iPad-apps verwijderen

Apps verwijderen van je iPhone of iPad: zo werkt het op 5 manieren

Heb je te veel apps op je iPhone of iPad staan? Je kunt eenvoudig apps verwijderen van je toestel en in deze tip leggen we 5 manieren uit om dat te doen.

Als je na verloop van tijd bent uitgekeken op een bepaalde app, kun je deze verwijderen van de iPhone of iPad. Er zijn 5 manieren om dat te doen en in deze tip leggen we ze allemaal uit.

iPad-apps verwijderen

Apps verwijderen van je iPhone en iPad

Waarschijnlijk heb je een hoop apps op je toestel staan. Het is verleidelijk om regelmatig een app te installeren, zeker als je onze lijsten met tijdelijk gratis apps en de iCulture Deals-rubriek volgt. Maar op een gegeven moment heb je zoveel apps dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dan is het tijd om te gaan opruimen. Het is slim om regelmatig even te kijken welke apps je niet langer gebruikt, zodat je je beginscherm weer wat overzichtelijker maakt.

Er zijn 5 manieren om apps te verwijderen, die we hieronder zullen bespreken.

Wil je weten hoe standaardapps verwijderen werkt, dan vind je dit in een andere tip.

#1 Apps verwijderen via wiebelende icoontjes

Je kunt apps gemakkelijk verwijderen vanaf het beginscherm door de icoontjes te laten wiebelen. Dit werkt als volgt:

  1. Druk je vinger met lichte druk op het scherm, totdat het icoontje begint te wiebelen.
  2. Bij elk icoon is nu linksboven een kruisje te zien.
  3. Tik op het kruisje om de app te verwijderen.

App verwijderen

Vaak moet je toestemming geven om ook de bijbehorende data te laten wissen. Je bent de app niet voorgoed kwijt, want je kunt elk moment de app opnieuw downloaden via de App Store. Kun je een bepaalde app niet meer vinden? Dan kun je op het tabblad Updates bij de optie Aankopen zien welke apps je eerder hebt gedownload. Bij betaalde apps hoef je niet opnieuw te betalen.

#2 Apps verwijderen via instellingen

Je kunt apps ook verwijderen via de instellingen van je iPhone en iPad. Volg hiervoor onderstaande stappen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op Algemeen > Beheer opslagruimte.
  3. Tik onder het kopje Opslag op Beheer opslag.
  4. Je moet nu even wachten tot de complete lijst is gevuld en ziet nu alle apps die op je toestel staan, gesorteerd op grootte. Tik op de app die je wilt verwijderen en kies daarna Verwijder app.

Apps verwijderen via instellingen

#3 Apps verwijderen via iTunes

Deze werkwijze geldt als je via iTunes synchroniseert. Verwijder je de apps op de drie bovenstaande manieren, dan zullen de apps nog wel in je iTunes-bibliotheek blijven staan. De drie hierboven genoemde manieren zijn dus vooral handig als je apps van specifieke toestellen wilt verwijderen, maar nog wel wilt bewaren. Wil je er helemaal vanaf, dan kun je ze ook in iTunes weggooien.

  1. Ga in iTunes naar Apps > Bibliotheek.
  2. Klik met de muis op de app die je wilt verwijderen.
  3. Druk op de Backspace-toets en bevestig dat je de app wilt verwijderen. Eventueel kun je op de rechtermuisknop klikken en kiezen voor Verwijder uit bibliotheek. Bij de volgende keer synchroniseren wordt de app dan weggehaald van je iPhone of iPad.

Apps verwijderen iTunes

#4 Apps verwijderen als er een update is

Vaak ben je apps die je niet zo vaak gebruikt, totaal vergeten. Je weet niet dat ze bestaan en ze zitten ook niet in de weg. Je kunt alle mappen en apps langslopen, om ze één voor één op te starten, maar er is ook een betere manier. Wacht gewoon tot er een update is, want dan komt de app vanzelf weer voor het voetlicht. In de update-omschrijving kun je meestal wel zien waar de app ook alweer bedoeld is. Helaas kun je vanuit het Update-tabblad in de App Store de betreffende app niet verwijderen, maar in iTunes lukt dat wel.

Ga naar het tabblad Apps > Bibliotheek > Update en loop alle apps met een update langs. De apps die je niet meer gebruikt verwijder je uit je bibliotheek. Dit werkt uiteraard alleen als je via iTunes synchroniseert.

#5 Apps automatisch verwijderen in iOS 11

In iOS 11 zit een nieuwe functie, waarbij je apps automatisch kunt verwijderen. iOS kijkt welke apps je niet meer gebruikt en stelt zelf voor om ze te verwijderen. Het bijzondere hiervan is, dat de data en instellingen van een app niet worden verwijderd. Als je normaal een app weggooit op de manieren #1 t/m #4 is dat wel het geval.

Ongebruikte apps verwijderen

Het is vooral bedoeld om wat meer opslagruimte te creëren. Zodra je de app weer vanuit de App Store installeert, zijn alle instellingen en data terug. Dit is ook het geval als je de standaardapps verwijdert van je toestel.

Bonus: 32-bit apps verdwijnen vanaf iOS 11
In iOS 11 worden geen 32-bit apps meer ondersteund. Dat betekent dat diverse apps automatisch van je toestel zullen verdwijnen zodra je de update naar iOS 11 installeert en je backup terugzet. Voor veel mensen zal dit automatisch een flinke opruiming van de hoeveelheid apps betekenen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerp apps