iPhone 6s hand

iPhone-geheugen vol? Zo kun je opslagruimte vrijmaken

Krijg je steeds de melding 'iPhone opslag vol', kom je steeds iPhone geheugen tekort of zit de opslagruimte van je iPad vol? Apps en games worden steeds groter, waardoor het tijd wordt om ruimte vrij te maken. Met deze 7 tips krijg je weer wat armslag.

iPhone opslag vol: zo maak je ruimte vrij

Heb je een iPhone met beperkte opslag of gebruik je je toestel heel intensief, dan is de kans groot dat het geheugen vol raakt met bijvoorbeeld foto’s en video’s. Je zou wat apps of games kunnen verwijderen, maar er zijn slimmere manieren om ruimte te winnen. Is je iPhone opslag vol? Met deze handige tips kun je veel iPhone opslagruimte vrijmaken op je iPhone en iPad.

#1 Minder opslagruimte nodig dankzij webapps

Sommige apps heb je niet dagelijks nodig. Denk bijvoorbeeld aan de app van je krant, die je ook via de mobiele website zou kunnen gebruiken. Er zijn ook apps die vaak problemen geven, zoals de Facebook-app: deze slurpt ongemerkt je iPhone-batterij leeg en verzamelt data over je gebruik. Vaak zijn mobiele websites net zo goed: Facebook kun je perfect via de mobiele browser gebruiken, zonder dat je een app hoeft te installeren. Ook 9292 en YouTube zijn via de browser te gebruiken. Vooral handig als je er maar zelden gebruik van maakt.

Het gebruik van mobiele websites betekent overigens wel dat Safari data bewaart, zoals cookies. Je kunt daarom het beste regelmatig de Safari cache wissen.

iPhone geheugen vol

#2 Opslagruimte vrijmaken door apps te verwijderen

Staat je iPhone opslag vol met apps? Er zijn altijd wel een paar apps of games die je ooit hebt geïnstalleerd, maar waar je nooit meer naar omkijkt. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de standaard-apps die Apple meelevert, installeer een paar apps die je echt nodig hebt (we hopen natuurlijk dat de iCulture-app daarbij staat!) en ruim de rest op. Van weer-apps en navigatie-apps heb je eigenlijk maar één goede nodig. Gebruik onze applijsten om de beste apps in een bepaalde categorie te vinden.

Sinds iOS 11 kun je apps automatisch laten verwijderen als je ze bepaalde tijd niet gebruikt. De data blijft gewoon bewaard, maar de app wordt automatisch van je toestel gehaald. Je kunt de app op een later moment weer uit de App Store downloaden en hebt dan alle data meteen weer terug.

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Tik op Algemeen > iPhone-opslag. Je kan dit ook doen bij Instellingen > iTunes Store en App Store.
 3. Zet de schakelaar in bij Ruim apps op.

#3 Slimme truc voor iPhone geheugen vrijmaken

Met deze truc kun je in één klap heel veel ruimte vrijmaken. Let op dat het geen officiële functie vanuit Apple is, waardoor het in toekomstige iOS-versies niet meer zou kunnen werken. Wij hebben deze truc in augustus 2019 nog geprobeerd en we konden op deze manier succesvol extra ruimte vrijmaken. Hou er dan ook rekening mee dat het in de toekomst mogelijk niet meer werkt.

 1. Ga naar de iTunes Store en tik op Films.
 2. Kies een willekeurige film uit die groter is dan het vrije geheugen op je iPhone. Heb je nog maar 400MB vrij, dan moet de film groter dan 400MB zijn.
 3. Tik op je op Koop of Huur, dan krijg je een melding dat de film te groot is om te downloaden.
 4. Pas op dat je de film niet per ongeluk aanschaft, dus laat je vinger niet op de Touch ID-sensor rusten en druk niet tweemaal op de zijknop van de iPhone zonder thuisknop.
 5. Als je nu naar Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag gaat, zul je zien dat er geheugen is vrijgemaakt.

Film-truc bij iPhone-opslag.

Door de truc meermaals te herhalen kun je nog meer iPhone opslagruimte vrijmaken. Tijdens deze stappen wordt de cache van geïnstalleerde apps namelijk verwijderd, zodat deze weer gebruikt kan worden.

Je hoeft niet bang te zijn dat er kosten in rekening gebracht worden, want zolang je je identiteit niet bevestigt met Touch ID, Face ID of een wachtwoord, wordt er niets in rekening gebracht. Is dat per ongeluk toch het geval, dan kun je eenvoudig een refund aanvragen bij je Apple ID.

#4 Chatberichten opruimen (en zet Berichten in iCloud aan)

Bij veel mensen neemt de iMessage Berichten-app ongemerkt veel iPhone opslagruimte in beslag, vooral als je regelmatig foto’s en video’s met mensen uitwisselt. Ga naar Instellingen > Algemeen > iPhone opslag > Berichten om te zien hoeveel ruimte de Berichten-app (iMessage) inneemt.

iPhone opslag vrijmaken

In dit geval zijn het maar een paar honderd MB’s, maar er zijn ook mensen die vele gigabytes in de Berichten-app hebben zitten. Blader door de berichten en gooi grote foto’s en video’s weg. Als je vaak tegen een vol geheugen aanloopt, kun je de optie om iMessage-berichten automatisch te verwijderen inschakelen, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Als je veel gebruikmaakt van iMessage en veel grote bijlagen verstuurd, kun je beter kiezen om Berichten in iCloud in te schakelen. Hierdoor staan al je berichten, foto’s, documenten en audio-opnames die via iMessage gedeeld zijn end-to-end versleuteld in iCloud. Hierdoor nemen ze minder ruimte in op je iPhone zelf, want alle informatie wordt gewoon uit je iCloud-account gehaald. Je hebt dan alsnog alle gesprekken bij je, maar zonder dat dit ten koste gaat van je iPhone-opslag. Hou er wel rekening mee dat je hiervoor voldoende iCloud-opslag nodig hebt.

Tip van iCulture-lezer Linda: Als je in een iMessage-gesprek naar de info van de desbetreffende contactpersoon gaat, kun je direct alle foto’s downloaden via de knop Download alles. Let dan wel op dat je dit doet als je met Wi-Fi verbonden bent of als je een hele grote databundel hebt, want bij heel veel grote bijlagen kan dit snel gaan.

Hetzelfde geldt voor WhatsApp: ook daar kun je ongemerkt heel wat foto’s en video’s hebben opgeslagen. We hebben een aparte tip over het opruimen van WhatsApp en het verminderen van het dataverbruik, door bijvoorbeeld niet alle foto’s mee te nemen in een backup.

#5 Data-opslag per app opruimen

Er zijn nog veel meer apps die veel data opslaan. Bij Instellingen > Algemeen > iPhone opslag kun je zien hoeveel opslagruimte bepaalde apps in gebruik nemen. Sommige apps zijn zelf niet zo groot, maar downloaden veel data (zoals Spotify of de Podcasts-app) of bevatten veel materiaal dat je er zelf in hebt gezet (zoals de Muziek-app). Andere apps die ongemerkt veel iPhone opslag kunnen innemen, zijn Garageband, iBooks, RSS-apps zoals Reeder en navigatie-apps.

#6 Cache van apps leegmaken

Vaak hoef je een app niet helemaal te wissen. Het opschonen van de cache kan voldoende zijn om meer iPhone opslag vrij te maken. Het gaat hier om tijdelijke informatie die offline wordt bewaard, maar die je niet direct nodig hebt. Het zorgt ervoor dat apps sneller reageren, maar ze nemen ook veel iPhonegeheugen in beslag. Je kunt dit oplossen door de appcache te wissen. In onderstaande tip leggen we ook uit hoe je de Safari cache kunt wissen.

#7 Meer ruimte door foto’s te verwijderen

Waarschijnlijk nemen foto’s en video’s een paar gigabytes (!) aan opslagruimte in beslag op je iPhone of iPad. Je kunt dit bekijken via Instellingen > Algemeen > iPhone opslag > Foto’s. Het duurt even voordat je de cijfers in beeld hebt.

iPhone opslag opruimen

Als je op het item Foto’s tikt, kun je meteen de map Verwijderde foto’s leegmaken. Dit kan meteen een paar gigabytes schelen. Dit zijn foto’s die je de afgelopen 30 dagen in de prullenbak hebt gegooid. Deze foto’s zullen na een maand vanzelf definitief worden gewist, maar je kunt dit zelf dus versnellen.

Zie je de optie niet direct, volg dan deze stappen:

 1. Open de Foto’s-app en ga naar het album Recent verwijderd.
 2. Tik op Selecteer en kies voor Verwijder alles.

#8 iCloud-fotobibliotheek optimaal benutten (of een andere opslagdienst)
Ook kun je ervoor kiezen om niet al je originele foto’s op je iPhone te laten staan. Heb je iCloud-fotobibliotheek ingeschakeld, dan kun je in iOS kiezen voor Optimaliseer iPhone-opslag. De foto’s worden dan in een lage resolutie op je iPhone opgeslagen, terwijl de originele foto’s en video’s in de volledige resolutie in iCloud worden bewaard. Zo kun je tot enkele gigabytes aan ruimte winnen.

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Tik op Foto’s. Zorg dat iCloud-foto’s is ingeschakeld.
 3. Schakel Optimaliseer iPhone-opslag in.

Al je foto’s en video’s worden ook als backup op iCloud bewaard, maar als je de gratis 5GB iCloud-opslag gebruikt loop je ook daar al snel tegen de grenzen aan. Je zou ervoor kunnen kiezen om alle foto’s bij een externe dienst op te slaan, bijvoorbeeld Google Foto’s. Bij Google krijg je onbeperkte opslag, bij andere diensten zoals Flickr en Microsoft mogelijk nog meer.

Bepaal welke foto’s je wilt bewaren en gooi de rest weg. Dat scheelt namelijk weer bij het maken van backup. In de volgende tip lees je hoe je snel foto’s verwijdert van je iPhone of iPad.

De eenvoudigste manier om alle foto’s te backuppen is aansluiten op de Mac of PC en daarna alle foto’s importeren naar een map of een externe harddisk. Je hebt dan echter maar één lokale backup op een fysieke schijf. Dat kan riskant zijn, want zodra de computer gestolen wordt of de harddisk kapot gaat ben je alles krijt. Het is veiliger om ook een backup bij een clouddienst te bewaren, zoals Flickr, OneDrive, Google Drive, Dropbox of een van de vele andere online opslagdiensten. Hoe je een backup van je foto’s maakt bij clouddiensten lees je in onderstaande tip:

#9 Laatste redmiddel: je iPhone opnieuw inrichten
Heb je er de afgelopen jaren een rommeltje van gemaakt en weet je niet meer waar je moet beginnen met opruimen? Hebben deze tips niet geholpen en is je iPhone opslag nog vol? Als je één keer heel veel iPhone opslagruimte wilt vrijmaken, dan kun je de iPhone herstellen en weer opnieuw inrichten. Daarvoor ga je terug naar de iPhone fabrieksinstellingen, waarna je weer met een schone installatie begint. Het kan je in één klap vele gigabytes schelen. De meeste mensen gebruiken maar een stuk of tien apps echt intensief; in zo’n situatie is het vrij eenvoudig om met een schone iPhone te beginnen. Hieronder lees je alles over iPhone herstellen. Denk er wel aan dat je niet je iCloud-backup terugzet, anders win je hier geen extra ruimte mee.

Als je iPhone opslag op den duur weer vol is, is het raadzaam om bij de volgende iPhone meer opslag te kiezen. In ons andere artikel helpen we je daarbij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2019
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen cloudopslag, opslag
Devices iPad, iPhone, iPod touch
Software iOS