Bereikbaarheid IOS 12

Bereikbaarheid in iOS 12 aangepast voor Berichtencentrum en Bedieningspaneel

Alle knoppen binnen handbereik

Dankzij de functie Bereikbaarheid verplaatst een deel van het iPhone-scherm naar beneden, waardoor je makkelijker bij de bovenste knoppen kunt. Hoe werkt deze functie (ook op de iPhone X en in iOS 12) en hoe schakel je het uit?

Help, mijn iPhone-scherm schuift omlaag!

Op iPhones met grotere schermen is de bediening met één hand een stuk lastiger dan voorheen. Daar heeft Apple iets op bedacht: met Bereikbaarheid (Reachability) schuift het scherm van je iPhone een stuk naar beneden, waardoor je de knoppen aan de bovenkant van een app eenvoudig kunt bedienen. In deze tip lees je hoe je dit gebruikt, vanaf de iPhone 6 tot en met de allernieuwste modellen zonder thuisknop.


Bereikbaarheid (Reachability) op de iPhone.

Bereikbaarheid is beschikbaar sinds iOS 8 en werkt op elke iPhone met een 4,7-inch en 5,5-inch scherm. Dit geldt dus voor de iPhone 6, iPhone 6 Plus en later. Op de iPad is Bereikbaarheid niet beschikbaar. Sommige mensen denken dat het een bug in iOS is, maar het is met opzet toegevoegd om te zorgen dat je ook bij de bovenste knoppen van een scherm komt. Hoe je Bereikbaarheid gebruikt, verschilt per toestel.

Bereikbaarheid in iOS 12

In iOS 12 krijgt Bereikbaarheid er één handigheid bij: vanaf deze versie schuift ook het Berichtencentrum omlaag als je Bereikbaarheid activeert. Daardoor kun je nog gemakkelijker bij alle knoppen. Afhankelijk van je type toestel activeer je Bereikbaarheid met de juiste knop- of veegbeweging en daarna open je het Berichtencentrum in verlaagde weergave. Andersom kan natuurlijk ook: eerst het gewenste scherm openen en daarna Bereikbaarheid activeren.

Bereikbaarheid IOS 12

Bereikbaarheid op iPhone X

Bereikbaarheid op de iPhone X werkt op een speciale manier. Om het scherm naar beneden te laten zakken, veeg je de onderste horizontale streep onderaan het scherm naar beneden. Je hoeft dus op geen enkele knop te drukken of sensoren aan te tikken, want het is voldoende om de streep onderaan het scherm naar beneden te trekken. Het scherm verplaatst zich dan naar onderen en zal daarna vanzelf weer omhoog gaan.

Vergeet niet om de functie eerst in te schakelen in Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Bereikbaarheid, want standaard is Bereikbaarheid uitgeschakeld op de iPhone X.

Bereikbaarheid op iPhone X gebruiken.

Gif via Engadget

Bereikbaarheid op iPhone 6 (Plus) t/m iPhone 8 (Plus)

Op de iPhone 6 (Plus) tot en met de iPhone 8 (Plus) gebruik je Bereikbaarheid via de Touch ID-sensor. Door twee keer op de Touch ID-sensor te tikken schuift het scherm automatisch naar beneden. Dit maakt een knoppenbalk in een app of een appicoon bovenin je scherm een stuk makkelijker te bereiken, zonder dat je er twee handen voor hoeft te gebruiken.

Het enige wat je dus hoeft te doen om Bereikbaarheid te gebruiken, is door twee keer met een vinger op de Touch ID-sensor te tikken. Je moet de homeknop dus niet indrukken, maar twee korte tikjes achter elkaar is genoeg. Dit kan met elke vinger, ook vingers die niet geregistreerd zijn met een vingerafdruk. Ook op de vernieuwde homeknop vanaf de iPhone 7 en later tik je twee keer kort, zonder dat je de knop echt indrukt. Bereikbaarheid is zowel te gebruiken in apps als in het beginscherm. Alleen vanaf het toegangsscherm is Bereikbaarheid niet beschikbaar.

Bereikbaarheid op de iPhone uitschakelen.

Bereikbaarheid uitschakelen

Gebeurt het te vaak dat je per ongeluk de Bereikbaarheid-functie gebruikt, waardoor je scherm onbedoeld naar beneden zakt? Dan kun je in de Instellingen-app Bereikbaarheid uitschakelen. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar de Instellingen-app.
  2. Tik op Algemeen en kies Toegankelijkheid.
  3. Scroll naar onderen bij het kopje Interactie en schakel de knop bij Bereikbaarheid uit.

Door de functie uit te schakelen, zal het scherm niet meer naar onderen schuiven zodra je twee keer op de Touch ID-knop tikt.

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerp toegankelijkheid
Devices iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X
Software iOS 10, iOS 11, iOS 8, iOS 9