SOS-noodmelding op de iPhone.

SOS-noodmelding op de iPhone: snel het alarmnummer 112 bellen

Zit je in een noodsituatie? Met SOS-noodmelding op de iPhone kun je razendsnel met 112 bellen en worden je contacten op de hoogte gehouden van de situatie. Lees hier hoe je SOS-noodmelding instelt en gebruikt.

SOS-noodmelding is een handige functie waarmee je snel het alarmnummer kan bellen als je in een noodsituatie zit. SOS-noodmelding was al op de Apple Watch, maar in deze tip laten we zien hoe SOS-noodmelding op de iPhone werkt en hoe je dit instelt. Zo weet je hoe je moet handelen als je in een noodsituatie zit.

In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:

SOS-noodmelding op de iPhone.

SOS-noodmelding op iPhone gebruiken

Om SOS-noodmelding te gebruiken, moet je vijf keer achter elkaar op de powerknop van je iPhone drukken. Op deze manier kun je razendsnel 112 bellen, omdat je het alarmnummer zelf niet apart in hoeft te voeren. Op basis van je locatie wordt altijd het juiste alarmnummer gebeld, ook in het buitenland. De exacte handelingen na het vijf keer drukken op de powerknop, verschilt per situatie:

 • Bel alarmnummer automatisch uit: heb je deze optie uit staan, dan krijg je onderstaand scherm te zien. Schuif de SOS-melding naar rechts om daarna meteen 112 te bellen.
 • Bel alarmnummer automatisch aan: staat deze optie aan, dan verschijnt er meteen een teller in beeld die aftelt van 3 naar 1, waarna automatisch 112 gebeld wordt.

Let op: Als je de optie Bel alarmnummer automatisch inschakelt moet je je ervan bewust zijn dat je in je broekzak per ongeluk 112 zou kunnen bellen. Stel dit dus niet in als je gewend bent om met je toestel in je broekzak te ‘frummelen’.

SOS-noodmelding gebruiken op de iPhone.

Nadat je de hulpdiensten gesproken hebt, wordt automatisch een berichtje gestuurd naar je contacten die je in geval van nood ingesteld hebt. Dit wordt in een groepsgesprek verzonden, inclusief je locatie. Elke keer als je locatie verandert, krijgen je ingestelde contacten een nieuwe melding. Wil je het delen van je locatie stoppen, tik dan bovenin het scherm op de blauwe balk op SOS-noodmelding en kies voor Stop delen van noodlocatie.

SOS-noodmelding bericht op de iPhone.

SOS-noodmelding is ook beschikbaar op de Apple Watch. In onderstaand artikel lees je hoe SOS-noodmelding op de Apple Watch werkt.

SOS-noodmelding op iPhone

Als je in paniek bent en in een noodsituatie zit waarin je snel 112 nodig hebt, dan kan het uitvoeren van een simpel belletje naar 112 lastiger zijn dan in een gewone situatie. In gevallen waarin secondes van levensbelang zijn, is het belangrijk om snel te handelen. SOS-noodmelding komt daarbij van pas. Met een paar drukken op de knop bel je automatisch met 112.

Bij het gebruik van SOS-noodmelding, worden ingestelde contacten meteen op de hoogte gehouden van je situatie door middel van een bericht. Ook wordt je locatie naar hen doorgestuurd, zodat ze weten waar je bent. Dit zijn dezelfde contacten als die je ingesteld hebt in je Medische ID in de Gezondheid-app.

SOS-noodmelding op iPhone inschakelen en uitschakelen

Om SOS-noodmelding te kunnen gebruiken, moet je dit eerst eenmalig instellen. Dit kan vanaf iOS 11 op de volgende manier:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Tik op de optie SOS-noodmelding (Emergency SOS), onder de instelling voor Touch ID.
 3. Zet de schakelaar bij Bel alarmnummer automatisch (Auto Call) aan.
 4. Controleer de contactpersonen en voeg eventueel extra personen toe via de Gezondheid-app.
 5. Schakel de optie Countdown Sound in of uit.

SOS-noodmelindg inschakelen op iPhone.

Deze laatste optie waarschuwt je zodra je SOS-noodmelding gebruikt. Door een harde sirene af te laten gaan, weet je direct dat je het alarmnummer belt, ook als je dit per ongeluk doet.

Alternatieve manier 112 bellen via iPhone

Er is ook een andere manier om snel 112 te bellen via je iPhone. Dit werkt via de optie Noodgeval en werkt vanaf het toegangsscherm. Doe hiervoor het volgende:

 1. Activeer het scherm zodat het toegangsscherm in beeld staat.
 2. Druk op de homeknop, maar doe dit niet met een Touch ID-vinger. Gebruik dus een vinger die je niet geregistreerd hebt.
 3. Linksonder staat de optie Noodgeval.
 4. Toets het noodnummer 112 in en druk op de groene knop om te bellen.

Noodgevallen bellen op de iPhone.

Het voordeel van deze manier is dat dit werkt op elke iPhone, zelfs als ze nog vergrendeld zijn. Je kunt dit dus ook gebruiken op de iPhone van iemand anders, omdat je geen pincode of geregistreerde vinger nodig hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen ios 11, noodmeldingen, noodsituaties
Software iOS 11

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie.

iOS 11