iPhone 16 render met verticale camera aan achterkant

Opnieuw gerucht over verticale camera iPhone 16: ‘Zo ziet dat eruit’

Er zijn al geruchten geweest over de camera van de iPhone 16-modellen. Het nieuwste gerucht gaat over de indeling van de cameralenzen op de gewone iPhone 16. Een render laat zien hoe dit eruit ziet.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 7 februari 2024: Er waren al geruchten dat Apple de cameralenzen in de gewone iPhone 16 weer verticaal zou plaatsen, in plaats van diagonaal, en nu zijn daar opnieuw aanwijzingen voor. Op basis van informatie is er zelfs al een render verschenen die laat zien hoe dat eruit ziet. Het artikel is daarvoor bijgewerkt (zie de update over de verticale camera).

Alles over de iPhone 16 camera

De camera is een belangrijk onderdeel van de iPhone. We zijn dan ook reuze benieuwd wat de iPhone 16-camera te bieden zal hebben. Er zijn inmiddels meerdere geruchten, die we hieronder zullen bespreken. Zo zou de iPhone 16 (Pro Max) beschikken over een extreme zoomlens en een veel grotere sensor voor de hoofdcamera. En Apple zou bij de gewone iPhone 16 weer kiezen voor een verticale indeling van de cameralenzen, dus niet diagonaal. We praten je bij over alle camera-geruchten!

#1 Nieuwe 48-megapixel ultragroothoekcamera voor iPhone 16 Pro

Sinds de iPhone 14-serie heeft de hoofdcamera van de iPhone 14 Pro (Max) een 48-megapixel camera. Daardoor is de resolutie veel hoger en kun je dankzij ProRAW veel beter foto’s bewerken. Ook zijn er betere uitsnedes mogelijk en kun je daardoor 24-megapixel foto’s maken. Maar de ultragroothoekcamera, waarmee je extra ver uit kunt zoomen, is tot op heden blijven steken op 12-megapixel. De kwaliteit is daardoor wat minder dan bij de 48-megapixel hoofdcamera. Geruchtenlekker Instant Digital op Weibo zegt (via MacRumors) dat de iPhone 16 Pro (Max) daar verandering in gaan brengen. Ook de ultragroothoekcamera krijgt een sprong naar 48-megapixel. Daardoor blijft alleen de telelens hangen op 12-megapixel. Voor nu lijkt het erop dat de gewone iPhone 16 en iPhone 16 Plus geen 48-megapixel ultragroothoekcamera krijgen. Daar blijft het mogelijk op 12-megapixel staan.

#2 Betere optische zoom op iPhone 16 Pro

De iPhone 15 Pro Max kreeg dit jaar als enige toestel een telelens met tetraprism. Dat is een techniek waardoor je tot vijf keer optisch kan inzoomen. Het voordeel is dat je daardoor verder kan inzoomen zonder kwaliteitsverlies, wat je bij digitale zoom wel hebt. Deze tetraprism-techniek was volgens Apple alleen mogelijk op de iPhone 15 Pro Max, vanwege de beschikbare ruimte binnenin het toestel. Maar het lijkt erop dat de verbetering komend jaar ook naar de gewone iPhone 16 Pro komt, zo zegt Apple-analist Ming-Chi Kuo. De geruchten dat dit volgend jaar gaat gebeuren, gaan al langer.

Behalve het ruimtegebrek, zou ook de beperkte productiehoeveelheid meegespeeld hebben in het besluit om de functie dit jaar alleen in de iPhone 15 Pro Max te stoppen. De analist zegt dat dit nu flink verbeterd is, waardoor er ruimte is om deze functie naar meer toestellen te brengen. Bovendien krijgt de iPhone 16 Pro mogelijk een iets groter scherm van 6,3-inch, waardoor er dus ook in het toestel zelf meer ruimte is.

Bekijk ook

Zo werkt Apple's tetraprisma cameralens

In een patent beschrijft Apple de werking van de tetraprisma camera van de iPhone 15 Pro Max. Zo krijgen we meer inzicht hoe het functioneert.

#3 Extreme zoom voor iPhone 16 Pro Max

De iPhone 15 Pro Max zou volgens geruchten de eerste zijn met een periscoopcamera. Maar het wordt pas echt interessant bij zijn opvolger, de iPhone 16 Pro. Die krijgt een nieuwe “periscope ultra-long telephoto camera” voor extreme zoom. Het gerucht is afkomstig van het Chinese sociale netwerk Weibo. Er wordt niet gezegd om welk model uit de iPhone 16-familie het gaat, maar de iPhone 16 Pro Max is het meest voor de hand liggend. Zo’n ultra-zoomlens is vooral handig voor paparazzi of voor het fotograferen van wilde dieren, sportwedstrijden en dergelijke.

De iPhone 15 Pro Max heeft volgens geruchten een periscooplens met 6x optische zoom. Dit is twee keer zoveel als de iPhone 14 Pro Max (3x).

Samsung perscoop-camera

#4 Grotere camerasensor in iPhone 16

Dezelfde geruchtenlekker meldt verder dat de iPhone 16 Pro Max waarschijnlijk beschikt over een grotere sensor voor de hoofdcamera. Het zou gaan om 1/1.14-inch en dat is een behoorlijk verschil met die in de iPhone 14 Pro Max, want die meet 1/1.28-inch. Een grotere sensor kan functies zoals dynamisch bereik en vervaging van de achtergrond verbeteren.

#5 iPhone 16 camera weer verticaal geplaatst (update)

Het begint er steeds meer op te lijken dat de lenzen van de iPhone 16-camera verticaal worden geplaatst, zoals we eerder al schreven (zie hieronder). Nu deelt MacRumors nieuwe informatie gebaseerd op schematische tekeningen, met een ontwerp dat Apple momenteel aan het testen is. Daarbij staan de twee lenzen onder elkaar, met een pilvormige camerabult. Er zit dus geen vierkant blokje meer omheen zoals de afgelopen jaren het geval was. In plaats daarvan is alleen de ruimte direct rondom de lenzen verhoogd, vergelijkbaar als bij de iPhone X. De microfoon bevindt zich ook binnen deze verhoging, terwijl de flitser ernaast zit. Door de smallere verhoging, zijn de cameralenzen iets minder aanwezig.

Render van iPhone 16 met cameralenzen verticaal

De verticaal geplaatste cameralenzen zorgen niet alleen voor een ander uiterlijk, maar zouden ook een functioneel verschil kunnen maken. MacRumors speculeert dat je hierdoor ook ruimtelijke video’s met de gewone iPhone 16 kan maken, om af te spelen op de Vision Pro. Nu kan dat alleen nog met de iPhone 15 Pro (Max) en de Vision Pro zelf.

Toen de iPhone 7 Plus voor het eerst twee camera’s aan de achterkant kreeg, werden deze naast elkaar geplaatst. Toen er een derde camera bij kwam, werden ze in een driehoeksvorm gepositioneerd. Maar Apple heeft sindsdien altijd een paar modellen met dubbele camera in het assortiment gehad. Bij de iPhone X werden de camera’s voor de verandering voor het eerst verticaal (dus onder elkaar geplaatst), al was de iPhone 11 het eerste model met een vierkant camerablokje en verticaal geplaatste lenzen. Bij de iPhone 13 (mini) gooide Apple dit om en stonden de lenzen diagonaal op de achterkant. Een exacte reden hiervoor heeft Apple nooit gegeven, maar bij de iPhone 14 (Plus) en iPhone 15 (Plus) is deze indeling behouden gebleven. Dit jaar zou dat zomaar weer kunnen wijzigen. Een bron zei al in mei 2023 dat Apple bij de iPhone 16 en iPhone 16 Plus weer kiest voor de verticale verdeling van de cameralenzen, vergelijkbaar met de iPhone 12.

De informatie was afkomstig van geruchtenlekker @URedditor, al heeft deze geen langdurig trackrecord op het gebied van Apple-geruchten. Waar hij de informatie precies vandaan heeft is niet duidelijk, maar hij zegt wel dat het nog erg vroeg is in de ontwikkeling van de iPhone 16 en dat de plannen nog kunnen veranderen. Eén van de redenen waarom Apple de cameralenzen weer verticaal zou willen plaatsen, is om het toestel meteen herkenbaar te maken. Tegen de tijd dat de iPhone 16 uit is, is de iPhone 12 al een tijdje uit het assortiment verdwenen. Dat zou betekenen dat de iPhone 16 en iPhone 16 Plus de enige recente toestellen met verticaal geplaatste cameralenzen zijn, waardoor je vanaf de achterkant meteen kan zien dat het om het nieuwste model gaat. Een andere reden zou kunnen zijn dat het verticaal plaatsen van lenzen voordelen oplevert voor de onderdelen binnenin, al is daar nog geen bewijs voor.

iPhone 13 camera vs iPhone 12.


De verticale plaatsing op de iPhone 12 vs de diagonale camera’s op de iPhone 13

Ook de rest van het ontwerp van de camera van de iPhone 16 zou lijken op die van de iPhone 12. Daarbij gaat het om hoe ver de cameralenzen uitsteken, de ringen van de camera’s en dus de verticale indeling. Apple test volgens de bron ook een ander ontwerp, maar hoe dat er precies uit ziet is nog niet duidelijk. Het zou ook kunnen dat Apple het ontwerp van de iPhone 12 puur als basis voor het prototype gebruikt, zonder dat het definitief is welke indeling er uiteindelijk gebruikt wordt. Het is in ieder geval de verwachting dat de iPhone 16 camera bestaat uit twee lenzen, met een groothoeklens en ultragroothoeklens. Een derde lens wordt niet verwacht, evenals de LiDAR-scanner. Deze functies blijven voorbehouden aan de Pro-modellen.

Onlangs was er ook al een ander gerucht over de camera van de iPhone 16 Pro. Volgens die informatie zouden beiden iPhone 16 Pro-modellen de periscopische cameralens krijgen. Dit jaar zit dat nog alleen in de iPhone 15 Pro Max.

Bekijk ook

'Periscoop-camera in beide iPhone 16 Pro-modellen'

Het optisch inzoomen van de huidige iPhones gaat maar tot 3x. Apple heeft plannen om dat verder te vergroten dankzij een periscoop-systeem. Er waren al eerder geruchten dat de periscoop-camera zou worden ingevoerd en de iPhone 15 Pro Max lijkt nu de eerste en enige kandidaat voor dit jaar. Maar hoe zit dat in de jaren daarna?

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 07 februari: Artikel bijgewerkt met nieuwe info over verticale camera iPhone 16.
  • 2023 - 18 december: Artikel bijgewerkt met nieuw gerucht over iPhone 16 Pro ultragroothoekcamera.
  • 2023 - 21 november: Artikel bijgewerkt met nieuwste gerucht over de iPhone 16-camera.
  • 2023 - 18 juli: Nieuwe geruchten over de iPhone 16 camera: extreme zoomlens en grotere sensor voor hoofdcamera. We hebben het artikel daarom aangepast.
  • 2023 - 23 mei: Artikel gecorrigeerd dat de iPhone X de eerste iPhone was met verticaal geplaatste dubbele lenzen en dat dit bij de iPhone 11 voor het eerst in een vierkant camerablokje geplaatst was.

Reacties: 11 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.