Spotlight gebruiken iPhone

Spotlight gebruiken op iPhone en iPad: alles doorzoeken

Met Spotlight op iPhone en iPad kun je snel apps opstarten, bestanden en e-mail zoeken en informatie binnen apps opvragen. Alles over Spotlight gebruiken in iOS lees je hier.

Met Spotlight kun je je iPhone of iPad razendsnel doorzoeken. Vul ‘anwb’ in en je krijgt alle apps, e-mailberichten, adressen en andere informatie te zien waarin het woord voorkomt. Haal alles uit de Spotlight-functie met deze tips!

Spotlight openen

Je kunt Spotlight op twee manieren openen:

  • Door op het eerste beginscherm naar rechts te vegen.
  • Door vanaf het midden van het scherm omlaag te vegen.

Let op dat je niet vanaf de bovenrand veegt, want dan verschijnen de meldingen in beeld. Veeg je vanaf het midden van het scherm omlaag, dan verschijnt er een zoekvak, zoals op de afbeelding hieronder. Voer je zoekopdracht in en je krijgt razendsnel een lijstje met relevante zoekresultaten.

Spotlight zoeken

Snel apps starten Spotlight

In Spotlight kun je elke gewenste zoekopdracht invoeren, maar de functie si vooral erg handig voor het snel starten van apps. Je hoeft niet te bladeren naar het juiste appicoontje, maar vult meteen in wat je zoekt. In de zoekresultaten zie je ook meteen als de app in een bepaalde folder staat.

Wil je iemand bellen, dan kun je met één vingerbeweging Spotlight tevoorschijn halen en de naam van de contactpersoon intikken. Bij de normale werkwijze (Telefoon-app starten, naar tabblad Contactpersonen gaan, naam intikken) moet je veel meer handelingen uitvoeren.

Zoeken binnen apps met Spotlight

Voer je een zoekopdracht in in Spotlight, dan wordt er ook gezocht binnen apps zoals Mail en Notities. Sinds iOS 9 kan Spotlight ook apps van externe ontwikkelaars op je iPhone doorzoeken. Als apps hiervoor aangepast zijn, gaat Spotlight ook naar de ingevulde zoekterm binnen apps zoeken. Zoek je bijvoorbeeld naar een film of acteur, dan worden ook de apps van IMDb en Netflix onderzocht. Dit geldt ook voor berichten die je via Berichten, WhatsApp of Telegram hebt verstuurd. Het doorzoeken van apps maakt Spotlight een stuk veelzijdiger.

Vind je dat Spotlight te veel apps doorzoekt waardoor je veel te veel resultaten te zien krijgt? Dan kun je het doorzoeken van bepaalde apps ook uitschakelen.

Info zoeken met Spotlight

Levert je zoekopdracht te weinig resultaten op, dan kun je met Spotlight ook zoeken op het web of in Wikipedia. Spotlight geeft direct websitesuggesties en een link naar de Wikipedia-pagina over de desbetreffende zoekterm.

Spotlight Wikipedia

Helemaal onderaan vind je bovendien nog knoppen om het zoekwoord op het web op te zoeken, in de App Store of de Kaarten-app. Wil je meer achtergrondinformatie over een bepaald onderwerp, dan kun je je vraag natuurlijk ook aan Siri stellen. Je start Siri door de homeknop of de zijknop van je iPhone enkele seconden ingedrukt te houden.

Rekenen met Spotlight

Een andere handige optie in Spotlight is dat je rechtstreeks in Spotlight berekeningen kan maken en valuta kan omrekenen. Wat er allemaal mogelijk is met berekeningen lees je in onderstaande tip.

Proactieve Siri in Spotlight

In Spotlight vind je proactieve Siri. Nog voordat je een zoekterm ingevuld hebt, geeft Siri al enkele suggesties van apps, contacten en locaties die op dat moment handig zijn voor jou. Eventueel kun je dit uitschakelen. Hoe dat moet lees je in onderstaande tip.

Spotlight instellingen aanpassen

Je kunt zelf kiezen in welke items Spotlight gaat zoeken:

  • Open de Instellingen-app.
  • Ga naar Siri en zoeken.
  • Zet de schakelaar uit bij Suggesties in Zoeken en eventueel ook de schakelaar van Suggesties in Zoek op.

Spotlight instellingen

Eventueel kun je voor specifieke apps aangeven dat deze niet met Siri doorzocht moeten worden. Zo hou je Spotlight opgeruimd.

Meer Spotlight-tips vind je hier:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerp spotlight
Devices iPad, iPhone
Software iOS