Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Voorbeeld van fotografische stijl op de iPhone.

Zo gebruik je de fotografische stijlen op de nieuwste iPhones

Op recente iPhones (vanaf de iPhone 13-serie) vind je een camerafunctie genaamd Fotografische stijlen. Hiermee bepaal je van tevoren wat voor instellingen de camera gebruikt voor het maken van een foto.

Dankzij de krachtigere chips in recente iPhones kun je foto’s maken met Fotografische stijlen. Daarbij pas je een bepaald filter toe, voordat je de foto maakt. Het zorgt er voor dat jouw foto’s altijd een bepaalde stijl hebben. Hieronder lees je op welke iPhone-modellen de fotografische stijlen beschikbaar zijn en op welke punten ze anders zijn dan een gewoon fotofilter, dat je achteraf toepast. Natuurlijk vertellen we ook hoe je het instelt.

Wat zijn de fotografische stijlen in de iPhone-camera?

Fotografische stijlen zijn voorinstellingen die bepalen hoe je foto’s eruit zien. In tegenstelling tot gewone filters, kijken de fotografische stijlen ook naar de objecten die op de foto staan. De fotografische stijlen passen daardoor sommige onderdelen meer of minder drastisch aan, zoals huidtinten en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een groen bos, waar de kleuren van de bomen eruit springen zonder dat de huidskleur van de persoon op de foto er onnatuurlijk uit ziet. Bij een filter wordt er simpelweg een kleurlaag over de foto gelegd, maar bij fotografische stijlen worden de individuele instellingen van foto’s aangepast aan de situatie. Voor elke stijl past de camera de tint en warmte aan.

De fotografische stijlen op de iPhone stel je vooraf in. Nadat je een foto met deze stijl gemaakt hebt, kun je dit achteraf niet meer aanpassen.

Geschikte toestellen met fotografische stijlen

De fotografische stijlen zijn mogelijk dankzij de A15 Bionic- en A16 Bionic-chip in de nieuwste iPhones. Je vindt deze functie daarom alleen op deze modellen:

Fotografische stijlen instellen op de iPhone doe je zo

Je kan de fotografische stijlen op de iPhone eenvoudig inschakelen:

  1. Open de Camera-app op een geschikte iPhone.
  2. Tik bovenaan op het pijltje omhoog.
  3. Onderaan verschijnen knoppen voor de flitser, nachtmodus en meer. De vierde knop (met de drie vierkantjes achter elkaar) is voor fotografische stijlen. Tik hierop.
  4. Kies nu één van de stijlen die je wil gebruiken. Er zijn in totaal vijf stijlen: Standaard, Rijk contrast (tint -50, warmte 0), Levendig (tint +50, warmte 0), Warm (tint 0, warmte +50) en Koel (tint 0, warmte -50).
  5. Eventueel kun je bij het kiezen van een stijl de instellingen aanpassen via de sliders onderaan.
  6. Maak de foto en controleer of dit de stijl is die je wil.

Fotografische stijlen instellen op de iPhone.

Rechtsboven in de Camera-app zie je een icoontje dat aangeeft dat er een fotogafische stijl actief is. Je kunt hierop tikken om snel terug te keren naar de standaard weergave.

Vergeet na het maken van een foto niet om de camera weer op standaard te zetten, tenzij je de gekozen fotografische stijl continu wilt blijven gebruiken. Het is niet mogelijk om achteraf een gemaakte foto in fotografische stijl aan te passen naar standaard. Ook kun je niet achteraf een stijl toepassen op een reeds gemaakte foto.

Behalve via de Camera-app kun je ook via de Instellingen-app de stijl aanpassen. Dit doe je via Instellingen > Camera > Fotografische stijlen. Je ziet daar ook meer uitleg en voorbeelden van wat de stijlen betekenen.

Er is ook een manier om bij een foto te zien welke stijl gebruikt is. Hiervoor bekijk je de metagegevens van de foto in de Foto’s-app. Open de foto waarvan je de stijl wil weten en veeg omhoog (of tik op het i’tje). Onderaan zie je in een kader wat de gekozen stijl is.

Fotografische stijlen bekijken in de metadata van een foto.
Bij deze foto is de fotografische stijl Rijk contrast ingesteld.

Wil je meer tips over de Camera-app? Lees dan onze eerdere gepubliceerde tips:

Bekijk ook

Zo maak je portretfoto's op de iPhone met diepte-effect

De portretmodus op de iPhone zorgt ervoor dat je mooie portretfoto's met diepte-effect kunt maken. Je hebt hiervoor een recente iPhone nodig, maar wat is er precies mogelijk op jouw toestel? Deze tip legt uit hoe je mooie portretten kunt maken met de portretmodus.