iPhone 15 Pro handen

iPhone 15 of iPhone 15 Pro gekocht? Doe deze 9 dingen eerst!

Heb je net een iPhone 15 of iPhone 15 Pro (Max) gekocht? Dan zijn er misschien wat dingen waar je even aan moet wennen of die je meteen moet instellen. Wat moet je eerst doen na het uitpakken?

iPhone gekocht: je eerste stappen

Voordat je met een nieuwe iPhone bezig kunt gaan, is het slim om even te kijken wat er allemaal veranderd is. Misschien moet je wel wennen aan het nieuwe design of formaat. En hoe maak je mooiere foto’s met je nieuwe camera? In deze gids lees je wat je nu moet doen als je net een iPhone gekocht hebt en op het punt staat om hem uit te pakken. Nu is ook het moment om op zoek te gaan naar een mooi iPhone 15 Pro-hoesje, zodat je aankoop goed beschermd blijft. Gebruik je een iPhone screenprotector, plak die dan meteen na het verwijderen van de schermfolie op. Zo minimaliseer je de kans op lelijke bubbels of vlekken.

We snappen dat je enthousiast bent nu je je iPhone 15 (bijna) binnen hebt of zodra je iPhone 15 Pro op de deurmat valt. Bijna niets is leuker dan een nieuwe iPhone uitpakken, maar het is zonde om alles meteen open te scheuren. We hopen daarom dat je met deze tips nog meer uit het uitpakken van je nieuwe iPhone haalt.

Prijs iPhone 15 modelOpslagPrijs
iPhone 15
(6,1-inch)
• 128GB
• 256GB
• 512GB
€969,-
€1.099,-
€1.349,-
iPhone 15 Plus
(6,7-inch)
• 128GB
• 256GB
• 512GB
€1.119,-
€1.249,-
€1.499,-
iPhone 15 Pro
(6,1-inch)
• 128GB
• 256GB
• 512GB
• 1TB
€1.229,-
€1.359,-
€1.609,-
€1.859,-
iPhone 15 Pro Max
(6,7-inch)
• 256GB
• 512GB
• 1TB
€1.479,-
€1.729,-
€1.979,-

Je eerste stappen met je nieuwe iPhone 15 of iPhone 15 Pro (Max)

Er valt meer dan genoeg te ontdekken aan je nieuwe iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max. Of dit nou je eerste toestel met Dynamic Island is of dat je elk jaar overstapt op de nieuwe iPhone: het uitpakken van je nieuwste trots is altijd leuk. De eerste stap na het uitpakken is ongetwijfeld het overzetten van je gegevens naar je nieuwe iPhone, maar wat dan? Deze dingen kun je meteen proberen met je iPhone 15.

iPhone 15 Pro en iPhone 15

Een aantal van deze dingen kun je ook meteen proberen als je net een nieuwe iPhone 14, iPhone 13 of andere recente iPhone gekocht hebt. Lees ze dus vooral door, ook al heb je niet het allernieuwste model aangeschaft.

Bekijk ook

Gegevens overzetten naar je nieuwe iPhone: zo werkt het

Ben je overgestapt naar een nieuwe iPhone? Gefeliciteerd! Maar hoe zet je alle gegevens veilig over? Dat vertellen we je in dit artikel. We laten je zien hoe de iPhone-migratie werkt.

#1 Ontdek het vernieuwde design
Het is misschien alweer een tijdje geleden dat je een iPhone met vlakke zijkanten in je handen gehad hebt (als je ten minste de iPhone 12 en nieuwer overgeslagen hebt). Het is misschien even wennen, maar wij vinden het juist prettiger in de hand liggen. En wat dankzij het vlakke design nu ook eenvoudig kan: je iPhone rechtop zetten! Maar pas wel op dat hij niet omvalt, dus geheel op eigen risico 😉.

Camera's in iPhone 15 Pro modellen

En bij de nieuwste iPhone 15-modellen zul je ook merken dat de rand net wat minder scherp is dan bij de vorige generaties. Het is interessant om de nieuwe iPhone eens van dichtbij te bekijken, dus bestudeer het nieuwe design goed! Heb je een nieuwe iPhone 15 Pro, vergelijk het nieuwe titanium dan ook eens met de roestvrij stalen of aluminium behuizing van de voorgaande modellen. Je vorige iPhone ernaast leggen is altijd leuk, zeker omdat je daardoor beter de nieuwigheidjes kan waarderen.

#2 Ontdek het Dynamic Island
In de iPhone 15-modellen vind je het Dynamic Island. Apple introduceerde dit vorig jaar als eerste bij de iPhone 14 Pro, maar grote kans dat jij er nog niet eerder kennis mee gemaakt hebt. Deze inkeping bovenaan je scherm is de plek waar allerlei meldingen van de iPhone in samenkomen, zoals het verbinden van je AirPods, het ontvangen van een foto via AirDrop, het ontgrendelen van een app met Face ID en nog veel meer. Probeer je iPhone te gebruiken en ontdek waar het Dynamic Island allemaal goed voor is.

Bekijk ook

Dynamic Island op de iPhone: zo werkt het

Met Dynamic Island heeft Apple een geniale oplossing gevonden om de notch te verbergen op de iPhone-modellen. Lees hier hoe het precies werkt.

#3 Gebruik het always-on scherm (alleen op de Pro-modellen)
De iPhone 15 Pro heeft ook een always-on display. Daardoor is het toegangsscherm altijd zichtbaar, zelfs als je je iPhone vergrendeld op tafel legt. Maar wist je dat er ook apps zijn die hier gebruik van maken? Ga eens navigeren met Apple Kaarten of je Apple TV bedienen met de Remote-knop in het Bedieningspaneel. Je zult zien dat het always-on scherm daar mooi gebruik van maakt en dat het ook nog eens functioneel is.

En als je toch geen fan bent, kun je ook always-on op de iPhone uitschakelen.

Bekijk ook

Alles over het always-on scherm van de iPhone: de moeite of niet?

In deze gids lees je alles wat je moet weten over het always-on scherm op de iPhone. Welke iPhones hebben het, wat is het nut, hoe werkt het en wat is de impact op de batterij?

#4 Kies de juiste oplader (of gebruik je huidige)
De iPhone 15-serie werkt met usb-c. Dat betekent dat je niet meer je huidige Lightning-kabel kunt gebruiken. Ook heb je misschien wel een nieuw usb-c-stekkertje nodig, als je nog de oudere 5W usb-a-lader gebruikte. Maar grote kans dat je waarschijnlijk al iets van usb-c in huis hebt (een MacBook of iPad-oplader bijvoorbeeld). Heb je dat niet? Geen nood, want er zijn talloze manieren om je iPhone op te laden, zowel bedraad als draadloos. Met de MagSafe Charger kun je eenvoudiger opladen dan ooit, want de draadloze lader klikt automatisch op de juiste plek dankzij de magneten in de iPhone.

Heb je nog ideeën nodig voor een goede iPhone-oplader, bijvoorbeeld met usb-c en snelladen? Lees dan onze gids voor het kiezen van de beste iPhone-oplader.

Bekijk ook

Deze iPhone usb-c opladers raden we aan

Heb je nog geen usb-c oplader voor je iPhone en wil je er eentje kopen? Of wil je je huidige oplader vervangen door een snellere? Wij helpen je met kiezen van een losse iPhone-oplader mét usb-c.

#5 Doe de satellietdemo
Sinds de iPhone 14-serie kan de iPhone verbinding maken met satellieten. Dat is handig in geval van nood, als je op een plek bent waar je geen verbinding kan maken met een mobiel netwerk. Sinds voorjaar 2023 werkt dit in veel landen, ook in Nederland. Het is verstandig om de demofunctie te proberen, zodat je precies weet wat je moet doen als je echt in nood verkeert. Je leest erover in onze tip over SOS-noodmelding via satelliet op de iPhone.

Bekijk ook

Zo werkt de SOS-noodmelding via satellieten op de iPhone

Vanaf de iPhone 14 kun je gebruik maken van SOS-communicatie via satellieten. En het is nú al beschikbaar in Nederland en België. Wat maakt deze functie bijzonder en hoe werkt het? Je leest het in deze tip.

#6 Leer de zijknop en de nieuwe actieknop kennen
Op de iPhone 15 Pro vind je de gloednieuwe actieknop. Deze knop laat je snel een bepaalde app opstarten, de zaklamp activeren, de camera openen en nog veel meer. Je gebruikt hem door de knop ingedrukt te houden. Dit voorkomt dat je per ongeluk iets activeert als je hem even snel indrukt. Je kunt hem naar geheel eigen smaak aanpassen, met een actie die voor jou handig is. In onze tip lees je alles over het instellen van de actieknop op de iPhone 15 Pro (Max).

Bekijk ook

Dit kun je doen met de iPhone 15 Pro actieknop

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max hebben een gloednieuwe actieknop. Wat kun je hiermee en welke acties kun je zoal instellen? We vertellen je alles over het gebruik van de iPhone-actieknop!

De iPhones zonder thuisknop beschikken ook over een multifunctionele zijknop. Dit levert een iets andere bediening op dan bij vorige iPhones met thuisnokp, bijvoorbeeld:

 • Siri: houd de zijknop ingedrukt.
 • Screenshot maken: druk volume omhoog en de zijknop tegelijk in.
 • Toegankelijkheid: druk driemaal op de zijknop.
 • Uitschakelen en SOS: houd volume omlaag en de zijknop tegelijk ingedrukt.

Meer over de zijknop gebruiken lees je in onze tip. En wil je meer weten over de SOS-noodmelding, dan lees je dat hier.

Bekijk ook

Zo gebruik je de zijknop van de iPhone

De zijknop op de nieuwste iPhones (vanaf de iPhone X) biedt andere bedieningsopties. In deze tip lopen we langs hoe je deze zijknop gebruikt.

#7 Ontdek de nieuwe camera
De iPhone 15-serie heeft een vernieuwde camera. Op de standaard iPhone 15 vind je naast de gewone lens ook een ultra-groothoeklens. De groothoeklens kan nu foto’s maken met 48-megapixel en je kunt zelfs tot 2x optisch inzoomen, zonder dat je daarvoor een telelens nodig hebt. Probeer het eens uit door een mooie close-up te maken. Ook is er de verbeterde portretfunctie, waarbij je zelfs achteraf de focus kan aanpassen.

Bekijk ook

iPhone 15 (Pro) camera: dit zijn de verbeteringen

Wat zijn de verbeteringen voor de camera van de iPhone 15 (Pro)? Na alle geruchten over periscooplenzen en 48 megapixels is het tijd om de balans op te maken met de officiële aankondigingen. Dit zijn de verbeteringen die je in de iPhone 15 Pro Max en alle andere modellen vindt!

Heb je een iPhone 15 Pro (Max), dan profiteer je ook nog van de vernieuwde 48-megapixel lens en diverse andere verbeteringen. Op de iPhone 15 Pro Max kun je tot 5x optisch inzoomen dankzij een nieuwe techniek. Waarschijnlijk stap je over van een ouder model (zoals de iPhone 12) waarin veel camerafuncties nog niet beschikbaar waren. Zoals de macromodus.

Op de nieuwste iPHones profiteer je ook van de Filmmodus en de Fotografische stijlen. De Filmmodus laat je een mooi diepteshot maken, waarbij een object of persoon in de voorgrond scherp is en die in de achtergrond wazig. Tijdens het filmen kun je een mooie overgang maken, waarbij je scherp stelt op het object of persoon in de achtergrond. En als je je foto’s net een andere look wil geven, kan je ook de Fotografische stijlen proberen. Daarmee past de iPhone de kleurstelling van foto’s aan, zonder daarbij huidtinten een vreemde kleur te geven.

#8 Leer de veegbewegingen
Niet iedereen die naar een iPhone 15-model overstapt, heeft al eerder een iPhone zonder thuisknop gebruikt. Is dat bij jou het geval, dan betekent dat dat je moet wennen aan een paar nieuwe veegbewegingen.

Dit zijn de belangrijkste:

 • Terug naar het beginscherm: veeg omhoog over de balk onderin het scherm.
 • Bedieningspaneel: veeg omlaag vanaf de rechter bovenkant van het scherm.
 • Berichtencentrum: veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
 • Spotlight: veeg omlaag vanaf het midden van het scherm.
 • Wisselen tussen apps: veeg naar links of rechts over de balk onderin het scherm.
 • Appswitcher tevoorschijn halen: veeg vanaf de onderrand met een boogje naar links of rechts.
 • Bereikbaarheid: leg je vinger iets boven de balk onderin het scherm en veeg omlaag.

#9 Pas het Bedieningspaneel of je beginscherm aan
Je kunt het Bedieningspaneel zelf aanpassen en omdat je de iPhone 15 Plus of iPhone 15 Pro Max misschien wel anders gaat gebruiken vanwege het iets grotere scherm, kan dat betekenen dat je ook wat andere wensen en behoeften hebt voor het Bedieningspaneel. Voeg knoppen toe voor Schermopnames, Energiebesparing of misschien wel het activeren van de functie voor muziekherkenning, net wat jij handig vindt. En op de iPhone 15 Pro-modellen kun je ook een mute-optie aan het Bedieningspaneel toevoegen, als je de actieknop voor iets anders gebruikt.

Wat ook een handige tip is: doordat het scherm mogelijk groter is dan je vorige iPhone, kom je wellicht lastiger bij de bovenste rij apps op je beginscherm. Door bovenaan het beginscherm een brede widget te zetten (bijvoorbeeld de Batterij- of Weer-widget), staat de eerste rij apps een stukje lager. Je kan ze daardoor een stuk makkelijker openen. Wil je liever geen widget, dan is er altijd nog de functie Bereikbaarheid.

Bekijk ook

Bereikbaarheid: zo bedien je makkelijker de bovenkant van je iPhone-scherm

Dankzij de functie Bereikbaarheid zijn ook de bovenste delen van je iPhone-scherm binnen handbereik. Het scherm schuift naar beneden, waardoor je makkelijker bij de bovenste knoppen kunt. Hoe werkt deze functie en hoe schakel je het uit?

iPhone 15 Pro overzicht

Ben je klaar met instellen, maar heb je nog geen iPhone 15 Pro-hoesje? Bekijk dan ons overzicht met de mooiste beschermende cases.

Bekijk ook

iPhone 15 Pro hoesjes: met deze ben je goed beschermd

Op zoek naar een mooi hoesje voor je iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max? Er zijn al genoeg aanbieders die nu hoesjes hebben in leer, transparant kunststof of gerecycled materiaal, waardoor er keuze genoeg is. Bescherm je iPhone 15 Pro (Max) goed met deze backcovers, wallets en meer!

Heb je nog geen iPhone 15? Je kunt een iPhone 15 halen bij je provider of een losse iPhone 15 kopen. Ga je liever voor de Pro? Dat kan, want je kan ook iPhone 15 Pro bij providers halen of een losse iPhone 15 Pro kopen. Check ook ons overzicht met de iPhone-voorraad voor actuele levertijden.


Overige stappen voor alle iPhones
Sommige zaken die je met je iPhone kan doen, gelden voor alle modellen. Of je nou de allernieuwste iPhone 15 gekocht hebt of een goede deal voor een iPhone 13 of iPhone SE gescoord hebt: deze dingen kun je bij elke nieuwe iPhone doen en zijn verstandig om te gebruiken als je dat niet al eerder gedaan hebt.

#1 Gebruik AutoFill voor wachtwoorden of stap over naar passkeys
Veiligheid boven alles: het is echt niet meer nodig om voor allerlei diensten een gemakkelijk te onthouden wachtwoord aan te maken. Dankzij Autofill kun je alle wachtwoorden uit iCloud-sleutelhanger of één van de vele wachtwoordenapps automatisch invoeren met je eigen vingerafdruk. Je logt dus veilig in op websites en in apps en je hoeft niks meer zelf te onthouden.

Bekijk ook

AutoFill op iPhone en iPad: zo vul je automatisch wachtwoorden in

AutoFill op de iPhone en iPad is een handige functie waarmee je al je wachtwoorden automatisch kan invullen. Dit werkt samen met allerlei wachtwoordenapps, dus je hoeft nooit meer te stoeien met wachtwoorden of handmatig iets te kopiëren. Zo stel je het in en zo gebruik je het!

En als je toch je nieuwe iPhone gaat instellen en gaat inloggen bij je favoriete accounts en diensten, kijk dan eens naar passkeys. Want daarmee heb je helemaal geen wachtwoord of inloggegevens meer nodig. Meer daarover lees je in onze uitleg over passkey.

#2 Maak een nieuwe Memoji of je eigen stickers
Op de iPhone met Face ID kun je gebruikmaken van geanimeerde Memoji, grappige karakters die op jou lijken. Probeer het meteen even in de Berichten-app of begin een FaceTime-gesprekje. Het is leuk werk om je eigen Memoji samen te stellen, want je hebt een enorme keuze uit kapsels, accessoires, neuzen, kinnen en flaporen. Met iOS 17 kun je ook je eigen stickers maken en gebruiken in andere apps. Toestellen zonder Face ID laten je ook een Memoji maken en deMemoji-stickers gebruiken, dus leef je vooral uit met alle nieuwe mogelijkheden.

Bekijk ook

Alles wat je moet weten over stickers maken en gebruiken op de iPhone vanaf iOS 17

Vanaf iOS 17 zijn stickers op de iPhone standaard ingebouwd in het besturingssysteem. Je kan stickers overal gebruiken: van iMessage tot WhatsApp en van Mail tot je foto's. Je kan eigen stickers maken, maar er zijn ook stickers van emoji en meer.

#3 Zet de zijschakelaar uit (als je dat altijd hebt)
Veel mensen hebben hun iPhone eigenlijk altijd op stil staan, helemaal als je een Apple Watch hebt. Bij je nieuwe iPhone zal de schakelaar nog aan staan, dus vergeet deze niet uit te zetten om je geluid te muten. Het kan best schrikken zijn als je je iPhone altijd op stil hebt en je hoort ineens een harde ringtoon als je gebeld wordt.

Heb je een iPhone 15 Pro, zet dan je iPhone op stil via het Bedieningspaneel als je bij de actieknop een andere functie ingesteld hebt.

#4 Ruim je apps op
Eigenlijk had je deze stap al voor het inrichten van je nieuwe iPhone moeten doen, maar als je het nog niet gedaan hebt is nu het goede moment. Als je je iPhone jarenlang gebruikt hebt, zijn er ongetwijfeld heel veel apps die je ooit gedownload hebt maar eigenlijk nooit meer gebruikt. Of die ene game die je allang uitgespeeld hebt. Al die apps nemen veel ruimte in, dus het is slim om eens lekker op te ruimen en ruimte vrij te maken voor bijvoorbeeld de nieuwe mooie foto’s en video’s die je met je nieuwe iPhone maakt.

#5 Ontdek de nieuwe iOS 17-functies
Als je vanaf een oudere iPhone overstapt die niet geüpdatet kan worden naar iOS 17, zul je op je nieuwe iPhone 15 allemaal nieuwe functies kunnen gebruiken. Check daarom eens onze artikelen met iOS 17 functies of iOS 17 ontdekkingen. Als je vorige iPhone wel geschikt was voor iOS 17, heb je misschien gewacht met updaten omdat je toch een nieuwe iPhone kreeg. Ook dan zijn onze artikelen een must read om alles uit iOS 17 te halen.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe iPhone? Check dan ook ons artikel met de beste iPhone-aanbiedingen, want wie weet zit er nog wat voor jou tussen.

Bekijk ook

De beste iPhone aanbiedingen van week 20-2024

Vergelijk de beste iPhone aanbiedingen! Wekelijks zoeken we voor jou de goedkoopste iPhone-aanbiedingen (ook refurbished)! In dit overzicht vind je een iPhone met korting en zie je welke acties er bij providers zijn. Met deze tips vind jij de goedkoopste iPhone!

Actuele iPhone 15 deals

iPhone 15

De iPhone 15 is het standaardmodel van de iPhones van 2023. De iPhone 15 heeft een 6,1-inch display, maar nu met Dynamic Island. Ook zijn er verbeteringen voor de camera, chip en andere extra functies en is het design vernieuwd met meer afgeronde hoeken en een matglazen achterkant. Bovendien is Lightning vervangen door usb-c. Ontdek de iPhone 15 abonnementen of oriënteer je op de iPhone 15 prijzen voor een los toestel. Lees ook onze review van de iPhone 15.

iPhone 15