Bedieningspaneel/Control Center op iPhone.

Bedieningspaneel op iPhone en iPad: dit kun je er allemaal mee

Het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad kent een aantal handige opties en mogelijkheden. Hier vind je alle antwoorden op je vragen over het Bedieningspaneel. Hoe kun je het Bedieningspaneel openen en welke knoppen zijn er?

Het Bedieningspaneel (Control Center) op de iPhone en iPad is een plek waar je verschillende functies kunt bedienen, zodat je niet naar verschillende apps zoals de Instellingen-app hoeft te gaan. Ook bedien je in het Bedieningspaneel je muziek en stel je de helderheid in en voeg je andere schakelaars toe. In deze gids leggen we je alle functies van het Bedieningspaneel uit.


Onderstaande video laat zien wat je met het Bedieningspaneel kunt doen. Bijvoorbeeld een timer zetten!

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Hoe open ik het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad?

Hoe je het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad moet gebruiken, verschilt per toestel. Dat heeft te maken met de manier waarop andere iOS-functies werken op verschillende toestellen. Je kunt het onderverdelen in drie manieren.

Bedieningspaneel/Control Center op iPhone.

Bedieningspaneel openen op iPhones met Face ID gezichtsherkenning

Sinds de invoering van Face ID veranderde de manier waarop het Bedieningspaneel geopend wordt. Zo open je het Bedieningspaneel:

  1. Activeer het scherm door erop te tikken, een knop in te drukken of je toestel op te pakken.
  2. Veeg vanaf rechtsboven naar beneden om het Bedieningspaneel te openen.

Bedieningspaneel openen op iPhones met Touch ID

Heb je een iPhone met Touch ID, dan werkt het vandaag de dag hetzelfde als toen het Bedieningspaneel werd geïntroduceerd in 2013. Zo doe je dat:

  1. Activeer het scherm door je toestel op te pakken of op een knop te drukken.
  2. Veeg vanaf de onderkant van het scherm naar boven.

Bedieningspaneel openen op de iPad

Op de iPad kun je het Bedieningspaneel op meerdere manieren openen. Het is hier niet relevant of jouw iPad Face ID of Touch ID heeft.

  1. Activeer het scherm door op een knop te drukken, de hoes te openen of door erop te tikken.
  2. Veeg vanaf rechtsboven naar beneden om het Bedieningspaneel te openen.

Gebruik je een iPad met iOS 11 of ouder, veeg dan vanaf de onderkant van het scherm naar boven. Je kan ook twee keer op de thuisknop drukken in iOS 11.

Je kan het Bedieningspaneel openen vanaf het toegangsscherm, het beginscherm of vanuit apps. Wil je dit niet, dan kan je het Bedieningspaneel vanaf het toegangsscherm uitschakelen.

Bekijk ook

Zo schakel je het Bedieningspaneel uit zolang je iPhone vergrendeld is

Het Bedieningspaneel biedt snelle toegang tot allerlei instellingen en functies, maar het geeft anderen ook de mogelijkheid om bepaalde instellingen aan te passen. Wij leggen je uit hoe je het uitschakelt bij een vergrendeld toestel.

Wat zijn de mogelijkheden van het Bedieningspaneel?

Je hebt zelf de mogelijkheid om schakelaars toe te voegen en zelf de volgorde aan te passen. Sommige functies staan echter vast. Het Bedieningspaneel bevat standaard de volgende functies:

  • Communicatieknoppen: Het blokje linksboven bevat knoppen om de draadloze verbindingen te beheren. Standaard vind je hier vier knoppen: vliegtuigmodus, mobiele data, wifi en bluetooth. Houd dit blok lang ingedrukt om meer knoppen tevoorschijn te halen. De knoppen voor AirDrop en Persoonlijke hotspot komen er daar dan bij.
  • Media: Het blokje ernaast wordt gebruikt voor het bedienen van media, zoals muziek en video’s. Standaard vind je een speel/pauzeer-knop, maar ook een knop om vooruit en terug te spoelen. Tik op de boogjes rechtsboven om snel een AirPlay-apparaat of een draadloze koptelefoon te selecteren voor het afspelen van audio. Net als bij het linker blokje, kun je het media-blok ingedrukt houden om meer opties te tonen, zoals een volume-regelaar.

Bedieningspaneel connectiviteit en muziek

  • Schermrotatie: Links onder de communicatieknoppen vind je een knop om de schermrotatie in- of uit te schakelen. Hierdoor draait je scherm niet meer mee als je je toestel kantelt.
  • Niet storen: Daarnaast vind je de knop voor Niet storen, zodat je het handmatig kunt inschakelen. Hierdoor word je niet gestoord door berichten en telefoontjes.
  • Synchrone weergave: Als je je scherm wil weergeven op een televisie via een Apple TV, dan schakel je hier synchrone weergave in.
  • Helderheid: Hiernaast vind je twee verticale balken. De linker gebruik je voor het instellen van de helderheid. Schuif dit omhoog en naar beneden om dit aan te passen. Houd hem lang ingedrukt om de knop om donkere modus, Night Shift en True Tone te gebruiken.
  • Volume: Met de tweede verticale balk stel je het volume in. Schuif om hoog om het geluid harder te zetten en schuif omlaag om het volume lager in te stellen. Gebruik je Beats of AirPods, dan kun je hier ook de noise cancelling bedienen.

Welke knoppen kan ik aan het Bedieningspaneel toevoegen?

Onder de bovengenoemde instellingen vind je vervolgens een reeks knoppen die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Je kunt het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad aanpassen, zodat je zelf knoppen kan toevoegen die je handig vindt. Sommige knoppen brengen je naar de desbetreffende app, terwijl andere extra opties bieden als je het lang ingedrukt houdt. In totaal gaat het om meer dan 20 knoppen die je zelf kunt toevoegen:

Al deze knoppen zijn onderaan het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad toe te voegen, zodat je allerlei instellingen in de buurt hebt. In onze tip lees je hoe je het Bedieningspaneel aanpast en instelt.

Bekijk ook

Zo pas je het Bedieningspaneel aan met extra knoppen

Je kunt het Bedieningspaneel aanpassen, zodat er allerlei handige knoppen bij komen op je iPhone en iPad. In deze tip lees je hoe je het Bedieningspaneel, ook wel Control Center genoemd, aanpast.

Hoe werkt het Bedieningspaneel in iOS 10?

Het Bedieningspaneel in iOS 10 bestaat uit twee of drie schermen. Als je geen HomeKit gebruikt, dan vind je hier maximaal twee schermen.

Bedieningspaneel in iOS 10: eerste scherm

Op het eerste scherm vind je de belangrijkste instellingen. Bovenin vind je vijf grote knoppen waarmee je bepaalde functies aan of uit kunt zetten. Van links naar rechts:

  • Vliegtuigmodus: zet de vliegtuigmodus aan of uit.
  • Wi-Fi: zet je Wi-Fi uit en aan, zodat je bijvoorbeeld alleen verbinding maakt via je mobiele netwerk.
  • Bluetooth: zet je Bluetooth-verbinding uit of aan, gebruikt voor verbinding met autosystemen, speakers en meer.
  • Niet storen: zet handmatig de Niet storen-stand aan of uit, zodat je niet gestoord wordt door berichten en telefoontjes.
  • Schermrotatie: zet het kantelen van je scherm vast, zodat het scherm niet ongewild draait bij het kantelen van je toestel.

Onder deze bovenste vijf knoppen vind je een schuifknop. Hiermee kun je de helderheid van je toestel verhogen of verlagen. Vervolgens vind je daaronder bedieningsknoppen voor AirPlay, AirDrop en Night Shift.

Onderaan het Bedieningspaneel vind je tot slot nog enkele snelkoppelingen naar handige apps en opties. Van links naar rechts:

  • Zaklamp: gebruik de LED-flitser van je iPhone als zaklantaarn. Gebruik 3D Touch om de helderheid in te stellen
  • Timer: ga naar de Klok-app zodat je direct een timer kunt starten. Gebruik 3D Touch om snel een timer te starten.
  • Calculator: spring direct naar de rekenmachine om een berekening uit te voeren. Gebruik 3D Touch om het laatste resultaat te kopiëren.
  • Camera: tik op dit icoontje en je opent direct de Camera-app. Gebruik 3D Touch om meteen naar de juiste camera-stand te gaan.

Bedieningspaneel in iOS 10: tweede scherm

Het tweede scherm in het Bedieningspaneel gebruik je voor het bedienen van muziek, films en andere media. Veeg het eerste scherm naar links om het tweede scherm op beeld te krijgen. Vervolgens verschijnen de knoppen in beeld om media af te spelen. Bovenin vind je de meest recente app die muziek of een video afgespeeld heeft. Tik hierop en je gaat meteen naar de desbetreffende app. Als je een liedje afspeelt, vind je hier ook een scrolbalk waarmee je het liedje vooruit kunt spoelen. Onderin vind je tot slot een slider om het volume in te stellen en selecteer je een AirPlay- of Bluetooth-apparaat om het geluid op af te spelen. Dit kan dus ook een draadloze koptelefoon zijn.

Tweede scherm van het Bedieningspaneel in iOS 10.

Bedieningspaneel in iOS 10: derde scherm (HomeKit)

Het derde scherm is alleen zichtbaar als je HomeKit ingesteld hebt. Dit scherm komt van pas om snel een lamp aan te zetten of een scène te activeren. Dit scherm verschijnt vanzelf zodra je je eerste HomeKit-accessoire ingesteld hebt.

Derde scherm van het Bedieningspaneel in iOS 10.

Afhankelijk van het type accessoire zijn er verschillende mogelijkheden. Een knop voor een lamp kun je bijvoorbeeld langer ingedrukt houden om direct de helderheid aan te passen, terwijl een schakelaar alleen een aan- en uitknop heeft. Via de knop rechtsboven schakel je tussen scènes. Je ziet dan meteen welke scène ingeschakeld is. Je vindt hier alleen de lampen en scènes die je als favoriet ingesteld hebt. In onderstaande tip lees je hoe je dat doet.

Bekijk ook

Zo markeer je HomeKit-accessoires als favoriet voor snelle bediening

Wil je weten hoe je een HomeKit-accessoire als favoriet markeert, dan lees je daar in deze tip alles over. Je kunt ook scènes en accessoires toevoegen aan de woningweergave in het Woning-tabblad.

Hoe werkt het Bedieningspaneel in iOS 9 en ouder?

In iOS 9 en ouder bestaat het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad uit één scherm. Je vindt hier een iets andere indeling, maar over het algemeen worden hier exact dezelfde knoppen gebruikt als bij iOS 10. Op toestellen die draaien op een oudere versie dan iOS 9.3, is er geen Night Shift-knop aanwezig. Ook de HomeKit-knoppen vind je niet in het Bedieningspaneel in iOS 9 en ouder.