iPhone 13 line-up met verpakking

iPhone 13 of iPhone 13 Pro gekocht? Doe deze 9 dingen eerst!

Heb je net een iPhone 13 (mini) of iPhone 13 Pro (Max) gekocht? Dan zijn er misschien wat dingen waar je even aan moet wennen of die je meteen moet instellen. Wat moet je eerst doen na het uitpakken?

iPhone gekocht: je eerste stappen

Voordat je met een nieuwe iPhone bezig kunt gaan, is het slim om even te kijken wat er allemaal veranderd is. Misschien moet je wel wennen aan nieuwe veegbewegingen of keer je juist weer terug naar de thuisknop. En hoe maak je mooiere foto’s met je nieuwe camera? In deze gids lees je wat je nu moet doen als je net een iPhone gekocht hebt en op het punt staat om hem uit te pakken. Nu is ook het moment om op zoek te gaan naar een mooi iPhone 13-hoesje, zodat je aankoop goed beschermd blijft.

We snappen dat je enthousiast bent nu je je iPhone 13 (bijna) binnen hebt of zodra je iPhone 13 Pro op de deurmat valt. Bijna niets is leuker dan een nieuwe iPhone uitpakken, maar het is zonde om alles meteen open te scheuren. We hopen daarom dat je met deze tips nog meer uit het uitpakken van je nieuwe iPhone haalt.

Afhankelijk van of je een nieuwe iPhone 13 besteld hebt of een losse iPhone SE 2020 gekocht hebt, is er een aantal dingen die je meteen kunt doen. Omdat deze toestellen nogal van elkaar verschillen, splitsen we dit artikel op in twee onderdelen.

De iPhone 13-serie is verkrijgbaar bij deze winkels en providers:
T-Mobile | Tele2 | Mobiel.nl | KPN | Vodafone | Belsimpel.nl

Verder kun je terecht bij deze aanbieders:
Amac | Coolblue | YourMacStore | BCC | Bol.com | Belsimpel.nl | Mobiel.nl | MediaMarkt

Bekijk ook onze iPhone aanbiedingen. Werken bovenstaande linkjes niet goed? Dan kun je het beste even je adblocker uitschakelen.

Je eerste stappen met je nieuwe iPhone 13 (mini) of iPhone 13 Pro (Max)

Er valt meer dan genoeg te ontdekken aan je nieuwe iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro of iPhone 13 Pro Max. Of dit nou je eerste toestel met Face ID is of dat je elk jaar overstapt op de nieuwe iPhone: het uitpakken van je nieuwste trots is altijd leuk. De eerste stap na het uitpakken is ongetwijfeld het overzetten van je gegevens naar je nieuwe iPhone, maar wat dan? Deze dingen kun je meteen proberen met je iPhone 13.

iPhone 13 line-up met verpakking

Een aantal van deze dingen kun je ook meteen proberen als je net een nieuwe iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 11 of iPhone 11 Pro gekocht hebt. Lees ze dus vooral door, ook al heb je niet het allernieuwste model aangeschaft.

#1 Ontdek het nieuwe design
Het is waarschijnlijk alweer een tijdje geleden dat je een iPhone met vlakke zijkanten in je handen gehad hebt (als je ten minste de iPhone 12 overgeslagen hebt). Het is misschien even wennen, maar wij vinden het juist prettiger in de hand liggen. En wat dankzij het vlakke design nu ook eenvoudig kan: je iPhone rechtop zetten! Maar pas wel op dat hij niet omvalt, dus geheel op eigen risico 😉.

iPhone 13 Pro vs iPhone 13.

Als je een iPhone 13 mini gekocht hebt, is het ook leuk om eens terug te kijken naar je eventuele vorige iPhone zoals de iPhone 5(s) of eerste generatie iPhone SE. Je zult zien dat beide modellen qua formaat eigenlijk best op elkaar lijken en ook het gevoel van beide toestellen komt best wel overeen.

#2 Stel 5G in
De iPhone 13 (mini) en iPhone 13 Pro (Max) zijn de eerste 5G iPhones en ook in Nederland kun je er gebruik van maken, mits jouw abonnement en provider dit ondersteunt. Bij de meeste bundels van KPN, Vodafone en T-Mobile is 5G standaard beschikbaar, dus de kans is groot dat je het al kan gebruiken. In onze aparte tip lees je in een paar stappen hoe je 5G kan instellen. De iPhone 13-serie heeft een 5G Smart Data-modus, waarmee je batterij bespaart maar ook kan profiteren van 5G. Ook leuk om meteen te doen: een speedtest op het mobiele netwerk, om te zien of het nou echt sneller is. Spoiler: waarschijnlijk niet.

Bekijk ook

De nieuwste iPhones gebruiken 5G Smart Data om accu te sparen: zo werkt het

De nieuwste iPhones en sommige iPads beschikken over een Smart Data-modus. Daarbij gebruikt de iPhone alleen 5G als het echt nodig is. De functie is bedoeld om de batterij te sparen.

#3 Kies de juiste oplader (of gebruik je huidige)
Bij de iPhone 13-serie krijg je geen oplader mee. Als je gewend was om bij elke nieuwe iPhone ook een nieuwe oplader te gebruiken, kom je nu dus van een koude kermis thuis. Je kan natuurlijk gewoon je huidige oplader en kabel gebruiken, maar de iPhone 13 kan ook een reden zijn om eens over te stappen op draadloos, snelladen of misschien wel MagSafe! Met de nieuwe MagSafe Charger kun je eenvoudiger opladen dan ooit, want de draadloze lader klikt automatisch op de juiste plek dankzij de magneten in de iPhone.

Heb je nog ideeën nodig voor een goede iPhone-oplader, bijvoorbeeld met usb-c en snelladen? Lees dan onze gids voor het kiezen van de beste iPhone-oplader.

Bekijk ook

Welke iPhone-oplader moet je hebben? Dit zijn je keuzes

Heb je geen iPhone-oplader en wil je er een kopen? Of wil je je huidige oplader vervangen? En wat als je een iPhone 13 gaat bestellen? Wij helpen je met kiezen van een losse iPhone-oplader.

#4 Leer de veegbewegingen
Niet iedereen die naar een iPhone 13-model overstapt, heeft al eerder een iPhone zonder thuisknop gebruikt. Is dat bij jou het geval, dan betekent dat dat je moet wennen aan een paar nieuwe veegbewegingen.

Dit zijn de belangrijkste:

 • Terug naar het beginscherm: veeg omhoog over de balk onderin het scherm.
 • Bedieningspaneel: veeg omlaag vanaf de rechter bovenkant van het scherm.
 • Berichtencentrum: veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
 • Spotlight: veeg omlaag vanaf het midden van het scherm.
 • Wisselen tussen apps: veeg naar links of rechts over de balk onderin het scherm.
 • Appswitcher tevoorschijn halen: veeg vanaf de onderrand met een boogje naar links of rechts.
 • Bereikbaarheid: leg je vinger iets boven de balk onderin het scherm en veeg omlaag.

#5 Leer de zijknop kennen
De iPhones zonder thuisknop beschikken over een multifunctionele zijknop. Dit levert een iets andere bediening op, bijvoorbeeld:

 • Siri: houd de zijknop ingedrukt.
 • Screenshot maken: druk volume omhoog en de zijknop tegelijk in.
 • Toegankelijkheid: druk driemaal op de zijknop.
 • Uitschakelen en SOS: houd volume omlaag en de zijknop tegelijk ingedrukt.

Meer over de zijknop gebruiken lees je in onze tip. En wil je meer weten over de SOS-noodmelding, dan lees je dat hier.

Bekijk ook

Zo gebruik je de zijknop van de iPhone

De zijknop op de nieuwste iPhones (vanaf de iPhone X) biedt andere bedieningsopties. In deze tip lopen we langs hoe je deze zijknop gebruikt.

#6 Kies je Face ID-instellingen
Zodra je je nieuwe iPhone 13 (mini) of iPhone 13 Pro (Max) of een andere iPhone zonder thuisknop in gebruik neemt, zul je te maken krijgen met Face ID instellen. Tijdens de ingebruikname van je toestel krijg je vanzelf een scherm te zien om je gezicht te scannen. Dit werkt vrij gemakkelijk: je krijgt aanwijzingen wat je precies moet doen.

Daarna kun je kiezen welke iOS-functies je wilt afschermen met Face ID. Eén daarvan is bijvoorbeeld het inloggen bij apps en websites en het automatisch invullen van wachtwoorden (Autofill).

Je kunt ook een tweede gezicht voor Face ID instellen, bijvoorbeeld voor je partner, een vertrouwenspersoon of van jezelf. Misschien heb je een bril of hou je van een verkleedpartijtje. Het instellen van een tweede gezicht kost je nog geen minuutje.

Iets anders waar je over na moet denken is of je aandacht voor Face ID wilt inschakelen. Schakel je het uit, dan is de functie minder veilig maar gaat de gezichtsherkenning wel sneller. Wij laten dit meestal ingeschakeld.

Bekijk ook

Face ID gebruiken met en zonder aandacht: zo werkt het

Face ID kent twee standen: met en zonder aandacht. Standaard staat dit aan, waardoor je naar het scherm moet kijken om de iPhone te ontgrendelen. Maar hoe werkt dit precies en hoe schakel je het uit? Lees hier de uitleg.

Heb je een Apple Watch? Vergeet dan niet om de iPhone zo in te stellen dat je Apple Watch je iPhone kan ontgrendelen als je een mondkapje draagt. In het openbaar vervoer is een mondkapje nog altijd verplicht, dus als je in de trein, bus of metro je iPhone wil gebruiken is het ontgrendelen via je Apple Watch wel zo handig.

Bekijk ook

iPhone ontgrendelen met je Apple Watch: hoe werkt het bij een mondkapje?

Vanaf iOS 14.5 en watchOS 7.4 kun je je iPhone ontgrendelen met je Apple Watch als je een mondkapje draagt. Hoe werkt de functie en hoe stel je dit in? Wat heb je er allemaal voor nodig en hoe zit het met de veiligheid?

#7 Pas je scherminstellingen aan
Omdat er geen thuisknop op de nieuwste toestellen zit, kun je Tap to Wake op het scherm gebruiken. Je hoeft dus niet je toestel op te tillen om het scherm automatisch te laten inschakelen. In plaats daarvan is een licht tikje op het scherm voldoende. Pas ook meteen even de instellingen voor helderheid, True Tone en Night Shift aan als je hier gebruik van wilt maken.

iPhone 13 Pro notch

De iPhone 13 is voor sommige mensen het eerste model met een OLED-display. Dat levert onder andere mooiere kleuren en diepere zwarttinten op. Veel apps hebben een instelling voor een diepzwarte weergave, die bij OLED een iets langere batterijduur oplevert. Check daarom je favoriete apps of ze een donkere modus hebben of misschien zelfs een speciale OLED-stand. Ook de iCulture-app heeft een eigen donkere modus. Lees ook onze tip over het instellen van de donkere modus op je iPhone.

Bekijk ook

Zo gebruik je de donkere modus op je iPhone en iPad

In deze tip lees je hoe je de donkere modus op de iPhone en iPad werkt. We laten zien hoe je de instelling handmatig wijzigt, maar ook hoe je het automatisch kunt laten wijzigen afhankelijk van de tijd of zonnestand.

#8 Pas het Bedieningspaneel of je beginscherm aan
Je kunt het Bedieningspaneel zelf aanpassen en omdat je de iPhone 13 mogelijk iets anders bedient vanwege het iets grotere (of juist iets kleinere) scherm, kan dat betekenen dat je ook wat andere wensen en behoeften hebt voor het Bedieningspaneel. Voeg knoppen toe voor Schermopnames, Energiebesparing of misschien wel het activeren van de functie voor muziekherkenning, net wat jij handig vindt.

Als je van een oudere iPhone komt, zoals de iPhone 6, is de iPhone 13 bovendien de eerste kennismaking met iOS 15. De vernieuwde widgets zijn dan helemaal nieuw voor jou, dus het is meteen een goed moment om de widgets op je iPhone in te stellen.

Bekijk ook

Widgets instellen op de iPhone en iPad voor een snelle blik op informatie

Op je iPhone en iPad kun je widgets instellen. Deze geven je een snelle blik op de stand van zaken. We leggen uit hoe je widgets op je beginscherm instelt. Ook lees je hoe de widgets in iOS 13 en ouder werken.

Wat ook een handige tip is: doordat het scherm mogelijk groter is dan je vorige iPhone, kom je wellicht lastiger bij de bovenste rij apps op je beginscherm. Door bovenaan het beginscherm een brede widget te zetten (bijvoorbeeld de Batterij- of Weer-widget), staat de eerste rij apps een stukje lager. Je kan ze daardoor een stuk makkelijker openen. Wil je liever geen widget, dan is er altijd nog de functie Bereikbaarheid.

Bekijk ook

Bereikbaarheid: zo bedien je makkelijker de bovenkant van je iPhone-scherm

Dankzij de functie Bereikbaarheid zijn ook de bovenste delen van je iPhone-scherm binnen handbereik. Het scherm schuift naar beneden, waardoor je makkelijker bij de bovenste knoppen kunt. Hoe werkt deze functie en hoe schakel je het uit?

#9 Ontdek de nieuwe camera
De iPhone 13-serie heeft een vernieuwde camera. Op de standaard iPhone 13 en iPhone 13 mini vind je naast de gewone lens een ultra-groothoeklens. Beide lenzen zijn verbeterd en de nachtmodus werkt bijvoorbeeld ook bij je ultra-groothoeklens. Je kan zelfs een mooie timelapse-video met de nachtmodus maken of een mooie portretselfie in het donker. Zorg er dus voor dat je een donker plekje in huis of buiten uitzoekt en maak die mooie nachtselfie.

Bekijk ook

Zo werkt nachtmodus van de camera op de iPhone

Met de nachtmodus voor de camera op de iPhone kun je ook in het donker scherpe foto's maken. Lees hier alles om met Night Mode mooie foto's te maken, ook bij weinig licht. En op nieuwere iPhones is de nachtmodus nog handiger.

Heb je een iPhone 13 Pro (Max), dan profiteer je ook nog van de LiDAR Scanner. Augmented reality-apps werken beter dan voorheen en ook Apple’s Meten-app kent een paar nieuwe trucjes.

Op de iPhone 13-serie profiteer je ook van de nieuwe Filmmodus en de Fotografische stijlen. De Filmmodus laat je een mooi diepteshot maken, waarbij een object of persoon in de voorgrond scherp is en die in de achtergrond wazig. Tijdens het filmen kun je een mooie overgang maken, waarbij je scherp stelt op het object of persoon in de achtergrond. En als je je foto’s net een andere look wil geven, kan je ook de nieuwe Fotografische stijlen proberen. Daarmee past de iPhone de kleurstelling van foto’s aan, zonder daarbij huidtinten een vreemde kleur te geven.

iPhone 13 cinematic mode.

Ben je klaar met instellen, maar heb je nog geen iPhone 13-hoesje? Bekijk dan ons overzicht met de mooiste beschermende cases.

Bekijk ook

Dit zijn de mooiste hoesjes voor de iPhone 13

Op zoek naar een mooi hoesje voor je iPhone 13? Of een stevige iPhone 13 Pro case? In dit overzicht zetten we de mooiste iPhone 13 hoesjes voor je op een rij, die zorgen voor bescherming, meer grip en een mooi uiterlijk. Want het oog wil ook wat.

Heb je nog geen iPhone 13? Je kunt een iPhone 13 halen bij je provider of een losse iPhone 13 kopen. Ga je liever voor de Pro? Dat kan, want je kan ook iPhone 13 Pro bij providers halen of een losse iPhone 13 Pro kopen. Check ook ons overzicht met de iPhone-voorraad voor actuele levertijden.


Je eerste stappen met je iPhone SE 2020

De iPhone SE 2020 heeft een traditioneel design, maar dat betekent niet dat je alles meteen door en door kent. Er zijn nog genoeg dingen die je eerst zou moeten doen voordat je met de iPhone op pad gaat. Natuurlijk is het verstandig om eerst je gegevens over te zetten naar je nieuwe iPhone, maar daarna zijn er nog wat zaken die je meteen kunt proberen.

#1 Kies je klik
De iPhone SE 2020 heeft een thuisknop, maar eentje die niet fysiek in te drukken is. Met de Taptic Engine wordt het drukgevoel gesimuleerd, maar je kan daarbij zelf kiezen hoe hard deze is. De iPhone vraagt dit bij het instellen, maar je kan dit later zelf altijd nog aanpassen. In onze tip over het instellen van de thuisknop trilling lees je hoe dat moet.

Bekijk ook

Kies je klik! Zo stel je de trillingssterkte van de iPhone-thuisknop in

De thuisknop van de iPhone SE 2020, iPhone 8 en iPhone 7 kun je zelf instellen qua trillingssterkte. Hierdoor bepaal je zelf hoe sterk de Taptic Engine trilt is als je de thuisknop indrukt. In dit artikel lees je hoe je dit instelt.

#2 Leer de knoppen kennen
Misschien had je voorheen wel een toestel zonder thuisknop en ga je nu na een paar jaar weer terug naar een iPhone met een thuisknop. Of is het je eerste iPhone? Hoe dan ook, met de thuisknop kun je meer dan alleen apps afsluiten. Je opent er de appkiezer mee of je maakt een screenshot in combinatie met de zijknop. In onze tip lees je hoe je alles uit uit de knoppen van je iPhone haalt.

Bekijk ook

Doe meer met iPhone-knoppen

Doe meer met de knoppen van de iPhone: ontdek wat thuisknop, zijknop, sluimerknop en de volumeknoppen doen en welke functies ze nog meer hebben.

#3 Stel je vingerafdrukken in
De iPhone SE 2020 heeft een Touch ID-sensor, waar je maximaal vijf vingers in kan stellen. In principe is dit bedoeld voor vijf van je eigen vingers, maar je kan ook een vinger instellen van iemand die je vertrouwt. Denk aan je partner of een familielid. Touch ID instellen kan al bij het configureren van je iPhone, maar via de instellingen stel je nog extra vingers in. Je kan je Touch ID-vingers ook een naam geven, zodat je ze makkelijk herkent.

Bekijk ook

Zo kun je Touch ID instellen op de iPhone, iPad en Mac

Met Touch ID kun je je iPhone, iPad en Mac vergrendelen met je eigen vingerafdruk. Heb je geen idee hoe je Touch ID moet instellen? In deze tip lees je hoe dit werkt op de iPhone, iPad en Mac.

#4 Maak een portretfoto en ontdek de camera
De iPhone SE 2020 is de eerste 4,7-inch iPhone waarmee je portretfoto’s kan maken, zowel met de voorste als achterste camera. Hou er wel rekening mee dat dit alleen werkt met mensen. Maak eens een mooie foto van je partner of als je even alleen bent natuurlijk van jezelf. Met de verschillende effecten kun je er iets moois van maken, zeker als je een beetje creatief bent.

Bekijk ook

Zo maak je portretfoto's op de iPhone met diepte-effect

De portretmodus op de iPhone zorgt ervoor dat je mooie portretfoto's met diepte-effect kunt maken. Je hebt hiervoor een recente iPhone nodig, maar wat is er precies mogelijk op jouw toestel? Deze tip legt uit hoe je mooie portretten kunt maken met de portretmodus.

#5 Ga draadloos of extra snel opladen
Hoewel er wel voldoende stroom in een net uitgepakte iPhone zit, is het altijd slim om hem even helemaal op te laden. Als je van een wat oudere iPhone komt, dan kan dat op twee nieuwe manieren: extra snel dankzij iPhone snelladen en draadloos met een geschikte draadloze oplader. In beide gevallen heb je wel wat extra accessoires nodig: voor snelladen een Lightning-naar-USB-C-kabel met minimaal een 18W-adapter. Voor draadloos opladen kun je nagenoeg elke Qi-lader gebruiken, maar er zijn wel verschillen.

Draadloze opladers

Bekijk ook

Zoek je een draadloze oplader voor je iPhone of AirPods? Deze raden wij aan

Met deze draadloze opladers voor de iPhone en AirPods hoef je nooit meer een kabel in je iDevice te steken. Wij zetten de beste draadloze opladers voor de iPhone en AirPods voor je op een rij.

#6 Bescherm je iPhone SE met een hoesje
Je wil natuurlijk niet dat je je nieuwe iPhone SE meteen op de eerste dag beschadigt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je natuurlijk altijd een mooi hoesje om je iPhone SE 2020 doen. Had je eerder een iPhone 7 of iPhone 8, dan past je oude hoesje waarschijnlijk ook gewoon om je nieuwe iPhone SE. Maar wil je toch meteen van de gelegenheid gebruikmaken om eens een nieuw hoesje te kiezen, dan vind je in ons artikel een aantal mooie opties van Apple.

Bekijk ook

Mooie hoesjes voor je iPhone SE 2022

Welke mooie hoesjes voor de iPhone SE 2022 zijn er zoal? Apple heeft eigen hoesjes uitgebracht, maar er zijn ook andere fabrikanten met beschermende cases. Sterker nog, het aanbod is misschien groter dan je denkt. Heeft jouw iPhone SE extra bescherming nodig? Dan vind je hier de beste hoesjes!

iPhone SE 2020 met abonnement

iPhone SE 2020 los bestellen (vanafprijs €489)

Je kunt ook terecht bij deze winkels en aanbieders:

Koop je via één van bovenstaande linkjes, dan steun je daarmee iCulture zonder dat het jou iets extra kost. Alvast bedankt!


Overige stappen voor alle iPhones
Sommige zaken die je met je iPhone kan doen, gelden voor alle modellen. Of je nou de allernieuwste iPhone 12 gekocht hebt of een goede deal voor een iPhone 11 of iPhone XR gescoord hebt: deze dingen kun je bij elke nieuwe iPhone doen.

#1 Gebruik AutoFill voor wachtwoorden
Veiligheid boven alles: het is echt niet meer nodig om voor allerlei diensten een gemakkelijk te onthouden wachtwoord aan te maken. Dankzij Autofill kun je alle wachtwoorden uit iCloud-sleutelhanger of één van de vele wachtwoordenapps automatisch invoeren met je eigen vingerafdruk. Je logt dus veilig in op websites en in apps en je hoeft niks meer zelf te onthouden.

Bekijk ook

AutoFill op iPhone en iPad: zo vul je automatisch wachtwoorden in

AutoFill op de iPhone en iPad is een handige functie waarmee je al je wachtwoorden automatisch kan invullen. Dit werkt samen met allerlei wachtwoordenapps, dus je hoeft nooit meer te stoeien met wachtwoorden of handmatig iets te kopiëren. Zo stel je het in en zo gebruik je het!

#2 Maak je eerste Memoji of pas hem aan
Op de iPhone met Face ID kun je gebruikmaken van geanimeerde Memoji, grappige karakters die op jou lijken. Probeer het meteen even in de Berichten-app of begin een FaceTime-gesprekje. Het is leuk werk om je eigen Memoji samen te stellen, want je hebt een enorme keuze uit kapsels, accessoires, neuzen, kinnen en flaporen. Sinds iOS 14 kun je nog veel meer dingen aanpassen en zelfs je eigen stickers maken en gebruiken in andere apps. Toestellen zonder Face ID laten je ook een Memoji maken en de Memoji-stickers gebruiken, dus leef je vooral uit met alle nieuwe mogelijkheden.

Bekijk ook

Zo gebruik je Memoji Stickers op iPhone en iPad

Je kunt naast Animoji en Memoji ook Memoji Stickers gebruiken. Dit zijn zoals de naam al zegt stickers die je kunt sturen naar contacten. Je hoeft niet iedere keer een pose aan te nemen. Stuur eens een leuke sticker van jezelf met AirPods, bijvoorbeeld!

Ben je nog op zoek naar een nieuwe iPhone? Check dan ook ons artikel met de beste iPhone-aanbiedingen, want wie weet zit er nog wat voor jou tussen.

Bekijk ook

De beste iPhone aanbiedingen van week 24-2022

Vergelijk de beste iPhone aanbiedingen! Wekelijks zoeken we voor jou de goedkoopste iPhone-aanbiedingen (ook refurbished)! In dit overzicht vind je een iPhone met korting en zie je welke acties er bij providers zijn. Met deze tips vind jij de goedkoopste iPhone!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone SE 2020 deals