Appkiezer op de iPhone op tafel.

Appkiezer gebruiken op de iPhone en iPad: zo wissel je tussen apps

De appkiezer op de iPhone en iPad zorgt ervoor dat je snel tussen apps kunt wisselen. In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden van de appswitcher, hoe het op allerlei toestellen werkt en geven we tips.

Alles over appkiezer en appswitcher

Op je iPhone en iPad gebruik je de hele dag door allerlei apps. Om het gebruik van je iPhone en iPad makkelijker te maken, kun je gebruikmaken van de appkiezer (App Switcher). Hiermee wissel je snel tussen apps. Er verschijnt een reeks ‘kaarten’ met de verschillende apps die actief zijn. Je kunt er doorheen bladeren, apps openen of afsluiten.

Wat is de appkiezer of appswitcher?

De appkiezer laat zien welke apps er allemaal op de achtergrond geopend zijn. Dat wil echter niet zeggen dat alle apps in de in dit overzicht daadwerkelijk actief zijn en batterij verbruiken. Apps in de App Switcher worden namelijk gepauzeerd. Hierdoor staan ze in de stand-bymodus, zodat ze klaar zijn om te gebruiken zodra je ze weer opent.

Dit is handig als je snel terug wilt naar een app die je een tijdje terug hebt gebruikt. Voor de meeste mensen is de appkiezer de plek waar ze naartoe gaan om een app gedwongen af te sluiten. Dit doe je door de ‘kaart’ omhoog te vegen.

Appkiezer op de iPhone

Je kunt de appkiezer hiervoor gebruiken, maar de functie is ook gewoon handig om tussen apps te wisselen. Je bladert door de kaarten totdat je de app vindt die je wilt gebruiken. Tik erop en de app komt naar de voorgrond en verschijnt schermvullend in beeld. Je kunt er meteen mee aan de slag. Dit werkt alleen bij apps die je recent hebt geopend. Andere apps zul je handmatig moeten opstarten: door naar het juiste appicoontje te bladeren of door Spotlight of Siri te gebruiken.

Het handige is dat je een preview krijgt hoe het scherm van de app eruit ziet. Dit scheelt meteen tijd: je ziet in één oogopslag de inhoud van een bepaalde app.

De appswitcher bespaart vooral tijd als de app die je zoekt een paar schermen verderop staat. Staat het appicoontje op het eerste scherm of in het dock onderin het scherm, dan kan het sneller zijn om gewoon op het icoontje te tikken.

Appkiezer op iPhone

Het activeren van de appswitcher is verschillend per toestel:

  • Op iPhones met Touch ID druk je tweemaal op de thuisknop.
  • Op iPhones met Face ID werkt het iets anders: daar veeg je vanaf de onderkant van het scherm omhoog.

Zodra je dit doet verschijnen alle geopende apps in beeld. De apps verschijnen achter elkaar en door naar rechts te vegen blader je tussen al je geopende apps. Door een app aan te tikken, wordt deze geopend. Op deze manier kun je dus snel wisselen van de ene app naar de andere.

Appkiezer op de iPhone.
Appkiezer op een iPhone met Touch ID.

Je kunt de appkiezer alleen openen als je iPhone of iPod touch ontgrendeld is en het beginscherm of een app in beeld is. Twee keer op de thuisknop terwijl het toegangsscherm weergegeven wordt, heeft dus geen zin.

Appkiezer op de iPhone X.
Appkiezer op een iPhone met Touch ID.

Appkiezer op iPad

Op de iPad ziet de appkiezer er anders uit. In plaats van dat apps als kaarten bovenop elkaar liggen, worden apps in twee rijen naast elkaar weergegeven. De meest recente app staat rechtsboven en de daarop volgende app staat eronder. Alle daarop volgende geopende apps zijn vervolgens in een Z-beweging gegroepeerd. In de appswitcher op de iPad zit ook het Bedieningspaneel verwerkt. Hiermee kun je bijvoorbeeld je muziek bedienen, de helderheid aanpassen of het volume instellen.

Om de appkiezer op de iPad te openen, druk je ook twee keer op de thuisknop of veeg je vanaf de onderkant van het scherm omhoog. Hierdoor hoef je dus geen knop te gebruiken. Een andere manier om tussen apps te wisselen, is door met vier vingers op het iPad-scherm naar links of rechts te vegen. Je wisselt dan tussen apps in dezelfde volgorde zoals ze in de appkiezer staan.

Appkiezer op de iPad.

Apps verversen op de achtergrond

De inhoud van sommige apps wordt bewust niet live getoond, om te voorkomen dat je bijvoorbeeld saldo-informatie van je bankapp kunt zien zonder dat je bent ingelogd. Bij andere apps krijg je een screenshot te zien van het moment dat je de app voor het laatst verliet. Wanneer je een app verlaat blijft deze nog even actief, voordat de app op een inactieve status wordt ingesteld. Als je wilt dat deze inactieve apps nog steeds op nieuwe inhoud controleren, dan kun je dit inschakelen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Algemeen > Ververs op achtergrond.
  3. Zet de schakelaar bij Ververs op achtergrond aan.

Appswitcher op iPhone

Appswitcher en Handoff

Als je de appswitcher opent zie je onderin ook eventuele apps die via Handoff te bereiken zijn. Dit zijn apps die je bijvoorbeeld op de Mac of een ander Apple-apparaat hebt geopend en waarmee je verder kunt werken. Safari op de MacBook bijvoorbeeld, zoals in het voorbeeld op de screenshots. Tik op het icoontje om de betreffende app snel te openen.

Tips voor de appkiezer

Behalve voor het wisselen tussen apps, gebruik je de appkiezer ook voor andere functies. Als een app vastgelopen is, kun je hem via de appkiezer geforceerd afsluiten. Dit zorgt ervoor dat de app uit het recente geheugen gehaald wordt, waarna je hem opnieuw kunt opstarten.

Siri geeft ook suggesties voor apps in de appkiezer. Dit is mogelijk dankzij proactieve Siri. Als je bijvoorbeeld een koptelefoon aansluit, kun je via de App Switcher snel een muziek-app openen die je vaak gebruikt. Ook op basis van je locatie en tijdstip worden in de appkiezer door Siri suggesties gegeven voor apps om te openen.

Op toestellen met 3D Touch kun je de appkiezer ook op een andere manier openen. In plaats van dat je twee keer op de thuisknop drukt, kun je ook stevig op de linker schermrand drukken om de App Switcher te openen. Op deze manier wissel je ook tussen je apps.

Lees meer over multitasking in onderstaande tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2018
Categorie Apps
Onderwerp multitasking