iPhone XR abonnement

iPhone XR gekocht? Doe deze 9 dingen eerst!

De iPhone XR ligt in de winkel. Voor veel mensen is dit de eerste iPhone zonder thuisknop - en dat betekent dat je aan een aantal dingen zult moeten wennen. Wat moet je eerst doen na het uitpakken?

iPhone XR: je eerste stappen

Voordat je met je nieuwe iPhone XR bezig kunt gaan, is het slim om even te kijken wat er allemaal veranderd is. Zo zul je moeten wennen aan nieuwe veegbewegingen, omdat er geen thuisknop meer is. Ook ga je voortaan je toestel ontgrendelen met Face ID en kun je kletsen met Memoji.

Lees ook onze uitgebreide lijst met 20 tips voor de iPhone XR bedienen: allerlei veeg- en knopacties die je in de vingers moet hebben!

#1 Leer de nieuwe veegbewegingen
Veel mensen die naar een iPhone XR overstappen zullen nog niet eerder een iPhone X hebben gebruikt. Dat betekent dat je zult moeten wennen aan een paar nieuwe veegbewegingen.

Dit zijn de belangrijkste:

 • Terug naar het beginscherm: veeg omhoog over de balk onderin het scherm.
 • Bedieningspaneel: veeg omlaag vanaf de rechter bovenkant van het scherm.
 • Berichtencentrum: veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
 • Spotlight: veeg omlaag vanaf het midden van het scherm.
 • Wisselen tussen apps: veeg naar links of rechts over de balk onderin het scherm.
 • Appswitcher tevoorschijn halen: veeg vanaf de onderrand met een boogje naar links of rechts.
 • Bereikbaarheid: leg je vinger iets boven de balk onderin het scherm en veeg omlaag.

#2 Leer de nieuwe zijknop kennen
De iPhone X-familie beschikt over een nieuwe zijknop. Dit levert een iets andere bediening op, bijvoorbeeld:

 • Siri: houd de zijknop ingedrukt.
 • Screenshot maken: druk volume omhoog en de zijknop tegelijk in.
 • Toegankelijkheid: druk driemaal op de zijknop.
 • Uitschakelen en SOS: houd volume omlaag en de zijknop tegelijk ingedrukt.

Meer over de zijknop gebruiken lees je in onderstaande tip. En wil je meer weten over de SOS-noodmelding, dan lees je dat hier.

#3 Kies je Face ID-instellingen
Zodra je je nieuwe iPhone XR in gebruik neemt zul je te maken krijgen met Face ID instellen. Tijdens de ingebruikname van je toestel krijg je vanzelf een scherm te zien om je gezicht te scannen. Dit werkt vrij gemakkelijk: je krijgt aanwijzingen wat je precies moet doen.

Daarna kun je kiezen welke iOS-functies je wilt afschermen met Face ID. Eén daarvan is bijvoorbeeld het inloggen bij apps en websites en het automatisch invullen van wachtwoorden (Autofill). Autofill is een nieuwe functie in iOS 12, die in combinatie met Face ID wel heel gemakkelijk wordt: kijk naar je scherm en je hebt al bijna ongemerkt toestemming gegeven.

Je kunt in iOS 12 ook een tweede gezicht voor Face ID instellen, bijvoorbeeld voor je partner, een vertrouwenspersoon of van jezelf. Misschien heb je een bril of hou je van een verkleedpartijtje. Het instellen van een tweede gezicht kost je nog geen minuutje.

Iets anders waar je over na moet denken is of je aandacht voor Face ID wilt inschakelen. Schakel je het uit, dan is de functie minder veilig maar gaat de gezichtsherkenning wel sneller. Wij laten dit meestal ingeschakeld.

#4 Gebruik AutoFill voor wachtwoorden
Zoals we al uitlegden is AutoFill ideaal in combinatie met Face ID. Je hebt eigenlijk geen omkijken meer naar het inloggen op websites. Via de instellingen voor wachtwoorden en accounts kun je AutoFill inschakelen. In Safari regel je vervolgens de info en de juiste contactinfo die je hiervoor wilt gebruiken. Je kunt eventueel je creditcard-info automatisch laten invullen. Ga je nu naar een bepaalde website, dan krijg je de vraag of je het wachtwoord wilt opslaan in de Sleutelhanger. Het werkt ook samen met wachtwoordmanagers zoals 1Password en Dashlane.

#5 Maak je eerste Memoji
Als je een iPhone X of nieuwer hebt kun je gebruik maken van Memoji, grappige karakters die op jou lijken. Probeer het meteen even in de Berichten-app of begin een FaceTime-gesprekje. Het is leuk werk om je eigen Memoji samen te stellen, want je hebt een enorme keuze uit kapsels, accessoires, neuzen, kinnen en flaporen. Sinds iOS 12 herkennen de Animoji ook een knipoog en een uitgestoken tong en de filmpjes die je met Animoji en Memoji maakt mogen nu iets langer zijn.

#6 Pas je scherminstellingen aan
Nieuw bij de iPhone X-familie is dat je Tap to Wake kunt doen op het scherm. Je hoeft dus niet je toestel op te tillen om het scherm automatisch te laten inschakelen. In plaats daarvan is een licht tikje op het scherm voldoende.

Pas ook meteen even de instellingen voor helderheid, True Tone en Night Shift aan als je hier gebruik van wilt maken.

iPhone XR abonnement

#7 Pas het Bedieningspaneel aan
Je kunt het Bedieningspaneel zelf aanpassen en omdat je de iPhone XR iets anders bedient kan dat betekenen dat je ook wat andere wensen en behoeften hebt voor het Bedieningspaneel. Voeg knoppen toe voor Schermopnames, Niet Storen tijdens autorijden en de Woning-app, net wat jij handig vindt.

#8 Zorg dat je een backup hebt van je oude toestel
We kunnen er niet vaak genoeg op hameren: een backup komt altijd van pas. Tegenwoordig worden de meeste gegevens zoals mail, adressen en afspraken automatisch gesynchroniseerd met iCloud, dus die haalt je nieuwe iPhone uit de cloud. Maar er zijn ook dingen die je terug wilt hebben, zoals instellingen en apps. Een iCloud-backup is zo gepiept.

Dit moet uiteraard wel een backup zijn met dezelfde softwareversie. Als je aan een betaversie meedoet, zul je ook daarop eerst de beta moeten installeren. Je kunt ook je oude iPhone downgraden naar de laatste officiële versie.

#9 Bescherm je iPhone XR met een hoesje
De iPhone XR is gemaakt van glas, zowel aan voor- als achterkant. Dat voelt heel anders dan de aluminium iPhones die je voorheen misschien gewend was. Het voelt wat kwetsbaarder – en als je toestel kapot valt zitten daar behoorlijke kosten aan. Zorg daarom dat je goed beschermd bent met de iPhone XR hoesjes die we eerder hebben besproken. Je zou ook nog een screenprotector en AppleCare+ kunnen overwegen.

Heb je nog geen iPhone XR? Het is nog niet te laat! Je kunt een iPhone XR halen bij je provider of een losse iPhone XR kopen. Check ook ons overzicht met de iPhone-voorraad voor actuele levertijden. De winkelverkoop bij Apple is natuurlijk ook een optie.

Bekijk alle iPhone XR prijzen:

iPhone XR via providers

iPhone XR bij webshop kopen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorie Devices
Onderwerpen beginners, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max
Devices iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max