Bedieningspaneel in iOS 11 op de iPhone.

Bedieningspaneel op iPhone en iPad: dit kun je er allemaal mee

Het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad kent een aantal handige opties en mogelijkheden. Hier vind je alle antwoorden op je vragen over het Bedieningspaneel. Hoe kun je het Bedieningspaneel openen en welke knoppen zijn er?

Het Bedieningspaneel (Control Center) in iOS is een plek waar je verschillende functies kunt aan en uitzetten, zodat je niet helemaal naar de Instellingen-app hoeft te gaan. Ook bedien je in het Bedieningspaneel je muziek en stel je de helderheid in en voeg je andere schakelaars toe. In deze gids leggen we je alle functies van het Bedieningspaneel uit.

Hoe open ik het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad?

Hoe je het Bedieningspaneel moet gebruiken, verschilt per toestel. In de meeste gevallen activeer je het Bedieningspaneel door vanaf de onderkant te vegen, maar er zijn uitzonderingen.

Bedieningspaneel openen op iPhone X, iPhone XS (Max) en iPhone XR

Op de iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR open je het Bedieningspaneel als volgt:

 1. Activeer het scherm door erop te tikken, een knop in te drukken of je toestel op te pakken.
 2. Veeg vanaf rechtsboven naar beneden om het Bedieningspaneel te openen.

Bedieningspaneel openen op iPhone 8, iPhone 7, iPhone 6s en ouder

Op alle andere iPhones, open je het Bedieningspaneel als volgt:

 1. Activeer het scherm door je toestel op te pakken of op een knop te drukken.
 2. Veeg vanaf de onderkant van het scherm naar boven.

Bedieningspaneel openen op de iPad

Op de iPad kun je het Bedieningspaneel op meerdere manieren openen:

 1. Activeer het scherm door op een knop te drukken of de hoes te openen.
 2. Veeg vanaf rechtsboven naar beneden om het Bedieningspaneel te openen.

Gebruik je een iPad met iOS 11 of ouder, veeg dan vanaf de onderkant van het scherm naar boven. Je kan ook twee keer op de thuisknop drukken in iOS 11.

Je kan het Bedieningspaneel openen vanaf het toegangsscherm, het beginscherm of vanuit apps. Wil je dit niet, dan kan je het Bedieningspaneel vanaf het toegangsscherm uitschakelen.

Wat zijn de mogelijkheden van het Bedieningspaneel?

Vanaf iOS 11 heb je met het Bedieningspaneel de mogelijkheid om schakelaars toe te voegen en zelf de volgorde aan te passen. Het Bedieningspaneel bevat standaard de volgende functies:

 • Communicatieknoppen: Het blokje linksboven bevat knoppen om de draadloze verbindingen te beheren. Standaard vind je hier vier knoppen: vliegtuigmodus, mobiele data, Wi-Fi en Bluetooth. Gebruik 3D Touch of hou het midden van dit blok lang ingedrukt om meer knoppen tevoorschijn te halen. De knoppen voor AirDrop en Persoonlijke hotspot komen er daar dan bij. Let op: de knoppen voor Wi-Fi en Bluetooth schakelen de communicatiefuncties niet uit, maar verbreken slechts de verbinding met je huidige gekoppelde netwerk en accessoires. Om Wi-Fi en Bluetooth uit te schakelen, ga je naar de Instellingen-app.
 • Media: Het blokje ernaast wordt gebruikt voor het bedienen van media, zoals muziek en video’s. Standaard vind je een speel/pauzeer-knop, maar ook een knop om vooruit en terug te spoelen. Tik op de boogjes rechtsboven om snel een AirPlay-apparaat of een draadloze koptelefoon te selecteren voor het afspelen van audio. Net als bij het linker blokje, kun je het media-blok stevig indrukken met 3D Touch of ingedrukt houden om meer opties te tonen, zoals een volume-regelaar.

Knoppen voor instellingen en media in het Bedieningspaneel in iOS 11.

 • Schermrotatie: Links onder de communicatieknoppen vind je een knop om de schermrotatie in- of uit te schakelen. Hierdoor draait je scherm niet ongevraagd mee.
 • Niet storen: Daarnaast vind je de knop voor Niet storen, zodat je het handmatig kunt inschakelen. Hierdoor word je niet gestoord door berichten en telefoontjes.
 • Synchrone weergave: Als je je scherm wil weergeven op een televisie via een Apple TV, dan schakel je hier synchrone weergave in.

Bedieningspaneel in iOS 11 met Niet storen, Schermrotatie en helderheid.

 • Helderheid: Hiernaast vind je twee verticale balken. De linker gebruik je voor het instellen van de helderheid. Schuif dit omhoog en naar beneden om dit aan te passen. Druk stevig met 3D Touch of hou hem lang ingedrukt om de knop voor Night Shift te gebruiken.
 • Volume: Met de tweede verticale balk stel je het volume in. Schuif om hoog om het geluid harder te zetten en schuif omlaag om het volume lager in te stellen.

Welke knoppen kan ik aan het Bedieningspaneel toevoegen?

Onder de bovengenoemde instellingen vind je vervolgens een reeks knoppen die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Je kunt het Bedieningspaneel aanpassen, zodat je zelf knoppen kan toevoegen die je handig vindt. Sommige knoppen brengen je naar de desbetreffende app, terwijl andere extra opties bieden met 3D Touch of een long-press. In totaal gaat het om twintig knoppen die je zelf kunt toevoegen:

Al deze knoppen zijn onderaan het Bedieningspaneel toe te voegen, zodat je allerlei instellingen in de buurt hebt. In onze tip lees je hoe je het Bedieningspaneel aanpast en instelt.

Hoe werkt het Bedieningspaneel in iOS 10?

Het Bedieningspaneel in iOS 10 bestaat uit twee of drie schermen. Als je geen HomeKit gebruikt, dan vind je hier maximaal twee schermen.

Bedieningspaneel in iOS 10: eerste scherm

Op het eerste scherm vind je de belangrijkste instellingen. Bovenin vind je vijf grote knoppen waarmee je bepaalde functies aan of uit kunt zetten. Van links naar rechts:

Eerste scherm van het Bedieningspaneel in iOS 10.

 • Vliegtuigmodus: zet de vliegtuigmodus aan of uit.
 • Wi-Fi: zet je Wi-Fi uit en aan, zodat je bijvoorbeeld alleen verbinding maakt via je mobiele netwerk.
 • Bluetooth: zet je Bluetooth-verbinding uit of aan, gebruikt voor verbinding met autosystemen, speakers en meer.
 • Niet storen: zet handmatig de Niet storen-stand aan of uit, zodat je niet gestoord wordt door berichten en telefoontjes.
 • Schermrotatie: zet het kantelen van je scherm vast, zodat het scherm niet ongewild draait bij het kantelen van je toestel.

Onder deze bovenste vijf knoppen vind je een schuifknop. Hiermee kun je de helderheid van je toestel verhogen of verlagen. Vervolgens vind je daaronder bedieningsknoppen voor AirPlay, AirDrop en Night Shift.

Onderaan het Bedieningspaneel vind je tot slot nog enkele snelkoppelingen naar handige apps en opties. Van links naar rechts:

 • Zaklamp: gebruik de LED-flitser van je iPhone als zaklantaarn. Gebruik 3D Touch om de helderheid in te stellen
 • Timer: ga naar de Klok-app zodat je direct een timer kunt starten. Gebruik 3D Touch om snel een timer te starten.
 • Calculator: spring direct naar de rekenmachine om een berekening uit te voeren. Gebruik 3D Touch om het laatste resultaat te kopiëren.
 • Camera: tik op dit icoontje en je opent direct de Camera-app. Gebruik 3D Touch om meteen naar de juiste camera-stand te gaan.

Bedieningspaneel in iOS 10: tweede scherm

Het tweede scherm in het Bedieningspaneel gebruik je voor het bedienen van muziek, films en andere media. Veeg het eerste scherm naar links om het tweede scherm op beeld te krijgen. Vervolgens verschijnen de knoppen in beeld om media af te spelen. Bovenin vind je de meest recente app die muziek of een video afgespeeld heeft. Tik hierop en je gaat meteen naar de desbetreffende app. Als je een liedje afspeelt, vind je hier ook een scrolbalk waarmee je het liedje vooruit kunt spoelen. Onderin vind je tot slot een slider om het volume in te stellen en selecteer je een AirPlay- of Bluetooth-apparaat om het geluid op af te spelen. Dit kan dus ook een draadloze koptelefoon zijn.

Tweede scherm van het Bedieningspaneel in iOS 10.

Bedieningspaneel in iOS 10: derde scherm (HomeKit)

Het derde scherm is alleen zichtbaar als je HomeKit ingesteld hebt. Dit scherm komt van pas om snel een lamp aan te zetten of een scène te activeren. Dit scherm verschijnt vanzelf zodra je je eerste HomeKit-accessoire ingesteld hebt.

Derde scherm van het Bedieningspaneel in iOS 10.

Afhankelijk van het type accessoire zijn er verschillende mogelijkheden. Een knop voor een lamp kun je bijvoorbeeld langer ingedrukt houden om direct de helderheid aan te passen, terwijl een schakelaar alleen een aan- en uitknop heeft. Via de knop rechtsboven schakel je tussen scènes. Je ziet dan meteen welke scène ingeschakeld is. Je vindt hier alleen de lampen en scènes die je als favoriet ingesteld hebt. In onderstaande tip lees je hoe je dat doet.

Hoe werkt het Bedieningspaneel in iOS 9 en ouder?

In iOS 9 en ouder bestaat het Bedieningspaneel uit één scherm. Je vindt hier een iets andere indeling, maar over het algemeen worden hier exact dezelfde knoppen gebruikt als bij iOS 10. Op toestellen die draaien op een oudere versie dan iOS 9.3, is er geen Night Shift-knop aanwezig. Ook de HomeKit-knoppen vind je niet in het Bedieningspaneel in iOS 9 en ouder.

Het Bedieningspaneel op de iPhone in je hand.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Categorie Apps
Onderwerp bedieningspaneel
Devices iPad, iPhone
Software iOS