Appkiezer op de iPhone op tafel.

Appkiezer gebruiken op de iPhone en iPad: zo wissel je tussen apps

De appkiezer op de iPhone en iPad zorgt ervoor dat je snel tussen apps kunt wisselen. In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden van de App Switcher, hoe het op allerlei toestellen werkt en geven we tips.

Appkiezer op de iPhone op tafel.
Op je iPhone en iPad gebruik je de hele dag door allerlei apps. Om het gebruik van je iPhone en iPad makkelijker te maken, kun je gebruikmaken van de appkiezer (App Switcher). Hiermee wissel je snel tussen apps. In dit artikel lees je alles over de appkiezen er en hoe deze werkt.

Appkiezer in iOS

De appkiezer laat zien welke apps er allemaal op de achtergrond geopend zijn. Dat wil echter niet zeggen dat alle apps in de in dit overzicht daadwerkelijk actief zijn en batterij verbruiken. Apps in de App Switcher worden namelijk gepauzeerd. Hierdoor staan ze in de stand-bymodus, zodat ze klaar zijn om te gebruiken zodra je ze weer opent.

Appkiezer op iPhone

Op de iPhone en iPod Touch gebruik je de appkiezer door twee keer achter elkaar op de thuisknop te drukken. Zodra je twee keer achter elkaar op de thuisknop gedrukt hebt, verschijnen alle geopende apps in beeld. De apps verschijnen achter elkaar en door naar rechts te vegen blader je tussen al je geopende apps. Door een app aan te tikken, wordt deze geopend. Op deze manier kun je dus snel wisselen van de ene app naar de andere.

Appkiezer op de iPhone.

Je kunt de appkiezer alleen openen als je iPhone of iPod touch ontgrendeld is en het beginscherm of een app in beeld is. Twee keer op de thuisknop terwijl het toegangsscherm weergegeven wordt, heeft dus geen zin.

Appkiezer op iPhone X

Op de iPhone X open je de appkiezer op een andere manier. Omdat er geen thuisknop aanwezig is, gebruik je een veegbeweging om de App Switcher te openen. Het enige wat je hoeft te doen is om de App Switcher te openen, is vanaf de onderkant van het scherm omhoog vegen. Hou je vinger op het scherm totdat je halverwege bent, waarna de geopende apps in beeld verschijnen. Een andere methode is om vanaf de onderkant diagonaal omhoog te vegen. Dit kan zowel naar links als naar rechts.

Appkiezer op de iPhone X.

Vervolgens veeg je naar links of naar rechts om door je apps te bladeren. Tik daarna de app aan die je wil openen. Een alternatieve manier om snel tussen apps te wisselen op de iPhone X, is door onderaan het scherm op de langwerpige balk naar links en rechts te vegen. Je opent dan meteen de app die links of rechts naast je huidige app in de appkiezer staat.

Appkiezer op iPad

Op de iPad ziet de appkiezer er anders uit. In plaats van dat apps als kaarten bovenop elkaar liggen, worden apps in twee rijen naast elkaar weergegeven. De meest recente app staat rechtsboven en de daarop volgende app staat eronder. Alle daarop volgende geopende apps zijn vervolgens in een Z-beweging gegroepeerd. In de App Switcher op de iPad zit ook het Bedieningspaneel verwerkt. Hiermee kun je bijvoorbeeld je muziek bedienen, de helderheid aanpassen of het volume instellen.

Om de appkiezer op de iPad te openen, druk je ook twee keer op de thuisknop. Je kunt ook vanaf de onderkant van het scherm helemaal omhoog vegen om de appkiezer te openen. Hierdoor hoef je dus geen knop te gebruiken. Een andere manier om tussen apps te wisselen, is door met vier vingers op het iPad-scherm naar links of rechts te vegen. Je wisselt dan tussen apps in dezelfde volgorde zoals ze in de appkiezer staan.

Appkiezer op de iPad.

Tips voor de appkiezer

Behalve voor het wisselen tussen apps, gebruik je de appkiezer ook voor andere functies. Als een app vastgelopen is, kun je hem via de appkiezer geforceerd afsluiten. Dit zorgt ervoor dat de app uit het recente geheugen gehaald wordt, waarna je hem opnieuw kunt opstarten.

In de appkiezer vind je ook een snelkoppeling naar Handoff. Met Handoff open je een app die ook al geopend is op een ander toestel. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld een iMessage-gesprek voortzetten van je iPad naar je iPhone. Handoff werkt ook met je Apple Watch en je Mac.

Siri geeft ook suggesties voor apps in de appkiezer. Dit is mogelijk dankzij proactieve Siri. Als je bijvoorbeeld een koptelefoon aansluit, kun je via de App Switcher snel een muziek-app openen die je vaak gebruikt. Ook op basis van je locatie en tijdstip worden in de appkiezer door Siri suggesties gegeven voor apps om te openen.

Op toestellen met 3D Touch kun je de appkiezer ook op een andere manier openen. In plaats van dat je twee keer op de thuisknop drukt, kun je ook stevig op de linker schermrand drukken om de App Switcher te openen. Op deze manier wissel je ook tussen je apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Apps
Onderwerp multitasking