Opschonen van apps

Dit betekent ‘Opschonen’ bij iPhone-apps

Wat betekent de tekst 'Opschonen' of 'Cleaning' onder iOS app icoon op iPhone of iPad? Deze tip legt je alles uit over opschonen van tijdelijke bestanden.

Apps gebruiken naast opslag voor software ook opslagruimte voor gegevens, zoals foto’s of tijdelijke bestanden. Heel af en toe gaat iOS zelf aan de slag om die tijdelijke gegevens op te schonen of te verwijderen. Onder de app wordt dan met ‘Opschonen’ (of ‘Cleaning’) aangegeven dat de schoonmaak is begonnen. In deze tip leggen we uit wat dat Opschonen inhoudt.

Opschonen van apps
Screenshot opschoonproces door @Sten_vdb, dank!

Apps kunnen behoorlijk meer ruimte innemen dan je op basis van iTunes-informatie zou verwachten.

Opschonen van iOS-apps

Wil je meer inzicht krijgen in dit opslaggebruik, dan ga je naar Instellingen > Algemeen > Beheer opslagruimte om een overzicht te krijgen van alle geïnstalleerde apps en de ruimte die ze in beslag nemen. Sommige apps zoals Garageband of Podcasts kunnen meerdere gigabytes groot zijn. Tik je op de naam van de app, dan zie je soms ook een uitsplitsing naar de app zelf en de bijbehorende gebruikersdata. Bij apps als Facebook, Twitter, Spotify en Netflix kan het om enorme hoeveelheden data gaan. Zo is de Spotify-app nog geen 100MB groot, maar kan de data meer dan 2GB in beslag nemen als je albums lokaal bewaart om offline te kunnen spelen.

Omdat de documenten en gegevens ook nog eens uit veel verschillende bestanden bestaan, kan dat voor het synchroniseren heel wat tijd kosten. Veel bestanden overzetten kost nu eenmaal meer tijd dan één groot bestand van dezelfde omvang overzetten. Sinds iOS 5 ruimt Apple deze bestanden automatisch op als er behoefte is aan meer geheugen. Het gebeurt automatisch als het geheugen van je iPhone bijna vol is.

Onder de app staat dan de tekst ‘Opschonen…’ of ‘Cleaning…’. Op dat moment worden de tijdelijke bestanden deels verwijderd en kun je de app even niet meer gebruiken.

Handmatig tijdelijke bestanden verwijderen

Sommige apps regelen dit zelf of bieden mogelijkheden om het opruimen van cachebestanden handmatig te regelen. Zo laten Twitter en Dropbox je opslagruimte vrijmaken op de iPhone en iPad door de cache te verwijderen. In onderstaand artikel lees je er meer over.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Apps
Onderwerp geheugen