iPhone-apps verwijderen en wissen.

Apps verwijderen van je iPhone of iPad: zo werkt het op 4 manieren

Heb je te veel apps op je iPhone of iPad staan? Je kunt eenvoudig apps verwijderen van je toestel en in deze tip leggen we meerdere manieren uit om ze te wissen, vanaf het beginscherm, via de instellingen of zelfs automatisch als je ze niet meer gebruikt!

Als je na verloop van tijd bent uitgekeken op een bepaalde app, kun je deze verwijderen van de iPhone of iPad. Er zijn meerdere manieren om dat te doen en in deze tip leggen we ze allemaal uit. Je kunt apps ook verplaatsen naar de appbibliotheek, in plaats van dat je ze helemaal van je toestel verwijdert.

Apps verwijderen van je beginscherm

Bij het verwijderen van een app kun je ervoor kiezen om deze helemaal van je toestel te wissen of om hem alleen van je beginscherm te verwijderen. Je verplaatst de app dan naar de appbibliotheek, waardoor je de app nog wel kan gebruiken.
Dat werkt zo:

 1. Houd je vinger op het icoontje, totdat het menu verschijnt.
 2. In het menu verschijnt de optie Verwijder app. Tik hierop.
 3. Er verschijnt een melding waarin je een keuze kunt maken: Verwijder app of Verwijder van beginscherm. Met die laatste optie verplaats je de app naar de appbibliotheek. Hij is dan nog steeds op je toestel geïnstalleerd, maar staat niet meer prominent op je iPhone of iPad. Wil je hem echt verwijderen, tik dan op Verwijder app.
 4. Er verschijnt opnieuw een melding waarin staat dat ook de gegevens van je toestel verwijderd wordt. Bij sommige apps zijn de gegevens nog via iCloud beschikbaar. Tik daar opnieuw op Verwijder om het te bevestigen.

Apps verwijderen en wissen van je beginscherm

Kun je de app niet vinden? Blader dan naar de Appbibliotheek om een overzicht te zien van alle apps die je ooit geïnstalleerd hebt. Wil je meer lezen over de appbibliotheek, dan vind je meer informatie in onze aparte gids.

Bekijk ook

Zo werkt de Appbibliotheek op de iPhone en iPad

Heb je veel apps ge├»nstalleerd en raak je regelmatig het overzicht kwijt? Met Appbibliotheek (App Library) worden je apps automatisch in categorie├źn ingedeeld. Hier lees je er meer over.

Apps wissen in het algemeen

Waarschijnlijk heb je veel apps op je toestel staan. Het is verleidelijk om regelmatig een nieuwe app te proberen. Maar op een gegeven moment heb je zoveel apps, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dan is het tijd om te gaan opruimen. Het is slim om regelmatig even te kijken welke apps je niet langer gebruikt, zodat je je beginscherm weer wat overzichtelijker maakt. Er zijn minstens vier manieren om apps te verwijderen, die we in dit artikel bespreken.

Wil je weten hoe standaardapps verwijderen werkt, dan vind je dit in een andere tip.

Bekijk ook

Standaardapps verwijderen van je iPhone en iPad

Gebruik je bepaalde standaardapps niet meer op je iPhone en iPad, dan kun je ze verwijderen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt, wat precies de gevolgen zijn en om welke apps het gaat.

#1 Apps verwijderen via wiebelende icoontjes

Je kunt apps verwijderen vanaf het beginscherm door de icoontjes te laten wiebelen. Dit werkt als volgt:

 1. Houd je vinger ingedrukt op het appicoontje.
 2. Er verschijnt een menu, maar hou je vinger gewoon op het icoontje.
 3. Alle icoontjes beginnen te wiebelen en er verschijnt een minnetje bij.
 4. Tik op het minnetje om de app te verwijderen.
 5. Kies voor Verwijder app en bevestig dit door te tikken op Verwijder.

Apps wissen van je iPhone via wiebelende icoontjes

Vaak moet je toestemming geven om ook de bijbehorende data te laten wissen. Je bent de app niet voorgoed kwijt, want je kunt elk moment de app opnieuw downloaden via de App Store. Kun je een bepaalde app niet meer vinden? Dan kun je op het tabblad Updates bij de optie Aankopen zien welke apps je eerder hebt gedownload. Bij betaalde apps hoef je niet opnieuw te betalen.

Bekijk ook

Eerdere aankopen in de App Store bekijken: zo vind je je aankoopgeschiedenis

Welke apps heb je eerder gekocht? Bekijk je aankoopgeschiedenis in de App Store op je iPhone en iPad. Alle apps die je eerder hebt gedownload kun je opnieuw installeren, zonder kosten als je hetzelfde Apple ID gebruikt. Deze tip legt uit hoe dat werkt.

#2 Apps verwijderen via instellingen

Je kunt apps ook wissen via de instellingen van je iPhone en iPad. Volg hiervoor onderstaande stappen:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Tik op Algemeen > iPhone-opslag.
 3. Je ziet nu welke apps veel ruimte in beslag nemen. Dit kan even duren.
 4. Tik op een app die erg groot is.
 5. Tik op Verwijder app.

Apps verwijderen van je iPhone via instellingen

#3 Apps verwijderen als er een update is

Vaak ben je apps die je niet zo vaak gebruikt, totaal vergeten. Je weet niet dat ze bestaan en ze zitten ook niet in de weg. Je kunt alle mappen en apps langslopen, om ze één voor één op te starten, maar er is ook een betere manier. Wacht gewoon tot er een update is, want dan komt de app vanzelf weer voor het voetlicht.

Ga naar App Store, tik op je accountfoto en je krijgt de lijst met beschikbare updates te zien. In de update-omschrijving kun je meestal wel zien waar de app ook alweer bedoeld is.

Vanuit de lijst met updates kun je een app meteen wissen door naar links over de app te vegen.

Apps verwijderen via updates in de App Store en automatisch met Ruim op-functie

#4 Apps automatisch verwijderen

Sinds iOS 11 is er een mogelijkheid waarbij je apps automatisch kunt laten wissen. iOS kijkt welke apps je niet meer gebruikt en stelt zelf voor om ze te te wissen. Het bijzondere hiervan is, dat de data en instellingen van een app niet worden verwijderd. Wil je de app op een later moment weer gebruiken, dan kan het wel even duren voordat deze weer uit de App Store is gehaald.

 1. Open naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar App Store.
 3. Blader omlaag en zet de schakelaar aan bij Ruim apps op.

Het is vooral bedoeld om wat meer opslagruimte te creëren. Zodra je de app weer vanuit de App Store installeert, zijn alle instellingen en data terug. Dit is ook het geval als je de standaardapps verwijdert van je toestel.

Bekijk ook

App ineens verdwenen van je iPhone of iPad? Dit is er aan de hand

Is er zomaar een app verdwenen van je iPhone? Er kunnen twee dingen aan de hand zijn: je hebt de app handmatig verwijderd of de app is automatisch opgeruimd. In deze tip lees je hoe je je verdwenen app terug krijgt en hoe je het automatisch opruimen van apps kunt inschakelen om ruimte vrij te maken. En wat betekent toch dat wolkje naast een app?

Apps verwijderen lukt niet? Probeer deze tip

In sommige gevallen kan het gebeuren dat het verwijderen van apps überhaupt niet lukt. In de meeste gevallen is er dan een beperking op het toestel ingesteld vanuit Schermtijd. Je kan dit zelf eenvoudig aanpassen:

 1. Open de Instellingen-app en tik op Schermtijd.
 2. Kies nu voor Beperkingen. Zet eventueel de schakelaar bij Beperkingen aan. Voer ook je Schermtijd-code in.
 3. Tik op iTunes Store en App Store.
 4. Zorg ervoor dat de instelling bij Apps verwijderen op Sta toe staat.
 5. Wil je helemaal geen beperkingen meer, zet de schakelaar bij Beperkingen dan uit en bevestig dit met je Schermtijd-code.

Ben je je Schermtijd-code vergeten? Dan is er een manier om deze terug te halen. In onze tip lees je daar meer over.

Bekijk ook

Wat je moet doen als je de toegangscode van Schermtijd vergeten bent

Met Schermtijd houd je overzichtelijk bij hoeveel tijd je besteedt op je iPhone of iPad. Vraagt je toestel om een toegangscode, en weet je die niet (meer)? Dan leggen we in deze tip uit hoe je weer toegang kunt krijgen.