iPhone 15 Pro Max camera

Dit weten we al over de iPhone 16 (Pro) camera

Er zijn al diverse geruchten geweest over de camera van de iPhone 16-modellen. Zo zou Apple de cameralenzen in de standaard iPhone-modellen anders willen plaatsen en krijgen de Pro-modellen een extra 48-megapixel cameralens erbij. We praten je bij over de iPhone 16 camera!
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Alles over de iPhone 16 camera

De camera is een belangrijk onderdeel van de iPhone. We zijn dan ook reuze benieuwd wat de iPhone 16-camera te bieden zal hebben. Er zijn inmiddels meerdere geruchten, die we hieronder zullen bespreken. Zo zou de iPhone 16 Pro Max beschikken over een extreme zoomlens en een veel grotere sensor voor de hoofdcamera. En Apple zou bij de standaardmodellen van de iPhone 16 weer willen kiezen voor een verticale indeling van de cameralenzen, dus niet diagonaal. We praten je bij over alle camera-geruchten!

iPhone 16 camera: verticaal en nieuwe leverancier

We beginnen met een overzicht van de geruchten voor de standaardmodellen in de iPhone 16-serie. Daarbij draait het om een mogelijke overstap van Sony naar Samsung en een terugkeer van de

#1 iPhone 16 stapt over van Sony naar Samsung?

Apple is bezig een geavanceerde CMOS-beeldsensor van Samsung te testen, meldt The Elec. Deze sensoren zijn bedoeld voor de hoofdcamera van de iPhone 16. Van oudsher koopt Apple deze onderdelen bij Sony in, maar vorig jaar kon Sony deze niet op tijd leveren waardoor de geplande introductie van de iPhone 15 in gevaar kwam. Vandaar dat nu gekeken wordt of Samsung deze CMOS-beeldsensor (CIS) kan leveren. Dit zou gelden voor alle modellen uit de iPhone 16-serie, dus ook de Pro’s.

Verder lezen

De nieuwe beeldsensor van Samsung heeft een geavanceerder, gestapeld ontwerp met drie wafers. Deze drie wafers bevatten elk verschillende elementen: de fotodiode, transistors en analoog-digitaalomzettingslogica. De huidige en vorige iPhone-beeldsensoren hebben daarentegen maar twee lagen, waarbij de fotodiode en transistors samen in één wafer zitten.

In een CIS zet de fotodiode licht om in elektrische signalen, terwijl vier transistors verantwoordelijk zijn voor het overbrengen, versterken, lezen en wissen van deze signalen. Door de componenten te scheiden kan gezorgd worden voor een hogere pixeldichtheid, minder ruis en kleinere pixelgroottes.

#2 iPhone 16 camera weer verticaal geplaatst

Het begint er steeds meer op te lijken dat de lenzen van de iPhone 16-camera verticaal worden geplaatst. Apple zou bezig zijn met het testen van prototypes waarbij de twee lenzen onder elkaar staan, zodat een pilvormige camerabult ontstaat. Er zit dus geen vierkant blokje meer omheen, zoals de afgelopen jaren het geval was. Het nieuwe cameradesign doet denken aan de iPhone X. De microfoon bevindt zich ook binnen deze verhoging, terwijl de flitser ernaast zit.

Verder lezen

De verticaal geplaatste cameralenzen zorgen niet alleen voor een ander uiterlijk, maar zouden ook een functioneel verschil kunnen maken. MacRumors speculeert dat je hierdoor ook ruimtelijke video’s met de gewone iPhone 16 kan maken, om af te spelen op de Vision Pro. Nu kan dat alleen nog met de iPhone 15 Pro (Max) en de Vision Pro zelf.

Toen de iPhone 7 Plus voor het eerst twee camera’s aan de achterkant kreeg, werden deze naast elkaar geplaatst. Toen er een derde camera bij kwam, werden ze in een driehoeksvorm gepositioneerd. Maar Apple heeft sindsdien altijd een paar modellen met dubbele camera in het assortiment gehad. Bij de iPhone X werden de camera’s voor de verandering voor het eerst verticaal (dus onder elkaar geplaatst). Bij de iPhone 11 veranderde dit in een vierkant camerablokje met verticaal geplaatste lenzen.

iPhone 13 camera vs iPhone 12.
De verticale plaatsing van de camera’s op de iPhone 12 vs de diagonale op de iPhone 13

Bij de iPhone 13 (mini) gooide Apple dit weer om en plaatste de lenzen diagonaal op de achterkant. Een exacte reden hiervoor heeft Apple nooit gegeven, maar bij de iPhone 14 (Plus) en de iPhone 15 (Plus) is deze indeling behouden gebleven. Dit jaar zou dat zomaar weer kunnen wijzigen. Een bron op Reddit zei al in mei 2023 dat Apple bij de iPhone 16 (Plus) weer kiest voor de verticale verdeling van de cameralenzen, vergelijkbaar met de iPhone 12.

Eén van de redenen waarom Apple de cameralenzen weer verticaal zou willen plaatsen, is om het toestel meteen herkenbaar te maken. Een andere reden zou kunnen zijn dat het verticaal plaatsen van lenzen voordelen oplevert voor de onderdelen binnenin, al is daar nog geen bewijs voor.

Ook de rest van het ontwerp van de camera van de iPhone 16 zou lijken op die van de iPhone 12. Daarbij gaat het om hoe ver de cameralenzen uitsteken, de ringen van de camera’s en dus de verticale indeling. Apple test volgens de bron ook een ander ontwerp, maar hoe dat er precies uit ziet is nog niet duidelijk.

Het is in ieder geval de verwachting dat de iPhone 16 camera weer bestaat uit twee lenzen: een groothoeklens en ultragroothoeklens. We verwachten geen derde lens (telefoto) en ook geen LiDAR-scanner. Deze functies blijven voorbehouden aan de Pro-modellen.

Render van iPhone 16 met cameralenzen verticaal

iPhone 16 Pro camera: meer zoom

Bij de iPhone 16 Pro (Max) kunnen we een nieuwe ultragroothoekcamera verwachten en een tetraprisma in beide Pro-modellen.

#1 Nieuwe 48-megapixel ultragroothoekcamera

De ultragroothoekcamera, waarmee je extra kunt uitzoomen, is tot op heden blijven steken op 12-megapixel. De kwaliteit is daardoor wat minder dan bij de 48-megapixel hoofdcamera. Geruchtenlekker Instant Digital op Weibo zegt (via MacRumors) dat Apple daar in 2024 verandering in gaat brengen bij de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max. De ultragroothoekcamera krijgt een sprong naar 48-megapixel. Deze vangt meer licht op en dat leidt tot betere foto’s als je voor de 0,5x weergave kiest, vooral bij lage lichtomstandigheden.

Hieronder zie je de verwachte resoluties voor de toestellen van dit jaar:

CameralensiPhone 16 (Plus)iPhone 16 (Max)
Groothoeklens48 megapixel48 megapixel
Ultragroothoeklens12 megapixel48 megapixel
Telefotolens12 megapixel

Sinds de iPhone 14 Pro-serie kun je gebruik maken van een 48-megapixel groothoekcamera (de hoofdcamera). Daardoor is de resolutie veel hoger en kun je kiezen voor ProRAW-foto’s zonder compressie. Ook zijn er betere uitsnedes mogelijk en kun je 24-megapixel foto’s maken.

Alleen de telelens blijft dan steken op 12-megapixel, maar ook dat zal niet eeuwig zo blijven. Volgens geruchten krijgt de iPhone 17 Pro (Max) in 2025 een 48-megapixel sensor voor de telefotolens. Op dat moment hebben alle lenzen aan de achterkant van de Pro-modellen de overstap gemaakt van 12- naar 48-megapixel.

#2 Tetraprisma op iPhone 16 Pro

De iPhone 15 Pro Max kreeg vorig jaar als enige toestel een telelens met tetraprisma. Dat is een techniek waardoor je tot vijf keer optisch kan inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Deze tetraprisma-techniek was volgens Apple alleen op het grootste toestel mogelijk, omdat het relatief veel ruimte vereist. Ook zou de beperkte productiecapaciteit hebben meegespeeld. Volgens Kuo is de productie nu flink verbeterd, waardoor het mogelijk wordt om deze functie op meer toestellen uit te brengen.

Apple lijkt van plan om de tetraprisma in 2024 ook in de iPhone 16 Pro uit te brengen. Hier gingen al langer geruchten over. Bovendien krijgt de iPhone 16 Pro mogelijk een iets groter scherm van 6,3-inch, waardoor er in het toestel zelf meer ruimte is. Toch blijft er nog wel verschil met de grotere Pro Max-versie (zie het volgende punt).

https://www.iculture.nl/nieuws/apple-tetraprisma-cameralens-patent

iPhone 16 Pro Max camera: grotere sensor en extreme zoom

Ook in 2024 zal de Pro Max zich weer onderscheiden met een nét iets betere camera. Er zijn geruchten over een grotere camerasensor en not

#1 Grotere camerasensor in iPhone 16 Pro Max

Een geruchtenlekker op Weibo meldt dat de iPhone 16 Pro Max waarschijnlijk beschikt over een grotere sensor voor de hoofdcamera, namelijk 1/1.14-inch (voorheen 1/1.28-inch). Een grotere sensor kan functies zoals dynamisch bereik en vervaging van de achtergrond verbeteren.

#2 Extreme zoom voor iPhone 16 Pro Max

De iPhone 16 Pro Max krijgt volgens geruchten een nieuwe “periscope ultra-long telephoto camera” voor extreme zoom. Het gerucht is afkomstig van het Chinese sociale netwerk Weibo. Zo’n ultra-zoomlens is vooral handig voor paparazzi of voor het fotograferen van wilde dieren, sportwedstrijden en dergelijke. De huidige iPhone 15 Pro Max heeft een tetraprismalens met 5x optische zoom, maar bij zijn opvolger zou het dus nog iets meer kunnen worden.

iPhone 15 Pro Max camera met tetraprisma

#3 Nieuwe sensor voor iPhone 16 Pro Max

De iPhone 16 Pro Max kan zich nog op een ander punt onderscheiden van de iPhone 16 Pro. Weibo-geruchtenlekker OvO Baby Sauce OvO beweert dat de hoofdcamera van de iPhone 16 Pro Max gebaseerd zal zijn op een aangepaste 48-megapixel Sony IMX903-sensor. Dit is een nieuwere en meer geavanceerde sensor.

In de iPhone 16 Pro zal Apple de 48-megapixel Sony IMX803-sensor blijven gebruiken die ook al in de iPhone 15 Pro te vinden is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 03 juli: Artikel anders ingedeeld, nu per type toestel
  • 2024 - 03 juli: Artikel anders ingedeeld, nu per type toestel
  • 2023 - 18 december: Artikel bijgewerkt met nieuw gerucht over iPhone 16 Pro ultragroothoekcamera.
  • 2023 - 21 november: Artikel bijgewerkt met nieuwste gerucht over de iPhone 16-camera.
  • 2023 - 18 juli: Nieuwe geruchten over de iPhone 16 camera: extreme zoomlens en grotere sensor voor hoofdcamera. We hebben het artikel daarom aangepast.

iPhone 16

De iPhone 16 is het aanstaande standaardmodel van 2024. Deze opvolger van de iPhone 15 heeft volgens de geruchten een actieknop en Capture-knop voor het snel starten van de camera. Alles over het kopen van een losse iPhone 16 of een iPhone 16 met abonnement lees je binnenkort op onze site. De iPhone 16 prijzen worden in september bekendgemaakt. Lees ook onze vooruitblik iPhones in 2024.

iPhone 16

Reacties: 12 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.