‘Alle iPhone 16-modellen krijgen A18-chip voor AI-functies, maar houdt 6-core GPU’

Alle iPhone 16-modellen krijgen mogelijk dezelfde chip. Er zijn aanwijzingen dat ze allemaal voorzien worden van een A18-chip, al zou Apple nog onderscheid kunnen aanbrengen.

De afgelopen twee jaar koos Apple ervoor om ook qua chip onderscheid aan te brengen tussen de iPhone Pro-modellen en de gewone uitvoeringen. De Pro-modellen kregen een nieuwe chip, terwijl het standaardmodel werd voorzien van een chip van vorig jaar. Dit patroon wordt mogelijk in 2024 doorbroken, als we geruchten over de chip in de iPhone 16-serie mogen geloven.

Update 26 maart 2024: De volgende generatie A18 Pro-chip zal volgens analist Jeff Pu een grotere die size hebben voor betere AI-prestaties. Dat schrijft hij in een onderzoeksnotitie. De die size is de grootte van één chip, die uit een stuk silicium kan worden gehaald. Dat Apple voor een groter formaat kiest, is opmerkelijk, want meestal willen fabrikanten het formaat juist verkleinen. Het geeft ze de mogelijkheid om meer transistors op een bepaald oppervlak te plaatsen, waardoor de productiekosten per chip lager worden. De grootte van een chip bepaalt daarbij niet alleen het aantal transistors dat erop geplaatst kan worden, maar ook de performance en het energieverbruik. Pu zei eerder dat het grotere chipformaat te maken heeft met de Neural Engine, die generatieve AI-functies aanstuurt.

Volgens geruchten zou Apple een verbeterde Neural Engine in de iPhone 16 Pro willen toepassen, met “aanzienlijk meer cores”. Daardoor is het mogelijk dat sommige generatieve AI-functies in iOS 18 alleen beschikbaar zijn op de Pro-modellen. Apple zou in gesprek zijn met Google, OpenAI en Baidu om deze AI-functies te realiseren.

Hieronder lees je ons eerdere bericht van 21 december 2023.

iPhone 16-chip: ‘Vier keer A18’

Apple gebruikte de afgelopen jaren chips van voorgaande jaren in de standaardmodellen. De iPhone 14 Pro kreeg een A16-chip, terwijl de iPhone 14 de A15-chip heeft (die het jaar ervoor in de iPhone 13 Pro zat). Bij de iPhone 15-serie zien we hetzelfde: de iPhone 15 Pro heeft de nieuwste A17-chip, terwijl de iPhone 15 de A16-chip van de iPhone 14 Pro heeft. Maar dit patroon wordt mogelijk in 2024 doorbroken, als we de geruchten over de MacRumors schrijft namelijk dat Apple in 2024 kiest voor de A18-chip in vier nieuwe iPhone-modellen.

De informatie is gebaseerd op code van een vroege versie van iOS 18. In die vroege versie wordt verwezen naar vier nieuwe iPhones, met verwijzingscodes D47 D48, D93 en D94. Deze zijn bestemd voor respectievelijk de iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max. Laatstgenoemde zou ook de naam iPhone 16 Ultra kunnen krijgen, al is daar nog geen uitsluitsel over. Al deze modellen zouden draaien op een chip met codenaam t8140. Dit is wat vermoedelijk officieel de A18-chip wordt de directe opvolger van de A17.

Hoewel het allemaal om een A18-chip gaat, is nog wel de vraag of Apple nog kleine onderlinge verschillen gaat toepassen. Apple zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de iPhone 16 en iPhone 16 Plus te voorzien van de gewone A18-chip, terwijl de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max/Ultra een A18 Pro-chip kunnen krijgen. Dit komt overeen met wat een analist eerder beweerde, afgelopen september.

De iPhone 16-lijn wordt in september 2024 verwacht. Er zijn de afgelopen tijd al wat andere geruchten over de iPhone 16-serie verschenen, waar je in ons aparte artikel meer over leest.

Bekijk ook

Hier zijn 16 geruchten over de iPhone 16

Op deze pagina verzamelen we de geruchten over de iPhone 16-modellen. Wat zeggen analisten en geruchtenlekkers? Welke foto's van onderdelen zijn op internet verschenen? Je leest het allemaal in onze iPhone 16 geruchten-roundup!

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.