oeken met Spotlight in iOS 9.

iPhone en iPad doorzoeken met Spotlight

Met de functie Spotlight, beschikbaar vanaf iPhone OS 3.0, kun je snel de inhoud van je iPhone doorzoeken. Maar Spotlight vindt niet alles!

oeken met Spotlight in iOS 9.Met Spotlight kun je je iPhone of iPad razendsnel doorzoeken. Vul ‘anwb’ in en je krijgt alle apps, e-mailberichten, adressen en andere informatie te zien waarin het woord voorkomt. Hoe gebruik je Spotlight op je iPhone? Dat legt deze tip uit.

Spotlight openen

Je kunt Spotlight op een toestel met iOS 9 op twee manieren activeren. De meeste informatie krijg je door het beginscherm naar rechts te vegen. Een andere mogelijkheid is om het beginscherm omlaag te vegen. Let er hier wel op dat je dit niet vanaf de bovenrand doen, omdat dan het Berichtencentrum in beeld komt. Maar veeg je vanaf het midden van het scherm omlaag, dan verschijnt er een zoekvak, zoals op de afbeelding hieronder. Voer je zoekopdracht in en je krijgt razendsnel een lijstje met relevante zoekresultaten.

Snel apps starten Spotlight

Snel apps openen met Spotlight.In Spotlight kun je elke gewenste zoekopdracht invoeren. Voer bijvoorbeeld een naam in van een app, om apps sneller te kunnen starten. Dit gaat sneller dan het opzoeken van het appicoontje, zeker als de app in een folder staat. In de resultaten wordt ook weergegeven in welke map de app zich bevindt. Wil je snel iemand bellen, dan kun je met één vingerbeweging Spotlight tevoorschijn halen en de naam van de contactpersoon intikken. Bij de normale werkwijze (Telefoon-apps starten, naar tabblad Contactpersonen gaan, naam intikken) moet je veel meer handelingen uitvoeren.

Met Spotlight zoeken op web en Wikipedia

Zoeken met Spotlight naar anwb.Levert je zoekopdracht te weinig resultaten op, dan kun je ook zoeken op het web of op Wikipedia. Dit is te zien op de afbeelding hiernaast. Spotlight geeft direct websitesuggesties en een link naar de Wikipedia-pagina over de desbetreffende zoekterm. Helemaal onderaan vind je bovendien nog knoppen om het zoekwoord op het web op te zoeken. Hier vind je tot slot ook nog knoppen om naar dit zoekwoord te zoeken in de App Store en Kaarten. Wil je meer achtergrondinformatie over een bepaald onderwerp, dan kun je je vraag natuurlijk ook aan Siri stellen. Je start Siri door de homeknop van je iPhone enkele seconden ingedrukt te houden.

Zoeken in apps via Spotlight

Voer je een zoekopdracht in in Spotlight, dan wordt er ook gezocht binnen apps zoals Mail en Notities. Sinds iOS 9 kan Spotlight ook apps van andere partijen die op je iPhone staan doorzoeken. Als apps hiervoor aangepast zijn, gaat Spotlight ook naar de ingevulde zoekterm binnen apps zoeken. Zoek je bijvoorbeeld naar een film of acteur, dan wordt ook de IMDb-app doorzocht. Of wat te denken van individuele chats in bijvoorbeeld Telegram die je via Spotlight eenvoudig kunt vinden. Het doorzoeken van apps maakt Spotlight een stuk veelzijdiger.

Een andere handige optie in Spotlight in iOS 9 is dat je rechtstreeks in Spotlight allerlei berekeningen kan maken en valuta om kan rekenen. Wat er precies allemaal mogelijk is met Spotlight in iOS 9 wat betreft het maken van berekeningen, lees je in onderstaande tip.

Proactieve Siri in Spotlight

Ook nieuw in Spotlight in iOS 9 is de Proactieve Siri. Nog voordat je een zoekterm ingevuld hebt, geeft Siri al enkele suggesties van apps, contacten en locaties die op dat moment handig zijn voor jou. De Nearby-functie voor het ontdekken van handige locaties, is in Nederland helaas nog niet te gebruiken. Meer over Proactieve Siri lees je in onderstaande tip.

Instellingen van Spotlight aanpassen

Je kunt zelf kiezen in welke items Spotlight gaat zoeken:

  • Ga naar Instellingen > Algemeen.
  • Kies de optie Zoek met Spotlight.
  • Bovenaan vind je Siri-suggesties. Zet deze uit om de suggesties die je krijgt voordat je een zoekterm in typt uit te zetten.
  • Je ziet hieronder alle apps die op jouw toestel geïnstalleerd staan. Dat wil echter niet zeggen dat Spotlight al deze apps onderzoekt, want apps moeten wel aangepast zijn (zie hierboven). Zet de apps uit waarvan je niet wil dat Spotlight deze doorzoekt.
  • Onder de S vind je de optie Spotlight-suggesties. Als je deze optie uit zet, zoekt Spotlight bijvoorbeeld niet meer in de App Store en geeft hij ook geen websitesuggesties meer.

In iOS 8 kun je zelf de volgorde instellen waarin zoekresultaten weergegeven worden. In iOS 9 kun je deze volgorde niet meer zelf instellen. Ook kun je op deze pagina selecteren binnen welke apps niet gezocht mag worden door het vinkje voor het desbetreffende onderdeel uit te zetten.

spotlight aanpassen 1 spotlight aanpassen 2

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Basisfuncties
Onderwerp spotlight