iPhone 6s hand

iPhone-geheugen vol? Zo kun je opslagruimte vrijmaken

Krijg je steeds de melding 'iPhone opslag vol', kom je steeds iPhone geheugen tekort of zit de opslagruimte van je iPad vol? Apps en games worden steeds groter, waardoor het tijd wordt om ruimte vrij te maken. Met deze 7 tips krijg je weer wat armslag.

iPhone geheugen vrijmaken

Heb je een iPhone met beperkte opslag of gebruik je je toestel heel intensief dan is de kans groot dat het geheugen vol raakt. Je zou wat foto’s of apps kunnen verwijderen, maar er zijn slimmere manieren om dat te doen. Met deze handige tips kun je veel iPhone opslagruimte vrijmaken op je iPhone en iPad.

#1 Minder opslagruimte nodig dankzij webapps

Sommige apps heb je niet dagelijks nodig. Denk bijvoorbeeld aan de app van je krant, die je ook via de mobiele website zou kunnen gebruiken. Er zijn ook apps die vaak problemen geven, zoals de Facebook-app: deze slurpt ongemerkt je iPhone-batterij leeg en verzamelt data over je gebruik. Vaak zijn mobiele websites net zo goed: Facebook kun je perfect via de mobiele browser gebruiken, zonder dat je een app hoeft te installeren. Ook 9292 en YouTube zijn via de browser te gebruiken. Vooral handig als je er maar zelden gebruik van maakt.

Het gebruik van mobiele websites betekent overigens wel dat Safari data bewaart, zoals cookies. Je kunt daarom het beste regelmatig de Safari cache wissen.

iPhone geheugen vol

#2 Opslagruimte vrijmaken door apps te verwijderen

Je gebruikt waarschijnlijk niet alle apps die op je iPhone staan. Er zijn altijd wel een paar apps of games waar je nooit meer naar omkijkt. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de standaard-apps die Apple meelevert, installeer een paar apps die je echt nodig hebt (we hopen natuurlijk dat de iCulture-app daarbij staat!) en ruim de rest op. Van weer-apps en navigatie-apps heb je eigenlijk maar één goede nodig. Gebruik onze applijsten om de beste apps in een bepaalde categorie te vinden.

Sinds iOS 11 kun je apps automatisch laten verwijderen, als je ze bepaalde tijd niet gebruikt. De data blijft gewoon bewaard, maar de app wordt automatisch van je toestel gehaald. Je kunt de app op een later moment weer uit de App Store downloaden en hebt dan alle data meteen weer terug.

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op Algemeen > iPhone-opslag.
  3. Zet de schakelaar in bij Ruim apps op.

#3 Slimme truc voor iPhone geheugen vrijmaken

Met deze truc kun je in één klap heel veel ruimte vrijmaken. Let op dat het geen officiële functie vanuit Apple is, waardoor het in toekomstige iOS-versies niet meer zou kunnen werken. Houd daar rekening mee als deze stappen niet meer werken.

  1. Ga naar de iTunes Store en tik op Films.
  2. Kies een willekeurige film uit die groter is dan het vrije geheugen op je iPhone. Heb je nog maar 400MB vrij, dan moet de film groter dan 400MB zijn.
  3. Tik op je op Koop of Huur, dan krijg je een melding dat de film te groot is om te downloaden.
  4. Pas op dat je de film niet per ongeluk aanschaft, dus laat je vinger niet op de Touch ID-sensor rusten en druk niet tweemaal op de zijknop van de iPhone X.
  5. Als je nu naar Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag gaat, zul je zien dat er geheugen is vrijgemaakt.

Door de truc meermaals te herhalen kun je nog meer iPhone opslagruimte vrijmaken.

#4 Chatberichten opruimen

Bij veel mensen neemt de iMessage Berichten-app ongemerkt veel iPhone opslagruimte in beslag, vooral als je regelmatig foto’s en video’s met mensen uitwisselt. Ga naar Instellingen > Algemeen > iPhone opslag > Berichten om te zien hoeveel ruimte de Berichten-app (iMessage) inneemt.

iPhone opslag vrijmaken

In dit geval zijn het maar een paar honderd MB’s, maar er zijn ook mensen die vele gigabytes in de Berichten-app hebben zitten. Blader door de berichten en gooi grote foto’s en video’s weg. Schakel de optie om iMessage-berichten automatisch te verwijderen in, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Hetzelfde geldt voor WhatsApp: ook daar kun je ongemerkt heel wat foto’s en video’s hebben opgeslagen. We hebben een aparte tip over het opruimen van WhatsApp en het verminderen van het dataverbruik, door bijvoorbeeld niet alle foto’s mee te nemen in een backup.

#5 Data-opslag per app opruimen

Er zijn nog veel meer apps die veel data opslaan. Bij Instellingen > Algemeen > iPhone opslag kun je zien hoeveel opslagruimte bepaalde apps in gebruik nemen. Sommige apps zijn zelf niet zo groot, maar downloaden veel data (zoals Spotify of de Podcasts-app) of bevatten veel materiaal dat je er zelf in hebt gezet (zoals de Muziek-app). Andere apps die ongemerkt veel iPhone opslag kunnen innemen zijn Garageband, iBooks, RSS-apps zoals Reeder en navigatie-apps.

#6 Cache van apps leegmaken

Vaak hoef je een app niet helemaal te wissen. Het opschonen van de cache kan voldoende zijn om meer iPhone opslag vrij te maken. Het gaat hier om tijdelijke informatie die je offline wordt bewaard, maar die je niet direct nodig hebt. Het zorgt ervoor dat apps sneller reageren, maar ze nemen ook veel iPhonegeheugen in beslag. Je kunt dit oplossen door de appcache te wissen. In onderstaande tip leggen we ook uit hoe je de Safari cache kunt wissen.

#7 Meer ruimte door foto’s te verwijderen

Waarschijnlijk nemen foto’s en video’s een paar gigabytes (!) aan opslagruimte in beslag op je iPhone of iPad. Je kunt dit bekijken via Instellingen > Algemeen > iPhone opslag > Foto’s. Het duurt even voordat je de cijfers in beeld hebt.

iPhone opslag opruimen

Als je op het item Foto’s tikt kun je ook meteen de map ‘Verwijderde foto’s’ leegmaken, wat meteen een paar gigabytes kan schelen. Dit zijn foto’s die je de afgelopen 30 dagen in de prullenbak hebt gegooid. Deze foto’s zullen na een maand vanzelf definitief worden gewist, maar je kunt dit ook iets versnellen.

Al je foto’s en video’s worden ook als backup op iCloud bewaard. Als je de gratis 5GB iCloud-opslag gebruikt loop je ook daar al snel tegen de grenzen aan. Je zou ervoor kunnen kiezen om alle foto’s bij een externe dienst op te slaan, bijvoorbeeld Google Foto’s. Bij Google krijg je onbeperkte opslag, bij Flickr 1 terabyte en bij Microsoft OneDrive 5GB. Wellicht krijg je bij Microsoft extra opslagruimte omdat je Office 365 gebruikt. Verder zou je een backup van de foto’s kunnen maken van

Bepaal welke foto’s je wilt bewaren en gooi de rest weg. Dat scheelt namelijk weer bij het maken van backup. In de volgende tip lees je hoe je snel foto’s verwijdert van je iPhone of iPad.

De eenvoudigste manier om alle foto’s te backuppen is aansluiten op de Mac of PC en daarna alle foto’s importeren naar een map of een externe harddisk. Je hebt dan echter maar één lokale backup op een fysieke schijf. Dat kan riskant zijn, want zodra de computer gestolen wordt of de harddisk kapot gaat ben je alles krijt. Het is veiliger om ook een backup bij een clouddienst te bewaren, zoals Flickr, OneDrive, Google Drive, Dropbox of een van de vele andere online opslagdiensten. Hoe je een backup van je foto’s maakt bij clouddiensten lees je in onderstaande tip:

Laatste redmiddel: iPhone opnieuw inrichten
Heb je er de afgelopen jaren een rommeltje van gemaakt en weet je niet meer waar je moet beginnen met opruimen? Als je één keer heel veel iPhone opslagruimte wilt vrijmaken, dan kun je de iPhone herstellen en weer opnieuw inrichten. Daarvoor ga je terug naar de iPhone fabrieksinstellingen, waarna je weer met een schone installatie begint. Maar het kan je in één klap vele gigabytes schelen. De meeste mensen gebruiken maar een stuk of tien apps echt intensief; in zo’n situatie is het vrij eenvoudig om met een schone iPhone te beginnen. Hieronder lees je alles over iPhone herstellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen cloudopslag, opslag
Devices iPad, iPhone, iPod touch
Software iOS