

  • XS4ALL Televisie (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Binnen- en buitenshuis televisie kijken, opnames inplannen en terugkijken. Ook krijg je toegang tot on demand-bestelde films en series. Werkt onderweg via 3G/4G en openbare WiFi-netwerken.
  • FOX Sports NL (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.1+) - Op de hoogte blijven van de Eredivisie, interviews en samenvattingen bekijken. Fox Sports-abonnees kunnen live voetbal kijken via de app.
  • Ziggo Sport Totaal (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - De tv-app van Ziggo voor sportliefhebbers.
  • Telfort Interactieve TV (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Televisiekijken voor klanten van Telfort.
  • T-Mobile TV Anywhere (gratis, iPhone/iPad/ TV, iOS 9.1+) - Soortgelijke app, maar dan voor klanten van T-Mobile.
  • Canal Digitaal TV App (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Speciale app voor deze tv-zender.
  • BVN Live (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Selectie van Nederlandse tv-programma’s die volgens een vast programmaboekje worden uitgezonden.
  • TvhClient (gratis, iPhone/iPad/ TV + IAP, iOS 9.3+) - Voor als je in het buitenland naar tv-zenders wil kijken. Vereist wel wat technische aanpassingen (nl. port-forward aanmaken op je router).

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 21 maart: We hebben aan het artikel toegevoegd dat T-Mobile KNIPPR in juni 2018 stopt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Apps
Onderwerpen nederland, televisie
Devices Apple TV, iPad, iPhone
Software iOS