iPhone 14 SOS satellietfunctie

Zo werkt de SOS-noodmelding via satellieten op de iPhone

Vanaf de iPhone 14 kun je gebruik maken van SOS-communicatie via satellieten. En het is n├║ al beschikbaar in Nederland en Belgi├ź. Wat maakt deze functie bijzonder en hoe werkt het? Je leest het in deze tip.

Het is één van de originelere functies van de nieuwste iPhones: satellietcommunicatie. Zelfs als je geen mobiel bereik hebt, kun je in noodsituaties alsnog een oproep doen voor hulp. Bevind je je graag in de natuur ver van de bewoonde wereld, dan kan het zomaar nog eens van pas komen.

Lees onze hands-on ervaringen met de SOS-noodmeldingen via satellieten. Hierin hebben we daadwerkelijk contact gehad met de meldkamer door berichten via de satelliet te sturen.

Hoe doe je een SOS-noodmelding met satellieten?

Je iPhone zal tijdens een SOS-noodmelding in eerste instantie proberen contact te leggen via het mobiele netwerk. Is dat niet mogelijk, dan zal het toestel proberen een directe verbinding met een satelliet te leggen. Het sturen van een bericht kan tot 15 secondes duren als de lucht en het zicht op de horizon onbelemmerd is. Is dat niet het geval, dan kan het langer dan een minuut duren. Hoe langer het bericht, des te langer het kan duren.

iPhone 14 SOS satellietfunctie

Deze functie kan ook automatisch worden ingeschakeld als je in een auto-ongeluk terechtkomt. De crashdetectie op de iPhone werkt dus samen met SOS-noodmeldingen, ook via satellieten.

Bekijk ook

Crashdetectie op de Apple Watch en iPhone: zo werkt het

Apple heeft in 2022 een nieuwe functie geïntroduceerd: crashdetectie. Dit is een nieuwe veiligheidsfunctie op de iPhone en Apple Watch die je hopelijk nooit nodig hebt.

Waar werkt het?

De satellietfunctie werkt in steeds meer landen, waaronder de Benelux:

 • Verenigde Staten
 • Canada
 • Verenigd Koninkrijk
 • Ierland
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Nederland (sinds maart 2023)
 • België (sinds maart 2023)
 • Luxemburg (sinds maart 2023)
 • Oostenrijk (sinds maart 2023)
 • Italië (sinds maart 2023)
 • Portugal (sinds maart 2023)
 • Australië (sinds mei 2023)
 • Nieuw-Zeeland (sinds mei 2023)

Voor meer informatie over de beschikbaarheid en de kosten verwijzen we je graag door naar onze uitlegpagina over iPhone satellietcommunicatie.

Bekijk ook

Satellietcommunicatie voor noodoproepen op de iPhone: hoe werkt dat? [FAQ]

De iPhone 14 biedt support voor satellietcommunicatie. In deze FAQ vind je antwoord op de belangrijkste vragen, zodat je een goede indruk krijgt hoe het werkt en wat je eraan hebt. Sinds voorjaar 2023 ook in Nederland en Belgi├ź!

Demo van SOS-noodmelding met satellieten

Apple biedt een demonstratie aan voor SOS-noodmeldingen via satellieten. Hierin simuleer je op je iPhone de situatie waarin je geen mobiel bereik hebt en wel noodhulp nodig hebt. Hiervoor wordt zelfs tijdelijk je mobiele verbinding echt uitgeschakeld tot je de demo afsluit. De demo is alleen beschikbaar als je het probeert in een land waar de functie wordt ondersteund. Zo werkt het:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
 2. Ga naar het SOS-noodmelding-menu en scrol helemaal naar beneden.
 3. Tik op Probeer demo uit. Niet zichtbaar? Het komt pas tevoorschijn als je je in een land bevindt waar de functie wordt ondersteund.
 4. Een speciale demo-app wordt geopend. Je ziet een uitleg over wat de functie inhoudt. Tik een paar keer op Volgende.

SOS-noodmelding demo

 1. Schakel je mobiele data uit als hierom wordt gevraagd.
 2. Volg de stappen op het scherm. Je moet bijvoorbeeld je iPhone omhoog wijzen en met de satelliet mee bewegen.
 3. Verlies je de verbinding? Dan geeft de iPhone stappen om de verbinding weer te herstellen. Probeer dit te vermijden om tijd en energie te besparen.

iPhone verbinden met satelliet

Eenmaal verbonden met de satelliet kun je berichten sturen. Let wel: het is belangrijk om altijd verbonden te blijven met de satelliet. Haal dus niet je iPhone weg uit zijn positie. Je kunt ‘chatten’ met hulpverleners, maar houd de berichten kort. Bovenaan het chatgesprek vind je een visualisatie van de satelliet zodat je makkelijk kunt meebewegen.

In de chat geef je aan wat er aan de hand is. Wees kort en bondig. Zeg kort wat er aan de hand is en waar je bent. Het bericht sturen kan even duren afhankelijk van hoe goed de verbinding is.

Praten met hulpverleners met iPhone SOS-noodmelding via satellieten

Je kunt de demo altijd stoppen via de knop rechts bovenin. De mobiele verbinding wordt daarna automatisch weer ingeschakeld. Eventuele gemiste notificaties ontvang je vanzelf.

Voor hulpverleners kan het handig zijn om jouw medische ID te bekijken. In onze tip lees je hoe je de medische ID op je iPhone kunt instellen.

Bekijk ook

Medische ID instellen in de Gezondheid-app van je iPhone

Stel jouw Medische ID in via de Gezondheid-app op iPhone en iPod touch! Hulpverleners kunnen dan sneller belangrijke info vinden bij een ongeluk of ongeval. Alles over het instellen en gebruiken van je Medische ID op de iPhone lees je hier.

Je kunt nog meer met de satellietfunctie doen. Zo kun je je locatie met vrienden delen via de satelliet, zodat ze weten waar je uithangt!

Bekijk ook

Locatie sturen naar vrienden via de satelliet: zo werkt het op je iPhone 14

Met SOS-noodmelding via de satelliet is het mogelijk om hulpdiensten in te schakelen als je geen mobiel bereik hebt. Maar ook als je niet in nood bent kun je de satellietverbinding gebruiken, namelijk voor het versturen van je locatie naar vrienden.