SOS-noodmelding op de iPhone.

SOS-noodmelding op de iPhone: snel het alarmnummer 112 bellen

Zit je in een noodsituatie? Met SOS-noodmelding op de iPhone kun je razendsnel met 112 bellen en worden je contacten op de hoogte gehouden van de situatie. Lees hier hoe je SOS-noodmelding instelt en gebruikt.

SOS-noodmelding is een handige functie waarmee je snel het alarmnummer kan bellen als je in een noodsituatie zit. In deze tip laten we zien hoe de SOS-noodmelding op de iPhone werkt en hoe je dit instelt. Je kunt SOS-noodmelding ook op de Apple Watch gebruiken. Gaat het om minder urgente problemen, dan kun je ook gebruik maken van een hulpbericht via Siri Shortcuts.

In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:

SOS-noodmelding op iPhone gebruiken

Om SOS-noodmelding te gebruiken, kun je een paar handelingen doen. De opties verschillen per toestel:

 • iPhone 8 of nieuwer: hou de zijknop en één van de volumeknoppen ingedrukt. Veeg dan over de optie SOS-noodmelding.
 • iPhone 7 of lager: druk vijf keer snel achterelkaar op de zijknop. Veeg dan over de melding SOS-noodmelding.

Op een iPhone 8 of nieuwer kan je ook de optie Bel met zijknop inschakelen. Je kan dan ook vijf keer snel op de zijknop drukken om de functie te activeren.

De exacte handelingen na het vijf keer drukken op de powerknop, verschilt per situatie:

 • Automatisch bellen uit: heb je deze optie uit staan, dan krijg je onderstaand scherm te zien. Schuif de SOS-melding naar rechts om daarna meteen 112 te bellen.
 • Automatisch bellen aan: staat deze optie aan, dan verschijnt er meteen een teller in beeld die aftelt van 3 naar 1, waarna automatisch 112 gebeld wordt.

Let op: Als je de optie Automatisch bellen inschakelt moet je je ervan bewust zijn dat je in je broekzak per ongeluk 112 zou kunnen bellen. Stel dit dus niet in als je gewend bent om met je toestel in je broekzak te ‘frummelen’.

SOS-noodmelding gebruiken.

Nadat je de hulpdiensten gesproken hebt, wordt automatisch een berichtje gestuurd naar je contacten die je in geval van nood ingesteld hebt. Dit wordt in een groepsgesprek verzonden, inclusief je locatie. Elke keer als je locatie verandert, krijgen je ingestelde contacten een nieuwe melding. Wil je het delen van je locatie stoppen, tik dan bovenin het scherm op de blauwe balk op SOS-noodmelding en kies voor Stop delen van noodlocatie.

SOS-noodmelding bericht op de iPhone.

SOS-noodmelding is ook beschikbaar op de Apple Watch. In onderstaand artikel lees je hoe SOS-noodmelding op de Apple Watch werkt.

SOS-noodmelding op iPhone

Als je in paniek bent en in een noodsituatie zit waarin je snel 112 nodig hebt, dan kan het uitvoeren van een simpel belletje naar 112 lastiger zijn dan in een gewone situatie. In gevallen waarin secondes van levensbelang zijn, is het belangrijk om snel te handelen. SOS-noodmelding komt daarbij van pas. Met een paar drukken op de knop bel je automatisch met 112.

Bij het gebruik van SOS-noodmelding, worden ingestelde contacten meteen op de hoogte gehouden van je situatie door middel van een bericht. Ook wordt je locatie naar hen doorgestuurd, zodat ze weten waar je bent. Dit zijn dezelfde contacten als die je ingesteld hebt in je Medische ID in de Gezondheid-app.

SOS-noodmelding op iPhone inschakelen en uitschakelen

Om SOS-noodmelding te kunnen gebruiken, moet je dit eerst eenmalig instellen. Dit kan vanaf iOS 11 op de volgende manier:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Tik op de optie SOS-noodmelding, onder de instelling voor Touch ID/Face ID.
 3. Zet de schakelaar bij Automatisch bellen aan indien je dit wil.
 4. Controleer de contactpersonen en voeg eventueel extra personen toe via de Gezondheid-app.
 5. Schakel de optie Aftelgeluid in of uit. Je ziet dit alleen als Automatisch bellen aan staat.

SOS-Noodmelding instellingen.

Deze laatste optie waarschuwt je zodra je SOS-noodmelding gebruikt. Door een harde sirene af te laten gaan, weet je direct dat je het alarmnummer belt, ook als je dit per ongeluk doet.

Alternatieve manier 112 bellen via iPhone

Er is ook een andere manier om snel 112 te bellen via je iPhone. Dit werkt via de optie Noodgeval en werkt vanaf het toegangsscherm. Doe hiervoor het volgende:

 1. Activeer het scherm zodat het toegangsscherm in beeld staat.
 2. Druk op de homeknop, maar doe dit niet met een Touch ID-vinger. Gebruik dus een vinger die je niet geregistreerd hebt.
 3. Op een iPhone met Face ID veeg je omhoog zonder naar het scherm te kijken. Tik dan op het scherm om de toetsen te laten verschijnen.
 4. Linksonder staat de optie Noodgeval.
 5. Toets het noodnummer 112 in en druk op de groene knop om te bellen.

112 bellen via noodoproep.

Het voordeel van deze manier is dat dit werkt op elke iPhone, zelfs als ze nog vergrendeld zijn. Je kunt dit dus ook gebruiken op de iPhone van iemand anders, omdat je geen pincode of geregistreerde vinger of gezicht nodig hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!