iPhone 12 familie toestellen staand.

iPhone 12 mini of iPhone 12 Pro Max gekocht? Doe deze 9 dingen eerst!

Heb je net een iPhone 12 (mini) of iPhone 12 Pro (Max) gekocht? Dan zijn er misschien wat dingen waar je even aan moet wennen of die je meteen moet instellen. Wat moet je eerst doen na het uitpakken?

iPhone gekocht: je eerste stappen

Voordat je met een nieuwe iPhone bezig kunt gaan, is het slim om even te kijken wat er allemaal veranderd is. Misschien moet je wel wennen aan nieuwe veegbewegingen of keer je juist weer terug naar de thuisknop. En hoe maak je mooiere foto’s met je nieuwe camera? In deze gids lees je wat je nu moet doen als je net een iPhone gekocht hebt en op het punt staat om hem uit te pakken. Nu is ook het moment om op zoek te gaan naar een mooi iPhone 12-hoesje, zodat je aankoop goed beschermd blijft.

We snappen dat je enthousiast bent nu je je iPhone 12 mini (bijna) binnen hebt of zodra je iPhone 12 Pro Max op de deurmat valt. Bijna niets is leuker dan een nieuwe iPhone uitpakken, maar het is zonde om alles meteen open te scheuren. We hopen daarom dat je met deze tips nog meer uit het uitpakken van je nieuwe iPhone haalt.

Afhankelijk van of je een nieuwe iPhone 12 besteld hebt of een losse iPhone SE 2020 gekocht hebt, is er een aantal dingen die je meteen kunt doen. Omdat deze toestellen nogal van elkaar verschillen, splitsen we dit artikel op in twee onderdelen.

Je eerste stappen met je nieuwe iPhone 12 (mini) of iPhone 12 Pro (Max)

Er valt meer dan genoeg te ontdekken aan je nieuwe iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro of iPhone 12 Pro Max. Of dit nou je eerste toestel met Face ID is of dat je elk jaar overstapt op de nieuwe iPhone: het uitpakken van je nieuwste trots is altijd leuk. De eerste stap na het uitpakken is ongetwijfeld het overzetten van je gegevens naar je nieuwe iPhone, maar wat dan? Deze dingen kun je meteen proberen met je iPhone 12.

iPhone 12 familie

Een aantal van deze dingen kun je ook meteen proberen als je net een nieuwe iPhone 11 of iPhone 11 Pro gekocht hebt. Lees ze dus vooral door, ook al heb je niet het allernieuwste model aangeschaft.

Vergeet ook niet je corona-app weer in te schakelen, want die staat bij het upgraden naar een nieuwe telefoon automatisch uit.

#1 Ontdek het nieuwe design
Het is waarschijnlijk alweer een tijdje geleden dat je een iPhone met vlakke zijkanten in je handen gehad hebt. De laatste keer dat Apple een iPhone met dit design uitbracht, was de eerste iPhone SE in 2016. Sindsdien hebben alle design afgeronde zijkanten. Het is misschien even wennen, maar wij vinden het juist prettiger in de hand liggen. En wat dankzij het vlakke design nu ook eenvoudig kan: je iPhone rechtop zetten! Maar pas wel op dat hij niet omvalt, dus geheel op eigen risico 😉.

iPhone 12 vs iPhone 12 Pro.

Als je een iPhone 12 mini gekocht hebt, is het ook leuk om eens terug te kijken naar je eventuele vorige iPhone zoals de iPhone 5(s) of eerste generatie iPhone SE. Je zult zien dat beide modellen qua formaat eigenlijk best op elkaar lijken en ook het gevoel van beide toestellen komt best wel overeen.

#2 Stel 5G in
De iPhone 12 (mini) en iPhone 12 Pro (Max) zijn de eerste 5G iPhones en ook in Nederland kun je er gebruik van maken, mits jouw abonnement en provider dit ondersteunt. Bij de meeste bundels van KPN, Vodafone en T-Mobile is 5G standaard beschikbaar, dus de kans is groot dat je het al kan gebruiken. In onze aparte tip lees je in een paar stappen hoe je 5G kan instellen. De iPhone 12-serie heeft een 5G Smart Data-modus, waarmee je batterij bespaart maar ook kan profiteren van 5G. Ook leuk om meteen te doen: een speedtest op het mobiele netwerk, om te zien of het nou echt sneller is. Spoiler: waarschijnlijk niet.

#3 Kies de juiste oplader (of gebruik je huidige)
Bij de iPhone 12-serie krijg je voor het eerst geen oplader meer. Als je gewend was om bij elke nieuwe iPhone ook een nieuwe oplader te gebruiken, kom je nu dus van een koude kermis thuis. Je kan natuurlijk gewoon je huidige oplader en kabel gebruiken, maar de iPhone 12 kan ook een reden zijn om eens over te stappen op draadloos, snelladen of misschien wel MagSafe! Met de nieuwe MagSafe Charger kun je eenvoudiger opladen dan ooit, want de draadloze lader klikt automatisch op de juiste plek dankzij de magneten in de iPhone.

Heb je nog ideeën nodig voor een goede iPhone-oplader, bijvoorbeeld met usb-c en snelladen? Lees dan onze gids voor het kiezen van de beste iPhone-oplader.

#4 Leer de veegbewegingen
Niet iedereen die naar een iPhone 12-model overstapt, heeft al eerder een iPhone zonder thuisknop gebruikt. Is dat bij jou het geval, dan betekent dat dat je moet wennen aan een paar nieuwe veegbewegingen.

Dit zijn de belangrijkste:

 • Terug naar het beginscherm: veeg omhoog over de balk onderin het scherm.
 • Bedieningspaneel: veeg omlaag vanaf de rechter bovenkant van het scherm.
 • Berichtencentrum: veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
 • Spotlight: veeg omlaag vanaf het midden van het scherm.
 • Wisselen tussen apps: veeg naar links of rechts over de balk onderin het scherm.
 • Appswitcher tevoorschijn halen: veeg vanaf de onderrand met een boogje naar links of rechts.
 • Bereikbaarheid: leg je vinger iets boven de balk onderin het scherm en veeg omlaag.

#5 Leer de zijknop kennen
De iPhones zonder thuisknop beschikken over een nieuwe zijknop. Dit levert een iets andere bediening op, bijvoorbeeld:

 • Siri: houd de zijknop ingedrukt.
 • Screenshot maken: druk volume omhoog en de zijknop tegelijk in.
 • Toegankelijkheid: druk driemaal op de zijknop.
 • Uitschakelen en SOS: houd volume omlaag en de zijknop tegelijk ingedrukt.

Meer over de zijknop gebruiken lees je in onderstaande tip. En wil je meer weten over de SOS-noodmelding, dan lees je dat hier.

#6 Kies je Face ID-instellingen
Zodra je je nieuwe iPhone 12 (mini) of iPhone 12 Pro (Max) of een andere iPhone zonder thuisknop in gebruik neemt, zul je te maken krijgen met Face ID instellen. Tijdens de ingebruikname van je toestel krijg je vanzelf een scherm te zien om je gezicht te scannen. Dit werkt vrij gemakkelijk: je krijgt aanwijzingen wat je precies moet doen.

Daarna kun je kiezen welke iOS-functies je wilt afschermen met Face ID. Eén daarvan is bijvoorbeeld het inloggen bij apps en websites en het automatisch invullen van wachtwoorden (Autofill).

Je kunt ook een tweede gezicht voor Face ID instellen, bijvoorbeeld voor je partner, een vertrouwenspersoon of van jezelf. Misschien heb je een bril of hou je van een verkleedpartijtje. Het instellen van een tweede gezicht kost je nog geen minuutje.

Iets anders waar je over na moet denken is of je aandacht voor Face ID wilt inschakelen. Schakel je het uit, dan is de functie minder veilig maar gaat de gezichtsherkenning wel sneller. Wij laten dit meestal ingeschakeld.

#7 Pas je scherminstellingen aan
Omdat er geen thuisknop op de nieuwste toestellen zit, kun je Tap to Wake op het scherm gebruiken. Je hoeft dus niet je toestel op te tillen om het scherm automatisch te laten inschakelen. In plaats daarvan is een licht tikje op het scherm voldoende. Pas ook meteen even de instellingen voor helderheid, True Tone en Night Shift aan als je hier gebruik van wilt maken.

iPhone 12 Pro liggend blauw

De iPhone 12 is voor veel mensen het eerste model met een OLED-display. Dat levert onder andere mooiere kleuren en diepere zwarttinten op. Veel apps hebben een instelling voor een diepzwarte weergave, die bij OLED een iets langere batterijduur oplevert. Check daarom je favoriete apps of ze een donkere modus hebben of misschien zelfs een speciale OLED-stand. Ook de iCulture-app heeft een eigen donkere modus. Lees ook onze tip over het instellen van de donkere modus op je iPhone.

#8 Pas het Bedieningspaneel of je beginscherm aan
Je kunt het Bedieningspaneel zelf aanpassen en omdat je de iPhone 12 mogelijk iets anders bedient vanwege het iets grotere (of juist iets kleinere) scherm, kan dat betekenen dat je ook wat andere wensen en behoeften hebt voor het Bedieningspaneel. Voeg knoppen toe voor Schermopnames, Niet Storen tijdens autorijden of misschien wel het activeren van de Slaap-functie, net wat jij handig vindt.

Als je van een oudere iPhone komt, zoals de iPhone 6, is de iPhone 12 bovendien de eerste kennismaking met iOS 14. De vernieuwde widgets zijn dan helemaal nieuw voor jou, dus het is meteen een goed moment om de widgets op je iPhone in te stellen.

Wat ook een handige tip is: doordat het scherm mogelijk groter is dan je vorige iPhone, kom je wellicht lastiger bij de bovenste rij apps op je beginscherm. Door bovenaan het beginscherm een brede widget te zetten (bijvoorbeeld de Batterij- of Weer-widget), staat de eerste rij apps een stukje lager. Je kan ze daardoor een stuk makkelijker openen. Wil je liever geen widget, dan is er altijd nog de functie Bereikbaarheid.

#9 Ontdek de nieuwe camera
De iPhone 12-serie heeft een vernieuwde camera. Op de standaard iPhone 12 en iPhone 12 mini vind je naast de gewone lens een ultra-groothoeklens. Beide lenzen zijn verbeterd, want de nachtmodus werkt bijvoorbeeld ook bij je ultra-groothoeklens. Je kan zelfs een mooie timelapse-video met de nachtmodus maken of een mooie portretselfie in het donker. Zorg er dus voor dat je een donker plekje in huis of buiten uitzoekt en maak die mooie nachtselfie.

Heb je een iPhone 12 Pro (Max), dan profiteer je ook nog van de LiDAR Scanner. Augmented reality-apps werken beter dan voorheen en ook Apple’s Meten-app kent een paar nieuwe trucjes.

Ben je klaar met instellen, maar heb je nog geen iPhone 12-hoesje? Bekijk dan ons overzicht met de mooiste beschermende cases.

Heb je nog geen iPhone 12? Je kunt een iPhone 12 halen bij je provider of een losse iPhone 12 kopen. Ga je liever voor de Pro? Dat kan, want je kan ook iPhone 12 Pro bij providers halen of een losse iPhone 12 Pro kopen. Check ook ons overzicht met de iPhone-voorraad voor actuele levertijden.

Je eerste stappen met je iPhone SE 2020

De iPhone SE 2020 heeft een traditioneel design, maar dat betekent niet dat je alles meteen door en door kent. Er zijn nog genoeg dingen die je eerst zou moeten doen voordat je met de iPhone op pad gaat. Natuurlijk is het verstandig om eerst je gegevens over te zetten naar je nieuwe iPhone, maar daarna zijn er nog wat zaken die je meteen kunt proberen.

#1 Kies je klik
De iPhone SE 2020 heeft een thuisknop, maar eentje die niet fysiek in te drukken is. Met de Taptic Engine wordt het drukgevoel gesimuleerd, maar je kan daarbij zelf kiezen hoe hard deze is. De iPhone vraagt dit bij het instellen, maar je kan dit later zelf altijd nog aanpassen. In onze tip over het instellen van de thuisknop trilling lees je hoe dat moet.

#2 Leer de knoppen kennen
Misschien had je voorheen wel een toestel zonder thuisknop en ga je nu na een paar jaar weer terug naar een iPhone met een thuisknop. Of is het je eerste iPhone? Hoe dan ook, met de thuisknop kun je meer dan alleen apps afsluiten. Je opent er de appkiezer mee of je maakt een screenshot in combinatie met de zijknop. In onze tip lees je hoe je alles uit uit de knoppen van je iPhone haalt.

#3 Stel je vingerafdrukken in
De iPhone SE 2020 heeft een Touch ID-sensor, waar je maximaal vijf vingers in kan stellen. In principe is dit bedoeld voor vijf van je eigen vingers, maar je kan ook een vinger instellen van iemand die je vertrouwt. Denk aan je partner of een familielid. Touch ID instellen kan al bij het configureren van je iPhone, maar via de instellingen stel je nog extra vingers in. Je kan je Touch ID-vingers ook een naam geven, zodat je ze makkelijk herkent.

#4 Maak een portretfoto en ontdek de camera
De iPhone SE 2020 is de eerste 4,7-inch iPhone waarmee je portretfoto’s kan maken, zowel met de voorste als achterste camera. Hou er wel rekening mee dat dit alleen werkt met mensen. Maak eens een mooie foto van je partner of als je even alleen bent natuurlijk van jezelf. Met de verschillende effecten kun je er iets moois van maken, zeker als je een beetje creatief bent.

#5 Ga draadloos of extra snel opladen
Hoewel er wel voldoende stroom in een net uitgepakte iPhone zit, is het altijd slim om hem even helemaal op te laden. Als je van een wat oudere iPhone komt, dan kan dat op twee nieuwe manieren: extra snel dankzij iPhone snelladen en draadloos met een geschikte draadloze oplader. In beide gevallen heb je wel wat extra accessoires nodig: voor snelladen een Lightning-naar-USB-C-kabel met minimaal een 18W-adapter. Voor draadloos opladen kun je nagenoeg elke Qi-lader gebruiken, maar er zijn wel verschillen.

Draadloze opladers

#6 Bescherm je iPhone SE met een hoesje
Je wil natuurlijk niet dat je je nieuwe iPhone SE meteen op de eerste dag beschadigt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je natuurlijk altijd een mooi hoesje om je iPhone SE 2020 doen. Had je eerder een iPhone 7 of iPhone 8, dan past je oude hoesje waarschijnlijk ook gewoon om je nieuwe iPhone SE. Maar wil je toch meteen van de gelegenheid gebruikmaken om eens een nieuw hoesje te kiezen, dan vind je in ons artikel een aantal mooie opties van Apple.

iPhone SE 2020 met abonnement

iPhone SE 2020 los bestellen (vanafprijs €489)

Je kunt ook terecht bij deze winkels en aanbieders:

Koop je via één van bovenstaande linkjes, dan steun je daarmee iCulture zonder dat het jou iets extra kost. Alvast bedankt!

Overige stappen voor alle iPhones
Sommige zaken die je met je iPhone kan doen, gelden voor alle modellen. Of je nou de allernieuwste iPhone 12 gekocht hebt of een goede deal voor een iPhone 11 of iPhone XR gescoord hebt: deze dingen kun je bij elke nieuwe iPhone doen.

#1 Gebruik AutoFill voor wachtwoorden
Veiligheid boven alles: het is echt niet meer nodig om voor allerlei diensten een gemakkelijk te onthouden wachtwoord aan te maken. Dankzij Autofill kun je alle wachtwoorden uit iCloud-sleutelhanger of één van de vele wachtwoordenapps automatisch invoeren met je eigen vingerafdruk. Je logt dus veilig in op websites en in apps en je hoeft niks meer zelf te onthouden.

#2 Maak je eerste Memoji of pas hem aan
Op de iPhone met Face ID kun je gebruikmaken van geanimeerde Memoji, grappige karakters die op jou lijken. Probeer het meteen even in de Berichten-app of begin een FaceTime-gesprekje. Het is leuk werk om je eigen Memoji samen te stellen, want je hebt een enorme keuze uit kapsels, accessoires, neuzen, kinnen en flaporen. Sinds iOS 14 kun je nog veel meer dingen aanpassen en zelfs je eigen stickers maken en gebruiken in andere apps. Toestellen zonder Face ID laten je ook een Memoji maken en de Memoji-stickers gebruiken, dus leef je vooral uit met alle nieuwe mogelijkheden.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe iPhone? Check dan ook ons artikel met de beste iPhone-aanbiedingen, want wie weet zit er nog wat voor jou tussen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone SE 2020 deals

iPhone 12 Pro Max

De iPhone 12 Pro Max is de grootste iPhone van dit moment. Het is de opvolger van de iPhone 11 Pro Max. Dit nieuwe model voor professionals heeft een groter 6,7-inch display, ondersteuning voor 5G, een nieuw design met vlakke zijkanten en komt in vier nieuwe kleuren. Dit toestel heeft de beste camera van dit moment, inclusief een LiDAR Scanner. Lees hier alles over de iPhone 12 Pro Max kopen, prijzen, functies en meer.

iPhone 12 Pro Max