iPhone X schuin

Zo gebruik je de zijknop van de iPhone X

De nieuwe zijknop op de iPhone X biedt andere bedieningsopties. In deze tip lopen we langs hoe je deze zijknop gebruikt.

De iPhone X heeft een nieuwe, multifunctionele zijknop. In deze tip leggen we uit wat je ermee kunt doen.

De iPhone zijknop is multifunctioneel

Vergeet de term sluimerknop, aan/uitknop, slaap/waakknop of welke termen Apple eerder ook gebruikte: de iPhone X heeft een nieuwe zijknop die in het Engels gewoon ‘side button’ wordt genoemd. Deze knop bevindt zich aan de rechter zijkant van de iPhone X en is groter dan we gewend zijn. Dit komt omdat er meerdere functies in zijn verwerkt, die je zelf kunt aanpassen. In deze tip bespreken we de nieuwe functies.

iPhone X schuin

Omdat de iPhone X geen normale thuisknop (homebutton) meer heeft, is er een andere manier nodig om bepaalde acties uit te voeren. De knop heeft drie standaardfuncties:

  • Siri: Houd je vinger drie seconden op de zijknop om Siri te activeren.
  • Wallet/Apple Pay: Tik tweemaal op de zijknop om tickets uit Wallet of betaalgegevens van Apple Pay in beeld te krijgen.
  • SOS-noodoproepen: Houd de zijknop en gelijktijdig een van de Volume-knoppen enige tijd tegelijk vast om een noodoproep te plaatsen of je iPhone X uit te schakelen. Je kunt voor een noodoproep ook vijf maal snel achter elkaar op de zijknop drukken.
  • Screenshot: Houd de zijknop ingedrukt en druk nu kort op de Volume omhoog-knop. Dit is dus dezelfde knopcombinatie als voor het SOS-noodnummer, maar nu druk je maar heel kort op de Volume omhoog-knop in plaats van deze langer vast te houden.

Omdat je de nieuwe knop veel vaker gaat gebruiken heeft Apple deze op de iPhone X wat langer gemaakt, zodat je minder ver met je vingers hoeft te reiken.

Functies zijknop aanpassen

De knop is ook aanpasbaar. Via de Toegankelijkheids-instellingen kun je er nog meer functies aan toewijzen, namelijk:

Apple gebruikt gezichtsherkenning om te controleren of je naar het scherm kijkt. Is dat het geval, dan zal het scherm niet worden gedimd en klinken de notificaties minder luid.

Je kunt bovendien instellen met welke snelheid je op de knop moet drukken bij functies die twee- of driemaal drukken vereisen. Daarmee heeft de zijknop dus al meer dan vijf functies.

D22 iOS 11 GM lek

Het maken van screenshots werkt vanzelfsprekend ook iets anders, nu er geen thuisknop zit op de iPhone X: houd de zijknop aan de rechterkant van de iPhone X ingedrukt en druk gelijktijdig kort op de volume omhoog-knop. Het scherm flitst en je hoort een sluitergeluidje van de camera.

Toestel uitschakelen en apps wisselen

Voor veel voorkomende andere handelingen heeft Apple een alternatief bedacht. Je kunt op de iPhone X het toestel uitzetten met een nieuwe optie in Instellingen > Algemeen. Je hebt er dus geen knop voor nodig.

Voor het wisselen tussen apps heb je ook geen knop nodig. Je veegt omhoog vanaf de onderkant van het scherm om de virtuele thuisknop in beeld te krijgen. Daarna veeg je omhoog om de appswitcher/appkiezer in beeld te krijgen. Het Bedieningspaneel is daarbij aanwezig als een van de opties.

Voor het ontgrendelen van het toestel gebruik je Face ID in plaats van Touch ID, of je voert handmatig de pincode in. Omdat het ontgrendelen zo snel gaat krijgt de functie Raise to Wake ook een heel andere betekenis. Zodra je naar je iPhone kijkt is het toestel al ontgrendeld. Er is dus ook geen apart scherm met notificaties meer nodig, die je vóór het ontgrendelen te zien krijgt. Het probleem met te snelle Touch ID-herkenning is daarmee ook opgelost.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen siri, zijknop
Device iPhone X
Software iOS 11