iPhone 13 cinematic mode.

Zo werkt de Filmmodus op de nieuwste iPhones

Recente iPhones hebben een Filmmodus, ook wel Cinematic Mode genoemd. Hiermee kun je tijdens het videofilmen afwisselend scherp stellen op personen of objecten. Wat kun je hiermee en hoe gebruik je het? In deze tip lees je alles over de Filmmodus van de iPhone-camera.

Cinematic Mode op de iPhone

Filmen met de iPhone kan al jaren lang, maar met de speciale Filmmodus op de iPhone kun je video’s maken die er nog professioneler uit zien. De functie wordt in het Engels de Cinematic Mode genoemd. Zoals de (Engelse) naam al verklapt, maak je daarmee filmpjes met effecten die vergelijkbaar zijn met de grote films op het witte doek. Je kan met de Filmmodus makkelijker focussen op een persoon of een bepaald object en automatisch van focuspunt veranderen. In deze tip lees je hoe de Filmmodus met de iPhone-camera werkt.

Wat is de Filmmodus op de iPhone?

De Cinematic mode laat zich het best omschrijven als een videoversie van de Portretmodus op de iPhone. Terwijl je bij de Portretmodus een stilstaande foto kan maken waarbij de achtergrond geblurd wordt, maak je bij de Filmmodus een video waarbij de achtergrond onscherp is. Je kan tijdens het filmen ook naadloos overschakelen naar een ander focuspunt, zodat het object of de persoon juist in de voorgrond geblurd is en de achtergrond scherp in beeld verschijnt.

Dit is de maximale beeldkwaliteit:

Onderstaande video geeft een impressie hoe de filmmodus er in de praktijk uit ziet.

https://www.youtube.com/watch?v=lJ3Vu8INg8U

Je kunt dus extra dramatisch effect aan je filmpjes toevoegen met subtiele overgangen in scherptediepte. Maar je kunt de filmmodus ook gebruiken als je een filmpje wil maken zonder overgang, waarbij alleen telkens de achtergrond geblurd is.

Welke toestellen zijn geschikt voor de Cinematic mode?

Deze iPhone-modellen hebben een Filmmodus voor de camera:

De Filmmodus kan je gebruiken bij zowel de achterste als voorste camera. Hou er wel rekening mee dat de resolutie op de iPhone 13-serie altijd 1080p is met een framerate van 30 beelden per seconde in Dolby Vision HDR. Op de iPhone 14-serie is dit 4K HDR, ook met een framerate van 30 beelden per seconde.

Filmmodus (Cinematic mode) op iPhone 13 starten.

Filmmodus gebruiken op de iPhone

Om een video te maken met dit effect, volg je deze stappen:

 1. Open de Camera-app op de iPhone.
 2. Veeg twee keer naar rechts om naar het de modus Film te gaan (tussen Video en Slowmotion).
 3. Breng het te filmen object in beeld en tik er eventueel op om scherp te stellen.
 4. Tik op de rode opnameknop om te beginnen met filmen.
 5. Tijdens het filmen kun je de camera bewegen om ergens anders automatisch op scherp te stellen. Je kunt dit ook handmatig doen door tijdens het filmen ergens op te tikken.

https://www.youtube.com/watch?v=8Tl1RL8MRCA

Tijdens het filmen heb je nog een paar knoppen tot je beschikking. Tik eerst op het pijltje (^ staand of liggend) om meer opties te krijgen:

 • Met de F-knop pas je de diepteregeling aan en bepaal je hoe sterk het geblurde effect is.
 • Met de 1X-knop op de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max kun je schakelen naar de telelens voor 3X in zoomen.
 • Met de +–knop kun je de belichting bijstellen.
 • Flitser gebruiken? Tik dan op het bliksemschichtje.

Filmmodus bewerken

Je kan achteraf het effect van de filmmodus nog bijwerken. Je kan zowel de sterkte van het effect wijzigen als het focuspunt aanpassen. Het bewerken werkt zo:

 1. Open de video en tik op Wijzig.
 2. Met de F-knop pas je de diepteregeling aan. Tik hierop en versleep de regelaar om het effect te versterken of verzwakken.
 3. Onderaan onder de tijdbalk zie je een stippellijntje met daarop gele stipjes. Deze geven aan op welke punten je handmatig gefocust hebt. Zie je geen stipjes, dan is er in de video automatisch gefocust op bepaalde punten.
 4. Scroll naar het juiste deel in de video en tik in de voorbeeldweergave op het deel waar je scherp wil stellen. Er wordt een geel stipje aan de tijdbalk toegevoegd.
 5. Je kan zo vaak als je wil focuspunten toevoegen. Toch niet tevreden, tik dan onderaan in de tijdlijn opnieuw op een stipje en daarna op het prullenbakje.
 6. Je kan ook op het gele vierkantje bovenaan tikken om te wisselen tussen de automatische en handmatige focus.

iPhone 13 filmmodus bewerken.

Behalve op de toestellen die Filmmodus ondersteunen, kun je bewerkingen in de Filmmodus ook doen op de iPhone XS en nieuwer, iPad Pro 2018 en nieuwer, iPad Air 2019 en nieuwer en iPad mini 2019 en nieuwer.

Bekijk ook

Zo maak je portretfoto's met diepte-effect op de iPhone

De portretmodus op de iPhone zorgt ervoor dat je mooie portretfoto's met diepte-effect kunt maken. Je hebt hiervoor een recente iPhone nodig, maar wat is er precies mogelijk op jouw toestel? Deze tip legt uit hoe je mooie portretten kunt maken met de portretmodus.

Actuele iPhone 13 deals

iPhone 13 Pro

De iPhone 13 Pro is de geavanceerde smartphone die Apple in het najaar van 2021 heeft uitgebracht. Wil je een losse iPhone 13 Pro kopen, dan heb je keuze uit meerdere kleuren en uitvoeringen. Je kunt ook kiezen voor een iPhone 13 Pro met abonnement. Dit toestel is inmiddels opgevolgd door de iPhone 14 Pro.

iPhone 13 Pro