iPhone 15 Pro gaming

Alles wat we al weten over het scherm van de iPhone 16-serie: ‘Groter, met dunnere randen’

Wat weten we al over het scherm van de iPhone 16-modellen? Er zijn al geruchten geweest over grotere displays en nu horen we ook berichten over dunnere schermranden. Lees hier de nieuwste geruchten over het scherm van de iPhone 16-serie.

Nagenoeg elk jaar verbetert Apple het scherm van de nieuwste iPhones op bepaalde punten. De afmetingen zijn echter nu al jarenlang gelijk gebleven. Maar bij de iPhone 16-serie gaat er op dit punt wat veranderen, in ieder geval bij de Pro-modellen. De iPhone 16 Pro-modellen worden namelijk groter, maar krijgen mogelijk ook dunnere schermranden. Hoe zit dat met de gewone uitvoeringen? En in welke schermformaten komt de iPhone 16-serie?

iPhone 16 schermformaten

De huidige toestellen hebben nog een 6,1-inch en 6,7-inch scherm, maar daar komt dit jaar met de iPhone 16-serie deels verandering in, vertelde de doorgaans betrouwbare display-analist Ross Young van Display Supply Chain Consultants al in 2023. Hij baseert zich daarbij op de toeleveringsketen. Het nieuwe formaat voor de Pro-modellen wordt 6,3-inch en 6,9-inch.

Later bevestigde Mark Gurman van Bloomberg de eerdere geruchten in zijn nieuwsbrief en spreekt van een “diagonaal paar tienden van een inch meer”. Het zou gaan om de grootste schermen ooit voor de iPhone Pro’s. Gurman blijft echter op de vlakte en noemt geen exacte schermgroottes. Wel merkt hij op dat het Apple’s duurdere smartphones beter laat concurreren met Samsung. Er is ook meer ruimte voor verbeterde hardware, zoals cameratechnologie en grotere batterijen. Tegelijk zijn er geruchten op de Chinese sociale netwerksite Weibo te vinden: een gebruiker beweert informatie uit de bedrijfstak te hebben ontvangen.

Man met iPhone in oranje hoesje

Maar alleen de Pro-modellen krijgen een groter scherm, vulde de analist later aan. De standaard iPhone-modellen houden hun huidige formaat van 6,1-inch en 6,7-inch als de iPhone 16-serie uitkomt. Volgens Young zijn de nieuwe schermformaten 6,3-inch en 6,9-inch naar boven afgerond.

Dit zijn de verwachte schermformaten van de iPhone 16-serie, in vergelijking met de twee vorige generaties:

StandaardmodelPlus-modelPro-modelPro Max-model
iPhone 16-serie (2024)6,1-inch (iPhone 16)6,7-inch (iPhone 16 Plus)6,3-inch (iPhone 16 Pro)6,9-inch (iPhone 16 Pro Max)
iPhone 15-serie (2023)6,1-inch (iPhone 15)6,7-inch (iPhone 15 Plus)6,1-inch (iPhone 15 Pro)6,7-inch (iPhone 15 Pro Max)
iPhone 14-serie (2022)6,1-inch (iPhone 14)6,7-inch (iPhone 14 Plus)6,1-inch (iPhone 14 Pro)6,7-inch (iPhone 14 Pro Max)
Bekijk ook

iPhone 16: alles over de iPhones van 2024

Alle geruchten over de iPhone 16 verzamelen we hier. We verwachten de iPhone 16-modellen in het najaar van 2024 in vier modellen.

‘iPhone 16-serie met dunnere schermranden’

Het nieuwste gerucht voorspelt dat Apple een nieuwe techniek gaat gebruiken waardoor de schermranden dunner dan ooit kunnen worden. Bij de iPhone 15 Pro-modellen wist Apple de schermranden al wat dunner te maken, maar bij de iPhone 16-serie zou Apple nog een stapje verder gaan én geldt het voor alle uitvoeringen. Dit in combinatie met een groter scherm, zorgt er mogelijk voor dat de iPhones zelf fysiek niet veel groter of misschien zelfs iets kleiner kunnen worden.

Resident Evil Village iPhone

Bronnen bij de productieketen melden dat Apple gebruik gaat maken van een nieuwe BRS-technologie. BRS staat voor Border Reduction Structure. Bij deze techniek zorgt Apple voor smallere schermranden, doordat de bekabeling minder ruimte inneemt. Apple zou dit al eerder geprobeerd hebben te realiseren, maar liep toen tegen oververhittingsproblemen aan. Dit zou nu opgelost zijn, waardoor alle iPhone 16-modellen dunnere schermranden zouden krijgen. Hoeveel dunner de randen worden ten opzichte van de huidige modellen, is niet duidelijk.

ProMotion, always-on en Dynamic Island: gaat er nog wat veranderen?

Dan zijn er nog andere schermtechnieken die Apple de afgelopen jaren toegepast heeft. Denk dan aan ProMotion (120Hz), always-on en het Dynamic Island. Op dit gebied verwachten we geen veranderingen bij de iPhone 16-serie. Er zijn geen concrete en recente geruchten dat functies als ProMotion en always-on dit jaar naar alle modellen komen. Het Dynamic Island blijft vermoedelijk ook bij alle modellen gelijk.

Pas bij de iPhone 17 verwachten we dat ProMotion en always-on naar alle iPhones komt. In 2025 gaan we ook op z’n vroegst pas de Face ID-sensoren onder het scherm zien.

iPhone 16iPhone 16 PlusiPhone 16 ProiPhone 16 Pro Max
ProMotion
Always-on
Dynamic Island

De iPhone 16-modellen worden naar verwachting in september 2024 onthuld. Lees ook ons artikel met iPhone 16-geruchten of check onze individuele pagina’s.

Bekijk ook

Hier zijn 16 geruchten over de iPhone 16

Op deze pagina verzamelen we de geruchten over de iPhone 16-modellen. Wat zeggen analisten en geruchtenlekkers? Welke foto's van onderdelen zijn op internet verschenen? Je leest het allemaal in onze iPhone 16 geruchten-roundup!

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 20 maart: Artikel volledig herschreven na nieuwe informatie over schermformaten en schermranden.
  • 2024 - 20 maart: Artikel volledig herschreven na nieuwe informatie over schermformaten en schermranden.

Reacties: 19 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.